Du visar för närvarande Rosmarin – kryddan som ökar minnet och hårtillväxt

Rosmarin – kryddan som ökar minnet och hårtillväxt

Rosmarin, rosmarinus officinalis, är inte bara en smakrik kulinarisk krydda utan en medicinalväxt med användning från långt bak i tiden. En stimulerande växt som sätter igång processer i kroppen; bland annat blodcirkulationen till hjärnan som förbättrar minnet. Likväl som att den av samma anledning bidrar till ökad hårtillväxt.

Det är lätt att tro att vi behöver någon konstig exotisk ört för att hjälpa oss med diverse åkommor och för att stärka hälsan. De kulinariska kryddorna i köket hamnar liksom i ett eget fack. Men kökskryddorna är precis lika medicinala som vilka andra exotiska växter som helst. Och rosmarin är en av dem. En av de också kanske godaste växterna?

Rosmarinens egenskap

Vi känner igen rosmarinen för dess potenta och goda smak i matlagning men växten är minst lika medicinal som den är välsmakande. Bland annat är den antibakteriell, motverkar cancer (exempelvis cancerceller i lever, bröst, prostata, lungor och leukumi) och diabetes, antiinflammatorisk, antioxidant, smärtstillande, förhindrar blodproppar, motverkar magsår, leverskyddande och mycket därtill. Vilket CV!

”Rosmarin agerar stimulerande på det centrala nervsystemet och sätter igång processer i kroppen, ökar blodcirkulationen och vår vakenhet”

Några av de viktigaste ämnena i rosmarin är så kallade fenoliska diterpener som står för en stor del av växtens antioxidanter och dess medicinala effekter.  

Rosmarin stimulerar och sätter igång processer

Rosmarin agerar stimulerande på det centrala nervsystemet. Det är alltså en växt som sätter igång processer i kroppen, ökar blodcirkulationen och vår vakenhet. Men även en aktivering och stärkning av immunförsvaret har noterats.

Att dofta på lite rosmarin eterisk olja så där runt 15-snåret när energin börjar dala kan alltså vara en utmärkt idé för att snabbt pigga upp. Istället för den där koppen kaffe.

Rosmarin och timjan i varsin kruka med brunt tjockt tyg runt krukorna och ett brunt snöre knutet runt. Framföra kryddorna står ett glad med virkat vitt tyg runt. Krukorna står på ett trägolv utanför en byggnad.
Ge bort en kruka örter istället för blommor. En gåva som kan ge under lång tid och dessutom hälsa

Höga mängder antioxidanter

Alla växter innehåller antioxidanter och det är därför viktigt att inkludera så många som möjligt i kosten. Men just rosmarin innehåller mycket stora nivåer. Och tack vare sina höga mängder antioxidanter används rosmarin som konserveringsämne i livsmedel samt kosmetika. Antioxidanterna skyddar fetterna i produkterna från att oxidera och vanligtvis används e-vitamin eller just rosmarinolja som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter.

Men du kan ju också äta rosmarinen för att ta del av alla de stora mängder antioxidanter och andra viktiga fytokemikalier. Samt göra örtte på örten.

Rosmarin för minnet

Forskarvärlden har de senaste året fått upp ögonen för rosmarinens mycket imponerande effekter på minnet (något växten traditionellt har använts för). En effekt som bland annat visats positiv hos individer med Alzheimers som till stor del verkar bero på de antioxidativa diterpenerna som nämndes ovan (antioxidanter). Men Alzheimers beror på en rad olika faktorer och rosmarinens egenskaper verkar kunna påverka flertalet av dessa omständigheter. Såsom dess antiinflammatoriska effekt samt antioxidanter. Flera av dessa ämnen har likväl setts ge positiva resultat hos personer med Parkinsons.  

”Positiva resultat har setts i studier både gällande korttids- och långtidsminne. Bland annat ökade korttidsminnet bara genom att spreja den eteriska oljan av rosmarin i rummet där de deltagande befann sig”

Positiva resultat har setts både gällande korttids- och långtidsminne. En studie visade på tydliga resultat på ökat korttidsminne bara genom att spreja den eteriska oljan av rosmarin i rummet där de deltagande i studien befann sig.

Rosmarin för matsmältningssystemet

Alla så kallade aromatiska växter, alltså de med mycket smak och doft, har en gynnsam effekt på matsmältningssystemet. Så också rosmarin. Rosmarinen är dessutom antispasmodisk, vilket innebär att det är en utmärkt växt att ta till vid kramper i magen och tarmen. I sin helhet har örten en lugnande effekt på mag- och tarmkanalen. Testa exempelvis att göra ett te på rosmarinen för att få denna effekt.

Rosmarin för hjärt- och kärlhälsan

Rosmarin stärker hjärt- och kärlsystemet samt minskar högt blodtryck. Vilket örten gör genom flertalet mekanismer; bland annat sina höga mängder antioxidanter, agerar stimulerande och ökar blodcirkulationen samt minskar inflammationer.

Rosmarin för håret

Rosmarin ökar alltså blodtillförseln till huvudet. Dels när vi intar den invärtes men också om vi använder rosmarin utvärtes som eterisk olja i hårbotten. Den ökade blodtillförseln till hårbotten anses vara dess effekt för att stimulera hårtillväxt. Använd dock aldrig en eterisk olja ospädd direkt på huden, utan blanda alltid först ut den med en olja (kokosolja, solrosolja eller annan basolja) i små doser.

Rosmarin i drink med bär och citron. Bilden tas ovanifrån glaset med drinken då någon häller en klar vätska ner i glaset från en glasflaska. I glaset finns ett sugrör av glas samt citron, bär och kvist av rosmarin.
Använd rosmarin till mycket mer än enbart matlagning; drinkar, brödbak och teer exempelvis.

Mot torrhosta och luftvägsinfektioner

Tack vare sina antispasmodiska egenskaper är rosmarin mycket effektivt vid torrhosta för att minska på hostan. Har du slem i halsen vill du inte minska på hostan, utan tvärtom – få upp det slem som orsakar hostan. Men är det istället en irriterande torrhosta är rosmarin ett utmärkt val som ett lenande te (läs här om hur du gör ett medicinalt örtte).

Hur du kan använda rosmarin

Du bör framförallt använda rosmarin som den goda krydda den är, i maten. Ju mer växter vi blandar ner i vår mat desto bättre. Och de kulinariska kryddorna är inte att förglömma. Använd rosmarin ofta i din matlagning och bakning.

Men gör även te på rosmarin. Testa dig fram till hur starkt du kan göra det men det fortfarande är drickbart. Och öka sedan succesivt mängden när du vant dig med smaken. Du får så klart bäst effekt av ett starkt te.

Köp pulver och gör egna kapslar, eller köp färdiga kapslar eller piller.

Men vi behöver alltså inte bara inta rosmarinen för att få en stark effekt fysiskt. Utan det räcker att vi andas in de eteriska oljorna för att få en mental och fysisk effekt. Används rosmarin eterisk olja i oljelampa för en uppiggande effekt, eller använd tillsammans med en olja (ex kokosolja) för att massera in i hårbotten.

Häll några droppar eterisk olja av rosmarin i äppelcidervinäger och använd som en hårsköljning istället för balsam. Otroligt bra för håret.

Det finns vissa rekommendationer om att inte överstiga 4–6 gram av rosmarin per dag. Vilket ju är en hel del.

Vilka som bör vara försiktiga med rosmarin

Under graviditet och amning är det bäst att undvika rosmarin i stora doser, vanliga mängder i matlagning är dock ingen fara. Eftersom rosmarinen kan minska på blodsockernivåerna bör diabetiker som använder stora mängder av växten ha koll på sina blodsockernivåer noggrant.

Kom på kurs i örtkunskap

Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet endagskurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Men också kursen ”Gör dina egna örprodukter” där vi gör flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem. Eller varför inte min onlinekurs ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics”.

Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.

Referenser

Ahmed, H.M. & Babakir‐Mina, A. (2020). Investigation of Rosemary Herbal Extracts (Rosmarinus Officinalis) and Their Potential Effects on Immunity. Phytotherapy Research. 34(8). pp 1829-837

De la Foret, R. (2022). Rosemary monograph. Hämtat den 2022-05-14 från: www.herbmentor.com (www.learningherbs.com)

Filiptsova, O.V., Gazzavi-RogozinaI, L.V., .Timoshyna, A., Naboka, O.I., Dyomina, Y. V. & Ochkur, A.V. (2017). The essential oil of rosemary and its effect on the human image and numerical short-term memory. Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences. 4(2). pp107-111

Glastar, R. (2008). Herbal Recipies for vibrant health. North Adamds: Storey Publishing

Habtemariam, S. (2016). The Therapeutic Potential of Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Diterpenes for Alzheimer’s Disease. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine 2016. pp 2680409-14.

Hoffman, D. (2003). Medicinal Herbalism – the science and practice of herbal medicine. Vermont: Healing Arts Press

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar