Du visar för närvarande 6 anledningar till varför du bör plocka mat i naturen

6 anledningar till varför du bör plocka mat i naturen

Att vara ute och plocka mat i naturen har blivit ett intresse hos vissa grupper av individer, snarare än en nödvändighet för vår överlevnad som det tidigare varit för människan. Dagens människa verkar ibland glömma bort att vi är en del av naturen och håller sig istället skeptisk mot mycket av det som växer i vår allas naturliga miljö. Här är 5 anledningar till varför du bör testa eller regelbundet leta efter mat bortom matbutikernas prydliga hyllor.

1. Hjärnan belönar dig stort för att du finner mat

Det är ju just det vi ska göra som det människodjur vi är – hitta mat i naturen. Så när vi är ute i vår naturliga miljö och hittar den maten vi har gjort så länge vi vandrat på denna planet, som vi har utvecklats tillsammans med, händer häftiga grejer. Hjärnan frisläpper många belöningssubstanser för att vägleda oss till vår överlevnad.

Det är meningen att vi ska äta vilda växter och samla bär när vi ser dem. Så efter en tur i skogen med korgen fulla av svamp, bär eller växter känns det inte bara gott i den eventuellt mätta magen, utan även hjärnan jublar. En kick väl värd att leta efter.

2. Empowerment – egenmakt av att plocka mat i naturen

Det känns förbaskat skönt att kunna hitta sin egen mat och känna att jag har den makten i mina egna händer. Jag står inte helt handfallen i brist på kunskap om hur mat produceras, utan jag kan faktiskt ut och leta efter min egen mat. En otroligt stärkande känsla. Att exempelvis plocka blåbär, frysa in dem och sedan använda dem på sin morgongröt, eller hittar ätliga gröna blad som man gör en sallad till sin familj eller vänner känns så stärkande och fint på många plan. Mat smakar aldrig så bra som när man själv varit inblandad i att hitta eller odla den.

I vår jakt efter meningsfullhet är kraften att ha makten över livet i sina egna händer inte att förglömma.  I en tid då vi blivit riktigt duktiga på få saker och resten gör andra åt oss, kan vi lätt bli bortdribblade och känna oss maktlösa på essentiella delar av livet. Så som att föda oss själva. Vilket leder till att vi många gånger inte ens vet vad sjutton vi stoppar i våra kroppar. Men du har makten att bestämma över dig själv, din kropp och vad du stoppar i den.

Empowerment, eller egenmakt, är faktiskt ett av det mest centrala begreppet i det hälsofrämjande arbetet. Att känna att jag har makten i mina egna händer att påverka mitt liv och min hälsa. Alltså själva känslan i sig.

Färska nyplockade blåbär i händer. En person håller fram sina händer med blåbär i.
Blåbär finns i sådana enorma mängder i våra svenska skogar att det är relativt lätt att plocka för en stor del av årsförbrukningen. Om man har frysplats vill säga.

3. Hur skulle du överleva om du tappade bort dig i skogen, eller det blir någon form av ”kris”?

Och inte bara känns det skönt att kunna hitta sin egen mat i naturen men det är ju också egentligen ganska livsnödvändigt. Just nu går det en våg i att förbereda sig inför en eventuell kris, och allt som kan tänkas behövas hemma etc. Men tänkt om vi faktiskt hamnar i en situation där vi blir ”borttappade” eller ofrivilligt måste ta hand om oss själva i naturen. Är det då inte lite sjukt som djur att inte ens veta vad du kan överleva av? Är det inte läskigt att vi som människodjur har gått så långt från vårt ursprung? Det är ju faktiskt egentligen helt galet att tänka sig ett djur som inte vet hur de ska hitta mat. Det är (framförallt den västerländska) människan, det så interlligenta djuret.

Tänk om du står där helt handfallen och inte vet vad du säkert kan stoppa i dig och ditt barn för att överleva. Du måste inte lära dig naturens alla ätliga ting, men några få kan du komma långt på.

4. Växter är kanske det viktigaste för vår hälsa

Försök att hitta en enda kostvetare och forskare inom kostvetenskap som inte säger att grönsaker och växter antagligen är det viktigaste att få i sig för att behålla hälsan. Vi behöver så klart en komplett sammansättning av flertalet olika livsmedel, men växterna går inte att plocka bort om vi vill leva ett hälsosamt liv. Både för den fysiska kroppen och den mentala hälsan, du blir bokstavligen smartare av att äta växter.

Och varför då begränsa sig till grönsaker och frukter? När naturen erbjuder en uppsjö av vilda ätliga växter, svampar och bär. Som dessutom innehåller mer näring än någon odlad grönskad du kan köpa. Odlade på marker där samma, oftast ensamma (så kallad monokultur) grödor odlas år efter år och markerna därmed tappar en hel del viktiga ämnen. Och framodlade så att många viktiga ämnen också tappats på vägen, såsom bitterämnen.

Nej, vilda ätliga växter erbjuder mer för hälsan än ett grönkålsblad någonsin kommer kunna göra. Och växter måste vi få i oss för ett sunt liv.

5. Spara pengar!

Du sparar ju uppenbarligen en hel del pengar på att samla egen mat. Hur mycket kostar inte bladsallader i butik exempelvis? Tänkt vad du kan spara in på ett år genom att göra sallader helt eller delvis på vilda växter istället såsom svinmålla, maskrosblad, rallarros, granskott, kirskål, löktrav, våtarv, rölleka, jordreva, ätbara blommor, trädblad och så vidare. Likväl som plocka bär och svamp (var 100% säker på vilka svampar du plockar dock!).

Samt hur mycket pengar du kan spara in på psykologsamtal och stresshanteringskurser genom att vara ute i naturen.

Svampar plockade och lagda i en korg. Det ligger många olika svampar i korgen som fortfarande är smutsiga och har jord på foten. Plocka mat i naturen
Svamp bidrar med mycket näring, proteiner och mättnad. men var dock 100% säker på vilken sort du plackar.

6. Du är en del av naturen

Vi människor glömmer så lätt bort att vi är en del av naturen. Vi tänker inte alltid på att stadsmiljöer är något av människan skapad och totalt onaturligt för varendaste levande varelse. Människan pratar ofta om att ”vara ute i naturen” som något utanför oss, något vi gör ibland utanför det vanliga livet. Men så är det så klart inte, vi är en del av naturen – varken utanför eller ovanför den. Självklart känns det bra att vara i naturen, det är ju vårt egentligen enda hem.

Och det känns riktigt gott i själen att på riktigt komma till den insikten. Det känns fint att hitta tillbaka till en vördnad om naturen på djupet, förstå att vi överlever tack vare varandra. Och den största delen av naturen är ätbar för oss, så att vi kan överleva utan enbart Ica och McDonalds, så som vi alltid gjort innan.

Många är skeptiska till läkeväxter, oroliga för vad de kan göra med kroppen. Medan vi inte ifrågasätter lika mycket vad den dagliga polarkakan bidrar med, en för vår kropp helt onaturlig produkt. Processad, full med socker och utan kostfibrer. Vi har glömt av att vi kommer från där den gröna platsen. Att växterna, bären och svamparna är en del av de vi växt upp i. Inte separerade från oss.

Det är dags att vi alla kommer till den insikten igen tycker jag. Innan dess kommer vi aldrig sluta förstöra vår miljö eller sluta förgöra våra kroppar.

Följ med på örtvandring – leta vilda ätliga växter

Vill du lära dig om vilka vilda växter du kan äta i naturen? Följ med på örtvandring vid Råda Säteri i Mölnlycke där vi går igenom vilka växter du kan använda hälsofrämjande, förebyggande samt läkande. Läs mer på min webbsida www.way-of-life.se. Under resterande delen av året håller jag diverse örtkurser inomhus inom örtkunskap, hur du gör dina egna produkter samt kakaoceremonier. Jag erbjuder också en onlinekurs om örtkunskap.

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar