Du visar för närvarande Spirulina är världens mest näringstäta livsmedel

Spirulina är världens mest näringstäta livsmedel

Spirulina är det mest näringstäta livsmedel vi än så längre känner till i världen. En blå-grön alg med så mycket som 60–70% protein, mängder av vitaminer, mineraler samt andra hälsostärkande och terapeutiska egenskaper. Algen är dessutom en av de äldsta levande plantor på vår jord, med uppskattningsvis 3,6 miljoner år och en av de livsformer som genom sin fotosyntes har hjälpt till att skapa vår syrerika atmosfär. Vilken plantornas rockstar, som vi idag enkelt kan få tillgång till.

Spirulina är en av de där fantastiska växterna som kan användas både ur ett hälsofrämjande syfte likväl som för att behandla specifika sjukdomar eller syndrom. Den blå-gröna algen är fylld med viktiga makro- och mikroämnen och anses vara ett så pass komplett livsmedel att den kan hjälpa kampen mot undernäring i mindre utvecklade länder (som ju också största delen av de västerländska länderna tyvärr drabbas av på grund av livsmedelsval).

Det görs nu mycket studier på spirulinas fantastiska hälsoeffekter, och algen hyllas.

Mängder av näringsämnen i spirulina

De två mest näringsrika arterna av algen, vilka också är de vanligaste, är Spirulina maxima och Spirulina plantensis som i torkad form innehåller 60–70% protein, kolhydrater, fibrer, vitamin A, B12, C och E (C och E är också antioxidanter), järn, kalcium, krom, koppar, magnesium, mangan, fosfor, kalium, natrium och zink, GLA fettsyror samt andra omättade fettsyror, klorofyll, karotener, antioxidanter och så mycket mer. Spirulinapulvret är dessutom lättabsorberat av kroppen vilket innebär att den mesta näringen tas upp. Det gäller även järnet som har hög bioaktivitet och därmed upptas lätt.

Det ska sägas att kvaliteten samt näringsinnehållet i spirulina dock skiljer sig en aning från produkt till produkt, beroende på var algen har odlats samt under vilka förhållanden. Näringsinnehållet kan därmed variera ganska stor mellan olika produkter. Men ändock, alltid fullproppad av näring.

Innehåller 60–70% protein med högt värde

Få andra livsmedel har så stor andel protein som spirulina. Och visst, man äter oftast inte stora mängder av denna alg men med så stora mängder protein behöver vi inte heller göra det för att ändå få ett bra intag av protein.

Få andra livsmedel har så stor andel protein som spirulina. Dessutom är proteinet i spirulina med högt biologiskt värde.”

Dessutom är proteinet i spirulina med högt biologiskt värde. Det innebär att algen har många av de essentiella aminosyror vi måste få genom vår mat eftersom vår kropp inte kan producera dem själva.

två händer håller pulver av spirulina halvt nedstoppade i vatten. Vattnet under är grönt och där algen spirulina växer.
Spirulina växer och odlas i öppna eller stängda källor av vatten och har blivit en stor verksamhet runtom världen

GLA- fettsyror

Spirulina är den enda plantan som innehåller fettsyran gammalinolensyra (GLA). En viktig omättad fettsyra som bildas från omega 6, och i sin tur är förstadiet till prostaglandiner vilka är viktiga för att kontrollera blodtrycket och den glatta muskulaturen (de muskler som inte är viljestyrda och finns runt våra organ).

Denna fettsyra har dessutom bland annat anti-inflammatoriska effekter, är viktig för hjärt- och kärlhälsan och påverkar immunförsvaret positivt.

Innehåller spirulina vitamin B12?

Ja, analyser på de flesta tester av diverse spirulinaalger visar på att de innehåller vitamin B12, som annars kan vara svårt för veganer och vegetarianer att få tillräckliga mängder av. Det har hållits en diskussion kring om spirulina verkligen innehåller vitamin B12, men många livsmedelsanalyser visar på att så är fallet.

Dock är det enbart en del av vitaminet i algen som faktiskt kan upptas av kroppen varpå det rekommenderas att ta ganska stora doser. Så mycket som 3-9 gram per dag för att täcka det rekommenderade dagliga intaget av B12.

Spirulina minskar blodtryck, kolesterol och blodfetter

Algen har i de senaste årens forskning fått extra uppmärksamhet för sina antioxidanta och kolesterolsänkande egenskaper. Studier som gjorts hos personer med fetma har dessutom visat på att spirulina har minskat de medverkandes aptit samt bidragit till viktminskning. I en av dessa studie användes så lite som 1 gram spirulina per dag under 12 veckors tid, alltså inga stora mängder.

”Algen har i de senaste årens forskning fått extra uppmärksamhet för sina antioxidanta och kolesterolsänkande egenskaper.”

En annan studie med överviktiga och högt blodtryck visade på att 2 gram spirulina per dag under 3 månaders tid bidrog till lägre blodtryck. Också andra likande studier har visat på samma resultat. Likadant har dessa intag visat på minskade nivåer av blodfetter, vilket är ett av de andra metabola syndromen.

De flesta studier använder mängder från 1–10 gram spirulina per dag, och växten anses väldigt säker.  

Spirulina kan öka effekten av träning

För det första är spirulina ett utmärkt val efter träning med sitt stora proteininnehåll. Speciellt för kvinnor eftersom algen också innehåller järn, vilket tränande kvinnor kan behöva än större mängder av. Jag blandar dessutom min spirulina efter träning i apelsinjuice varpå c-vitaminet i juicen underlättar upptaget av järnet. Byt ut proteinshaken efter ett träningspass till spirulina!

Det har dessutom gjorts intressanta studier där man sett en ökad fettanvändning, minskade markörer för oxidativ stress, ökning av hemoglobinet som transporterar järn och därmed leder till ökad syreupptagningsförmåga och framförallt ökad förmåga vid högintensiv träning. En mycket lovande växt att använda vid träning alltså. Det finns dock inga negativa aspekter med att använda spirulina vid träning, så varför inte?!

kaka gjord med frosting med spirulina. Frostingen och krämen ovanpå den bruna kakan är mörkt grön av spirulinapulvret. Kakan ligger på ett bakplåtspapper på en tallrik
Algen spirulina har både gröna och blåa pigment som kan användas i små mängder för att färga mat.

Bästa sättet att använda spirulina på

Yes, spirulina smakar alg och hav. Väldigt starkt och övertagande. Så att sprida lite spirulina på muslin eller i en smoothie tycker jag personligen inte är att rekommendera (om man inte använder spirulinan för den grönblåa färgen vill säga) Utan istället anser jag det bästa sättet vara att blanda med apelsinjuice och dricka som en shot eller i liten flaska. Att köpa pulver i stora mängder är betydligt mycket billigare än att köpa färdiga kapslar eller piller.

Mitt tips är att hälla apelsinjuice i en 33 cl flaska och blanda ner 2–3 teskedar spirulina. Häll på så mycket eller lite apelsinjuice du själv vill, skaka väl och drick! Det kan ta några gånger att vänja sig men blir enligt mig behagligt. Jag tycker till och med om smaken nu för tiden och längtar till den efter min träning (den är ett måste efter min träning). Efter ett tag kan du öka mängden spirulina om du vill.

”I apelsinjuice finns c-vitamin som kommer att underlätta upptaget av järnet som finns i algen. Drick gärna mellan måltider och inte tillsammans med mat innehållande kalcium eller med kaffe eftersom de två ämnena minskar upptaget av järn”

I apelsinjuice finns som sagt dessutom c-vitamin som kommer att underlätta upptaget av järnet som finns i algen. Drick gärna mellan måltider och inte tillsammans med mat innehållande kalcium eller med kaffe eftersom de två ämnena minskar upptaget av järn.

Vissa personer kan bli lösa i magen av spirulina i början. Algen kan helt enkelt sätta igång och öka farten på tarmprocessen. Vilket är jättebra för vissa individer, men mindre bra för andra. Så börja smått och öka successivt   

Piller och kapslar

Tycker man dock att smaken är vedervärdig går det så klart att även inta spirulina i kapslar, piller eller ”flakes”. Pulver är alltid billigare och du kan enkelt göra egna kapslar med en kapselmaskin och tomma kapslar. Mycket mer ekonomiskt hållbart i längden. Eller så köper man färdiga piller.

Finns det ett maxintag av spirulina?

På vissa ställen i världen intas så mycket som 10–30 gram spirulina per dag. Vilket är stora mängder som får oss att inse att det är en säker alg att använda även i stora doser. Men börja alltid smått för att se effekterna och öka därefter om så önskas.

Köp ekologisk spirulina för att undvika tungmetaller

Eftersom spirulina är en alg som växter i vatten suger den upp de tungmetaller, föroreningar samt besprutningsmedel som finns där de växer. Det är alltså ytterst viktigt att köpa ekologiskt odlad spirulina för att minimera halterna av dessa så mycket som möjligt.

Slutligen och sammanfattningsvis

Jag gillar inte begreppet ”superfoods” eftersom all näringsrik mat är supermat. Vi behöver lite av allt för att få supereffekter. Men i vilket fall, spirulina är utan tvekan ett av de viktigaste livsmedel vi har i världen för att bekämpa undernäring. Det är det mest näringstäta livsmedel vi känner till.

Så varför skulle man inte försöka inkorporera det i sin kost? Algen är säker att använda, fylld med näringsämnen samt har många andra hälsostärkande egenskaper. Dessutom kan spirulina hjälpa till att bekämpa metabola syndrom såsom övervikt, höga kolesterolvärden samt höga nivåer av övriga blodfetter.

Smaken kan dock vara svår att uppskatta för vissa individer. Försök inte att maskera den i annan mat är min rekommendation utan drick pulvret som en shot eller liten dryck. Min favorit är att blanda ut den i apelsinjuice och dricka allt i ett eller några få svep. Din kropp kommer förhoppningsvis tacka dig och efter ett tag kanske till och med längta efter den där spirulinadrycken!

Ge spirulina ett försök! 😊

Kom på kurs i örtkunskap

Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” (2-timmarskurs) där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Men också kursen ”Gör dina egna örprodukter” där vi gör flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem. Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.

Referenser

Grosshagauer, S., Kraemer, K., & Somoza, V. (2020). The True Value of Spirulina. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 68(14). Pp 4109-115.

Soni, R. A., Sudhakar, K. & Rana, R.S. (2017). Spirulina – From Growth to Nutritional Product: A Review. Trends in Food Science & Technology. 6(2017). pp: 157-71.

Zemski, A. J. för Castell, M., Steer, S. J. & Burke, S. J. (2015). Nutritional supplements in sport, exercise and health: an A-Z Guide. Hoboken: Taylor and Francis

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar