Du visar för närvarande Hälsa är inte ”hälsa och skönhet” eller ”hälsa och sjukvård”

Hälsa är inte ”hälsa och skönhet” eller ”hälsa och sjukvård”

Det är nästan alltid dessa två kategorier jag behöver välja mellan för att beskriva vad jag arbetar med. Men hälsa är ett begrepp och en kategori för dig själv!

Jag blir så trött, ledsen och uppgiven på att inte få vara en egen kategori utan buntas ihop med områden som inte bedriver hälsoarbete. Som att hälsa är en bihang till något annat. Som att hälsa är något vi kan välja, eller inte.

Sjukvård är inte hälsa. Men framförallt är skönhet inte hälsa. Skönhet är jätteviktigt för oss alla (mer eller mindre) men det har lite med den fysiska hälsan att göra. Och de skönhetsideal som idag dyrkas kallar jag allt annat än hälsosamma. Hela skönhetsbranschen vilar ju på att vi inte ska vara nöjda med vad vi är och hur vi ser ut, så att vi fortsätter köpa produkter. Vad sjutton har det med hälsa att göra? Förutom att jobba precis tvärtemot vad som skapar framförallt mental hälsa.

Hälso……- och sjukvården??

Att arbeta hälsofrämjande eller förebyggande har heller ingenting med behandlande att göra, som sjukvården ju sysslar med. Samtidigt som sjukvården absolut INTE arbetar hälsofrämjande. Så varför heter det hälso- och sjukvården? Det är ju två helt skilja sidor av myntet. Vem av er som nu läser har någonsin fått hälsotips från sjukvården? Råd om hur du kan jobba förebyggande för att inte bli sjuk? Det är inte så sjukvården är uppbyggd i Sverige dessvärre. Sjukvården arbetar behandlande. Det är därför vi så desperat också behöver hälsovården, eller friskvården som den även kallas. Det är två helt skilja världar.

Det är ungefär som att jämföra en bonde med en kock. Visst jobbar de båda med livsmedel men deras arbetsdag, arbetsbeskrivning, arbetssätt och antagligen syn på mat är helt totalt olika. Vi ser på kroppen ungefär som att ”jag jobbar med kroppen”. ”Jag jobbar med mat”- jaha hur då?? På vilket sätt? Odlar du maten eller lagar du den?

Att vi inte har kommit längre med hur vi ser på vårt fysiskt varande!

Vad har skönhet med hälsa att göra?

Men sjukdom är ju ändå motsatsen till hälsa, så tar man inte hand om sin hälsa blir man sjuk. Men vad sjutton har som sagt hälsa med skönhet att göra? Inget ont om skönhet men jag ser verkligen inte kopplingen. ”Ja, sånt där som fruntimmer gillar; hälsa och skönhet”, tänker jag att en karl en gång begrundade när han gjorde dessa kategorier vedertagna. Men han den där läkaren i den vita rocken, han är i en helt annan liga. För sjukdom är ju viktigare än hälsa, eller hur…?!…?

Visningsdockor kroppen i klassrum, hälsa är inte sjukdom

Den tysta hälsoarbetaren

Sättet en hälsoarbetare räddar liv tar liksom inte lika mycket plats. Det blir inte lika heroiskt eftersom det aldrig riktig märkts i det stora. Personerna som hjälps håller sig ju helt enkelt friska. Eller blir förhoppningsvis lite mindre sjuk, och behöver lite mindre hjälpa av sjukvården.

Det känns som den där klassiska grillningen där mannen får allt beröm för hur god köttbiten var som han grillat. Och kvinnan står i bakgrunden fast har gjort alla andra 100 saker runtom; handlat (inklusive köttet), städat innan middagen, planerat, gjort salladen och alla andra sidorätter, såsen, efterrätten, köpt fina servetter, dukat och städar efteråt. Men fasiken vad gött köttet var. Lite så ser jag sjukvården versus hälsovården.

Har vi inte kommit längre?

Dags att börja respektera hälsan!

Blir så trött på att det nästan alltid är dessa två kategorier jag behöver välja mellan eller klämma mig in i när jag ska förklara eller beskriva vad jag gör. Vi måste börja respektera hälsa för vad det är. Det är inte bara motsatsen till sjukdom, som har sjukt (pun intended) stor respekt och status i vårt samhälle. Tänkt bara läkaren i den vita rocken. Sjukdom är status. Hälsa anses vara kopplad till skönhetsbranschen… eller den där flummiga friskvårdshälsan som medelålderskvinnor gått en helgkurs för och nu håller på med vid sidan om sitt andra jobb (för tyvärr har denna gruppen av fantastiska kvinnor som vill förändra världen till en mer holistiskt välfungerande sådan inte heller fått den respekt de förtjänar).

HÄLSA är det viktigaste vi har, det allvarligaste vi har, det mest värdefulla vi har och en mycket avancerad kunskap. Den är ett ämne i sig, ett fokus i sig som vi måste börja ta på allvar. Måste börja respektera som vi respekterar sjukdom och sjukvård. INGEN kan springa ifrån hälsan.

Sluta bunta ihop ämnen som inte har med varandra att göra. Jag vet inte vad jag ska välja när det ena alternativen är ”hälsa och skönhet” och det andra ”hälsa och sjukvård”. Jag gör varken det ena eller det andra.

Dietist större respekt än hälsopromotör

Jag har en kandidatexamen inom kostvetenskap, likvärdig en dietistutbildning fast vi har pluggat hälsa när dietisterna pluggat sjukdom. En dietist får mer respekt och möjligheter än jag som hälsopromotör. Är det inte konstigt? Jag tycker att det är helt skevt att vi blind respekterar sjukvårdspersonal men samtidigt inte riktigt vågar lita på välutbildade individer inom hälsobranschen. Som att den ena har pluggat vetenskap och den andra….? Vad tror folk vi pluggar? Vetenskap! Om kroppen, om sjukdom eftersom det är motsatsen till hälsa, biokemi, mikrobiologi, fysiologi, näringslära, fysisk aktivitet, folkhälsovetenskap, HÄSLOKOMMUNIKATION (hur mycket av den varan tror ni ingår i sjukvårdsutbildningar? Och om man inte kan kommunicera hälsa eller sjukdom på ett pedagogiskt vis hur ska man då kunna hjälpa människor?) och så vidare.

Jag arbetar verkligen varken med skönhet eller sjukvård. Jag arbetar FÖR hälsa.

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar