Alzheimers och andra demenssjukdomar blir allt vanligare med fler och fler som insjuknat varje år. Intresset för att finna sätt att motverka och lindra är därför stort. Framförallt genom naturliga sätt såsom livsstilen eftersom den setts vara en stor riskfaktor eller istället agera skyddande för att drabbas av demens. Bland annat finns det numera mycket forskning på hur läkeväxter kan användas för att motverka samt lindra vid Alzheimers och demens. Där forskarvärlden sett goda resultat och stora möjligheter.
Vad är Alzheimers? Skillnaden mellan alzheimers och demens
Demens är ett samlingsnamn för flertalet sjukdomar som påverkar hjärnan och den kognitiva förmågan. Den vanligaste av dessa är Alzheimer som står för ca 60–70% av alla som har en demenssjukdom. Ungefär 150 000 personer i Sverige lider idag av någon form av demenssjukdom och de allra flesta är över 65 år. Ca 100 000 av de personerna har Alzheimers.
”Alzheimer är den vanligaste formen av demens och står för ca 60–70% av alla som har en demenssjukdom”
Vid Alzheimers orsakar vissa proteiner skador på nervcellerna i hjärnan och sakta bryts dessa ner. Den första delen av hjärnan att påverkas är hippocampus, vilket är centrumet för minne och inlärning. Ju mer nervcellerna blir skadade där desto svårare blir det att bilda nya minnen.
Nästa ställe att bli påverkat är området för tänkande och planerande. Vilket gör att det mesta i livet kan bli förvirrande, likväl de sociala kontakterna. Skadorna sprider sig sedan över hela hjärnan och påverkar till slut i princip varenda del av hjärnan och därmed personens beteende och tänkande.
Mediciner vid Alzheimers och demens
Det finns idag mediciner som hjälper att stärka de signalvägar som har blivit skadade och som på så sätt kan hjälpa personer med Alzheimer under en tid. Men de stoppar inte förloppet utan förhalar det endast. Dessa mediciner får som bäst effekt om de sätts in så tidigt som möjligt. Vänta därför inte med att uppsöka sjukvård om kognitiv nedgång misstänks.
Din livsstil har stor påverkan på om du drabbas av demenssjukdomar
Anledningarna till varför en person får Alzheimer är idag inte helt klargjorda. Riskerna ökar med en stigande ålder och forskningen har också kunnat visat på att genetik och miljö spelar en stor roll.
Studier har visat att metabola sjukdomar såsom diabetes, övervikt och fetma, insulinresistens, stress, rökning och för lite sömn är starkt kopplade till demenssjukdomar såsom Alzheimers.
”Studien visade på att de personer som under medelåldern drabbades av någon form av ”hopplöshet” (såsom depression eller som stress gör) löpte en dubbelt till tre gånger så stor risk att drabbas av demens på äldre dagar”
Demenssjukdomar är alltså inte en naturlig del av åldrandet, och det finns mycket vi kan göra med hjälp av vår livsstil för att minska riskerna att drabbas. Såsom att äta en hälsosam kost, minska stillasittande, regelbunden fysisk aktivitet, sova tillräckligt, se upp med stressen samt ta hand om välmåendet. Att ha en stark, rik tarmmikrobiota har bland annat visat sig mycket betydelsefull.
Stress och annan psykisk påfrestning kan orsaka Alzheimer och demens
Ny forskning påkar på att psykologiska faktorer i livet spelar lika stor roll som fysiska samt genetiska för att utveckla demenssjukdomar. I en studie där 1449 personer undersöktes i 50-årsåldern och sedan igen drygt 20 år senare i 70-årsåldern blev forskarna förvånade över hur stor del stress, depressioner och andra psykiska åkommor verkar ha för uppkomsten av kognitiva sjukdomar senare i livet.
Studien visade på att de personer som under medelåldern drabbades av någon form av ”hopplöshet” (såsom depression eller som stress gör) löpte en dubbelt till tre gånger så stor risk att drabbas av demens på äldre dagar.
För att minska riskerna att drabbas av demenssjukdomar bör vi alltså mycket tidigare i livet tänka på hur vi tar hand om hälsan – psykiskt såväl som fysiskt.
Hur örter kan minska riskerna för och lindra demenssjukdomar
Det finns idag en stor andel studier kring hur medicinalväxter kan hjälpa vid diverse demenssjukdomar, bland annat just för att forskningen sett att livsstilen och kosten har stor betydelse för sjukdomen. Både för att motverka men också för att lindra besvären.
Så här sammanfattar en Review artikel (sammanfattning av flertalet studier inom området) från 2021 det de kom fram till: ” Slutsatser – Medicinalväxter har stor potential som en del av ett övergripande program för förebyggande och behandling av kognitiv försämring i samband med Alzheimers. Förhoppningen är att dessa medicinalväxter kan användas i läkemedelsprogram för att identifiera säkra och effektiva små molekyler för Alzheimers”
Vidare skriver forskarna att medicinala örter har ett brett spektrum av fysiologiska effekter som i slutändan kan förbättra minnet och återställa normala kognitiva funktioner.
Denna studie påpekar också att resultaten blir bättre när hela örter används, i motsats till att extrahera enskilda ämnen ur örter (det senare som sker i örtbaserade läkemedel). Samt att synergin av flertalet örter ihop ofta får bättre resultat än om de används enskilt.
Hur örter kan återställa den kognitiva förmågan och agera mot Alzheimers och demens
Örter har flertalet egenskaper som kan spela en stor roll i Alzheimers, såsom att vara skyddande för neuroner och hjärnan, minska celldöd i hjärnan, agera antioxidant, minska inflammationer samt hämmande av nedbrytningen av acetylkolin. Alzheimers orsakar brist av acetylkolin i hjärnan, vilket är en viktig signalsubstans för bland annat minnet, uppmärksamhet och koncentrationsförmågan. Och örter kan alltså hjälpa till att hämma nedbrytningen av denna viktiga signalsubstans.
”Fördelen med medicinala växter och deras beståndsdelar är alltså att de har flertalet effekter på oss, multitarget, vilket ger exceptionella resultat för Alzheimers-behandling som forskare själv skriver”
Dessutom har läkeväxter positiv påverkan på de 2 proteiner som är främsta orsaken till nedbrytningen av nervcellerna i hjärnan. Fördelen med medicinala växter och deras beståndsdelar är alltså att de har flertalet effekter på oss, multitarget, vilket ger exceptionella resultat för Alzheimers-behandling som forskare själv skriver.
Örter som har visat sig hjälpsamma vid demenssjukdomar såsom Alzheimers
Här är några av de örter som i studier visat på en eller flera positiva effekter på den kognitiva förmågan samt demenssjukdomar.
Adaptogena örter
Ginseng
Shisandra
Rhodiola
Tulsi/Helig basilika
Ashwagandha (Withania somnifera)
Läs denna artikel för mer om adaptogena örter
Nootropiska örter
Brahmi (Bacopa monnieri)
Gotu Kola (Centella asiatica)
Ginkgo Biloba
Lion’s Mane (Hericium erinaceus) – Köp tinktur av lion’s mane hos Örtfabriken – där får du 10% rabatt med koden KAROLINESWAYOFLIFE
Läs denna artikel för mer om nootropiska örter
Andra grupper av örter
Gurkmeja (Curcuma longa)
Morinda
Indisk lotus
Berberis
Saffran (Crocus sativus)
Tänk på att alltid läsa på om de örter du eller någon i din närhet väljer att använda.
Lär dig mer om örter
Du har väl inte missat att jag erbjuder flertalet örtkurser online?! Så att du på distans kan lära dig om örter när det passar dig. Samtliga kurser görs nämligen helt i din egna takt och det finns ingen tidsbegränsning:
Läs mer om alla onlinekurser här
Jag håller även örtkurser på plats i Mölnlycke (10 min från Göteborg), samt erbjuder individuell rådgivning.
Läs mer om örtkurser i Mölnlycke här
Läs er om hälso- och kostrådgivning här – med eller utan örter
Samt skriv upp dig på maillistan där du får lite extra smarrig och djup kunskap om örter & hälsa!
Följ mig på sociala medier för att lära dig mer om läkeväxter & hälsa
Referenser
Gregory, J., Vengalasetti, Y.V., Bredesen, D. E. & Rao, R.V. (2021). Neuroprotective Herbs for the Management of Alzheimer’s Disease. Biomolecules. 11(4). Pp 543; https://doi.org/10.3390/biom11040543
Hjärnfonden. (2024). Vad är Alzheimers sjukdom? Hämtat den 2024-11-06 från: https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/alzheimers
Hjärnfonden. (2024). Demens – en stressjukdom? Hämtat den 2024-11-07 från: https://www.hjarnfonden.se/2016/06/demens-en-stressjukdom
Jiang, Yingying, Hongwei Gao, & Gulmira Turdu. (2017). Traditional Chinese Medicinal Herbs as Potential AChE Inhibitors for Anti-Alzheimer’s Disease: A Review. Bioorganic chemistry 75. Pp 50–61.
Yueh-Ting, T., Shung-Te, K., Chin-Yi, C. (2022). Medicinal Herbs and Their Derived Ingredients Protect against Cognitive Decline in In Vivo Models of Alzheimer’s Disease. International Journal of Molecular Science. Sep 25;23(19). Pp:11311. doi: 10.3390/ijms231911311
© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg