Nu får vi fan börja ta fetma-pandemin på allvar!

Nu får vi fan börja ta fetma-pandemin på allvar!

Så många som under min covid-infektion sa ”vilken tur att det inte är värre!” Tur?!? Det har ingenting med tur att göra. Det är hårt jävla arbete som ligger bakom att jag fick milda symtom! Jag jobbar medvetet på min hälsa varje dag. Rör på mig och tränar dagligen, äter bra mat, försöker ta bort så många negativa stressorer som möjligt, ser till att få 7–9 timmars sömn varje natt. Det är ingen ”tur” att jag inte hamnade på sjukhus eller ens fick svåra symtom. Det är ju just det jag dagligen jobbar för! Att inte bli allvarligt sjuk i mitt liv. Jag vill inte nödvändigtvis bli 120 år utan vill inte lida av sjukdomar under de åren jag lever. Och det jobbar jag medvetet för.

Ohälsa är idag standarden

Var sjutton har vi hamnat i detta samhälle när så pass många lever ett så ohälsosamt liv att det blir standarden? De allvarliga sätt som dessa sjuka kroppar reagerar på blir det ”vanliga” och vi som lever hälsosamt är ”extrema”. Så många gånger jag har fått hört att jag är extrem. Själv anser jag att folk som äter ½ kg lösgodis på fredagkväll, inte tränar, äter skräpmat och vars frukost mestadels består av koffein och socker är extrema.

Men alla som lever dessa liv håller varandra om ryggen. Ändå upp i regeringen och de instanser som påverkar både samhällsbeslut och vilken information som sprids. Det är fan inga stora kampanjer i samhället just nu för HUR VI KAN STÄRKA VÅR HÄLSA SÅ VI INTE BLIr SPECIELLT SJUKA. OCH INTE HAMNAR PÅ SJUKHUS NÄR VI DRABBAS AV DIVERSE VIRUS. Utan istället säger Löfven att ”…gå inte på gym…”. Men i all den allvarliga retorik sägs INGENTING, ingenting om hur viktigt det är att folk nu tar hand om sin hälsa för att inte drabbas hårt av viruset eller framtida infektioner. Vad man kan göra istället för att gå till gymmet för att hålla sig frisk. Ingenting om hur regeringen nu kommer att jobba för att folk ska få möjlighet att stärka sin hälsa. Inte bara undkomma sjukdom. Det är på riktigt skrämmande. Mycket mer än covid-viruset i sig.

Övervikt stor riskfaktor

En av de största riskfaktorerna till att bli riktigt sjuk i covid är övervikt och fetma. Vilket 50% av vuxna svenskar har. Alltså hälften av alla vuxna riskerar inte bara att bli allvarligt sjuka i en covid-infektion men också metabola sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck och förtidig död.

Det är trots allt sviterna av ett ohälsosamt leverne som är anledningen till att de flesta är överviktiga, och inte gener som gör det svårt att hålla viken (så klart finns de likväl! Men de är en ganska liten del av överviktsproblematiken). Och nu får vi fan börja ta fetma-pandemin på allvar. Lika stort allvar som vi tar corona-pandemin. Om inte insikten kommer till oss som individer och samhälle nu i denna rådande pandemi, när sjutton ska vi då börja ta av skygglapparna??

Om du inte tränar och rör på dig är du inte hälsosam, om du inte får i dig fibrer och grönsaker dagligen som vana är du inte hälsosam, om du systematiskt bortprioriterar sömn är du inte hälsosam, om du bortförklarar din konstant höga stressnivå är du inte hälsosam, om du förlitar din dagliga energinivå på koffeinet är du inte hälsosam.

Det är idag fler människor i världen som dör av problematik till följd av övervikt, än av svält och dess följdsjukdomar

Jag må låta hård men hur sjutton får man folk att inse att det är varken vi hälsosamma människor som är extrema eller som har ”tur” att vi inte blir speciellt sjuka i diverse infektioner? Utan att den största delen av samhället är så sjuka att vi dirigerar hela vårt system kring dessa vanor?

Vi går på knäna nu när Corona är den 3:e största anledningen till död år 2020 i Sverige. Men vi har resurser till att konstant ha hjärt- och kärlsjukdomar som 1:a anledningen till död VARENDASTE ÅR. Vilken till absolut störst del är livsstilsorsakad. Folkgrupper runtom i världen som fortfarande lever som jägare- och samlare, så som vi alla bör leva som det människodjur vi är, har inte hjärt- och kärlsjukdomar. Det är inte en naturlig del av att vara människa utan nästan alltid en direkt orsak av vårt ohälsosamma leverne. Den 2:a största boven till död i Sverige (och många västländer) är cancer. WHO uppskattar att runt 30-50% av alla cancerfall kan motverkas, många med hjälp av en hälsosam livsstil.

Absolut finns det gener som gör att vissa, tillsynes hälsosamma individer, ändå blir ganska sjuka både i covid och andra sjukdomar. Men chanserna är så otroligt mycket lägre. Det är inte många hälsosamma personer, som medvetet jobbar på sina sunda vanor, som har avlidit i covid runtom i världen.  

Hela samhällsstrukturen är sjuk

Jag vill inte attackera individer här. Utan den enorma samhällsstruktur som gör det möjligt för varje enskild individ att fortsätta i dessa mönster. Utan att behöva varken reflektera över eller förändra dem. Inte förrän man blir sjuk. Vi är alla beroende eller medberoende till dessa ohälsosamma vanor, en hel jäkla värld. Jag pratar inte om att leva ett perfekt liv, det är inte ens nödvändigt. Jag pratar om att ha fler hälsosamma vanor än ohälsosamma.

Det var inte turen som gjorde att jag bara fick milda symtom under min covid-infektion. Det var mitt regelbunda hälsoarbete.

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna HälsoBlogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill säga är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Min bakgrund är en kandidatexamen i hälsa och kost från Göteborgs universitet. Utöver det har jag studerat extra träningslära, är herbalist och företagsekonom.

Detta inlägg har 2 kommentarer

Lämna ett svar