Du visar för närvarande Maskros – det värsta ogräset är vår bästa mat!

Maskros – det värsta ogräset är vår bästa mat!

Maskros – en växt så älskad och samtidigt så hatad. Denna fantastiskt kraftfulla växt som är en av de första att ta över land och rike under våren. Hur härligt är det inte att se deras sprudlande gula närvaro precis när våren sätter igång?! Varför vill så många förgifta och ta bort denna första vårblomma? Och precis lika kraftfull som maskrosen är på att sprida sig, lika näringsfylld och viktig som föda är och har den alltid varit för oss människor.

Maskrosen, taraxacum officinale, denna symbol för våren. En av de första färgglada blommorna att slå ut på våren och ge oss hopp och känslan av att sommaren är i sikte. En strålande färgklick i våra så gråa uttröttade vinterögon. Ändå är blomman så oönskad, suckad över, med ständiga försök att ta bort. Känns lite paradoxalt underligt tycker jag. Dessutom är maskrosen livsviktig för pollinerare på våren med sin nekatar och pollen. Inga pollinerare – inga frukter och grönsaker till dig.

Om du tillhör en av dessa individer som suckar när maskrosen kommer fram i din trädgård och konstant försöker att utrota den från din sida staketet, har du någonsin funderat på varför? För att den tar över? Har du någon gång vunnit över den och faktiskt fått bort den? Visst, plockar man konstant blommorna blir de inte till frön och sprids, inte lika mycket iallafall. Men istället för att slänga dem på komposten, ät dem. Plocka bladen, blommorna och roten och för in dem i din kost. Gör du det och upplever den lilla växtens fantastiska kraft kommer du inte att sucka nästa vår när de pockar upp.

Varför vi bör äta maskros

Vi bör äta hela maskrosen för dess höga näringsinnehåll, bitterämnen, stärkande effekt på njurarna och levern och mycket mer därtill. Du kan äta hela växten; rot, blad och blomma. Stammen är inte giftig men inte heller särskilt god.

”Maskrosen livsviktig för pollinerare på våren med sin nekatar och pollen”

Det är en bitter växt som blir bittrare ju längre in i säsongen den växer. På våren är den med andra ord relativt milt besk, framförallt ju mindre bladen är. Maskrosen kommer fram från runt april och växer ända till november eller december beroende på var du bor och väder.

Utslagen gul maskrosblomms besöks av ett bi som hämtar pollen och nektar. Runt blomman är gröna maskrosblad och gröna blad av kräppor och andra växter. Maskros
Maskrosen är helt livsnödvändig för bland annat våra bin på våren som en av de första blommorna med nektar och dessutom massa pollen.

Livsviktiga bitterämnen i maskros

En av de främsta anledningar till varför vi bör äta maskrosen är växten bitterämnen. Varför du bör ska äta bitterämnen har jag skrivit en längre artikel om här.

Kort summerat aktiveras hela matsmältningssystemet när vi äter bitterämnen vilket börjar med smakreceptorerna i munnen. De signalerna till resten av kroppen att det nu kommer något bittert, varpå vi får mer saliv i munnen och därmed mer enzymer för att bryta ner kolhydrater, i magen produceras mer magsaft och gallblåsan frisläpper mer galla vilket är vad som slår sönder fettmolekyler och därmed underlättas fettabsorptionen samt tarmrörelsen blir bättre. Dumt att inte äta bittra ämnen eller hur? Vi vänjer oss vi bittra smaker, precis som vi gör med kaffe och mörk choklad.

Maskrosbladen

Maskrosbladen är som godast när de är små, framförallt i början av säsongen på våren. Men de går att äta så länge maskrosen växer. Bladen är fullspäckade med näring såsom; kalcium, fosfor, järn, kalium, vitamin A, K och C, karotener (ett provitamin A), antioxidanter, klorofyll, proteiner och kostfibrer. Varför inte äta dessa fantastiska blad till salladen?!

”De bittra ämnena i maskrosen aktiverar matsmältningssystemet och effektiviserar hela processen”

Maskrosens blad är milt vätskeutdrivande och gör att vi kissar lite mer. Mycket hjälpsamt vid urinvägsinfektioner, ansamling av vätska eller andra problem med njurarna och urinvägarna.

Använd maskrosbladen:

Du kan använda maskrosbladen genom att finhacka några blad i en sallad, då tar inte bitterheten över. Eller använd i pesto. Plocka och torka inför vintern och gör sedan te på dem. I varmt vatten dras inte bitterämnena ut och ett maskroste blir därför knappt märkbart bittert. Varmt vatten är ett utmärkt sätt att dra ut näringsämnen ur örter och därmed använda som komplement till kosten. Likväl som för sina andra läkande och stärkande egenskaper. 

Maskrosblommorna

De gula blombladen på maskrosen är också ätbara och aningen bittra men ändock med en härlig söthet. Och så klart är även blombladen näringsrika. Bland annat innehåller de stora mängder lutein som är en karotenoid och mycket stärkande för ögonen och synen. Som så många andra växter med just de gula och oranga pigmenten.

Använd maskrosblommorna:

Maskrosblommorna är mycket vackra att strö över en sallad, eller att baka med. Enbart fantasin sätter stopp för vad man kan göra med vackra ätbara blommor. 

Gillar du marmelad? Testa då att en vacker dag när våren är kommer, solen står högt och alla maskrosblommor är som allra mest utslagna att samla ihop blommorna. Sätt dig sedan på en skön plats i solen och ta bort alla blombladen från den gröna delen. Ju mer grönt som kommer med, desto bittrare blir din slutprodukt (vad du nu väljer att göra). Sök sedan på nätet efter ”maskrosmarmelad”, det är lätt att hitta. Lägg gärna i en hel vaniljstång eller varför inte riven ingefära?! Utmärkt att ha tillsammans med både mögel- och hårdostar. 

Jag rekommenderar dessutom starkt att göra eget maskrosvin. Min personliga favorit 🙂 Jag har till och med flertalet gånger bara använd mig av vanlig torr brödjäst för att det har varit det jag haft hemma. Funkar absolut. Blir som ett sött portvin ungefär, perfekt att servera gäster efter en måltid.

Närbild på gula utslagna maskrosor. Bakgrunden är suddig och i skärpa är några få gula maskrosor med gröna blad under i gräs. Maskros
Hela maskrosen går att äta; bladen, blommorna och rötterna. Stjälken är inte särskilt god men heller inte giftig.

Maskrosroten

Även roten på maskrosen går att äta eller används för sina läkande egenskaper på lever och njurar. Roten är som bladen – bitter. Precis som alla rötter gräver sig maskrosroten långt ner för att ta upp vitaminer och mineraler som sedermera roten också består av. Mineraler såsom järn, kalcium, kalium, manganes likväl som stora mängder av kostfibret inulin.

”Maskrosrötterna kan rostas och malas för att görs till maskroskaffe”

Maskrosroten används för att stärka levern, precis som många andra bittra växter, samt gallblåsan. Om levern inte fungerar optimalt får vi symtom såsom dålig nedbrytning av mat (framförallt fett), PMS (eftersom det är levern som bryter ner hormonerna) och hudproblem.

Använd maskrosroten:

Även rötterna innehåller stora mängder bitterämnen och används oftast torkade men kan också ätas till en måltid, förslagsvis tillsammans med rotfrukter som rostas i ugnen. Maskrosrötterna kan även rostas och malas för att göra maskroskaffe av (ett av de vanligaste örtsubstituten för kaffe).

Roten ska helst plockas innan blommorna slagit ut eller efter, alltså på våren eller hösten. När blommorna börjar bildas lägger växten mestadels av sin energi och näring på dem, medan energin går ner i roten på hösten och under våren för att bilda starkare rötter. Självklart är det då vi vill plocka alla typer av rötter, när energin är fokuserad just där.

Gräv upp rötterna, tvätta dem väl och skär i små bitar som sedan torkas under ca 1 veckas tid i rumstemperatur (eller använd torkugn). Se till att de verkligen är tillräckligt torkade innan de helst läggs i en glasburk.

Det kan innebära lite arbete att gräva fram en del maskrosrötter varpå det kan vara skönt att ta det i omgångar. Har du en trädgård rensar du säkerligen bort en hel del i oönskade rabatter. Så ansträng dig för att gräva upp hela roten och spara. Lättast är att använda en spade för att lösa upp jorden runt roten, eller använda ett speciellt verktyg. Jag brukar ibland använda rotgrävaren för tistlar till andra rötter också. Funkar relativt bra, men nästan bättre med tålamod, händerna och en liten spade.

När roten sedan är torkad är den toppen att använda i tinktur. Bittertinktur med andra bittra växter till exempel (vill du lära dig att göra tinkturer samt andra produkter med örter? Kom på kurs i just det!). Tänk vilken kraft den lilla växten har som kan ta sig genom asfalt, växa på platser där det knappt finns jord och sprida sig likt får andra växter. Respekt.

Lär dig identifiera vilda ätliga växter – kom på örtvandring

Vill du lära dig mer om maskrosen och andra ätliga vilda växter håller jag diverse örtkurser i Mölnlycke och Göteborg. Under vår, sommar och höst erbjuder jag örtvandringar där vi går på en långsam, kort promenad för att leta efter vilda växter. Vi pratar om vad de gör, hur de kan användas och smakar på dem om så önskas 🙂 Träffen avslutas med örteer och hembakad kaka med säsongens växter. För mer info besök min webbsida. Från höst till vår erbjuder jag flertalet örtkurser inomhus, inom örtkunskap, göra egna produkter samt kakaoceremonier (med bland annat breathwork).

Referenser

Gladstar, R. (2012). Medicinal Herbs – a beginner’s guide. New Adams: Storey

www.herbmentor.com – betalwebbsida med oändlig mängd information om medicinala växter. Väl värt investeringen om du har ett intresse av att lära dig mer om örtkunskap.

www.learningherbs.com – är deras gratisversion med mindre mängd information.

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar