Många verkar undra om det är nyttigast att äta knäckebröd eller mjukt bröd. Att välja ett hälsosamt bröd idag är faktiskt inte helt lätt. De flesta bröd innehåller främst siktat vetemjöl utan viktiga näringsämnen, samt alldeles för höga mängder socker. Knäckebröd däremot finns det många varianter av som främst är bakade med mjöler på fullkorn. Men samtidigt hörs det från vissa håll att knäckebröd kan bidra till snabbare höjning av blodsockret. Så vad ska vi välja?
Jag får ofta frågan om vad som är nyttigast av knäckebröd och vanligt mjukt bröd. Många säger att de har hört att knäckebröd höjer blodsockernivåerna snabbare än mjukt bröd, på grund av att innehållet i knäckebröd är mer finmalet än vissa andra bröd. Och visst är det så, ju mer finmalet något är, desto lättare tas det upp av kroppen och därmed höjer blodsockernivåerna. Men riktigt så enkelt är det inte.
Vad som bidrar till långsam eller snabb höjning av blodsockret
Ett knäckebröd eller bröd som innehåller mycket mjöler av fullkorn kommer att bidra till en långsammare ökning av blodsockret. Fibrerna leder till att magsäckstömningen går långsammare och därmed blir höjningen av blodsockret stabilare. Det är alltså främst hur mycket kostfibrer ett knäckebrödet eller det mjuka brödet innehåller som kommer att avgöra hur snabbt blodsockret höjs.
Men ju mer kornen och grynen är malda, desto snabbare kommer kroppen att ta upp ämnena. Om vi äter bröd eller knäckebröd med hela korn och gryn måste kroppen först bryta ner dessa vilka gör att höjningen av blodsockret går långsammare. Så att välja ett bröd eller knäckebröd där det också finns tuggmotstånd i form av hela korn och gryn är än bättre (varpå vi får kostfibrer).
”Bröd och knäckebröd ska helst innehålla mer än 5 gram fibrer per 100 gram”
Bröd och knäckebröd ska helst innehålla mer än 5 gram fibrer per 100 gram. Samt att det första mjölet som står i innehållsförteckningen bör vara ett fullkornsmjöl, såsom fullkornsvete, rågmjöl (inte siktat), havremjöl och så vidare.
Varför ska vi välja fullkorn?
Varför vi vill välja fullkorn i vårt knäckebröd och bröd är för att det är i skalet på grödan all näring sitter. Där finns kostfibrerna, mineralerna, vitaminerna och så vidare. När vi tar bort det och siktar ett mjöl får vi de vita mjölerna; vitt vetemjöl eller siktat rågmjöl till exempel. Och i dessa finns nästintill enbart kolhydrater och proteiner kvar (en hel del proteiner dock). Men inga andra näringsämnen. En mycket trist förlust för kroppen.
Vi behöver dessutom fibrerna för att behålla en rik tarmflora och för långsam magtömning vilket gör att vi håller oss mättare länge samt som sagt får en stabilare ökning av blodsockernivåerna efter att vi ätit.
Mjukt bröd
Fördelar med mjukt bröd
Många barn föredrar mjukt bröd. Vilket så klart är en vanesak, så är du nybliven förälder – se till att ge ditt barn ALL typ av mat. Du gör både barnet och dig själv en stor tjänst. Ge inte bara mjukt bröd utan när barnet har tillräckligt med tänder för att knapra på knäckebröd av fullkorn, ge det. Vi behöver tidigt vänja oss vid kostfibrer dessutom.
Mjukt bröd är enkelt att göra iordning och ta med, så gör det vid de tillfällena. Men välj ett bröd med mycket frön, nötter, fullkorn och lite socker. Även till barnen.
Vissa mjuka bröd innehåller mycket frön och nötter vilket gör att mängden kolhydrater drastiskt går ner. Och istället går fetthalten och till viss del proteininnehållet upp. Om du undviker eller skär ner på kolhydrater är dessa bröd att föredra över knäckebröd, som istället ofta innehåller större mängder kolhydrater. Läs alltid innehållsförteckningen.
Nackdelar med mjukt bröd
De flesta mjuka bröd idag innehåller mestadels vitt mjöl och alldeles för mycket socker. Sockerhalten i bröd ska ligga under 5 gram per 100 gram och allt för många är över den gränsen. Framförallt de bröd som riktar sig till barnfamiljer. Det där runda vanliga brödet som finns i många barnfamiljers hem, som faktiskt heter ”kaka” (nämner inte namnet men jag tror att de flesta förstår vilket jag pratar om) innehåller så mycket som 8,2 gram socker per 100 gram. Coca-Cola innehåller 9–10 gram socker per 100 ml. Och dessutom innehåller kakan nästintill enbart vitt mjöl som snabbt bryts ner till glukos i kroppen. Det är som att börja dagen med godis.
”Det där runda vanliga brödet som finns i många barnfamiljers hem, som faktiskt heter ”kaka” innehåller så mycket som 8,2 gram socker per 100 gram. Coca-Cola innehåller 9–10 gram socker”
Tänk på att ett surdegsbröd som är bakat på vitt vetemjöl är fortfarande bakat på vitt vetemjöl. Visst är surdeg alltid bättre än jäst och torrjäst. Men det är fortfarande vetemjöl, som har ytterst få näringsämnen och inga fibrer. Det ändrar surdegen inte magiskt på.
Knäckebröd
Fördelar med knäckebröd
Av egna erfarenheter har jag märkt att det är lättare att ge hälsosamma knäckebröd, med stor mängd fullkorn, till barn än mjuka bröd med mycket fullkorn. Det gillar ofta inte det där danska rågbrödet men knaprar lätt i sig ett knäckebröd som är gjort på 100% rågmjöl. Och det finns många sådana med mycket stor variation i smak, textur och tjocklek. Inte bara bra för barn utan även vuxna. Få bröd består av 100% fullkornsmjöl.
Det är ofta mer fibrer i knäckebröd, men läs på förpackningen. Välj alltid ett där det första mjölet som står i innehållsförteckningen är ett mjöl av fullkorn.
Nackdelar med knäckebröd
Det är ju gott med mjukt bröd tycker många, framförallt barn. Knäckemackor är heller inte goda att förbereda för att äta senare, de blir de då mjuka och sunkiga.
Det finns också knäckebröd som är lika onyttiga som vilket vitt mjukt bröd som helst. Läs alltid på innehållsförteckningen! Eftersom knäckebröd sällan har hela korn eller gryn gäller det att välja ett alternativ med mycket fullkorn. Ju mer malet något är, desto lättare tar kroppen upp det och därmed höjer blodsockernivåerna snabbt.
Summa summarum
Huruvida knäckebröd eller mjuka bröd är nyttigt eller inte, har alltså främst att göra med hur mycket fullkorn de innehåller. Samt mängd socker.
Jag skulle vanligen rekommendera att välja ett knäckebröd av fullkorn. För att de ofta har mer fullkorn och näringsämnen i sig än vanligt mjukt bröd. Det är lätt att hitta knäckebröd med 100% fullkorn varpå innehåller av fibrer då ligger på ca 20%. Väsentligt mycket högre än hos mjukt bröd.
Men om du däremot gillar mörka fullkornsbröd, med mycket fullkorn och hela korn och gryn, go for it! Ju mer tuggmotstånd och hela bitar desto mer har kroppen att bryta ner, vilket är bra för en långsam höjning av blodsockret. Ett sådant bröd kommer att leda till ett än mer stabilt blodsocker än knäckebröd eftersom knäckebrödet oftast är helt malet och innehåller sällan hela korn och gryn. Dessutom får du en rik tarmflora och massa näringsämnen.
Väljer du mjuka bröd ska de helst innehålla; mindre än 5 gram socker, mer än 5 gram fibrer och det första brödet i innehållsförteckningen ska vara ett mjöl av fullkorn.
Men ingenting är dåligt att äta lite då och då. Det är när vi överdriver intaget som det kommer att påverka hälsan och kroppen. Eller överdriver valet av produkt – alltså det sämsta och onyttigaste valet (förstår du vad jag menar?).
© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg