Du visar för närvarande Recept på hälsodrycken ”Golden Milk” med gurkmeja, ingefära och svartpeppar

Recept på hälsodrycken ”Golden Milk” med gurkmeja, ingefära och svartpeppar

Golden milk, den gula krämiga drycken med gurkmeja (curcuma longa) har blivit populär och är inte bara god utan ger oss också mängder av fina hälsoeffekter. Det finns så klart inte bara 1 recept utan som med allt är det bara fantasin som sätter stopp för hur du kan kombinera denna dryck (och vilka andra örter du kan tillsätta). Här är mitt recept på hur du gör Golden Milk.

Som uppföljning på förra artikeln om gurkmeja kommer här nu ett recept på den populära drycken med gurkmeja (curcuma longa); ”Golden milk”. Vill du läsa än mer om gurkmejans egenskaper kan du gå till artikeln ”Därför bör inte alla med låggradig inflammation använda gurkmeja”.

Gurkmejas långtidseffekter

Läs alltså främst artikeln ”Därför bör inte alla med låggradig inflammation använda gurkmeja” om du vill veta mer om gurkmejans hälsoeffekter. Och också varför inte gurkmeja är det bästa valet av läkeväxt för alla individer, hur många istället böra välja andra örter att äta kontinuerligt under en längre period.

Men om du är en av de som gurkmejan passar bra för är det som för många örter, för bäst effekt bör de används regelbundet under en länge period. Gurkmejan är dessutom så mycket mer än bara antiinflammatorisk (som den ju fått så mycket ljus för). Roten stärker vårt immunförsvar, hjärt- och kärlhälsan, levern och vår kognitiva hälsa. Bland så mycket annat.

Ett utmärkt sätt att använda gurkmejan på är just genom maten; använd den i matlagning så ofta som möjligt. Tillsammans med svartpeppar, fett och värme eftersom de tre faktorerna aktiverar gurkmejan och gör den mycket mer potent för hälsan.

Golden milk i kopp med gurkmeja och lite kanel på toppen. Koppen är vit med blåa mönster runt och står på ett bord med en blå duk. Bredvid ligger en hel rot av ingefära och gurkmeja, en sked med torkad gurkmeja i pulver och en sked med honung
Golden milk har blivit populärt och är inte bara välgörande för hälsan utan också mycket gott, sötad med honung och full av smak.

Gurkmeja och golden milk för matsmältningssystemet

Gurkmeja är fantastik att använda vid ont i magen. Framförallt när det känns som att saker ”sitter fast”; långsam matsmältning, gaser som inte kommer ut eller rent allmänt en tung känsla i magen efter en måltid. Roten är värmande och sätter igång processer, den stimulerar till mer rörelse och kan få loss den där känslan av saker som sitter ”fast”.

Roten används också för matsmältningssystemet framförallt när vi behöver en sammandragande ört som vid diarréer eller leaky gut. Men även vid sår då roten kan minska blödningar samt inflammationer och dessutom förhindra infektioner (vilket så klart gäller både invärtes och utvärtes).

Svartpeppar ett måste tillsammans med gurkmeja!

Svartpeppar (piper nigrum) är ett absolut måste tillsammans med gurkmeja eftersom den aktiverar gurkmejan med så mycket som 2000%! Helt otroligt faktiskt.

Svartpeppar har dessutom många egna hälsofördelar såsom att vara antimikrobiellantiinflammatoriskantispasmodisklugnande för matsmältningen, lätt smärtstillandeslemlösande och stimulerar immunförsvaret. Dessutom innehåller den stora mängder antioxidanter samt kan skydda våra neroner i hjärnan, alltså två växter som hjälper den kognitiva förmågan (gurkmejan och svartpepparn).


Ingefära

Du kan välja att använda eller inte använda ingefära (zingiber officinale) i din golden milk, det är helt en smaksak. Ingefäran är precis som gurkmejan en värmande (och ”torr”) växt. Vilket innebär att även denna växt kommer att leda till att processer sätts igång i kroppen (blodcirkulationen ökar, vi blir varmare och så vidare). Är du redan en varm, hyper person kan ingefäran alltså blir lite väl stimulerande i stora doser under en längre period (eller direkt).

Men om du istället behöver sätta igång dina system, om du exempelvis är kall ofta, är ingefäran ett bra tillägg i detta recept. Ytterligare en liten rot med många fina effekter, framförallt är ingefäran värmande och sätter igång blodcirkulationen så att vi börjar svettas en aning mer och får igång våra system.

Även ingefära hjälper matsmältningssystemet och kan hjälpa till precis som gurkmejan. Dessutom är ingefäran hjälpsam vid illamående (om man känner för att få i sig ingefära just då…).  

För vem passar det bra att dricka Golden Milk?

Golden milk är alltså utmärkt att dricka för personer som känner sig kalla. Eller där andra processer i kroppen går lite långsamt, exempelvis en trög matsmältning eller kanske brain fog?

Kryddor på skedar och bord. Gurkmeja, paprika, kummin, svartpeppar, kardemumma, kummin, kanel, chili, muskotnöt, stjärnanis, nejlika. Kryddor i pulver ligger på skedarna och hela kryddor utspridda på bordet mellan och runt skedarna.
Bara fantasin sätter stopp för vilka kryddor och örter du kan blanda ner i din Golden Milk. Kanske kardemumma? Vanilj? Kanel? Chili?

Recept Golden Milk

Jag brukar sällan skriva väldigt exakta recept. Matlagning är ju inte konstant eller fastslaget utan väldigt varierande beroende på smak. Jag kanske älskar kanel medan du avskyr det. Därför skriver ger jag inga exakta mått utan ger en skala med valmöjligheter i receptet, testa dig fram till vad du gillar.

Recept ”Golden milk”

2 matskedar fett (kokosolja eller ghee)

1 tesked (ca 3 gram) gurkmeja

½ tesked ingefära (om du vill)

Nypa med svartpeppar

5 dl valfri mjölk (havre exempelvis, egengjord eller köpt)

Honung för att söta

Andra örter att tillsätta om så önskas (en eller några av dem, testa dig fram):

Bara fantasin sätter stopp för vad du kan blanda ner, våga experimentera.

Gör så här:

Du kan göra denna golden milk på två olika sätt. Det enkla eller det lite mer exklusiva 🙂

Enkla sättet:

Lägg alla ingredienser förutom honungen i en kastrull och värm till ca 40 grader. Rör runt tills allt smält samman. Lägg sedan i honung efter smak (inte över 40 grader eftersom mycket av dess verksamma ämnen då förstörs). Häll upp i kopp och njut!

Lite mer exklusiva sättet:

Smält fettet i en kastrull och lägg sedan ner kryddorna och rör runt i fettet ca 30 sek. Häll på mjölken och värm till ca 40 grader då du lägger i honung efter smak. Mixa allt i en mixer för att få en krämig konsistens. Häll upp i kopp och njut!

Onlinekurs i hur du väljer rätt ört för dig

Vill du lära än mer hur du väljer rätt ört för dig som individ? Om du är en person som kan dricka Golden Milk ofta, eller om du istället är en person som bör undvika att använda gurkmeja och ingefära i allt för stora doser regelbundet. Och som alternativ välja andra läkeväxter som passar dig bättre.

Kolla då in onlinekursen ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics”. Där vi går igenom förståelsen för när en specifik ört är lämplig för jobbet eller inte, och hur du därmed väljer rätt örter för rätt tillfälle. I kursen går jag igenom specifikt gurkmeja och ingefära just för att de blivit så populära de senaste åren. Börja äventyret idag!

Besök onlinekursen

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar