Du visar för närvarande Så mycket kan du förebygga cancer med en hälosam livsstil

Så mycket kan du förebygga cancer med en hälosam livsstil

Enligt WHO kan minst 30–50% av alla cancerfall i världen undvikas med hjälp av hur vi lever våra liv. Det anses faktiskt enbart vara 5–10% av alla fall som beror på genetiska faktorer. Cancer är idag den andra största orsaken till död världen över, likväl i Sverige. Och det finns alltså många saker vi kan göra i vår livsstil för att motverka att cancerceller växer till sig. Med hjälp av kosten, fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn och återhämtning efter stress kan vi förebygga cancer.

Cancer har idag blivit den andra största dödsorsaken världen över, där enbart hjärt- och kärlsjukdomar tar fler liv. Att bota cancer med de behandlingar som idag finns är svårt och minst sagt krävande. Vi måste alltså börja tänka i mer förebyggande termer, där vi minskar riskerna för att dessa cancerceller överhuvudtaget kan växa till sig.

En inte helt lätt process men vi kan öka våra chanser att aldrig få en cancerdiagnos med ganska många procent genom att leva ett lite mer hälsosamt liv. En ohälsosam kost anses till exempel stå för 30–35% av alla cancerfall, fetma ytterligare 10–20%.

Cancer – statistik i Sverige

2018 fick ca 60 000 individer i Sverige ett cancerbesked, och samma år dog 24 000 personer av sjukdomen. Och många av dessa fall beror alltså på vanor vi har i livet, bland annat:

23% av alla cancerfall beror på – tobak

6% – alkohol

4,5% – fetma

Alkohol och tobak står sammanslaget för minst 30% av alla cancerfall i Sverige. Där rökning och tobak är värst.

Förebygga cancer med kosten

En ohälsosam kosthållning anses stå för minst 30–35% av alla cancerfall. Det finns med andra ord otroligt mycket vi kan göra för att förebygga cancer med hjälp av kosten. Vilket ju i slutändan är ganska fint att veta, att du faktiskt har mycket makt i dina egna händer. Vi är inte enbart offer för slumpen eller vad läkaren säger. Utan alla har vi fantastiska möjligheter att påverka våra liv till det bättre.

Skivor av smörgåsar med röda rödbetsröra, skivad avocado, ruccola och coctailtomater i skivor. Smörgåsarna ligger på en grå tallrik som står på ett mörkt träbord. Hälsosam kost med grönsaker för att förebygga cancer
Genom att äta en (tillräckligt) hälsosam kost, med framförallt mycket grönsaker, kan vi halvera våra risker att få cancer.

Anti-angiogenesis för att förebygga cancer

Det kanske mest intressanta förloppet gällande kostens påverkan har också blivit en av alla cancerbehandlingar som idag erbjuds. Men denna process kan också användas förebyggande med hjälp av maten vi äter.

”Det är när angiogenesis blir överaktiv, då för många blodkärl bildas, som cancercellerna får möjlighet att växa eftersom de får större tillgång till blod och därmed näring. Vi behöver med andra ord kontrollera den processen för att kunna förebygga cancer”

En process som kallas anti-angiogenesis. Angiogenesis är det förlopp där nya blodkärl bildas, vilket är en förutsättning för att ett foster ska kunna utvecklas och växa i magen. Samt exempelvis för att sår ska läka. När denna process dock inte fungerar som den ska får vi problem med många system i kroppen. Vilket beror på en antingen underaktiv eller överaktiv angiogenesis. Exempel på sjukdomar som kan uppkomma då bildningen av nya blodkärl är för låg är; dålig sårläkning, stroke, hjärt- och kärlproblematik, håravfall och skador på nerver. Och cancer, Alzheimers, psoriasis, fetma, MS, artros och ögonsjukdomar är istället exempel på sjukdomar som uppstår när angiogenesis är överaktiv.

Alla människor har små mikroskopiska cancerceller i kroppen men oftast bekämpas de av kroppen själv och utvecklas aldrig. Men ibland får dessa cancerceller fäste och kan växa till sig. Och det är alltså när angiogenesis blir överaktiv, då för många blodkärl bildas, som cancercellerna får möjlighet att växa eftersom de får större tillgång till blod och därmed näring. Vi behöver med andra ord kontrollera den processen för att kunna förebygga cancer.  

Livsmedel med anti-angigeones verkan

Att ett livsmedel eller läkemedel har en anti-angiogenes verkan innebär alltså att det stryper blodtillförsel till blodkärl. Vilket i fallet med cancer innebär att dessa ämnen stryper blodtillförseln, och därmed näringen, till cancerceller. En mycket viktig effekt som relativt nyligen blivit en av alla cancerbehandlingar för vissa cancerformer.

Men denna effekt fås inte enbart genom läkemedel utan också (framförallt) från livsmedel. Vilka? I princip alla vegetabilier; kryddor, grönsaker, bär, örter, baljväxter, sjögräs och så vidare. En mycket viktig faktor till att vi bör äta det där ½ kg frukt och grönt varje dag. Men vissa fiskar har faktiskt också visat på samma positiva påverkan, bland annat tonfisk.

Det häftigaste är att effekten av anti-angiogenesis ökar när vi kombinerar olika livsmedel med denna verkan. Synergin tillsammans blir alltså starkare än vad livsmedlen är ensamma. Genom att äta många växtligheter i vår kost bidrar vi, varje dag, till denna livsnödvändiga process. Vilket alltså innebär att den anti-angiogenesa affekten inte enbart kan användas under en cancerbehandling utan framförallt i förebyggande syfte.

Spännande är att man även sett samma resultat för fetma eftersom fettceller också växter där de finns blodtillförsel, alltså blodkärl. Med livsmedel som stärker den anti- angiogenesa effekten kan vi eventuellt också minska fettlager. Forskning pågår kring detta.

För mer information om anti- angiogenesis rekommenderar jag att titta på detta mycket intressanta TED talk: https://www.ted.com/talks/william_li_can_we_eat_to_starve_cancer/transcript. En video jag fann när min pappa fick sin cancerdiagnos 2015 och frågade hans läkare om men utan större gehör. Kort efter hans bortgång påbörjades cancerbehandlingar för vissa typer av cancer med dessa läkemedel. Jag slutar aldrig förundras över hur viktiga växer är för vår hälsa, alla de oändliga anledningarna till varför. Och genom forskningen är vi enbart i början av vår förståelse av den evolutionära relationen vi har med växter och svampar.

Livsmedel som kan förebygga cancer

Vi behöver äta en näringstät kost med så många vegetabiliska livsmedel som möjligt för att få en förebyggande effekt mot cancer. Frukt, grönsaker, baljväxter, frön, sjögräs, örter, alger och kryddor bidrar alla med sina anti-angiogenesa effekter. Men också antioxidanter, kostfibrer, antiinflammatoriska egenskaper, stora mängder näringsämnen och många fler faktorer vi inte ens vet om. Vi har överlevt som djur tack vare dessa livsmedel (och jagat kött) under hela av vår existens. Vi är som sagt evolutionärt gjorda för varandra.

”Individer som följts under lång tid har visat sig ha ca 50% lägre risk att drabbas av cancer om de regelbundet ätit grönsaker. Ät alltså så mycket växter som möjligt. Kanske ett viktigare fokus än vad du bör undvika”

Grönsaker har till exempel setts motverka de cancerframkallande effekter aflatoxiner i olika grödor kan ha. Aflatoxin kan uppstå från mögel på grödor och nötter som lagrats fel, och kan i större mängder öka risken för levercancer. Men en kost med flockblommiga grönsaker såsom selleri, morötter, persilja och palsternacka har setts motverka dessa effekter.

Individer som följts under lång tid, upp till ca 20 år, har visat sig ha ca 50% lägre risk att drabbas av cancer om de regelbundet ätit grönsaker. I jämförelse med personer som har låg konsumtion av grönsaker och växter.

Ät alltså så mycket växter som möjligt. Kanske ett viktigare fokus än vad du bör undvika.

Svamp kan så mycket som halvera riskerna att få cancer! Om de intas regelbundet, mer eller mindre varje dag. Vilket är just vad många länder i Asien gör.  

En diet med stora mängder kostfibrer är dessutom livsnödvändig för att stärka mikrofloran i tjocktarmen vilket i sin tur ökar våra chanser att motstå cancer.  

Undvik; mer än 500 gram rött kött per vecka, högt processad mat såsom skräpmat och charkprodukter, socker, näringsfattig mat som produkter med raffinerade spannmål, exempelvis vitt vetemjöl, drick måttligt med alkohol och undvik tobak.  

Rosa bandet för bröstcancer i en kvinnas hand. Hon håller sina händer uppåt och har ett stort rosa band i händerna. Bilden är tagen enbart på händerna och en del av underarmarna. Under kvinnans händer ligger en mjuk rosa filt. Kampanj för att förebygga cancer
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och en av de cancertyper vi kan påverka med hjälp av vår livsstil.

Fetma ökar cancerrisken

Fetma anses öka risken för ca 13 olika cancerformer, inklusive mag- och tarmcancer samt bröstcancer. Det är alltså viktigt att behålla en ”normalvikt” genom livet, att inte samla på sig extra vikt på grund av ett ohälsosamt leverne. Har man lite extra hull men tränar regelbundet och äter bra mat behöver man inte oroa sig. Tyvärr beror dock den mesta övervikten idag på en ohälsosam livsstil.

”Så lite som 30 minuters daglig rörelse kan minska riskerna för flera cancersorter med 20%. Mer rörelse – mindre risk”

Förebygga cancer med fysisk aktivitet

Genom att regelbundet röra på oss kan vi minska riskerna för diverse cancerformer. Men det är inte bara rörelsen som är viktig utan även att minska stillasittandet. Personer med en låg aktivitetsnivå har större risk att drabbas av flertalet cancerformer. Störst vetenskapligt bevis finns för bröst- och tjocktarmscancer. Det räcker faktiskt med så lite som 30 min daglig fysisk aktivitet i minst måttlig intensitet för att minska riskerna för tjocktarmscancer med 20%. Och samma resultat har setts gälla för bröstcancer. Ju mer fysisk aktiva vi är desto minder risk för cancer (upp till en viss gräns så klart).

Rörelse motverkar inte bara cancer genom de fysiska processerna utan också genom att det förbygger övervikt och fetma, som i sig är en riskfaktor för cancer.

Genom att röra på sig enligt de allmänna rekommendationerna om minst 150 min med minst måttlig intensitet per vecka, eller minst 75 min med hög intensitet per vecka minskar riskerna för flertalet cancerformer. Och mer träning ger alltså ännu bättre resultat.

Hur mycket bidrar stress till risken att drabbas av cancer?

Hur mycket stress bidrar till att drabbas av cancer är svårare att svara på. Framförallt eftersom stressen inte är mätbar på samma sätt som exempelvis fysisk aktivitet, eller vilken typ av kost du äter. Alla hanterar dessutom stress varierande och återhämtar sig olika bra. Än så länge har det varit svårt för forskningen att hitta samband mellan stress och ökad risk för cancer. Men stressen påverkar diverse system samt beteenden som i sin tur kan öka riskerna.  

Långvarig stress kan bidra till inflammationer som ökar risken för cancer. När vi är stressade tenderar också många andra vanor att blir sämre; kosten, mindre sömn, mer alkohol, mindre fysisk aktivitet, mer tobaksanvändning och så vidare. Vilka bidrar till en förhöjd cancerrisk.

Långvarig stress kan även påverka immunförsvaret negativt samt öka nivåerna av vissa hormoner, och de i sin tur kan bidra till förhöjda risker för att utveckla cancer.

Ökad risk för cancer vid sömnbrist

Forskningen har även sett en ökad risk för cancer vid långvarig sömnbrist. Bland annat eftersom sömnbristen ökar inflammationer samt stresshormoner. Men också eftersom det blir svårare att hålla en normalvikt vid sömnbrist, och övervikten i sig ökar cancerrisken. Försök alltså så gott det går att sova mellan 7-9 timmar per natt.

Kvinna ute på joggingtur i stadspark. Hon har på sig ett svart linne och svarta långa byxor. Runt armen har hon en ipodhållare och hon har håret uppsatt i en hästsvans. Hon springer på en asfalterad väg med kullersten på sidan och träd. I bakgrunden syns en grupp människor. Bilden är tagen bakifrån av kvinnan. Förebygga cancer med fysisk aktivitet
Så lite som 150 min fysisk aktivitet per vecka, där flåset går upp en aning, kan motverka flertalet av de vanligaste cancertyperna med ca 20%.

Minska exponeringen för giftiga ämnen

Det finns självklart många cancersorter som är extremt svåra att förebygga med hjälp av liststilen. Exempelvis om vi blivit utsatta för diverse cancerframkallande gifter. Just det hände min pappa som fick lungsäckscancer 30 år efter att han arbetat med asbest. Klassikern gällande det giftiga ämnet asbest; ämnen tar sig in i lungorna och ligger där och gror och först efter 30 år bildas cancer. Vilka ämnen använder vi idag som vi tror är säkra men som kommer ge samma utslag i framtiden?

Vad vi däremot kan göra är att minska mängden vi exponeras för diverse kemikalier. Som till exempel att köpa ekologiska produkter i så stor utsträckning vi kan, odla själva, använda ”naturliga” deodoranter, hårvårdsprodukter, tvålar, hudvårdsprodukter, tandkrämer, köpa kläder second hand där kemikalierna i kläder redan tvättats ut till viss del, minska användningen av plast i köket och så vidare.

Vi vet inte idag vad alla dessa ämnen bidrar till för vår framtida hälsa. Övertro inte dagens människa och de kemikalier vi producerar. För varje tidsepok inser vi att många av de kemikalier vi använt under lång tid är skadliga för vår hälsa, och slutar (förhoppningsvis) därmed använda dem. Självfallet är det många kemikalier vi idag tror är säkra som om vi om 10–50 år inser orsakar stora hälsoskador. Undvik så många som möjligt. Bara i Sverige insjuknande över 65 000 personer i cancer 2019. 30 000 kvinnor och 35 000 män.    

Slutligen och sammanfattning

Genom att äta en bra kost kan vi öka våra chanser att förebygga flertalet cancerformer med så mycket som 50% genom kosten och med minst 20% genom att vara fysiskt aktiva. Ingenting fungerar som det ska i kroppen om vi inte tar hand om vår hälsa. Som exempelvis regleringen av att bilda nya blodkärl, angiogenesis. När denna process blir överaktiv bildas allt för många blodkärl vilket innebär att det blir enkelt för cancerceller att föröka sig då de har gott om tillgång till blod och näringsämnen.

Genom att äta många växtligheter; grönsaker, frukter, bär, svampar, sjögräs, alger, gröna blad, baljväxter och så vidare bidrar vi till en anti-angiogenes effekt som balanserar dessa processer. Och vår kropp blir därmed starkare och kan förebygga cancer. Självklart finns det många cancerfall som är svåra eller omöjliga att förebygga. Men minst 30–50% av alla cancerfall är möjliga att motverka. Alltså nästan hälften av alla cancerfall, vilket i Sverige skulle bli runt 30 000 fall årligen.

Om vi alltså gör flera av dessa faktorer regelbundet som en del av vårt liv kan vi reducera riskerna att drabbas av cancer med väldigt mycket. Ja, det är tidskrävande. Men att drabbas av cancer eller andra livsstilsrelaterade sjukdomar kommer istället att minska den totala tiden du får i ditt liv. Väl värt att spendera några extra minuter på varje vecka. Det går alltid att hitta den tiden. Den är ovärderlig, och det vet du.

Referenser

Canadian Cancer Society. (2021). Does stress cause cancer? Hämtat den 2021-12-15 från: https://cancer.ca/en/cancer-information/reduce-your-risk/myths-and-controversies/does-stress-cause-cancer

Cancer Reasearch UK. (2021). Can stress cause cancer? Hämtat den 2021-12-15 från: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/cancer-myths/can-stress-cause-cancer

Cheryl L. Rock, D,Cynthia Thomson, Ted Gansler, MPH, Susan M. Gapstur, Marjorie L. McCullough, Alpa V. Patel, Kimberly S. Andrews,Elisa V. Bandera, Colleen K. Spees, Kimberly Robien, Sheri Hartman,Kristen Sullivan, MS,Barbara L. Grant, Kathryn K. Hamilton, Lawrence H. Kushi,Bette J. Caan ,Debra Kibbe, Jessica Donze Black,Tracy L. Wiedt,Catherine McMahon ,Kirsten Sloan,Colleen Doyle. (2020). American Cancer Society guidline for diet and physical activity for cancer prevention. American Cancer Society. 70(4). Pp 245-271. DOI: https://doi.org/10.3322/caac.21591

Farideh, N.,  Mohamad, R., Baharara, J.,  Zafar-Balanejad, S., Fargahi, F. & Sulaiman Rahman, H. (2013). Antioxidant, Antiproliferative, and Antiangiogenesis Effects of Polyphenol-Rich Seaweed (Sargassum Muticum). BioMed Research International. 2013. Article ID 604787. pp 604787-9. DOI: https://doi.org/10.1155/2013/604787

Lii, W. (2010). Can we eat to starve cancer?. Hämtat från Ted Talks den 2021-12-15 från:

Wennberg, P., Cider, Å., Hellenius, M-L., Lagerros Trolle, Y., Grahn Kronhed, A-C., Robom, E. L., Roos, E., Johansson, A., Rundqvist, H., Wengström, Y. & Jonsdottir, I. H.  ur FYSS 2017 – Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjudomsbehandling. (2016). Stockholm: Läkartidningen.

World Health Organization. (2021). Cancer. Hämtat den 2021-12-15 från: https://www.who.int/health-topics/cancer

World Health Organization. (2020). Cancer Country Profile 2020 – Statistik över cancerfall I Sverige. Hämtat den 2021-12-15 från: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/country-profiles/cancer/swe-2020.pdf?sfvrsn=af67bb39_2&download=true

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Malin Johansson

    Wow! Viktig och intressant läsning!
    Tack!!

Lämna ett svar