Välkommen!

På denna hälsoblogg hittar du artiklar och information kring allt möjligt som har med hälsa att göra; kost, fysisk aktivitet, natur, stress, sömn, stillasittande, årstider, relationer, läkeväxter och så vidare. Allt hänger ihop.

Men det kanske viktigaste gällande hälsa är empowerment, att ha makten över sin egen hälsa. Den ligger i dina händer och du har makten över den. Vilket är ett stort ansvar som ska tas på allvar men också ger möjligheten att påverka den på egna premisser. Det vill jag inspirera till genom denna blogg.

Följ med i mitt nörderi

Jag skriver oftast lite längre artiklar för att vi riktigt ska kunna nörda in oss i ämnen. Jag gillar att bli konkret och detaljerad för att man ska förstå bättre. Artiklarna är grundade på vetenskap, inte på de populärvetenskapliga fakatoider (något många tror är en sanning men som i själva verket inte har någon grund att stå på) som florerar på internet. Har man läst något tillräckligt många gånger på flera olika ställen måste det väl ändå stämma? Nej! Det florerar otroligt mycket tveksamma påståenden på internet. Ofta av folk som inte har adekvat utbildning för att faktiskt uttala sig inom området.

Samtidigt är jag herbalist (”örtkännare”) och har också full respekt för den tusenåriga kunskap som finns inom många områden och som inte ”kan visas” vetenskapligt. Främst eftersom man inte finansierar denna typ av studier i någon högre utsträckning (förutom i Asien där växter är en integrerad del av både hälsa och sjukdom). Men som är något vi människor har ägnat oss åt så länge vi har funnits på denna planet.

Kort och gott, alla system har brister och ska ifrågasättas, de så kallade ”alternativa” (jag skulle snarare kalla många av dem ursprungliga) såväl som de vetenskapliga. När det gäller kroppen och dess fysisk anser jag dock att vetenskapen har bättre koll än något annat system. Inte nödvändigtvis hur vi kan påverka systemet! Men hur det fungerar rent fysiologiskt, biokemiskt, enzymatiskt och så vidare. Där visar labb och tester bättre än något annat system. Vi har gissat oss till på relativt obehagliga sätt innan det vi idag kallar det vetenskapliga sättet formades och har gett otroligt många insikter om hur kroppen fungerar. Jag baserar helt enkelt mina artiklar på vetenskap med inblickar och full respekt för andra system, det är aldrig bra att bli för ortodox i enbart ett synsätt på världen.

Individuell hälsa

I en tid där råd angående hälsa sköljer över oss varje dag, med väldigt stor variation och motsägande information, kan det bli aningen förvirrande vad man bör lyssna på. Samtidigt som hälsa och välmående inte fullt ut går att bestämma med vetenskap eller system.

Hälsa är helheten av vad vi idag vet främjar vår fysiska såväl som psykiska del av kroppen, tillsammans med det som positivt påverkar Dig. Vad som är välbefinnande, avslappande, roligt, tråkigt, fungerande och så vidare för just Dig.

Det går inte att ge definitiva svar på vad som kommer att ge dig god hälsa, det är högst individuellt. Ta bara exemplet vad som är ”avslappning och återhämtning” för varje enskild person. För många är det att lägga sig i soffan och läsa en bok, för andra är det att knyta på sig springskorna och ta en löptur i skogen. Alla har vi olika preferenser och tempon i livet. Jag personligen som är en väldigt typiskt hyperaktiv individ blir galen och otroligt stressad av när allt går för långsamt, jag behöver naturligt lite mer fart (sluta fråga oss om vi är stressade tack). Det är lika enerverande för mig att försöka gå långsamt som det är för en individ som har ett sakta tempo att gå snabbt. Det finns inga enkla lösningar, lär känna sig själv först och främst. Fråga dig själv, ifrågasätt dig själv.

OM MIG

Så vem är jag?

Jag som driver hälsobloggen heter Karoline och är 42 år. Min bakgrund är en kandidatutbildning inom hälso – och kostvetenskap från Göteborgs universitet (hälsopromotionsprogrammet med inriktning på kost). Utöver det har jag studerat mer träningslära, har en kandidat inom företagsekonomi (med inriktning på marknadsföring och organisation) samt sist men inte minst är herbalist/örtkännare. Vad är då en herbalist? Jag är utbildad inom läkeväxter och hur man använder dem för att stärka individers hälsa. Men också hur vi kan få en djupare kontakt med naturen. Enkelt och kort förklarat.

Förutom att skriva denna blogg håller jag hälsorådgivning genom individuella samtal eller i grupp, så kallade hälsogruppmöten. Jag anordnar dessutom örtträffar, bland annat med örtvandringar. Allt genom mitt företag Karolines Way Of Life.

Mitt liv på resande fot

Under största delen av mitt vuxna liv har jag rest runt i världen. Jag började som 17-åring med min första resa utomlands på egen hand och efter det har jag bara fortsatt. Mestadels har jag levt med en resväska och flyttat på mig mycket men jag har även bott i flertalet länder. Som längst i San Fransisco i strax över 4 år. Det finns inget så utvecklande, fantastiskt och tufft som att komma till nya platser, kulturer, språk, tankar, natur och så vidare. Då pratar jag inte om till turistorter, för jag är ledsen men det är inte att resa, det är att åka på semester. Resa är att åka till verkligenheten i det land du besöker. Helt ensam helst, för optimalt intryck… (mitt valda sätt men förstår helt folk som inte föredrar det).

Under dessa resor har jag stött på många kulturers olika tankar om hälsa. Framförallt genom de uråldriga traditioner som behållits i många länder, såsom ayuerveda, tradtitionell kinesisk medicin och herbalism (örtkunskap). Dessa gamla system rymmer inte enbart behandling vid sjukdom, såsom vårt egna väldigt unga vetenskapliga system, utan även förebyggande och hälsofrämjande. Vilket har skapat många tankar hos mig och väckte ett stort intresse och nu min passion.

Alla dessa erfarenheter märker jag nu ger mig en annan möjlighet till att vara lite mer objektiv i min egen kultur, vilket är väldigt intressant! Jag är dessutom gift med en israel (please, no judgement, han har själv inte beslutat om de israeliska politiska beslutet som har fattats där under all tid. Han är bara en individ som råkade födas där) och lever därför med en annan kultur dagligen. Han, jag, Indra (10 år), Sandiya (8 år), katterna Tarzan och Tingeling, 30 hönor och tuppar samt bin bor i skogen en bit utanför Göteborg.

Jag är en hyperaktiv jäkel som måste röra på mig mycket (tror det ligger mycket i att vi som ligger högt upp på ADHD-skalan är upptäckarna, de som skulle ut och söka efter nya vattenhål och liknande då vi fortfarande levde som jägare-samlare). Jag har ett stort behov av rörelse; både fysiskt och psykiskt. Gå på långa upptäcksfärder i skogen, resa till nya ställen i världen, möta nya miljöer (och tankar) och så vidare.

Snabbintro till mig 🙂 Välkommen till bloggen!

Skicka ett meddelande:

Lämna ett svar