Du visar för närvarande Klorofyll i växter kan motverka cancer och stärka hälsan

Klorofyll i växter kan motverka cancer och stärka hälsan

Människan har alltid konsumerat stora delar växter; gröna blad, blommor, alger, rötter, frön och så vidare. Och i de framförallt gröna växterna finns stora delar klorofyll som inte bara hjälper växternas fotosyntes utan även har en positiv verkan på vår hälsa. Klorofyllet har bland annat en liknande struktur som människors blod vilket anses vara en av anledningarna till dess hälsostärkande egenskaper, och förmågan att ”rena” vårt blod.  

Vad är klorofyll?

Klorofyll är ett grönt pigment som finns i grönsaker, växter och alger. En viktig del av växternas fotosyntes som hjälper dem att absorbera energin från solen, alltså att omvandla koldioxid, vatten och solljus till kolhydrater och syre. De flesta växter har klorofyll i sig men gröna växter, alger och grönsaker har höga halter av ämnet.

En substans som också är mycket säker för oss människor att använda invärtes likväl som utvärtes, utan en toxisk effekt eller övre gräns.

Hälsofördelar

Växter innehåller många delar som är fördelaktiga för vår hälsa och det är synergin av alla dessa delar som ger varje växt sina individuella effekter. När dessa samverkar blir effekterna 1+1=3, tillsammans är de mer verksamma än ensamma. Men genom att isolera vissa delar i en växt kan vi se vad de enskilda ämnena har för specifik påverkan på vår kropp.

Klorofyllet har setts agera anticancerogent, alltså motverka cancer. Det hjälper dessutom till att stimulera de röda blodkropparna till att uppta mer syre, samt leverera magnesium till olika delar av kroppen. Men också hudproblem har visat sig minska med hjälp av klorofyll. Ämnet är också en antioxidant, balanserar immunförsvaret och viktig för celldöd.

Addera dessa egenskaper till alla andra fantastiska effekter växter har och vi inser varför det är så viktigt att inkludera stora delar frukt, grönsaker och vilda växter i vår kost!

Sallad på gröna blad ligger upphackade smått i en skål av rostfritt stål med en tång av stål i. I salladen ligger små gula russin samt frön.
Att dagligen äta gröna grönsaker och frukter kan påverka hälsan mycket, bland annat tack vare klorofyllet i de gröna växterna.

Klorofyll har liknande struktur som vårt blod

Klorofyllets struktur påminner om hemoglobinet i vårt blod, vilket är det protein i de röda blodcellerna som transporterar syre till kroppens alla delar. Och kan därför vara effektivt att använda vid exempelvis anemi (blodbrist på grund av att man har för få röda blodkroppar i blodet).

Men då hemoglobin bär runt på järnatomer har istället klorofyllmolekylen magnesium bundet till sig. Därmed dess förmåga att leverera magnesium till olika delar av kroppen.

Hur klorofyll renar blodet

Klorofyllet har en så kallade kelaterande effekt. Vilket betyder att den reagerar med metalljoner och bildar ett stabilt vattenlösligt komplex. Och vad innebär det? Jo, att klorofyllet binder till sig järn, bly eller koppar i blodet och renar därmed från överdrivet höga nivåer av dessa metaller.

Mot cancer

Klorofyll har setts binda till diverse toxiska ämnen som kan orsaka cancer, såsom kolväten i tobaksrök, vissa aminer som finns i kokt kött samt aflatoxiner. Aflatoxiner är cancerogena giftiga ämnen som kan bildas genom mögel på olika grödor vi äter (såsom majs, soja och jordnötter) och därmed hamna i våra tarmar. Klorofyll kan dock binda till dessa toxiska ämnen och hindra absorptionen av dem, vilket alltså leder till färre fall av cancer. Tillsammans med många andra anticancerogena egenskaper i grönsaker och växter bidrar de till minskade antal fall av cancer. Ju mer grönsaker vi äter, desto mindre risk har vi för flertalet typer av cancer.

Men klorofyll har också setts minska negativa effekter av kemiskt cancerframkallande ämnen och strålning genom sina höga antioxidanta nivåer. Växter med höga halter klorofyll anses därför vara intressanta för sina potentiellt skyddande effekter mot cancer genom antioxidanter. Med andra ord kan dessa växter vara viktiga både förebyggande och under behandling av cancer.

Klorofyll som sårläkning

Det har även i studier sedan 40-talet visat sig att klorofyll verkar ha sårläkande kvalitéer. Under människans hela existens har vi använd diverse sårläkande blad för att stoppa blödningar och läka sår. Många av dessa växter har flertalet ämnen i sig som bidrar till de effekterna. Men också klorofyllet visar sig alltså ha sårläkande egenskaper.

Bland annat stoppar klorofyllet tillväxten av bakterier (antibakteriellt). Men också ett snabbare läkande av sår har setts när klorofyll lagts på skador på huden, samt minskad inflammation. Det finns till och med läkemedel för sår innehållande klorofyll.

Testa att sätta groblad på sår, eller mosa blad av rölleka för att stoppa blödningar i sår. Jag kan tycka att det borde vara det första steget, och om det inte fungerar att ta till läkemedel.

gröna kulinariska örter med klorofyll i terakottakrukor, basilika, rosmarin och timjan. Krukorna står bredvid varandra på ett bord. Bredvis står en liten röd vattenkanna.
Alla gröna växter har klorofyll i sig som bland annat har antiinflammatoriska och antioxodativa egenskaper.

Var hittar vi klorofyll?

Alla gröna blad, växter och alger har olika halter av klorofyll i sig. Det är en viktig del i fotosyntesen som omvandlar solens strålar, vatten och koldioxid till syre och kolhydrater. Spenat och persilja har höga halter, men få sådana analyser har gjorts på vilda ätbara växter. En växt där sådana analyser dock har gjorts är brännässlor som har mycket höga nivåer klorofyll.

Gör du ett starkt te på brännässla som du låter stå några timmar blir vattnet alldeles mörkgrönt, få andra växter avger så mycket grön klorofyllfärg. I analyser på nässlan har man också sett gult klorofyll som anses ha hälsofördelar, med bland annat antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Följande växter har höga mängder klorofyll i sig:

Brännässlor

Spenat

Persilja

Spirulina och andra blågröna alger såsom chlorella

Vetegräs

– Alfalfa

– Mangold

– Broccoli

Grönkål

– Sparris

– Gröna bönor

– Matcha te  

Tack vare sina hälsofördelar kan man idag köpa klorofyll som kosttillskott, exempelvis kapslar eller i flytande form. Men varför bara isolera en av växtens egenskaper när man kan äta hela växten och inte bara få i sig klorofyll utan också vitaminer, mineraler, fiber och många andra stärkande faktorer. Min rekommendation är alltid att äta hela växten (även om det är i pulverform).

Om du är intresserad av att veta mer om vilka vilda ätbara växter du kan plocka håller jag i kurser med örtvandring i Mölnlycke, samt örträffar inom örtkunskap i både Göteborg och Mölnlycke. Under den varma delen på året går vi på örtvandring och under vintern hålls två olika örtkurser inomhus. Gå in på www.way-of-life.se för mer information!   

Bild tagen på Karoline Karttunen, Karolines way of life, under en örtvandring på en örtträff vid Råda Säteri i Mölnlycke, Härryda kommun. Karolines visar växter medan de deltagande anteckningar. På bilden ser man Karoline framifrån med en regnjacka knuten kring höfterna. På vänxter sida står en kvinna med blå regnjacka och på höger sida står en kvinna med anteckningsblock och penna.
På örtvandring vid Råda Säter i Mölnlycke med Karolines Way of Life.

Referenser

Kizhedath, A. & Suneetha, V. (2011). Estimation of chlorophyll content in common household medicinal leaves and their utilization to avail health benefits of chlorophyll. Journal of Pharmacy Research. 4(5). Pp 1412–1413. https://www.researchgate.net/profile/Arathi-Kizhedath/publication/299499753_Estimation_of_chlorophyll_content_in_common_household_medicinal_leaves_and_their_utilization_to_avail_health_benefits_of_chlorophyll/links/58da67ea45851578dfb6bcd8/Estimation-of-chlorophyll-content-in-common-household-medicinal-leaves-and-their-utilization-to-avail-health-benefits-of-chlorophyll.pdf

Oregon State University. (2009). Chorophyll and chlorophyllin. Hämtat den 2021-07-02 från: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

WebMD. (2020). Health benefits of chlorophyll. Hämtat den 2021-07-01 från: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chlorophyll#1

Vaňková, K., Marková, I., Jašprová,J., Dvořák, A.,Subhanová, I., Zelenka, J.,Novosádová, I., Rasl, J., Vomastek, T., Sobotka, R., Muchová, L. & Vítek, L. (2018). Chlorophyll-mediated changes in the redox status of pancreatic cancer cells are associated with its anticancer effects. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. July(2018). pp 4069167. DOI: 10.1155/2018/4069167

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar