Du visar för närvarande Hallonblad för graviditet, kvinnohälsa och mens

Hallonblad för graviditet, kvinnohälsa och mens

Hallonblad, rudus idaeus m.fl., har under hundratals (tusentals) år används för dess positiva effekter under graviditet och för att förbereda inför födsel. Ett litet blad som inte bara är effektivt utan också näringsrikt och gott som te. Dessutom har hallonbladet fina effekter rent allmänt för kvinnohälsan. Och är absolut inte en ört att förglömma också för män.

Läs om ”Örter att undvika under graviditet

Effekter av hallonbladet

Hallonbladet är ett välanvänt blad överallt runtom i världen, och växter på stora delar av vår jord. Traditionellt har den använts för inflammationer, förkylningar, sår, kvinnohälsa, graviditet, födsel och för kolik hos bebisar bland annat. Bladet är även antibakteriellt, antiinflammatoriskt samt innehåller stora mängder antioxidanter.

Högt näringsinnehåll i hallonblad

Hallonbladet är ett mycket näringsrikt blad med stora mängder mineraler såsom kalcium, järn, magnesium och mangan. Vitaminerna C, E och B. Samt flertalet viktiga fytokemikalier såsom flavonoider (antioxidant) och tanniner. Hallonet i sig är ett av de mest fiberrika bären och frukterna, dessutom med låg sockerhalt. Och bland annat tack vare denna höga näringstätenhet hos både bäret och bladet är det en mycket bra ört att använda under hela den kvinnliga hormonella cykeln. Men självfallet kan hallonblad också användas av män.

”Bland annat tack vare hallonbladets höga näringstätenhet är det en mycket bra ört att använda under hela den kvinnliga hormonella cykeln”

Om du vill använda hallonbladen enbart för dess höga näringsinnehåll går det alldeles utmärkt. Dessutom är det ett smakrikt blad att göra örtte på. Tänk dock på dess sammandragande effekt, är du exempelvis redan ”hård i magen” kan ett regelbundet intag av hallonbladet försvåra det (läs mer i stycket nedan).

Plockar hallon från hallonbuske med solen som skiner. Hallonet är moget och bredvid hänger flera omogna bär av hallon. Runt bären finns gröna hallonblad.
Plocka inte enbart hallonen från hallonbusken utan även hallonblad. För att exempelvis göra örtte på.

Hallonbladets sammandragande effekt

Testa att smaka på ett färskt hallonblad och upplev dess extremt sammandragande effekt. Hela munnen krullar sig och saliven minskar då kärlen drar ihop sig. Precis den effekten har bladet också i resten av kroppen, därav är hallonbladet utmärkt att använda vid diarréer. Eller vid förkylningar med mycket slembildning.

Den sammandragande effekten är även användbar vid blödande sår, blödningar internt och är en av anledningarna till varför hallonbladet är så effektivt för kvinnors olika hormonella stadier. Bladet har i studier även visat sig ha en positiv effekt på blodproppar.

Hallonblad under graviditet, för att förbereda inför födsel och efter

Under århundranden har hallonbladen använts under graviditet och för att förbereda kvinnor för födsel. Tack vare dess stärkande effekt på livmodern samtidigt som den hjälper musklerna att slappna av. Eftersom bladet är sammandragande kan den också hjälpa till att kontrollera blödningar under själva förlossningen. Hallonbladet är även hjälpsamt vid amning för att öka flödet av mjölk.

Studier på både djur och människor visar på att hallonbladet har effekter på vävnader, framförallt glatt muskulatur. Alltså de muskler som styrs av det autonoma nervsystemet som vi inte styr själva med viljan. Exempelvis luftstrupen, matstrupen och just livmodern.  

”I Sverige får barnmorskor enligt lag inte rekommendera läkeväxter. Men så ser det inte ut i resten av världen”

En säker växt som kan användas under hela graviditeten. Och som dessutom hjälper till med all sin näring, framförallt kalcium och järn. En ack så viktig aspekt.


Olagligt för barnmorskor i Sverige att rekommendera örter

Hallonbladet har alltid använts och rekommenderas fortfarande av otaliga barnmorskor världen över. Det är en av mest använda örterna under graviditet, likväl som en av de mest rekommenderade av barnmorskor världen över (vilket setts i studier). Sverige är dock undantaget eftersom barnmorskor enligt lag inte får rekommendera läkeväxter, samt därför också vanligtvis har ytterst liten kunskap om diverse växter och dess effekter. Så ser det inte ut i resten av världen! Barnmorskor i Sverige får inte ens yttra sig om ett så harmlöst blad som hallonbladet, som alltså också kan användas mestadels för sitt höga näringsinnehåll. Precis som vilken grönsak som helst (de har ju också effekter på oss förutom att enbart innehålla näringsämnen).   

Varför? För att det idag inte finns tillräckligt med forskning för att backa upp användningen av hallonblad vid graviditet och födsel. Men inte heller några studier som visar på problem eller biverkningar med att använda dem. Vi ska dock komma ihåg att hallonbladet har använts för ovanstående anledningar under hundratals, om inte tusentals år. Kunskapen om hallonbladet är med andra ord uråldrig, synd att inte vetenskapen hänger med.

Men även om forskningen på hallonbladet är låg, vilket enbart beror på bristen på vilja att forska på växten – inte för att växten inte har effekt, får barnmorskor i många andra länder rekommendera den till gravida. Eftersom systemen accepterar örtkunskapen som en gammal gedigen trovärdig kunskap.

Kvinna dricker ur fin gammal rosa tekopp. Bilden är tagen på hennes överkropp med halva ansiktet och tekoppen i mitten. Kvinnan sitter på en stol och har en färgglad tröja på sig med många mönter.
Örtte på hallonblad har använts av kvinnor under hundratals, om inte tusentals, år för diverse faser i livet.

Hallonblad, mens och den kvinnliga cykeln

De sammandragande effekterna från hallonbladet gör den effektiva vid riklig menstruation. Att dricka örtte på bladet under mensen kan hjälpa till att minska stora mängder blod. Det är med andra ord ett ypperligt blad att använda i sin teblandning regelbundet under en kvinnas hormonella liv. Men bladet kan även användas för andra typer av blödningar på eller i kroppen.

”Både bären och hallonbladet på hallonplantan har setts minska höga blodsockernivåer och är därför effektiv vid diabetes”

Hallonblad och diabetes

Både bären och hallonbladet på hallonplantan har setts minska höga blodsockernivåer och är därför effektiv vid diabetes. Hallonen har i många studier visat på positiva effekter för att motverka och förbättra diabetes. Och med tanke på att allt fler kvinnor drabbas av graviditetsdiabetes borde intresset för vad hallonbladet kan bidra med vara mycket större. Det finns alltså många fördelar med att regelbundet använda hallonblad under graviditet.

Använda hallonblad

Det går att använda både vilda och odlade hallonblad, färska som torkade. Och växten är mycket säker att använda, även för gravida och barn. Eftersom bladet har en trevlig smak är det rekommenderat att göra te av växten (läs här för hur du gör ett medicinalt örtte).

Kom på kurs i örtkunskap

Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet endagskurser inom örtkunskap, bland annat örtvandringar från vår-höst.

Samt kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” där vi går igenom örters och individers egenskaper och hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Under kursen ”Gör dina egna örprodukter” gör vi flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem.

I onlinekursen ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetic” lär du dig att välja rätt ört vid rätt tillfälle.

Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.

Referenser

Bowman, R., Taylor, J., Muggleton, S. & Davis, D. (2021). Biophysical effects, safety and efficacy of raspberry leaf use in pregnancy: a systematic integrative review. BMC Complementary Medicine and Therapies. 21(56) 

De la Foret, R. (2022). Raspberry monograph. Hämtat den 2022-05-17 från: www.herbmentor.com

Gladstar, R. (2020). Herbal Healing for Women. New York: Atria

Hoffman, D. (2003). Medicinak Herbalism – the science and practice of herbal medicine. Vermont: Healing Arts Press

Luo, T., Chen, S., Zhang, H., Jia, S. & Jia, S. (2020). Phytochemical Composition and Potential Biological Activities Assessment of Raspberry Leaf Extracts from Nine Different Raspberry Species and Raspberry Leaf Tea. Journal of Berry Research 10(2). pp 295-309

Xu, Y. X., Xi, S. & Qian, X. (2019). Evaluating Traditional Chinese Medicine and Herbal Products for the Treatment of Gestational Diabetes Mellitus. Journal of Diabetes Research 2019. pp 9182595-6

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar