Om jag frågar ”vilka livsmedel vet vi helt säkert stärker vår hälsa?” tror jag majoriteten kommer att säga grönsaker. Eller vad tror du? Nästa fråga skulle kunna bli ”men vad är då egentligen skillnaden mellan grönsaker och de växter vi kallar örter eller läkeväxter?” Finns det någon faktisk skillnad mellan ett spenatblad som vi kallar grönsak och ett nässelblad som växer vilt och anses vara en läkeväxt eller ört?
Framförallt hälsofrämjande växter runtomkring oss
Så klart finns det läkeväxter med en stark effekt på diverse system i kroppen varpå de kan klassas som läkemedel snarare än hälsofrämjande växter. Det är dock oftast inte de växter som finns i stora mängder omkring oss (självklart finns det undantag, som till exempel fingerborgsblomman, också kallad digitalis). Lite fiffigt av naturen att se till att just de växter som spirar runt oss människor i överflöd också oftast är de som är ätbara och fyllda med näring. Exempelvis maskros, nässlor, våtarv, kirskål, groblad, nypon (likväl som rosenbladen), rödklöver, sommargyllen, löktrav, gran, rönn och alla andra bär vi redan plockar och äter. Ja, listan kan göras mycket lång.
Många av dessa växter trivs allra bäst just där vi människor har varit och rört upp marker. Groblad kallades för ”white mans foot” av de amerikanska ”first nations” när de vita européerna kom över med växten. Vart dessa vita män än gick poppade grobladet upp. Och det är just där man finner groblad, i vägdiken, stigar som vi trampat eller kört upp. På min gräsmatta växter de enbart där vi just går som allra mest och därmed har trampat upp marken. Skön synergi och utväxling vi har vi människor och naturen.
Och så klart, rent generellt bör man inte plocka växter man är osäker på. Man ska ju endast plocka de växter man helt säker vet vilka de är. Men jag tror att vi alla kan fler växter än vad vi kanske tror, framförallt dessa hälsofrämjande växter som finns överallt. Hur många av de ovan nämna känner du till och skulle känna dig säker på att plocka?
Dagens grönsaker inte så naturliga
En skillnad är att våra grönsaker har genomgått en ganska ordentlig hybridisering under åren där till exempel bittra smaker (som är superviktiga för vårt matsmältningssystem) förädlats bort och sötman (som vi egentligen verkligen inte behöver mer av) har framhävts. Detta finner vi inte i naturen, de växter som där finns är samma som alltid stått i våra skogar och på vår mark. Inte av människan speciellt förändrad i alla fall.
Få studier på läkeväxter i jämförelse med grönsaker
Det har så klart gjorts betydligt fler studier på tomaters hälsofrämjande effekter i jämförelse med maskrosens. Just för att vi kallar tomaten grönsak, säljer den i butik och därmed konsumeras av många människor. Inte för att maskrosen inte har samma eller fler hälsofrämjande egenskaper. Vi måste komma ihåg det. Bara för att det finns fler studier kring något betyder inte det att det alltid är det bästa alternativet. Utan enbart att ekonomiska resurser har lagts på den forskningen för att det finns intressen av att så göra. Oavsett vad de intressena är.
Tyvärr är läkeväxter ett område som inte prioriteras särskilt högt gällande vetenskapliga studier. Men det finns dock massvis! Massvis av bevis på hur effektiva många läkeväxter är på att stärka vår hälsa. Samt all den uråldriga traditionen om att använda dem. Herregud, vi har ju överleva på dem under all vår existens på denna jord. Ja förutom de senaste kanske 100 åren då vi har fått andra alternativ.
Växter är ett måste för hälsan
Vad vi som sagt vet är att växter är en vital del för att vi ska behålla vår hälsa. Du kommer inte att få i dig tillräckligt med näringsämnen om du inte konsumerar växter. Punkt. Förr i tiden hade du dött. Sjömän fick bland annat skörbjugg på sina långa resor på havet där de åt en ensidig kost med allt för lite grönsaker och frukt. Skörbjugg får man när man har c-vitaminbrist, ett vitamin man inte får genom animalier.
Vad är då skillnaden mellan grönsaker och läkeväxter?
De vilda växter vi har i vår natur är precis lika fördelaktiga för vår hälsa som de du köper i butik, eller odlar själv. Jag skulle säga kanske mer eftersom de fortfarande har sina naturliga egenskaper och inte har blivit modifierade av oss människor för att enbart falla oss bättre i smaken. Utan hälsan i tanken.
Med största sannolikhet är väl också jordarna de vilda växter lever i mycket mer levande och full av näringsämnen. Massa levande bakterier, svampmycel, växter, djur och mikroorganismer som lever i samverkande med varandra och därmed fyller jorden med näringsämnen. I motsats till de odlade jordarna som är helt monokulturella, grävs upp varje år (och därmed stör den levande bakteriefloran som byggts upp i jorden), besprutas och med artificiellt tillsatta näringsämnen.
Många av kryddorna vi använder i våra kök pratar man om inom herbalismen och kallar för läkeväxter, såsom timjan, kanel, cayenne, rosmarin. Ja, egentligen varendaste växt som är ätbar ”går under herbalismen” just eftersom de är ätbara och alla växt har någon typ av effekt på vår kropp. Det är just det herbalismen är, kunskap om växter och hur de påverkar oss.
Får man lov att sälja maskrosor som en grönsak?
Jag skrev min c-uppsats angående attityder kring läkeväxter. Där min skrivkamrat och jag genomförde flertalet intervjuer. Bland annat träffade vi och intervjuade Livsmedelsverket för att få deras inställning till läkeväxter. Ingen av dem kunde på rak arm säga inom vilken kategori till exempel en bunte med maskrosor lagligt ingår i. Kan jag sälja dem på en marknad eller i en matbutik som en grönsak?
Vi fick uppfattningen om att Livsmedelsverket håller sig restriktiva mot vilda ätbara växter. Fast egentligen är det nog för att de har ytterst lite kunskap om dem. De kändes som att de höll sig restriktiva just för att de vet för lite om dem. Till skillnad mot till exempel finska Livsmedelsverket som istället har fördjupat sig i dessa vilda växter och ser till att informera befolkningen. Att informera och ge kunskap kan ju anses minska riskerna för att folk skulle plocka fel eller bli felinformerade från tveksamma källor. Så funkar det ju med så mycket annat i samhället. Får man ingen kunskap blir det också väldigt lätt fel. Men om de ger kunskap ger de också befolkningen möjligheten att faktiskt nyttja dessa fantastiska resurser.
Tyvärr är Livsmedelsverkets uppgift dock fokuserad på risker snarare än nyttor, vilken jag personligen tycker är ledsamt och tråkigt. Hela samhället känns så riskbenäget och inställt på sjukdom med behandling, snarare än på möjligheter, nyttan samt hälsofrämjande. Ja, förut inom personlig psykologi eller barnuppfostran då där man sedan länge förstått att positiv feedback fungerar bättre än negativ.
I vilket fall….. (kommer så lätt in på sidospår i min hyperaktiva hjärna….)
Vissa läkeväxter är grönsaker
Tillsammans med tre av personerna vi träffade på Livsmedelsverket i Stockholm gick vi igenom diverse databaser och kom fram till att just maskrosor kan säljas som en grönsak, om man nu skulle vilja det. Det är en vanlig växt i hela Europa som har använts under en lång tid, och därmed finns med i databaser på godkända livsmedel inom EU. Jag kan alltså ta min bunte med maskrosor och sälja dem på en marknad eller i en butik.
Så, finns det någon skillnad mellan en grönsak och många läkeväxter?
Nej, det finns ingen direkt skillnad. Vi har helt enkelt beslutat oss för att odla vissa växter och kalla dem grönsaker. Medan andra framförallt växter vilt i naturen (fast det är ju verkligen inte sant, så många läkeväxter som odlas!) men vi kallar dem helt enkelt örter/läkeväxter/medicinalväxter/vilda ätbara växter eller herbs rätt och slätt på engelska. De växter som har en mer behandlande effekt går ju så klart inte under denna kategori, utan vi pratar nu om hälsofrämjande vilda växter.
Vissa örter har vi ju dessutom plockat in i vår matlagning och likställs med grönsaker. Såsom basilika, timjan, rosmarin, citronmelissa samt alla hundratals kryddor.
Alla växter kommer från naturen och det finns från början absolut ingen skillnad dem emellan, förutom deras individuella egenskaper (precis som hos oss människor). Det är vi nutida människor som har placerat in dem i olika fack så som de passar oss, i våra liv. Så, egentligen är grönsaker och de hälsofrämjande vilda ätbara växterna runt oss i princip samma sak.
Kom på kurs i örtkunskap i Göteborg & Mölnlycke
Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” (2-timmarskurs) där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Men också kursen ”Gör dina egna örprodukter” där vi gör flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem. Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.
© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg
Pingback: Vad är en läkeväxt? | Karolines Way Of Life HälsoBlogg
Pingback: 3 hälsostärkande vilda ätbara växter att plocka under våren | Karolines Way Of Life HälsoBlogg
Pingback: Är kosttillskott bra eller rent av farligt? | Karolines Way Of Life HälsoBlogg
Pingback: Örter som hjälper vid klimakteriet | Karolines Way Of Life HälsoBlogg
Pingback: Kraftfulla växter som stärker immunförsvaret | Karolines Way Of Life HälsoBlogg