Du visar för närvarande Recept på örthonung – örter i honung och varför du bör äta dem

Recept på örthonung – örter i honung och varför du bör äta dem

Att lägga örter i honung och göra en så kallad ”honungsinfusion” är inte bara smarrigt utan även ett toppenbra sätt att få i sig både honungen och örternas verksamma ämnen. Vi får då det bästa av två världar. Perfekt att ge en liten sked av till barnen varje morgon under vinterhalvåret till exempel (och så klart till dig själv).  

Höst och skördetid, vilket också gäller för honungen. Honung kan skattas (tas från bikuporna) både under sommaren och hösten men många små biodlare skattar bara på hösten. Och får därmed hela våren, sommarens och höstens honung på en gång. Hur honungen smakar, ser ut och hur rinnig den blir beror helt på vad bina har hittat nektar, vilket kan variera en hel del från år till år. Alltså vilka blommor som har gynnats speciellt under årets klimat.

”Honung så pass antibakteriell att bakterier omöjligt kan växa i den. Det finns med andra ord inget bäst-före-datum på honung”

Och denna fantastiskt hälsostärkande medicin (som både stärker hälsan och läker) kan sedan användas tillsammans med örter. Vi får då ta del av alla fina egenskaper från båda världarna, samt att vi kan göra en exceptionellt god honung. Som lätt exempelvis slinker ner hos barnen under vinterhalvåret (barn under 1 år ska ju dock inte äta honung).

Hälsofördelar med honung

Honung innehåller en myriad av hälsostärkande och medicinala egenskaper (vill du veta mer ingående finns det en hel artikel ”Honung är verkligen en dundermedicin”). Bland annat är honung så pass antibakteriell att bakterier omöjligt kan växa i den. Den har med andra ord inget bäst-före-datum, du kan faktisk äta flera hundra år gammal honung. Och tänkt då vilka möjligheter det ger att agera som medicin! Både utvärtes och invärtes.

Utvärtes (men självklart av samma anledning också invärtes) på exempelvis sår har honungen visat på enorma möjligheter, så pass att den används inom sjukvården på sina ställen. Stryk då honungen direkt på det drabbade området. Invärtes kan honungen hjälpa oss att både motstå och behandla invasioner av diverse mikrober vi lätt drar på oss under vinterhalvåret. Dessutom lenar honungen en hals som gör ont, testa att ta en tesked honung när halsen river och smärtar.

Hetta dock helst inte upp honung över 37 grader eftersom högre grader förstör många av dess verksamma ämnen. Framförallt om vi vill använda den just som medicin.

Bild ovanifrån på en öppen honungsburk på en rund sågad träbit. Bredvid ligger ett äpple och ett päron samt en honungsked i trä lutar mot burken. Det ligger en bukett med torkade blommor på det gamla träbordet som fatet står på.
Honung är ju inte bara gott utan också makalöst medicinalt. Hetta dock helst inte upp honungen till mer än 37 grader, över det förstörs många av dess verksamma ämnen.

Den skandinaviska ljung-honungen är lika medicinal som manuka-honung

Manuka-honungen från Nya Zeeland har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren för sina starkt medicinala egenskaper. Men faktum är att flertalet analyser har visat att den skandinaviska ljung-honungen är precis lika medicinal. Och både billigare samt mer lättillgänglig för oss nordbor. Dessutom bör vi helst äta mestadels närproducerad honung eftersom vi då kan minska symtom av allergier eftersom vi får ta del av alla de pollen och nektar som kommer från växterna vi bor runt.

”Ljunghonungen är precis lika medicinal som den omtalade Manukahonungen. Dessutom har ljungblomman i sig många verksamma ämnen”

Ljunghonungen kommer just från ljungblommorna på sensommaren och hösten. Den har en karaktäristisk smak och är seg i konsistensen. Ljungblomman i sig är medicinal och bland annat används den just vid respiratoriska problem såsom rethosta. Blommorna och bladen har en lugnande effekt och är därför perfekt vid en retig torrhosta. Även ljungen är starkt antimikrobiell.

Recept på hur du gör en honungsinfusion – örter i honung

Så hur gör vi då en infusion på honung och örter? Du kan använda i princip vilka örter du vill. Men, det kan vara svårt att sila ut örterna från honungen, beroende på hur mycket vätska växterna har släppt och hur rinnig den färdiga produkter därmed blir. Så används helst örter som du också kan tänka dig att äta små bitar av.

Så här gör du:

Jag använder oftast så mycket örter det går, klipper, finhackar eller skär dem i små bitar och lägger sedan ner dem i en glasburk. Därefter fyller jag på honungen över växterna och rör runt så att allt blandas väl. Skriv en lapp på burken om vad du använt (honung, vilka örter och datum). Sätt sedan burken någonstans där du ser den, så att du kan vända om eller röra runt lite då och då. Skriv alltid en lapp på glasburken med vilken/vilka örter du använt och datum.

Du kan sedan efter några veckor välja att äta honungen tillsammans med växterna, vilket jag verkligen tycker du ska göra med exempelvis nyponen (se mer info om dem längre ner). Medan vissa kan istället kan silas bort innan du äter honungen, det kan dock som sagt vara lättare sagt än gjort med honungens kletiga konsistens…

Hur mycket örter ska du använda?

Du kan använda så mycket eller lite växter du vill i honungen, helt upp till hur mycket smak du vill ha. Det viktiga är att honungen täcker all växtmateria så att mögel inte växter på örterna. Testa dig fram till vad du personligen gillar mest. Men självklart får du mest effekt av örterna ju större mängd du lägger i.

Örter att lägga i honung

En av de smarrigaste ört-infusionerna är ju så klart de med honung. Växterna läggs med fördel ner i honungen när de är färska och kommer därmed att släppa ut sitt vätskeinnehåll i honungen. Därmed blir honungen härligt rinnig (hur mycket är beroende på vad du använder för växt).

Har du lagt ner färska växter som släpper vätska behöver du dock använda upp honungen snabbare än om du använt torkade. Lukta och smaka för att se om honungen börjar jäsa. Sätt den i kylskåp för längre hållbarhet.

Här är några av mina personliga favoriter av örter att lägga i honung:

Nypon

Nypon än känd för sitt höga innehåll av c-vitamin men dess positiva hälsoeffekter stannar så klart inte bara där. Rosblad och nypon är mycket antiinflammatoriska och studier har exempelvis visat att både inflammationen och smärtan i samband med artros och reumatoid artrit kan minska om man regelbundet äter nypon. Förutom det innehåller nyponen också massvis med antioxidanter.

”När bitarna av torkad nypon fått ligga i honungen ett tag blir de mjukare men ändå lite bitiga, samt med en sur tvist till den så söta honungen”

Jag föredrar att använda torkade bitar av nyponskal när jag lägger ner dem i honungen. Hacka dem i småbitar men ändå så att det finns lite tuggmotstånd kvar. När de sedan fått ligga i honungen ett tag blir de mjukare men ändå bitiga, samt med en sur tvist till den så söta honungen. Jag tror att nyponhonungen är min favorit av alla honungsinfusioner.

Torkade hela nypon ligger i glasburk utan lock samt utanför på det vita bordet burken står på. Bredvid ligger diverse kvistar med torkade växter. I utkanten syns en del av annat material för dekoration
Skalet av nyponen är fantastiska att lägga i honung. Vissa väljer att ta bort kärnorna i mitten av nyponen medan andra behåller dem.

Citronmeliss

Citronmeliss har en ljuvlig smak av citron och en underbart lättsam lugnande effekt, både på nervsystemet och på mag-och tarmkanalen tack vare dess aromatiska karaktär. Den är kramplösande och framförallt vid just tarmsmärtor. Citronmeliss är dessutom en fantastisk ört för sömn och ett bra alternativ för barn som har svårt att komma till ro.

Personligen älskar jag alla citronsmakande örter och citronmeliss är en favorit. Och precis som nypon och granskott gör sig dessa syrliga smaker så fint till honungens söthet. Finhacka och ät med fördel hela örten tillsammans med honungen.

Myntor

Alla myntor passar utmärkt att stoppa ner i honung för att ge den där härliga mintiga smaken till den söta honungen. Spearmint, eller den marockanska myntan tycker jag gör sig bättre än pepparmyntan eftersom den har en lite mindre ”övertagande” smak. Mintig men ändå relativt mild. Finhacka gärna myntan och ät den sedan tillsammans med honungen.

Alla aromatiska växter, såsom myntorna, är bra för att stilla en orolig mage (och framförallt pepparmyntan). De är alltså antispasmodiska vilket också kan utnyttjas vid rethosta. Testa även att använda pepparmynta vid illamående samt huvudvärk.

Granskott (när de är i säsong på våren eller om du då plockar och fryser in)

Granskott är med sin syrliga smak alldeles perfekt att lägga ner i den söta honungen, en kombo som verkligen gör sig väl. Dessutom får vi då ta del av granskottens höga innehåll av c-vitamin.

”Granskottssirap har blivit en favorit hos många men används oftast med socker. Jag tycker istället att honung är ett mycket bättre alternativ om sirapen ska användas just som ”medicin””

Granskotten släpper en hel del vätska så honungen blir härligt rinnig och kan ringlas över exempelvis yoghurt. Eller tas i små doser under vinterhalvårets respiratoriska sjukdomar. Granskottssirap har blivit en favorit hos många men används oftast med socker. Jag tycker istället att honung är ett mycket bättre alternativ om sirapen ska användas just som ”medicin”.

Närbild på späda ljusgröna granskott, som kommer fram längst ut på granens gren på våren. På granskottet syns vattendroppar
De små spröda granskotten på våren är utsökta att lägga i honung. Smakar gott och ger mängder av c-vitamin bland annat.

Lär dig göra dina egna örtprodukter – kom på kurs!

Vill du lära dig att göra egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Göteborg! Där vi gör flertalet produkter som du sedan så klart får ta med dig hem. Dessutom pratar om vi fördelarna med alla örter vi använder, samt äter hembakad kaka med säsongens växter och dricker örtteer. Läs mer på www.way-of-life.se. Jag håller dessutom flertalet andra örtkurser inom örtkunskap.

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar