Du visar för närvarande Medicinala svampar kan vara de viktigaste livsmedlen för din hälsa

Medicinala svampar kan vara de viktigaste livsmedlen för din hälsa

Medicinala svampar såsom chaga, reishi och shiitake kan vara några av de viktigaste livsmedel du kan använda för att stärka hälsan. Särskilt stärkande har svampar setts agera mot cancer, där personer som äter svamp regelbundet minskar sina risker att drabbas av cancer med hälften. Men också för att stärka immunförsvaret. Alla ätbara svampar innehåller dessutom massvis med viktiga kostfibrer, vitaminer, mineralet, proteiner och hälsosamma fettsyror.  

Våra ekosystem överlever inte utan svamparnas mycel under marken som sprider ut sina stora nät under hela vår jord. Och precis lika viktiga är dessa livsmedel för vår hälsa. Svampar såsom shittake, maitake och ostronskivling är vanliga i framförallt många asiatiska länder och innehåller mer verksamma hälsosamma ämnen, exempelvis viktiga antioxidanter, än de svampar som vanligtvis konsumeras i västvärlden. Som skogs- och vita champinjoner samt portobello. Alla svampar har hälsostärkande egenskaper men de förstnämnda än fler.    

Svampriket är ett rike för sig, helt skilj från växtriket. Visste du att svampar faktiskt har mer likheter med oss djur än växter? Vi kan alltså bara delvis jämföra dem med andra vegetabiliska livsmedel såsom grönsaker.

Låt oss gå igenom vilka hälsofördelar dessa svampar bidrar med samt exempel på 7 olika medicinala svampar.

Det här är den andra artikeln i serien ”Medicinala svampar”.  Läs också

Vanliga svenska svampar i skogen är både medicinala och hälsostärkande

Stärk din mentala förmåga med nootropiska örter och svampar

Öka minnet och minska depression med svampen lion’s mane – igelkottstaggsvamp

Svampars enorma näringsrikhet

Svampar är källa till så otroligt många viktiga näringsämnen. Vissa svampar har nästintill en komplett sammansättning av proteiner, kolhydrater, fibrer, fetter, mineraler, vitaminer och andra viktiga hälsostärkande ämnen. Om du enbart hade svampar att överleva på hade du antagligen med andra ord överlevt ganska väl. Fysisk i alla fall.  

”För att få tillgång till alla näringsämnen måste svampar kokas eller tillagas för att bryta ner de kostfibrer svamparna innehåller”

Ätbara svampar innehåller stora mängder antioxidanter, D-vitamin (framförallt om du låter svampar du köpt, och plockat, ligga ute i solen en stund), stora mängder proteiner och bra omättade fettsyror. För att nämna några.  

Men för att få tillgång till dessa näringsämnen måste svampar kokas eller tillagas för att bryta ner alla de kostfibrer svamparna innehåller.

Grå tallrik med tillagad svamp. Med svampen finns grönkål och kvistar med timajn. Tallriken står på en träskärbärda på ett träbord. En liten glasskål med hela vitlökar ligger bredvid. Vid ytterkanten syns en form med färsk svamp.
För att ta del av alla näringsämnen i svampar behöver de tillagas för att bryta ner de många kostfibrer svampar innehåller.

Kostfiber

Svampar är ett av de viktigaste livsmedlen för kostfibrer och det livsmedel som innehåller mest av dessa livsnödvändiga ämnen. Kostfibrer är de kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner och istället antingen går rakt igenom kroppen (vilket är en mycket fördelaktig funktion bland annat för tarmrörelsen och för en bra konsistens på avföringen) eller blir mat till tarmbakterierna i tjocktarmen. Med allt prat om mikrofloran i tarmen de senaste åren är det nog få som missat hur viktiga dessa fibrer är för vår hälsa. Tarmbakterierna styr många delar av vår kropp, inklusive vårt immunförsvar, hjärna samt vårt beteende. Det är med andra ord livsnödvändigt att äta tillräckligt med kostfibrer.

Ätbara svampar innehåller så mycket som 35–85% fibrer. I jämförelse med linfrön som innehåller ca 27%, vilket är ett av de fröna som innehåller mest kostfibrer. Ju hårdare svamparna är desto mer fibrer brukar de innehålla.

Betaglukaner och dess effekt på immunförsvaret

Betaglukaner är en av alla de kostfiber som finns i svampar, och förekommer dessutom i flertalet växter såsom havre och andra sädesslag. Fibrerna har fått mycket uppmärksamhet och forskningsfokus framförallt för dess positiva effekter på immunförsvaret. Där de till exempel effektiviserar makrofager, dendritceller, NK-celler och granulocyter.

Betaglukaner har de setts vara effektiva för cancerbehandling, mot svampinfektioner (!) (oönskade sådana), för att återställa skadad benmärg men också för att rent allmänt göra oss mer motståndskraftiga mot oönskade mikroorganismer.

 

Medicinala svampar motverkar cancer

Den egenskap i princip alla ätbara svampar har är att de motverkar cancer. Vilket har fått forskare världen över att rikta ljus på dessa mycket intressanta livsmedel. 2021 gjordes en översiktsartikel där all forskning som hittills gjorts gällande konsumtion av svamp och cancer sammanställdes.

”Personer som regelbundet äter svamp varje vecka (vilket framförallt gör i många asiatiska länder) har 45% lägre chans att drabbas av cancer”

Resultaten visade att personer som regelbundet äter svamp varje vecka (vilket framförallt gör i många asiatiska länder) har 45% lägre chans att drabbas av cancer. Det är ingen liten reducering av cancerrisken. Den högsta reduceringen av risken för att drabbas av cancer har setts hos personer som ätit runt 18 gram svamp per dag. Men minskningar av cancer har också sett hos personer som äter ca ett par matskedar – ½ dl svamp varje dag. Vilket kan låta mycket för en kultur som inte traditionellt äter svamp dagligen i kosten. Men intaget behöver inte enbart göras genom maten, utan kan även tas i kapselform, tinktur eller pulver.

Dessa svampar motverkar dock inte enbart cancer utan kan hjälpa vid sidan av cancerbehandling. Inom framförallt den kinesiska medicinen är många svampar såsom shiitake en given del av strategin som läggs upp för att behandla cancer (inklusive allopatiska metoder såsom cellgifter).   

Stekta kantareller på ett vitt bröd. Tillsammans med finhackad persilja. Kantarellerna är smörstekta och gyllenbruna. Brödskivan ligger på en tallrik av trä.
Klassikern smörstekta kantareller på bröd ger inte bara en smaksensation utan också vitala hälsofördelar.

Antioxidanter i svampar

Några av de ämnen vi idag tror är viktiga för att motverka cancer är antioxidanter. Och många svampar innehåller varianter som heter ergothioneine och glutahione. Unika och mycket viktiga antioxidanter som finns i omfattande mängder i just de svamparna som konsumeras i större utsträckning i Asien; shiitake, maitake, ostronskivling och kungsmussling.

Men antioxidanter är viktiga av många anledningar, också för hjärt- och kärlsystemet.

Svampars effekt på hjärt- och kärlsystemet

Många svampar har setts stärka hjärt- och kärlsystemet. Mycket tack vare sina antioxidanter som balanserar de oxidativa effekterna från fria radikaler. De fria radikalerna har en viktig funktion men idag har många en överdriven oxidativ stress vilket negativt påverkar bland annat celler i hjärtat. Svampar reglerar också kolesterolnivåer samt blodtryck.  

Medicinala svampar ökar den kognitiva förmågan

Många svampar har också den fantastiska förmågan att öka vår kognitiva förmåga. Däribland minnet, har skyddande effekter på hjärnan men kan också ge minskad ångest och depression.

Det pågår nu mycket internationell forskning kring så kallade magiska svampar och hur de kan användas terapeutiskt för att öka den kognitiva förmågan. Framförallt hur de kan minska depressioner, ångest, PTSD och tvångssyndrom. Än så länge har de visat på bättre resultat än något annat ämne någonsin gjort. Mycket spännande forskning som bland annat Karolinska institutet bedriver. Jag lovar att vi kommer att höra mycket om dessa speciella svampar de närmsta åren framöver eftersom resultaten från internationella studier är häpnadsväckande.  

Exempel på medicinala svampar

Här är en lista på 7 medicinala svampar, som antingen hittas i våra svenska skogar, odlas i Sverige eller köps torkade/som färdiga produkter från Sverige eller andra länder.  

Reishi (ganoderma lingzhi samt andra arter)

Reishi är en hård trädsvamp och är en av de mest använda medicinalsvamparna (alla ätbara svampar är dock medicinala). Detta är ingen matsvamp utan används torkad eller som produkt.  

”Det är nog enklare att nämna det reishi inte gör än att räkna upp alla otroligt stärkande hälsoeffekter denna svamp har”

Det är nog enklare att nämna det reishi inte gör än att räkna upp alla otroligt stärkande hälsoeffekter denna svamp har. Reishi är dessutom en så kallad adaptogen eftersom den rent allmänt stärker hälsan genom flertalet system. Samt direkt påverkar HPA-axel, eller stress-axeln som den också kallas. En av de svampar med högst innehåll av betaglukaner.

Reishi har genom studier visat sig stärka hjärt- och kärlsystemet, balansera kolesterol- samt blodsockernivåer, minska högt blodtryck, skydda mot fria radikaler och skador på vävnader, balansera immunförsvaret, minska inflammationer, motverka cancer, agera smärtstillande, skydda levern, minska ångest samt depressioner, förbättra insomnia, öka den kognitiva förmågan, öka energinivåerna och stärka lung- och respirationssystemet. Ingen dålig resumé.  

Används torkad i bitar eller som pulver, tinktur och kapslar.

Reishi svamp, torkad och skivad i bitar. Reishisvampen ligger på en vit tallrik som står på ett träbord. Medicinalsvamp
Torkade bitar av reishi, en medicinalsvamp vars användsningsområde är nästintill oändliga.

Lion’s mane / igelkottstaggsvamp (hericium erinaceus)

Lion’s mane, eller igelkottstaggsvamp, har positiv påverkan på vår mentala förmåga då den bland annat förbättrar minnet och minneskapaciteten samt minskar ångest och depression. Den har alltså en upplyftande egenskap på humöret. Även denna svamp stärker immunförsvaret, bland annat med sina betaglukaner samt antioxidanter.

Lion’s mane har stärkande och läkande effekter på inflammerade tarmar och magsår, stärker levern, skyddar och reparerar nerver (bland annat i hjärnan), motverkar cancer, är anti-inflammatorisk, balanserar blodsockernivåer och sänker högt blodtryck. Och dessutom är det en god matsvamp!

Används färsk men är ovanlig i Sverige, går dock att odla själv. God matsvamp. Eller använd som pulver, tinktur och kapslar.

Shiitake (lentinula edodes)

Shiitake är lika hälsostärkande som den är medicinal och en av de absolut godaste matsvamparna i mitt tycke. En vanlig matsvamp i många välsorterade matbutiker idag. Och den andra mest odlade svampen i världen, efter champinjonen.

”Inom framförallt den kinesiska medicinen används shiitake under cancerbehandling för att stödja och stärka kroppen och för att lindra biverkningarna av cellgiftbehandling”

Shiitake modulerar och balanserar immunförsvaret (bland annat genom sina höga nivåer betaglukaner), motverkar cancer, stärker levern och balanserar kolesterolvärden, för att nämna några! Inom framförallt den kinesiska medicinen används shiitake under cancerbehandling för att stödja och stärka kroppen och för att lindra biverkningarna av cellgiftbehandling.  

Används som matsvamp färsk eller torkad, eller i produkter såsom pulver, tinktur och kapslar.

Shiitake svampar ligger i hög, färska och rensade. Bilden är tagen i närbild på enbart svamparna, i ganska små storlek. Medicinalsvampar.
Shiitake är både en god matsvamp och hälsostärkande samt den andra mest odlade svampen i världen (den vanligaste är champinjonen).

Maitake (grifola frondosa)

Maitake är en annan god matsvamp fullproppad med näring och välanvänd i framförallt många asiatiska länder. Maitake balanserar immunförsvaret, motverkar cancer, innehåller antioxidanter, skyddar levern, balanserar kolesterolnivåerna och sänker blodsockernivåerna. Har traditionellt använts i Japan för artros.

Används som matsvamp färsk eller torkad (antagligen lättast att finna torkad i Sverige), som tinktur, pulver eller kapslar.

Chaga / Sprängticka (inonotus obliquus)

Vår nordiska medicinalsvamp sprängticka, eller chaga som den också heter, är hård och ingen matsvamp men blir ett gott, milt skogigt te.

”Jag har personligen hört individer som fått slående bra resultat mot inflammerade tarmar genom kontinuerlig användning av te på chaga under flera månaders tid”

Mest känd verkar chaga har blivit för sina höga mängder antioxidanter, vilka är en av anledningarna till att svampen används för att motverka cancer och under cancerbehandling. Samt för hjärt- och kärlsystemet. Även chaga stärker immunförsvaret, balanserar blodsockernivåer, verkar antiviral och antibakteriellt. Jag har personligen hört individer som fått slående bra resultat mot inflammerade tarmar genom kontinuerlig användning av te på chaga under flera månaders tid.  

Chagan har dock blivit på modet de senaste åren vilket riskerar att negativt drabba svampen samt de träd de sitter på. Än så länge är det svårt att odla sprängticka så skörden sker framförallt vilt i naturen. När sprängtickan sågas ner skadar man även trädet (ingår inte i allemansrätten). Så använd chaga med respekt och bara så mycket du behöver.

Används ofta i småbitar som kokas och återanvänder flera gånger (släng inte bitarna efter en användning, utan så länge den ger färg till teet kan den användas), eller som pulver.

Torkad chaga svamp. Torkad och skuren i småbitar som är bruna med svarta fläckar. Bitarna ligger på varandra på ett vitt bord. Medicinalsvampar
Chaga, eller sprängticka, är en hård svamp som främst växter på björkar. En svamp som bland annat är full med antioxidanter.

Kantarell (chantharellus cibaruis)

Så klart är vår kantarell precis lika medicinal som ovanstående exotiska svampar. Kantarellen är bland annat anti-inflammatorisk, antimikrobiell, motverkar cancer, har antioxidanter och reglerar blodsockernivåerna. Den har ett högt innehåll av betaglukaner, beta-karotener (antioxidant och förstadiet till vitamin A), vitaminer såsom C, D och flera av Bgruppen och relativt hög andel protein. Läs mer om kantarellen i artikeln ”Vanliga svenska svampar i skogen är både medicinala och hälsostärkande”.

Används som matsvamp färsk och torkad, eller som tinktur, pulver och kapslar.

Ostronskivling / ostronmussling (pleurotus ostreatus samt andra arter)

Ostronmusslingen är den vilt växande varianten medan samma art odlad kallas för ostronskivling. Det finns otaliga sorter av svampen, och den gråa ostronskivlingen är den vanligaste vi finner i butiker. Den är lätt att hitta i mataffärer, är ofantligt god och hälsostärkande.

Ostronskivlingen, eller ostronmusslingen, modulerar och balanserar immunförsvaret, kolesterolnivåerna samt blodsockernivåerna. Den har även i studier setts minska inflammationer vid dermatit, rodnad hudsjukdom.

Används som matsvamp färsk och torkad, eller som tinktur, pulver och kapslar.

Ostronskivling, färska svampar i närbild. Många olika storlekar av ostronskivlingen.
Ostronskivling är den odlade varianten medan samma svamp vilt växande kallas för ostronmussling.

Hur du kan använda medicinala svampar

Det absolut bästa sättet att använda svamparna är i kosten. Plocka på hösten och frys in eller torka, köp färsk i butik eller torkad. Men det går också att köpa, eller göra, produkter såsom tinkturer eller pulver. Och det går självklart bra att blanda flertalet svampar.

Det är dock viktigt att köpa ett pulver där svampen först kokats för att bryta ner alla kostfibrer och sedan torkats. Då står det oftast att det är ett ”extrakt”. De producenter som använder denna metod är ofta noga med att påpeka tillredningssättet. Om svampen enbart torkats och sedan malts till ett pulver kommer mycket av de hälsostärkande ämnen fortsatt vara bundna till fibrerna och kroppen kan inte tillgodose dem. Det är som nämnt väldigt viktigt att alltid först tillaga svamp! Använd pulver i mat eller som kapslar.

Odla egen svamp

Är du odlingsintresserad kan jag varmt rekommendera att odla egen svamp. Det är lite pill till att börja med, då man köper små pluggar som ska föras in i färska stammar. Och vissa sorter kan ta ett par säsonger innan de dyker upp. Men det är väl värt. Shiitake och ostronskivling är exempel på svampar som är lätta att odla, kommer upp året efter du satt dem och växer i relativt stora bestånd. Som dessutom fortsätter att ge frukt på samma trädstam under många år.

Empowerment, egenmakt, är inte att förglömma för hälsan. Att känna att du har makten över hälsan i dina egna händer är faktiskt en av de viktigaste faktorerna för att känna sig hälsosam. Kom ihåg det. Vilket du definitivt upplever då du odlar eller plockar din mat vilt samt gör egna produkter. Värt att ta sig tiden till.

Kom på kurs i örtkunskap

Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter (där medicinalsvampar är inkluderade)? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Men också kursen ”Gör dina egna örprodukter” där vi gör flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem. Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.

Referenser

Djibril M, B., Ssentongo, P., Beelman, R. B., Muscat, J., Gao, X. & Richie, J. P. (2021). Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Advances in Nutrition (Bethesda, Md.) 12(5). Pp 1691-1704

Hobbs, C. (2021). Medicinal Mushrooms – the essential guide. North Adams: Storey

Kurs av Hobbs, Christopher med gästföreläsare (2021). Medicinal Mushrooms – the essential guide.

Stamets, P. (1993). Growing gourmet and medicinal mushrooms.

  • Paul Stamets – den amerikanska kungen av svampar. Kolla in honom och all hans enorma rikedom av information, projekt och kunskap.

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar