Du visar för närvarande Breathwork – andning för att hitta till känslorna och intuitionen

Breathwork – andning för att hitta till känslorna och intuitionen

Andningstekniken breathwork har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, framförallt genom den karismatiska Wim Hof som synts i många medier. Men det finns flera olika sätt att göra dessa tekniker på. Sätt att andas som får hela kroppen att vibrera, känslorna att flöda och där intuitionen pratar med oss. Det är ett kraftfullt verktyg som nu många vill veta mer om. Här berättar breathwork-instruktören Annika Rosenqvist om vad breathwork innebär.

Min egna upplevelse av breathwork

Jag lägger mig tillrätta på min yogamatta och drar en filt över kroppen. Musiken kommer igång och jag öppnar min mun och börjar andas djupa andetag in och ut genom munnen. Det känns inte helt naturligt att andas såhär. Munnen blir lite torr och jag får jobba med att få andetaget att flöda på det här sättet. Det kommer tankar. Tankar som säger att nej, ska jag verkligen göra det här? Jag gör nog fel, det här är nog inte för mig.

Det sticker aningen i fingrarna och dom krampar lite lätt. Musiken blir mer intensiv och plötsligt känns det lätt att andas såhär. Det är som att kroppen har förstått hur den ska göra och jag behöver inte anstränga mig längre. Andningen sköter sig själv och jag kan sjunka djupare in i upplevelsen. Plötsligt kommer det gråt och jag låter den komma. Musiken hjälper mig att skölja upp känslan och tårarna rinner. Jag vet att varför inte är viktigt här. Egentligen är det alltid så mycket mindre viktigt än vi verkar tro. Känslan är här, den är en våg och det är bara att följa med.

Efter en stund känns det lugnare igen. Jag fortsätter andas djupa andetag. Ett minne kommer upp, och känslor som är kopplade till det. Än en gång flyter jag med. Sen blir musiken lugnare och det är dags att andas som vanligt igen. Jag sjunker nu djupt in i mig själv och i min kropp. Jag känner en så stark närvaro och min kropp är så avslappnad att det nästan känns som jag ska lämna kroppen. Jag ligger såhär en lång stund. Sen är det dags att börja röra på kroppen igen. Jag märker hur lätt och djupt mitt andetag är nu och jag känner mig glad och tacksam.

Lite historia bakom begreppet breathwork

Breathwork är ett samlingsnamn för metoder där vi använder andningen i syfte att påverka oss på olika sätt. Yogis har länge förstått och använt sig av kraften i andetaget och det finns en mängd olika andningsövningar (pranayama) som används i yogan.

”Den här typen av andning började utvecklas och användas i terapeutiskt syfte i USA under 60- och 70-talet, och det finns många olika sorters breathwork som liknar varandra men med vissa mindre skillnader”

Den sortens breathwork som den här artikeln handlar om kallas på engelska Concious Connected Breathwork och innebär att man andas stora, djupa andetag in för att sedan passivt släppa ut luften på utandningen. Nästa inandning följer direkt på utandningen.

Den här typen av andning började utvecklas och användas i terapeutiskt syfte i USA under 60- och 70-talet och det finns många olika sorters breathwork som liknar varandra men som har vissa mindre skillnader. Några av namnen på dessa är Holotropic Breathwork, Rebirthing Breathwork, Biodymanic Breathwork och Wim Hof.

Kvinna ligger ner på en yogamatta med armarna ut på sidorna och slutna ögon. En annan kvinnan håller sina händer och på kvinnans axlar och trycker ner dem i golvet. Breathwork

Breathwork för läkning av trauman och svåra upplevelser

När vi är med om svåra upplevelser som överväldigar oss och vi därför inte kan bearbeta händelserna och känslorna fullt ut stannar de kvar i våra kroppar och påverkar oss på olika sätt. Vi kanske har trängt undan minnet av händelserna men våra kroppar och vårt undermedvetna minns. Breathwork hjälper oss att komma åt känslor och minnen som finns kvar. Det är ett fint sätt att läka gamla sår och trauman.

Vad den här djupa andningen gör är att den låter den delen av hjärnan som sköter logik och analys (neocortex) få vila lite och andra delar av hjärnan (det limbiska systemet) får större utrymme att visa oss sådant vi av olika anledningar inte bearbetat klart. När de kommer upp till vårt medvetande får vi möjlighet att integrera upplevelsen mer och därmed läka på djupet.

När traditionell ”pratterapi” inte räcker

Ibland är vi med om något som påverkar oss starkt men vi har inte tillräckliga resurser eller förståelse för att bearbeta det på ett optimalt sätt, speciellt om vi var barn då det hände. Kanske lyckas vi ganska bra med att glömma och gå vidare men flera år senare kan minnen av olika händelser komma upp igen. Blir det väldigt jobbigt kanske vi går och pratar med en terapeut eller psykolog om vad vi varit med om. Vi förstår då förhoppningsvis mer och kan lära oss strategier för att hantera minnen och känslor. Förstå och acceptera.

”I mitt arbete som samtalsterapeut kände jag tidigare att jag saknade ett verktyg för att komma åt det som sitter undermedvetet. Det kan vara svårt att nå genom enbart samtal. Och sökandet ledde mig till breathwork”

Men ändå kan minnen och känslor pocka på och gör sig påminda. Kanske kommer den där rösten, ”egot”, ”den inre kritikern” eller vad vi väljer att kalla den och säger ”men släpp det nu, det var ju länge sen!”, ”sluta älta detta nu och gå vidare”. Men det är inte så lätt. Läkning behövs på ett djupare plan. I mitt arbete som samtalsterapeut kände jag tidigare att jag saknade ett kraftfullt verktyg för att komma åt det som sitter undermedvetet och påverkar hur vi mår men som vi inte är medvetna om. Detta kan vara svårt att nå genom enbart samtal. Och sökandet ledde mig till breathwork.

För att få mer kontakt med sig själv och sin intuition

Men breathwork är inte enbart effektivt för att komma åt och läka känslor och trauman. Dessa andningssessioner kan även leda till en ökad mental klarhet, ökad kreativitet och en känsla av att vara väldigt närvarande i sin kropp. Man kan även känna en ökad kärlek och tillit till sig själv och en större förståelse för vem man är. Inte sällan får deltagare under mina sessioner insikter om sig själva och en ökad klarhet kring val de står inför.

Breathwork hjälper oss också med att hantera starka känslor, något som många av oss tyvärr inte fått lära oss under uppväxten. Andningen visar oss att känslorna inte är farliga, hur starka de än kan vara, och vi märker att de kommer och går som vågor och att det vi behöver göra är att lära oss att surfa på vågen och inte börja bygga fördämningar för att hålla emot.

Att våga släppa taget

Något som kan vara en utmaning innan och under en session är att släppa taget om förväntningar om vad som ska hända och bara vila i tillit till att det som kommer är det som ska komma. Det verkar vara så att det som är näst på tur att komma upp från det undermedvetna för att bearbetas är det som kommer och det kan vara något helt annat än man tror. Det är inte heller alltid man får så starka upplevelser. Ibland kan det komma starka känslor och minnesbilder och ibland är upplevelsen mer fysisk i form av till exempel tyngd i kroppen och stickningar i händerna.

Annika Rosenqvist från Sensiveda Hälsoutveckling tittar uppåt. Bilden är tagen på hennes ansikte och början av överkroppen, utomhus med solen bakom. Breathwork-intruktör
Breathworkinstruktören Annika Rosenqvist berättar om varför breathwork är ett så kraftfullt verktyg att använda utöver enbart ”pratterapi” för att komma närmre känslor och sig själv.

Breathwork i grupp eller enskilt?

Breathworksessioner kan utföras i grupp med andra eller enskilt med en instruktör och det finns positiva saker med båda sätten. Det som är en stor fördel med att göra det i grupp är att man får hjälp av varandra. Med hjälp menar jag att om en person tar emot en känsla, till exempel gråt så blir det som ett budskap till den egna kroppen att det är okej, jag får också känna. Vågar han så vågar jag. Kan hon så kan jag. För känna vill vi!

”En fin aspekt med breathwork i grupp är gemenskapen och förståelsen för varandra som uppstår. Att mötas i sårbarhet är så vackert och kan leda till en känsla av att inte vara ensam”

En annan fin aspekt med att göra det i grupp är gemenskapen och förståelsen för varandra som uppstår. Att mötas i sårbarhet på det sättet är så vackert och kan leda till en känsla av att inte vara ensam.

När du gör det enskilt tillsammans med en instruktör är fördelen att allt fokus är på dig och det du upplever. Vi har då alltid ett samtal innan så jag vet mer om dig och vad du går igenom. Guidningen under sessionen blir då mer individuellt anpassad efter dig och musiken som spelas kan anpassas mer specifikt för att hjälpa dig.

Ibland är breathwork inte rätt metod

Som säkert har framgått i den här artikeln så tycker jag att breathwork är ett helt fantastiskt verktyg för att läka och få bättre kontakt med sig själv men det är viktigt att vara medveten om att det är en väldigt kraftfull metod som inte lämpar sig för alla. Om du till exempel har hjärtproblem, är gravid eller lider av vissa psykiska sjukdomar så bör du vara försiktig.

Om du varit med om trauman i ditt liv är detta en fin metod för att jobba med dessa men det är viktigt att du, om du konfronteras med svåra minnen eller upplevelser, tar hjälp av till exempel en terapeut eller psykolog för att kunna bearbeta och fortsätta integrera det som kommer upp under en session med breathwork. Man kanske får en stark insikt och förståelse under en breathworksession men det är viktigt att ta reda på hur man tar med sig den insikten och använder sig av den i vardagen. Där kan samtal vara hjälpsamt.

Hur bokar jag breathwork?

Om du är nyfiken på att testa breathwork finns Annika på Masthugget i Göteborg och från januari 2023 i Mölnlycke. Där hon erbjuder breathwork både individuellt och i grupp. Hon är dessutom samtalsterapeut och erbjuder individuella samtal. Mer information finns på www.sensiveda.se.

Annika och Karoline kombinerar också sina kunskaper och håller kakaoceremonier tillsammans, med olika teman. Bland annat med breathwork där kakaon och andningen hjälper varandra så att vi kan dyka än djupare. Läs mer om det här.

Artikeln skriven av: Annika Rosenqvist – SensiVeda Hälsoutveckling

Oktober 2022

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar