Du visar för närvarande 5 läkeväxter som kan hjälpa dig vid nedstämdhet under vintern

5 läkeväxter som kan hjälpa dig vid nedstämdhet under vintern

Vintertiden kan vara vansklig för mångas psykiska välmående med ångest, oro och nedstämdhet som följd. En tid som kan behöva börja planeras i förväg om det är ett återkommande problem varje år. Här är en lista på 5 potenta läkeväxter som kan hjälpa under vintern för att lätta på humör och minska nedstämdhet.

Den kan vara lurig den där nedstämdheten som för vissa kommer under vintertid (eller andra delar av året). Och liksom komma smygandes, sakta byggas på under vintern tills att det känns som att inget i livet är som det ska någon gång runt februari-mars cirka.

Detta är inte tiden att avgöra om ditt äktenskap verkligen är felet, jobbet som är problemet eller du som är värdelös som person. Depressioner kan sätta många griller i huvudet.

Är du en person som detta ofta händer för vintertid behöver du planera och vara förbered. Ta hjälp i tid, och läkeväxter är fantastiska att då ta till.

Vi behöver också påminna oss om att en del sitter i våra föreställningar och vår mentala inställning till vintern. Om vi kan göra något för att lyfta den kan vi göra mycket för vårt humör (lättare sagt än gjort jag vet, men viktigt att ständigt påminna sig om).

Vilka läkeväxter ska du välja för din nedstämdhet?

Vilka örter just du bör använda beror ju så klart på varför du känner dig nedstämd. Har det hänt något särskilt? Är allt för stressad? Sover dåligt? Inte äter näringsrik mat? Gamla trauman som sitter kvar? Eller helt enkelt för att det blir så varje år när mörkret faller sig på? Hitta örter som kommer åt grundproblematiken.

Det fina med att använda nedstående växter är att de inte har negativa biverkningar (förutom Johannesörten som inte ska användas tillsammans med läkemedel) utan är hjälpsamma just för att de stärker våra kroppsliga system och agerar holistiskt.

5 upplyftande läkeväxter som kan användas vid nedstämdhet under vintern

1. Kakao

Kakaon är den första växten jag här kommer att nämna för att den har så otroligt potenta krafter att lyfta humöret och öppna våra hjärtan. Därav har den använts just för det samt ceremoniellt under tusentals år.

Kakaoceremonier har de senaste åren blivit mycket populära också i västvärlden just för att kakaon verkligen har en stor effekt på oss. Och en omedelbar sådan vilket kan vara önskvärt i stunder av svår nedstämdhet.

Det finns många ämnen i kakaon som bidrar till den upplyftande effekten, och framförallt är det så klart helheten av växten och synergin mellan alla delarna. Men också att kakaon innehåller serotonin, bidrar till att vi frisläpper mer dopamin, innehåller teobromin som gör att vi blir uppiggade och fokuserade och endocannabinoider som balanserar oss. Bland mycket annat!

Bli inte orolig om kakaon också får dig att öppna upp för andra känslor än just upprymdhet. Växten har en stor potens att påverka våra känslor, och det som behöver komma upp ska just få göra det. Genom att känna kan vi också bearbeta och gå vidare. Välkomna allt det kakaon öppnar upp för.

För att få en större effekt behöver du köpa en kakao av bra kvalitet, så kallad ceremoniell kakao som blivit varsamt behandlad i alla led. Dessutom ska kakaon inte värmas upp allt för mycket, utan även hanteras varsamt av dig.

Vill du köpa kakao av bästa kvalitet? Testa den kakao som jag använder under mina kakaoceremonier från Luna Cacao! Läs även på deras webbsida hur du tillreder en kopp ceremoniell kakaodryck.

Med koden wayoflifekakao10 får du 10% på Luna Cacaos ceremoniella kakao.

(Nyfiken på att delta i en kakaoceremoni? Läs mer längre ner!)

Läs också artiklarna:

”Kakao & Choklad – medicinalväxten som kan bekämpa inflammation och fetma”

”Choklad och PMS – varför kvinnor blir sugna på choklad vid mens”

Kopp i keramik med ceremoniell kakao. Bilden är tagen ovanifrån och koppen står på ett fat där det ligger orangea blommor av kryddtargets.
Att göra en kopp varm kakao av bra kvalitet kan snabbt lyfta humöret eftersom kakaon ger en direkt effekt, i motsats till många andra växter som behöver användas under en längre period för att ge full effekt.

2. Ros

Med sin upplyftande doft och smak har rosen en given plats i de flesta forum när någon behöver ”lyftas upp”. En läkeväxt som är antidepressiv, antiinflammatorisk (visste du att depressioner kan beror på inflammation i hjärnan?), afrodisiaka och samtidigt är lite lugnande. Låter som en ört för vintern eller hur?

Rosen alltså både lugnar samtidigt som den lyfter humöret. Och som grädden på moset innehåller den mängder av näring vilket så klart krävs för att hålla ett fysisk och mentalt välmående. Bland annat anses det faktiskt vara rosens höga mängder flavonoider som står för en del av växtens antidepressiva egenskaper.

Studier har visat att rosenolja ökar frisläppningen av dopamin. Likväl som att blomman innehåller ämnet rosenoxid, ett ämne som binder till serotonin-receptorerna i hjärnan. Det är väl värt att dofta på en ros, eller dess rena eteriska olja, under vintern med andra ord! Samt exempelvis dricka te på dess blad. Du kan använda alla typer av rosor, som inte blivit besprutade.

Läs om rosens fina egenskaper i artikeln ”Ros och nypon för att minska depression och stärka matsmältningen

3. Johannesört

Johannesörten har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren för sina antidepressiva egenskaper (läs artikeln ”Äkta Johannesört effektiv vid depression” för en djupare förståelse kring örtens fördelar vid nedstämdhet). En växt som i studier setts agera lika bra mot depression som antidepressiva läkemedel, fast utan alla de negativa biverkningar som de senare kan komma med. Och just vid vinterdepression, eller SAD (seasonal affective disorder) har Johannesörten i studier visat på fina resultat, kanske ett av de tillstånden örten gör sig allra bäst till. Likväl är Johannesört hjälpsamt vid ångest, oro och sömnsvårigheter.

För att få full effekt av Johannesört behöver du dock använda den regelbundet under en längre period, helst genom hela vintern. Det kan ta många veckor innan du verkligen känner av den. Sätt helt enkelt igång med örter i början av den mörka säsongen.  

Om du däremot äter läkemedel ska du inte använda Johannesörten eftersom den effektiviserar de utrensande enzymerna i levern så effektivt att de hinner rensa ut läkemedlet ur kroppen innan dess effekt hunnit ges till fullo. Väldigt kraftfullt och häftigt, men inte praktiskt om du behöver läkemedel.


4. Brännässla

Nässlan får sin plats på denna lista tack vare sitt enorma näringsinnehåll. Tyvärr är det få vuxna i Sverige som äter tillräckligt näringstät mat såsom grönsaker och frukter vilket säkerligen för många är en del av varför vintern blir både extra deppig och trött. Du kanske har näringsbrist helt enkelt, inte energibrist utan får inte tillräckligt av den näringen kroppen behöver.

Och här kommer nässlan med sina skyhöga mängder vitaminer, mineraler, klorofyll, alla essentiella aminosyror, fytokemikalier och så vidare (läs mer om nässlorna i ”Brännässla är mer näringsfylld än något grönt salladsblad i matbutiken”). Dessutom innehåller brännässlan också serotonin vilket får oss att känna nöjdhet och belåtenhet.

Många känner just att de får en boost av energi när de använder nässlor regelbundet eftersom örten har så mycket att erbjuda kroppen.

En kvist med granbarr ligger på ett blått fat tillsammans med en kopp örtte. I bakgrunden syns en vit tekanna i keramik och en glasburk med torkade läkeväxter. örter under vintern
Barr av gran eller tall (på bilden gran) är både smakrikt och välgörande för hela kroppen – inklusive ditt mående.

5. Gran och tallbarr

Vem blir inte glad av att stå i en barrskog och känna doften av barrens murriga molekyler?! Alla så klart eftersom det är just där vi ska befinna oss, i skogen (naturen) för att hitta mat och därav belönar hjärnan oss med många må-bra-ämnen för att öka vår chans till överlevnad.

Om du känner dig nere – gå ut i skogen med andra ord. Och när du är där, plocka med dig några barr av gran eller tall. Men det är viktigt att veta att barr inte ingår i allemansrätten så om skogen inte är ”din” (gillar inte denna förmätenhet av människan) så bör du fråga skogsägaren om lov.

Så med detta kommer alltså också en uppmaning att spendera lite mer tid i skogen (hur mycket bättre kan vi faktiskt må av skogen? Läs om det i artikeln ”Vill du må bättre? – Gå ut i naturen”).

Barr hjälper dig bland annat att:

– Minska stress

– Öka humöret

– Öka fokus

– Förbättra sömn

– Hjälpa immunförsvaret

– Reducera högt blodtryck

Te på barr är väldigt gott! Antingen för sig själv eller tillsammans med andra örter såsom ingefära. Sjud helst i ca 10 min.

Kakaoceremoni & breathwork i Göteborg (Mölnlycke)

Vintern kräver nedvarvning och med det ofta en tid då vi går in djupare i oss själva och är tiden att faktiskt utforska det. Så låt oss göra det med nyfikenhet, inte alltid lättja och glädje men åtminstone nyfikenhet.

Under en kakaoceremoni med breathwork dricker vi ceremoniell kakao och gör sedan kraftfulla andningsövningar för att verkligen ta av lager och komma in i vårt innersta. Vilket helt är din egna resa, det är en kväll för dig och ditt inre. Dessutom är det smått magiskt hur vi bara genom att vara där med slutna ögon kan stötta varandras processer. Och på så sätt finnas där för varandra. Otroligt kraftfullt!

Vi kommer ha 3 kakaoceremonier med breathwork under vintern och våren 2024:

Onsdag  24 jan kl. 17.30-20.30

Tisdag 12 mars kl. 17.30-20.30

Torsdag 25 april kl. 17.30-20.30

Träffar jag håller tillsammans med Annika från Sensiveda

Läs mer om breathwork i artikeln: ”Breathwork – andning för att hitta till känslorna och intuitionen”.

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar