I vårt flädersaftsdrickande land glömmer många att också använda fläderträdets bär. Ett bär som setts öka aktiviteten i immunförsvaret, agera antiviralt och är därmed effektiv vid diverse infektioner. Bland annat har de i studier setts minska antalet fall av influensa och andra luftvägsinfektioner samt dämpa symtom och förkorta sjukdomsförloppet. Fläderbären anses av den senaste forskningen vara ett säkert alternativ för att behandla luftvägssjukdomar. Och fläderbärssirap är ett utmärkt sätt att inta bäret, läs vidare för recept.
Fläderblomman är välanvänd i Sverige tack vare dess goda smak och vår tradition att göra saft på den vackra vita blomman. En fantastisk växt som inte bara är god utan även medicinal. Bland annat är blommorna febernedsättande genom sina vätskedrivande egenskaper, antiviral, antioxidant och bra för huden.
Men i denna artikel ska vi istället titta närmre på bären, som allt för många svenskar glömmer bort. Fläderbären har många medicinala egenskaper som fångat intresse i forskarvärlden för dess säkra och samtidigt effektiva påverkan mot diverse infektioner. Och som framförallt används av många folkgrupper under tusentals år.
Fläderbärssirap är en gammal och använd tradition
Just att göra en ”sirap”, eller saft, av fläderbären är en gammal tradtion och antagligen det mest använda sättet att in fläderbären. Och ett av extrakten forskningen har använt sig av för att studera bärets effekter.
Fläderbärens hälso- och medicinala egenskaper
Idag används oftast fläderbären för diverse infektioner såsom förkylningar och andra luftvägsinfektioner. Men traditionellt har bären bland annat också använts för smärta och inflammation.
Fläderbäret är antiviralt, modulerar immunförsvaret, innehåller stora mängder antioxidanter och är antiinflammatorisk. Bäret har visat på stora mängder av antioxidanterna polyfenoler. En grupp av ämnen som bland annat kan minska de oxidativa processerna, påverka blodtryck positivt, minska blodsockernivåer, stimulera immunförsvaret och förhindra cancertumörer. Dessa antioxidanter är också de som ger bäret dess mörklila färg.
Vitaminerna i fläderbäret är A, B-gruppen, C och E. Mineralerna är kalcium, järn, magnesium, fosfor, natrium, zink, koppar, mangan, krom och kadmium. Och därtill innehåller bäret massvis som vi människor fortfarande inte har en aning om, samt samverkan av växtens alla ämnen.
Fläderbärets effekter mot luftvägsinfektioner
Enligt en översiktsartikel från 2019 som sammanställde all dåvarande forskning kring fläderbäret och dess effekt på diverse luftvägsinfektioner, påvisades att bäret ger medel till stor minskning av symtom i övre luftvägarna. Oavsett vilka patogener de orsakades av. 2021 gjordes ytterligare en översiktsartikel som stärkte detta.
Samtidigt som det inte har sett några biverkningar av att använda fläderbär vid infektioner. Förutom om bären används okokta då de kan orsaka magsmärta, eller till och med förgiftning om de intas i mycket stora doser. Detta sker inte när bären kokas och sedan används.
Fläderbär mot influensa
Fläderbäret har inte bara setts minska antalet infektioner, såsom influensan, utan också symtomen samt förkorta sjukdomsförloppet. De har både i forskning och av traditionell användning visat sig effektiva mot exempelvis influensa. Extrakt av fläderbären har setts ha hämmande effekter på både influensa A- och B-virus.
Studier har visat att bäret gör detta på flera sätt och att de faktiskt fungerar bättre och starkare i ett senare skede av influensan än i början. Fläderbäret bör alltså tas under hela sjukdomsförloppet, om sjukdomen inte lyckades stoppas från början.
En av bärets effekter är genom ett protein som sätter sig på viruset och hämmar möjligheten för viruset att penetrera cellväggarna. Och därmed kan patogenen inte föröka sig. Men det häftigaste är kanske att man sett att personer som tagit fläderbär under hela influensaförloppet, inte bara har haft kortare sjukdom, utan också uppvisat fler antikroppar mot viruset efteråt. Vi kanske alltså också får ett lite längre skydd av att använda fläderbäret under infektioner?
Fläderbärets immunstärkande egenskaper
Fläderbären innehåller antioxidanter vid namn anthocyaniner som anses ha balanserande effekter på immunförsvaret och möjligen också vara antiinflammatoriska. Även dessa antioxidanter kan fästa sig på viruset och därmed förhindra dess möjligheter att ta sig in i cellerna.
Fläderbäret har i studier visat sig stimulera aktiviteten hos flertalet av proteinerna cytokiner. Dessa frisläpps av vita blodkroppar vid till exempel skada, inflammation eller infektion och fungerar som kemiska budbärare. De har många uppgifter varvid vissa är proinflammatoriska och andra antiinflammatoriska.
Vissa cytokiner stimulerar bildandet av vita blodkroppar. Medan andra, så kallade interferoner, produceras antingen av de celler som blivit infekterade av virus eller lymfocyter för att hämma virusförökningen. Fläderbäret har visat sig stimulera flera av dessa och minska inflammationer radikalt bland annat i sjukdomar med långtidsinflammation.
Cytokinstormar i Covid-patienter
Det seglade upp en oro under covid-pandemin över att fläderbäret skulle kunna överstimulera cytokinerna i immunförsvaret, vilket har varit ett problem hos vissa individer under en covid-infektion. Dessa personer har fått så kallade ”cytokin-stormar” där cytokinerna till slut började attackera kroppens egna celler, varpå sjukdomsförloppet blivit värre. Men några bevis för att fläderbären skulle bidra till den överstimulansen har i en översiktsartikel från 2021 inte hittats. Fläderbäret anses vara säker att använda.
En av anledningarna till varför just fläderbäret fick detta ljus är för att den används i stor utsträckning runt hela världen för infektioner.
För hjärt- och kärlsystemet
Många studier har även visat på positiva resultat på hjärt- och kärlsystemet med användning av fläderbär. Med bland annat stabilisering av blodtrycket.
Recept på fläderbärssirap (+ andra hjälpsamma örter)
Det enklaste och antagligen godaste sättet att använda fläderbären på är att göra en sirap, eller saft. Vilket inte bara är effektivt utan också riktigt gott, fläderbärssirapen är lätt att få hela familjen att dricka. En standard i vår familj under framförallt vinterhalvåret.
Tänk på att alltid tillaga bären innan konsumtion, eftersom de innehåller ämnen som kan orsaka magknip om de äta råa.
Honungens medicinala verkan i fläderbärssirap
I receptet på fläderbärssirapen används också honung, vilket inte enbart konserverar vätskan utan också samverkar med sina medicinala egenskaper. Honung innehåller inte bara mängder av näringsämnen såsom mineraler och vitaminer, utan är också antibakteriell, antiinflammatorisk, sårläkande (forskning gjorts utvärtes men torde ha samma verkan invärtes), anticancerogen och leverskyddande. Med mera!
Recept fläderbärssirap
- 3,5 dl vatten
- 0,5 dl torkade fläderbär eller 1 dl färska bär
- Ca 1 dl honung (helst lokalproducerad honung för bäst medicinal effekt)
Gärna smaksättning, som också har medicinal verkan, såsom:
Ingefära – bland annat antimikrobiell, effektiv vid halsont, smärta, ökar flödet på snor och slem som inte kommer ut, ökar blodflödet och värmer upp vid exempelvis frossa och kallsvettig feber.
Kanel – bland annat effektiv vid diverse infektioner såsom förkylning och influensa, vid magont samt andra smärtor, mot diarréer, infektioner, balanserar blocksockernivåer, värmer upp och får igång blodcirkulationen.
Nejlika – bland annat antiviral, för matsmältningssystemet och är slemlösande.
Lägg vatten och fläderbär (samt eventuellt de andra kryddorna) i en kastrull och koka upp. Låt det puttra på svag värme under ca 30–45 minuter. Mosa sedan fläderbären i vätskan och sila bort dem. Låt vätskan svalna till 40 grader eller under innan du tillsätter honungen, för att inte förstöra de verksamma ämnena i honungen. Häll upp på flaska och skriv datum.
Ta ca 2-4 matskedar 2-4 gånger per dag vid behov. Hellre små mängder ofta än stora mängder vid få tillfällen.
Ja, sirapen ska bli söt men framförallt för honungens konserverande effekt. Denna sirap kan stå många månader i kylskåp tack vare honungen, så mängden är viktig – snåla inte. Så länge det inte flyter mögel på toppen av flaskan är den okej att använda.
Mycket enkel, god och effektiv hjälp vid diverse infektioner. De torkade bären att lätta att plocka i september eller att hitta online samt hälsokostbutiker. Lycka till!
Workshop för att lära dig göra bland annat fläderbärssirap!
Vill du lära dig göra fläderbärssirap samt andra örtberedningar som kan motverka och lindra förkylningar samt influensa?
Kom på workshop Göteborg (kursen lanseras även online under vintern 2023/2024)! Där du får göra flertalet produkter som du sedan självfallet får ta med dig hem:
– Fläderbärssirap
– Tinktur på echinacea
– Fire cider / eldcider
– Diverse örtteer för förkylning
Dessutom pratar om vi fördelarna med örter vi använder, samt äter hembakad kaka med säsongens växter och dricker örtteer. Läs mer på www.way-of-life.se.
Jag håller dessutom flertalet andra örtkurser inom örtkunskap både personligen och online.
Referenser
Gladstar, R. (1999). Herbal Remedies for Childrens Health. Storey pubslishing: North Adams
Golnoosh, T., Valtchev, P., Adil, Q. & Dehghani, F. (2019). Anti-influenza activity of elderberry (sambucus nigra). Journal of Functional foods.54(2019). 353-360. https://doi.org/10.1016/j.jff.2019.01.031
Hawkins, J., Baker, C., Cherry, L. & Dunne, E. (2019). Black Elderberry (Sambucus Nigra) Supplementation Effectively Treats Upper Respiratory Symptoms: A Meta-analysis of Randomized, Controlled Clinical Trials. Complementary Therapies in Medicine. 42(2019). Pp 361-65
Sidor, A. & Gramza-Michałowska, A. (2015). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional foods. 18(part B). 941-958. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012
Wieland, L. S. Piechotta, V., Feinberg, T., Ludeman, E., Hutton, B., Kanji, S., Seely, D. & Garritty, C. (2021). Elderberry for Prevention and Treatment of Viral Respiratory Illnesses: A Systematic Review. BMC Complementary Medicine and Therapies. 21(1). p 112.
www.herbmentor.com – en amerikansk prenumerationssida med ofantligt mycket information. Om man är intresserad av att lära sig mer om örtkunskap och örter är detta en av de absolut bästa. www.learningherbs.com är deras gratisversion, dock med mycket mindre information.
© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg