Du visar för närvarande Eteriska oljor kan hjälpa allt från välmående till fysiska sjukdomar

Eteriska oljor kan hjälpa allt från välmående till fysiska sjukdomar

De små aromatiska doftpartiklarna som vi extraherar från diverse växter – eteriska oljor – är mycket mer än enbart en härlig upplevelse på bastuaggregatet vid spabesök. Eller för att doftsätta parfymer. Det finns idag mängder med forskning som understryker de medicinala och hälsostärkande effekterna eteriska oljor har används för under tusentals år. Dessa eteriska oljor påverkar oss minst lika mycket som om vi konsumerar eller dricker hela växter.

Det känns som att eteriska oljor inte riktigt fått den berömmelse de förtjänar. Utan att de ofta associeras till aromaterapi med härliga dofter och lite avslappning. Men aromaterapi går så mycket djupare än så och dessa doftmolekyler påverkar oss på ett mycket större plan.

Vi människor har faktiskt förmågan att känna skillnaden på åtminstone 1 biljon olika dofter. Ett minst sagt kraftfullt sinne som är mycket avgörande för vår överlevnad. Där doften vi känner sedan ofta följs av en känslomässig reaktion; äckel av dålig mat, attraktion av feromoner, glädje av doften som väcker ett minne eller lugn av lukten av vårt barn. Vi blir i allra högsta grad påverkade av dofter.

”Alla växter har olika mängder av diverse små doftmolekyler som påverkar oss: lavendel lugnar, rosmarin piggar upp och nyklippt gräs bidrar till välmående”

Och alla växter har olika mängder av diverse små doftmolekyler som påverkar oss på olika sätt. Lavendel lugnar, rosmarin piggar upp, gran får oss att känna trygghet och nyklippt gräs bidrar till välmående. Dessutom, vi lever i miljöer idag med så många artificiella dofter, som vår hjärna egentligen inte kan placera. När vi istället doftar på naturens egna lukter känner vi oss ofta trygga, lugna och precis där vi ska vara.  

Men, dessa dofter påverkar inte enbart vårt känslomässiga varande utan även vår fysiska kropp. Eteriska oljor från diverse växter har i studier visat sig kan vara ytterst viktiga att använda både förebyggande men också behandlande för exempelvis diverse infektioner samt icke-infektionssjukdomar.  

Små flaskor med eteriska oljir står på ett bord . I bakgrunden syns böcker i trave samt prynadssaker. Ena flaskan har locket av som ligger bredvid.
Eteriska oljor har använts i tusentals år av människan,. För sina medcinala, terapeutiska och kosmetiska egenskaper.

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är små doftmolekyler hos växter som vi extraherar på diverse olika sätt. Oljor som vi kan få ut från växternas alla delar; blommor, frön, blad, frukter, bark, rötter och så vidare. Varje olja vi får ut från en växt innehåller mängder av olika doftpartiklar som bidrar till dess specifika doft samt effekt.  Idag används dessa eteriska oljor till exempel som smaksättare i mat och drycker, till parfymer, läkemedel och kosmetiska produkter.

Rent allmänt är eteriska oljor bakterie- och virusdödande, antiinflammatoriska, motverkar svamp, antiparasitiska samt kan användas som skydd på insekter. Många av dessa flyktiga aromatiska molekylerna är också antioxidanter. Och har därmed använts både för medicinskt och kosmetiskt syfte under tusentals år. Varje enskild olja från växter har sedan sina individuella egenskaper.

Hur eteriska oljor fungerar

Effekten av en eterisk olja är resultatet av synergin av alla de kemiska beståndsdelarna, och inte enbart vissa enskilda. Isolerar vi varje molekyl kommer vi inte få samma effekt, utan tillsammans skapar de den specifika verkan. Vilket inte enbart gäller eteriska oljor utan alla växter.  

Vi får en direkt påverkan på känslorna när vi känner dofter, eftersom doftpartiklarna skickar signaler till det limbiska systemet i vår hjärna som är vårt känslocentum och kopplat till minnen. ”

När en doftpartikel når vår näsa skickas signaler till det limbiska systemet i vår hjärna som är vårt känslocentum och kopplat till minnen. Vi får alltså en direkt påverkan på våra känslor när vi känner dofter. Inget annat sinne är direkt kopplat till denna del av hjärnan vilket gör doften unik. Det är evolutionärt viktigt att vi känslomässigt reagerar på de dofter vi känner runt oss för vår överlevad. Vilket vi så klart kan utnyttja till vår fördel med eteriska oljor, som har mycket potenta doftpartiklar.

De eteriska oljorna påverkar alltså först och främst våra känslor, eftersom de delarna av hjärnan är de första att reagera. Men sedan svarar hela vår fysiska kropp på doftmolekylerna och vi kan använda oljorna för diverse fysiska åtgärder. Bland annat har studier visat på att vi kan minska vårt matsug och inflammationer med hjälp av dofterna. Samt infektioner tack vare de antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaperna.

Antibakteriella egenskaper

I takt med att vi överanvänder antibiotika och därmed skapar resistenta bakterier mot det viktiga läkemedlet är vi på jakt efter att hitta alternativ. Och faktum är att eteriska oljor är mycket effektiva mot diverse bakterier, gram A och B. Där varje olja är varierande effektiv mot olika bakterier, varpå vi får bäst effekt om vi blandar flertalet oljor. Flera av dessa växtmolekyler har visat sig effektiva mot just de bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Rent generellt har timjan, oregano, tea tree, kanel, citrongräs, lagerblad, citronmyrten, nejlika och rosenträ visat sig vara de mest antimikrobiella eteriska oljorna. Vad vi vet idag.

Eteriska oljor och cancer

Växtmolekyler har setts vara effektiva mot alla de processer som gör att cancerceller ökar, inklusive celldelning. Flertalet cancersorter såsom tjocktarmscancer, magsäckscancer, levertumörer, lungtumörer, bröstcancer och leukemi har setts förbättras efter behandling med diverse eteriska oljor. Bland annat eftersom dessa molekyler har effekt på att stoppa cellökningen. Men också faktorer som exempelvis att vissa oljor är skyddade för levern (muskotnöt). Exempel på oljor som visat på anticancerogena effekter är vitlök, citronmeliss, muskotnöt och tea tree.

”Eteriska oljor såsom vitlök. citronmeliss, muskotnöt och tea tree har visat på anticancerogena effekter genom att förhindra cellökning”

Vilket är vad den samlade forskningen har kommit fram till i så kallade review-artiklar. Så varför används inte dessa oljor oftare som en komplementär behandling tillsammans med de konventionella?

Aromalampa i brun keramik med värmeljus står på ett träbord med andra saker. Bordet är som ett altare med statyer, buddhastatyer, rökelse och rökelsehållare, kristaller, salvia i bunt, en vas med blommor och sångskål. Det står en silverbricka med saker i sig.
Aromalampa är ett trevligt och enkelt sätt att använda eteriska oljor på. Oljan läggs i behållaren tillsammans med vatten som sedan förångas med värmen från ljuset underifrån. På så sätt tar du del av alla välgörande doftpartiklar i hela rummet.

Antiinflammatoriska egenskaper

En stor andel av eteriska oljor har antiinflammatoriska egenskaper genom flertalet aktiviteter. Bland annat tack vare höga nivåer antioxidanter men också påverkan på diverse inflammatoriska signaler såsom cytokiner samt proinflammatoriska gener.

Växter såsom lavendel, holy basil, kamomill, sandelträ, myntor, eukalyptus, rosmarin, gran, nejlika, myrrh, aloe vera, stjärnanis, bergamott, kanelblad, enbär, timjan och ylang-ylang.

Eteriska oljor mot covid…?

Många eteriska oljor också är antivirala, alltså agerar mot virus. Exempelvis eukalyptus och timjan mot herpesviruset. Samt kanel, lavendel, bergamott, citrongräs och timjan som studerats för sina eventuellt gynnsamma effekter mot influensavirus, med positiva resultat.

”Eteriska oljor kan användas tillsammans med andra antivirala medel för att förstärka deras effekt mot covid-19. Samt ge lindring av symptom från sjukdomen”

Med anledning av dessa antivirala egenskaper samt att flertalet essentiella oljor visat sig effektiva mot andra SARS-Cov-virus bestämde sig forskare från USA och Brasilien att göra en studie 2020 kring huruvida eteriska oljor kan ha effekt mot covid-19-viruset. 171 olika komponenter från eteriska oljor användes på viruset men visade sig inte docka in tillräckligt i de nödvändiga receptorerna för att helt avstanna mikroorganismen. Däremot kan de användas tillsammans med andra antivirala medel och förstärka dessa. Samt ge lindring av covid-19-symptom.

Inte helt fy skam med tanke på att inte ens de vaccin vi idag har fungerar särskilt väl mot viruset. Växter kanske kan alltså användas tillsammans med andra metoder för att underlätta sjukdomen.  

Stor skillnad i kvalitet mellan eteriska oljor

Det finns flertalet olika metoder att extrahera eteriska oljor från växter, som därmed påverkar vilka molekyler som sedan finns i slutprodukten. Likväl som att det finns en variation i molekylerna beroende på var plantan växt, när den plockats, hur den plockats (vilka delar av växten exempelvis), den individuella växtens genetik och så vidare. Vilket leder till att kvaliteten och den kemikaliska sammansättningen av eteriska oljor kan skilja sig avsevärt från varandra.  

Eteriska oljor av samma art kan alltså skilja sig massvis och därmed ha aningen olika terapeutiska effekter. Vi kan känna olika påverkningar av olika flaskor av samma växtart.

Med andra ord är det viktigt att köpa eteriska oljor från ett företag som gör hela denna process med respekt, för naturen och slutprodukten. Om vi vill använda dem ur ett terapeutisk syfte. Kolla runt, läs på och fråga om de inte informerar tillräckligt.

Kvinna sitter i morgonrock vid ett träbord och droppar olja på sin arm. På bordet står en falska eterisk olja samt en flaska med olja. Bredvid brinner ett doftljus och en blomkvist ligger framför. Kvinnan håller i en pipett från en flaska och droppar oljan på husen.
Det finns många sätt att använda eteriska oljor. Men vi bör aldrig använda dem outspätt, direkt från flaskan, på huden. Utan alltid blanda ut dem först. Förslagsvis i en olja.

Hur du kan använda eteriska oljor

Eteriska oljor är otroligt potenta vätskor, de är mycket koncentrerade. Vi bör vara ytterst försiktiga med att använda eteriska oljor invärtes. Vissa oljor är godkända för livsmedelsanvändning, används enbart dessa invärtes! Men enbart i små mängder.

Oljeextrakt kan skapa allergier, irritation och toxiska reaktioner om de används i för höga koncentrationer, outspätt utvärtes och invärtes utan att vara livsmedelsgodkända”

Vill du använda oljor på huden måste du alltid blanda ut dem i en olja först. Blanda exempelvis en egen parfym, utan alla de tusentals kemikalier som finns i ”parfymer” eller ”fragrance”. Oljeextrakt är dock mycket potenta och kan skapa allergier, irritation och toxiska reaktioner om de används felaktigt. Alltså i för höga koncentrationer, outspätt utvärtes och invärtes utan att vara livsmedelsgodkända.

Vi kan även dofta på oljorna direkt ut flaskan. Ha med dig en flaska rosmarinsolja för när du börjar bli lite trött på eftermiddagen, den kan pigga upp ganska omedelbart. Eller använd en aromalampa (det finns många olika varianter) där vatten och värme ångar doften så att den sprider sig i rummet.

Oljorna måste inte tas invärtes för att få en fysisk påverkan på kroppen, det räcker många gånger att dofta på dem. Framförallt för att få en effekt på våra känslor och vårt mående.

Lycka till! Vilken olja är din favorit? Skriv gärna en kommentar 🙂  

Under min kurs ”Gör dina egna örtprodukter” i Mölnlycke och Göteborg går vi igenom eteriska oljor, hur dofter kombineras samt använder dem i en produkt vi gör som de medverkande sedan får ta med sig hem. Läs mer om mina kurser på www.way-of-life.se.

Referens

Djilani, A. & Dicko, A. (2012). The therapeutic benefits of essential oils. In Nutrition, Well-being and Health by Bouayed, J. & Bohn, T. Rijeka: InTech.

Lawless, J. (2013). The encyclopedia of Essential Oils. San Francisco: Conari Press

Miguel, M. G. (2010). Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities of Essential Oils: A Short Review. Molecules. 15(12). P. 9252-9287. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules15129252

Raut, J.S. & Karuppayil, S. M. (2014). A status review on the medicinal properties of essential oils. Industrial Crops and Products.  62(December 2014). P 250-264

R. da Silva, J. K., Baia Figueiredo, P. L., Byler, K.G. & Setzer, W. N. (2020). Essential Oils as Antiviral Agents, Potential of Essential Oils to Treat SARS-CoV-2 Infection: An In-Silico Investigation. International Journal of Molecular Science. 21(10). Pp 3426. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms21103426

Wright, C. (2019). Coming to your nose: Scent playlists that could boost your well-being. Hämtat den 2022-02-14 från: https://ideas.ted.com/coming-to-your-nose-scent-playlists-that-could-boost-your-well-being/

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar