Du visar för närvarande Örter som kan lindra din PMS

Örter som kan lindra din PMS

PMS, dessa månadsvisa besvär som sköljer över kvinnor och som många gånger känns helt utom vår kontroll. Som en liten (stor) månadsdemon som kommer och tar över; humöret, livslusten, känslorna och kroppen. PMS-symtomen kan variera väldigt mellan olika kvinnor likväl som i ”effekt” och hur mycket kvinnan lider av dem. Men många av dessa symtom kan faktiskt lindras med hjälp av diverse örter.

Jag tror att örter mot PMS är den vanligaste frågan jag får av kvinnor. Och de absolut flesta frågar efter hjälp med sina humörsvängningar och nedstämdhet. Dessvärre är vi idag så inlärda med mirakelmedel och quick fixes att många hoppas på att det finns den där en lösningen. Den lösningen som kommer att vara svaret på de flesta problemen. Men alla förändringar i livet är en långsam, lång och många gånger komplicerad process. Det är många hörn på den där boxen som behöver ändras tillsammans för att något ska ske. Inte bara en diet, en läkeväxt, eller ett läkemedel.

Jag vill börja med att påpeka att om man vill testa växter för sina PMS-bekymmer bör man ta hjälp av en herbalist (jag erbjuder bland annat konsultationer inom örter). För att få rätt växter för just dig. Visst går det att testa diverse örter, men du kommer få mycket bättre effekt med hjälp av en person som kan sätta samman ett antal örter specifikt anpassade för dig. I denna artikel ger jag ett axplock av örter som kan användas för menstruella problem. Men det finns många fler beroende på vilka symtom just du har och vem du är.

Det finns inga quick fixes

Vi kan inte se på växter som vi använder läkemedel; ”one pill for every ill”. Visst funkar växter på specifika delar av kroppen samt symtom. Men framförallt behöver vi kombinera rätt växt till rätt personer, och sällan enbart en utan en blandning, där växterna kompletterar och hjälper varandra. Samt att vi kan adressera flera symtom samtidigt. (Så borde vi kanske egentligen tänka om läkemedel likaså.)

Väljer vi istället en växt som inte passar dig som individ kan det bli helt tvärtom. Även fast den ”ska vara bra” för exempelvis nedstämdhet. Det finns många växter som hjälper mot nedstämdhet och det är ytterst viktigt att kombinera dina och växtens egenskaper med varandra. Ett mer holistiskt och hållbart synsätt än det ganska kortsiktiga västerländska tänket på mediciner. Detta är extra viktigt att påpeka kring PMS, eftersom det inte enbart är ett symtom eller anledning utan flertalet olika.  

Första strategin är att stärka din hälsa

Många gånger är det hälsan vi behöver stärka för att minska symtom. Gällande hormonell påverkan är det dock så klart svårare. Det är lite ur våra händer, även kvinnor som verkligen tar hand om sin hälsa har hormonella förändringar som påverkar kroppen på olika sätt.

Men, om dina bekymmer till exempel har blivit värre med åren är det kanske dags att se över dina vanor. Hur hälsosamt lever du? Hur mycket koffein och alkohol dricker du? Om din levers enzymer är upptagna med att bryta ner koffeinet och alkoholen kommer inte hormonerna brytas ner lika effektiv. Varpå du kan få till exempel ett östrogenöverskott, vilket bland annat kan leda till ansamling av vatten, svällda bröst, mensvärk och kraftiga blödningar under mens.

Och, om du inte rör på dig kontinuerligt kommer ingenting i din kropp fungerar som det ska. Punkt. Vad jag säger är; att om du vet med dig att du inte regelbundet rör på dig, inte äter en balanserad kost eller konstant kompromissar med din sömn – så är det där du ska starta (läs artikeln ”Så bör kvinnor träna unde den hormonella månadscykeln” för fler specifika tips för kvinnor).

kvinna pekar fulfinger med iriiterat humör på grund av PMS
Ungefär så här kan det känns under PMSen

När i livet var symtomen okej?

Funder på när i ditt liv de hormonella symtomen har varit lättare, när de varit riktigt svåra eller de har förändrats. Vad är det som har hänt i livet under dessa perioder? Självklart kan vi inte alltid vara glada, lättsamma och icke-stressade. Så fungerar ju som bekant inte riktigt livet (så kraven på just det kanske är en av sakerna många kvinnor behöver släppa?). Men finns det något sätt att försöka närma sig de där perioderna när symtomen inte varit så hemska? Vad behöver du i ditt liv för att komma närmre de tillfällena?

Holistiskt tänkande  

Vi kan alltså inte se på växter som mirakelpiller vilka magiskt tar bort symtom. Har du ett hett temperament som lätt tar över veckan innan mensen kommer inget piller eller växt bara stoppa det. Du måste arbeta mentalt, fundera på var beteendet kommer från, kanske meditera, träna, äta väl och så vidare. Det är en ansträngning som du mentalt måste anta, där växterna kan hjälpa dig i rätt riktning. Och beroende på symtom och växt vara allt från milda till kraftfulla.

Kosten spelar stor roll på din PMS

Tillsammans med växter är det ytterst viktigt att tänka på att ha en balanserad och bra kost. Begränsa mängden socker du konsumerar, ät ½ kg frukt och grönt varje dag, bra sammansatt fettsyror (till exempel feta fiskar för omega 3), drick en begränsad mängd alkohol samt koffein och så vidare. Gör du inte dessa saker kommer du inte heller få speciellt bra eller stor effekt av några växter. Det är samverkan av alla dessa faktorer som kommer att hjälpa dig framåt för att må bättre och mer ”kontrollerat”.

Ja, så kontrollerat som det går, vem sjutton vill ens vara helt känslomässigt kontrollerad?! Tack god gud för att vara kvinna och acceptera att man inte behöver det! Men, det är inte roligt att må dåligt, vara irriterad eller bli nedstämd mycket och ofta.   

Växters effekter på PMS

Alkaloider

De flesta molekylära strukturer som gör att vi både mentalt och fysiskt blir starkt påverkade är ofta alkaloider. Exempel är morfin (lugnande och smärtstillande), efedrin (stimulerande och uppiggande), koffein (stimulerande och uppiggande) eller nikotin (framförallt stimulerande men också avslappnande). Dessa alkaloider kan vara olika starka och finnas i olika mängd i en växt. Hos de avslappnande växterna är det många gånger dessa alkaloider som ger den effekten. Cannabis och opiumvallmon är två väldigt tydliga exempel, bara för att ge exempel så att du förstår. Men det finns så klart mildare men ändock väldigt effektiva varianter.

Humörsvängningar vid PMS

Mitt temperament är minst sagt HETT, rykande hett sådär ca 7 dagar innan mens. Så går jag och lägger mig på kvällen och får ångest över att jag har varit så grinig mot min familj, och ligger där och gråter istället. Hujamej. Den tiden på månaden. Det finns som sagt inga växter som bara simsalabim kommer att ta det temperamentet ur mig, det är ju en del av mig. Det är ju JAG som måste ta det temperamentet ur mig och lära mig att kontrollera det. Men växter kan hjälpa oss att ta udden av det. Framförallt lugnande örter. Och de finns ofantligt många av dem, moder jord såg att det var välbehövligt med en myriad av växter nära oss människor som kan hjälpa till att lugna vårt nervsystem. Låt oss använda oss av dem.  

Lugnande örter

Att ge varje planta en beteckning på deras effekt kan bli fel eftersom varje planta fungerar olika i alla individer. En planta som för mig är mild kan påverka någon annan ganska starkt. Men ändock finns det olika grader. Bland annat för att de har olika mängd och typ av alkaloider. På engelska kallar man dessa växter för ”nervines” för att de lugnar nervsystemet. De lugnande växterna verkar både på nervsystemet och muskler.

Milt lugnande örter (till medel, helt beroende på vem Du är och hur mycket du använder)

Citronmeliss

Citronmeliss är lätt lugnande på nervsystemet likväl som att den är antispasmodisk och därför kan användas för kramper. En av mina personliga favoriter av alla örter gällande smak.

Kamomill

Kamomill är lätt lugnande men jag rekommenderar att göra ett relativt starkt te, effekten blir då kraftigare. Också denna har en antispasmodisk effekt.

många kamomillblommor som är lugnande för nervsystemet
Underskatta inte den vanliga kamomillen som lugnande för nervsystemet. Gör ett starkt te med 1 matsked per kopp vatten, som du låter dra i minst 30 minuter, gärna flera timmar. Lägg honung i om teet känns för bittert.

Medelstarkt lugnande örter

Äkta Johannesört

Johannesörten kommer inte att fungera speciellt kraftigt med en gång, utan ger bäst effekt om den används under längre tid. Johannesört har i många studier bevisat sin positiva effekt på mild till medelsvår depression. Har du kraftiga hormonella humörsproblem kan det vara värt att testa Johannesört under en lite längre period. Den agerar både lugnande och upplyftande på humöret. Också leverstärkande, men ska inte användas av personer som tar mediciner av diverse slag. Johannesörten är så bra på att effektivisera leverenzymerna att den tar bort effekten av läkemedel, vilket även gäller p-piller.

Kraftigt lugnande örter

Dessa kraftigare växter rekommenderar jag att man tar på kvällen och inte under dagen (om man inte känner att man faktiskt behöver ett tyngre artilleri just denna dag). Många av dem är väldigt lugnande och kan därför orsaka trötthet. Vid depression ska man var lite försiktig med att använda kraftigt lugnande örter. Då är det bättre att testa de lite mildare varianterna.

Humle

Med växtvärldens sötaste latinska namn; humulus lupulus. Humle – denna välkända växt som finns i öl är mycket lugnande och därför rekommenderad att använda främst på kvällen. Används ofta för personer som behöver hjälp med sömnen. Bitter som attan och därav lättast använd som tinktur. Bitterheten är dock fördelaktig för hela matsmältningssystemet inklusive levern.

Vänderrot

Vänderot är en kraftfull lugnande växt som också används för en god natts sömn. En liten andel människor får dock omvänt effekt så testa en mindre mängd första gången. Är även antispasmodisk och därför effektiv mot kramper.

CBD

Jag tänkter nämna den i Sverige allt för lite omdiskuterade cannabisplantan. Ett mycket tydligt exempel på en växt som tar udden av det mesta och är extremt lugnande. Men det är olagligt att använda hela växten, så därför varken skriver jag eller uppmuntara till det. Däremot är CBD-olja som inte har mer än 0,2% THC i sig laglig i Sverige sedan 2019. THC är den substans som får oss att känna oss ”höga”. CBD har däremot ingen sådan effekt utan påverkar istället kroppen på andra sätt. Bland annat används den mot PMS, både för humöret, ångest likväl som för smärta och kramper. Det gör den bland annat genom sina antiinflammatoriska, lugnande och smärtstillande egenskaper.

Växten är mycket intressant eftersom effekten är tack vare att den dockar in i det endocannabinoida systemet vi människor har i hela vår kropp. Få andra växter gör det, spännande att kroppen har utvecklat ett avancerade indockningssystem i nästan varenda del av kroppen där just cannabisplantan är som klippt och skuren. Och därmed kan vi få många medicinala effekter i hela kroppen.

Många länder runtom i värden (ca 26-47) tillåter idag hela cannabisplantan i medicinsk syfte eftersom forskningen har visat på så många positiva effekter. Bland annat i Norge, Danmark och Finland. Men alltså inte i Sverige. Här är vi så rädda för THC att vi inte ens knappt för diskussionen.

humleblommor i hög på träbord utomhus är avslappnande och lugnande för nervsystemet
Humleblommor (humulus lupulus) används för sin lugnande effekt på nervsystemet, likväl för sina bitterämnen. De är fördelaktiga för hela matsmältningssystemet.

Adaptogena örter mot stress

Adaptogena örter stärker rent allmänt hälsan och hjälper oss att bli mer motståndskraftiga mot både inre och yttre stress. Varje växt har sina enskilda egenskaper men den gemensamma faktorn är att de stärker många system, är näringsfyllda och att de kan och bör användas under en längre period. Allt detta bidrar till att de allmänt stärker hälsan. Exempel på adaptogena örter är reishisvamp, rosenrot, ashwaghanda, ginseng, lakrits (ska ej användas längre perioder av personer som lider av högt blodtryck), astragalus och shisandrabär.

Det finns många olika adaptogener och det är viktigt att få rätt växt till just dig. Förutom dessa adaptogena växter finns det många näringsfyllda örter som kommer hjälpa att stärka hälsan. Såsom nässlor, maskros och grön havre (inte havregrynen utan hela stråt plockat precis när mjölken kommer ut ur kärnan). Nässlor är mycket fördelaktiga för kvinnor eftersom de innehåller järn, som vi ju förlorar en hel del av genom blödningar.

Besök Ecoplanet för att köpa astragalusrot i hela bitar samt andra adaptogener (genom att använda denna länken får jag en liten procentdel av genomförda köp vilket hjälper en liten egenföretagare mycket :))

Nedstämdhet

Nedstämdheten är en svår nöt att knäcka för den hänger ofta ihop med så myckt annat som händer i livet. Detta är ett så stort ämne som jag har skrivit en helt egen artikel om. 

Örter för levern

Många gånger är det levern som behöver fokuset eftersom det är just där hormoner bryts ner. Genom att använda leverstärkande örter kan både nedbrytningen av hormoner fungera bättre samt alla andra funktioner organet sysslar med. Äter man dock andra läkemedel är det inte att rekommendera då flera av dessa växter effektiviserar enzymerna så mycket att de rensar ut läkemedlen innan de hunnit ge förväntat effekt. Görhäftigt men inte så praktiskt.

Även här finns det milda och de som är ordentligt bittra. Exempel på leverstärkande växter (i stigande bitterhet) är nässlor, rödklöver, mariatistel, stor kardborrerot, maskros (framförallt roten) och krusskräppa.

Örter för det kvinnliga systemet

Denna kategori är örter som är kopplade till vårt kvinnliga system och påverkar oss där. Växter som oftast behöver användas under en lite längre period.

Hallonblad

Precis, bladen från den vanliga hallonbusken. Hallonblad är en välkänd och välanvänd ört för det kvinnliga systemet. En så kallad ”sammandragande” växt varpå den är bra när det finns mycket vätska. Den är dock inte vätskeutdrivande så den kommer inte att ta ner svullnaden som blir på grund av vätskeansamling. Utan istället kan hallonbladet vara effektfull för tunga mensblödningar och stora flytningar. Kan också ha positiv effekt på menskramper. Ett mycket näringsfyllt blad med många mineraler och vitaminer. Kan användas regelbundet under en längre period. För mer information om hallonbladet läs artikeln ”Hallonblad för graviditet, kvinnohälsa och mens”.  

Munkpeppar

Det här är en växt med många strängar på sin lyra. Munkpeppar har en effekt på flertalet kvinnobekymmer, inklusive PMS och klimakteriebesvär. Örten kan bland annat hjälpa till att reglera mensen framförallt för dem som har oregelbundna blödningar, mensvärk samt kramper och tunga eller långa blödningar. Och mycket mer därtill. Dessutom väldigt god att göra te på.  

hallonbuske med hallonblad hänger över trästaket och är bra mot PMS,
Hallonobladet är ett välanvänt blad för diverse PMS-symtom

Antispasmodiska örter mot kramper

I denna kategori finner vi växter som är effektiva på att slappna av muskler och därmed menstruationskramper. Exempel är vänderot, munkpeppar, skogsolvon och kalifornisk vallmo (förväxla inte med opiumvallmo! De har båda avslappande effekter med den kaliforniska varianten är tillräckligt mild för att användas till barn. Mycket enkel att odla, men se till att få den oranga varianten som ser ut som en vanlig vallmo, inte den prinsessbakelse-liknande) Men också de lite mildare citronmeliss och kamomill.

Slutligen och sammanfattningsvis

För att komma till bukt med PMS-symtom måste vi tänka holistiskt. Alltså på alla delar av kroppen och hälsan. Det finns ingen mirakelväxt som kommer att ta bort alla dina bekymmer. Men det finns många som kan hjälpa dig på vägen, tillsammans med andra åtgärder såsom en hälsosam kost, fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn, begränsad mängd koffein och alkohol, eventuellt färre (eller fler) stimulerande växter i maten och så vidare.

Och vill man inte begränsa dessa eller göra uppoffringar så får man helt enkelt acceptera starkare hormonella symtom. Ingenting är gratis men var medveten om vad du väljer. Och acceptera sedan det valet, bli kompis med det valet du har gjort.

Örter mot PMS

Är du däremot redo att göra förändringar, börja med eller bygg vidare på alla dessa hälsostärkande åtgärder. Och tillsammans med dem kan du använda örter som påverkar olika delar av kroppen, beroende på vad du har för symtom. Samt vilken typ av människa du är. Vi kan till exempel använda örter som är lugnande för nervsystemet, växter som effektiviserar vår lever varpå den har lättare för att bryta ner östrogen, de som lyfter humöret eller sådana som allmänt stärker hälsan så att vi blir starkare och lättare står emot de symtom som vanligtvis uppkommer. Eller att de helt enkelt slutar att uppkomma, för att vi har jobbat på vår hälsa. Ingen maskering, utan en djup, hållbar strategi.

Man kan inta dessa växter på flera olika sätt; teer, kapslar och tinkturer som exempel. Fungerar inte en specifik växt eller blandning får man helt enkelt testa en annan. Oftast använder man inte bara en växt utan en mix. Det finns oändliga möjligheter! Ingen ”one pill for every ill” och om inte den fungerar är det kört. Naturen bjuder på så många fler lösningar. Ta hjälp av en herbalist <3  

Kom på kurs i örtkunskap eller få rådgivning

Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” (2-timmarskurs) där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Men också kursen ”Gör dina egna örprodukter” där vi gör flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem. Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.

Jag håller dessutom individuell hälso- och kostrådgivning med eller utan örter som stöd för att bygga hälsa. Läs mer om det här.

Referenser

Ashton, L. (2021). CBD Oil for Menstrual Cramps: Does Cannabis Help with PMS? Hämtat den 2021-03-17 från: https://www.cfah.org/cbd-for-menstrual-cramps/

Blessing, E. M., Steenkamp, M. M., Manzanares, J. & Marmar, C. R. (2020). Cannabidiol as a Potential Treatment for Anxiety Disorders. Neurotherapeutics. 12(4). p 825–836. Doi: 10.1007/s13311-015-0387-1

Gladstar, R. (1993). Herbal Healing for women – simple home remedies for women of all ages. New York: Atria

Lundin, M. (2020.) Mat för hormonell balans. Stockholm: Bonnier fakta

Läkemedelsverket. (2020). Cannabidiol – CBD. Hämtat den 2021-03-17 från: https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/kopa-anvanda-och-hantera/kopa-medicin/kopa-medicin-pa-natet/cannabidiol-cbd

Medicinal News Today. (2018). Everything you need to know about nicotine. Hämtat den 2021-03-01 från: https://www.medicalnewstoday.com/articles/240820#effects

Winston, D. & Maimes, S. (2007). Adaptogens – herbs for strength, stamina and stress relief. Vermont: Healing Arts Press

www.herbmentor.com

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar