Du visar för närvarande Fler växter än cannabis som dockar in i det så viktiga endocannabinoida systemet

Fler växter än cannabis som dockar in i det så viktiga endocannabinoida systemet

Det endocannabinoida systemet är ett nätverk i våra hjärnor och kroppar som hjälper till att reglera bland annat mående, stress och minne. Ett meddelande- och signalsystem som finns i alla levande djur förutom insekter. Hjärnan producerar själva så kallade endocannabinoider som dockar in i receptorer för systemet. Men dessa finns också i flertalet växter, de mest kända i cannabisplantan. Ett system som inte fått sitt rätta ljus just eftersom det associerats med cannabisen. Och forskare har enbart på senare tid fördjupat sin kunskap i det så viktiga och stora systemet, som visat sig påverka alla andra funktioner i hela kroppen.  

Vad är det endocannabinoida systemet?

Det svåruttalade endocannabinoida systemet är ett meddelande- och signalsystem som finns med oss innan vi föds och är en viktig del av utvecklingen av hjärnan. Till exempel för att skapa synapser, vilket är det som tillåter våra signalsubstanser att skicka information. Men också regleringen av synapser i ett tidigt skede, som vilka som ska kapas bort och vilka hjärnan ska behålla.

Varenda funktion i våra kroppar är på något sätt påverkat av det endocannabinoida systemet. Ett system som är till för att balansera andra system i kroppen, såsom vår stressrespons. Endocannabinoidsystemet är designat att respondera till miljön runt omkring oss och därefter utföra diverse förändringar i kroppen som svar på det som händer i vår miljö. För att vi bättre ska kunna hantera det som sker med oss och runt oss.

”Varenda funktion i våra kroppar är på något sätt påverkat av det endocannabinoida systemet. Ett system som är till för att balansera andra system i kroppen”

Molekylerna som dockar in i systemet, så kallade endocannabinoider för de som vi producerar själva och cannabinoider för de som vi intar utifrån framförallt genom växter, balanserar och håller koll på signaler i vår kropp såsom smärta, stress och inflammation och ser till att det håller sig inom rimliga gränser. Så att kroppen med andra ord sedan kan somna, äta, stress ner och så vidare för att behålla normala funktion i kroppen. Ett enormt viktigt nätverk med andra ord.

Cannabisplantan har bidragit till att systemet sent utforskats

Det endocannabinoida systemet hittades i människan (och djur) på 80-talet i samband med försök att förstå hur den växt som också påverkar detta system allra mest inverkar på vår hjärna och vår kropp; cannabis. Varpå locket tyvärr har lagts på forsknings- och kunskapsmässigt om detta så otroligt viktiga och stora kroppssystem.

Eftersom THC i cannabisplantan är den mest kända externa cannabinoiden, och också den som bidrar till plantans rus, har det endocannabinoida systemet och cannabinoider inte fått tillräckligt med uppmärksamhet. Systemet har blivit allt för kopplat till att bli hög och har därmed inte fått sitt rätta ljus. Men nu vet forskare att det endocannabinoida systemet är ett stort och viktigt system i vår kropp och hjärna, och många plantor innehåller ämnen som dockar in i dessa receptorer i vår hjärna. Utan att ge ett sådant rus som THC gör.

Som läkaren och forskaren Rachel Know säger beror antagligen bristen på fokus och forskning på att intresset är lågt för ett system som kan påverkas så starkt av plantmedicin, substanser som inte kan patenteras eller tjänas stora pengar på.

Hjärnmolekyl som en rund röd boll med blåa "armar". Det endocannabinoida systemet påverkar hjärnan och hela kroppen.
Endocannabinoider frisläpps i hjärnan för att balansera saker vi är med om, så att vi lättare hanterar stress, sömn, hunger och så vidare. Men de frisläpps även när vi utför aktiviteter som får oss att må bra såsom att umgås med nära, skratta och dansa.

Hur det endocannabinoida systemet fungerar

Än vet forskarna alltså allt för lite om endocannabinoidsystemet. Men det verkar främst vara ett feedbacksystem där den huvudsakliga uppgiften är att modulera andra typer av signaler, för att öka effekten av vissa och minska andra.

När utsöndras endocannabinoider?

Kroppen utsöndrar cannabinoider vid många olika tillfällen, som vid hunger, fysisk aktivitet, vid stress och som smärtlindring. När vi exempelvis börjar bli hungriga och tänker på mat ökar mängden endocannabinoider i hjärnan samt i andra specifika delar av kroppen.

Endocannabinoiderna hjälper oss alltså att bättre hantera dessa för kroppen stressfulla situationer så att vi kan hantera dem. De balanserar med andra ord; när vi är stressade ökar mängden endocannabinoider för att minska och hantera stressen vi känner. Likadant vid exempelvis smärta. De gör också att vi kommer ihåg lagom mycket av traumatiska händelser så att vi orkar leva vidare.

”Endocannabinoiderna ökar ungefär såsom dopamin gör och får oss att må bra. De går faktiskt upp så mycket som 42% när vi sjunger”

Men endocannabinoiderna ökar också ungefär såsom dopamin gör, när vi utför handlingar som kommer att öka våra chanser att må bra och överleva. Som när vi umgås med nära, dansar och skrattar. Endocannabinoiderna går faktiskt upp så mycket som 42% när vi sjunger! Likväl som när vi dansar. Vi har blivit så lärda att det framförallt är signalsubstanser som dopamin, serotonin och endorfiner som frisläpps när vi mår bra, men har helt negligerat endocannabinoiderna som visat sig vara en väldigt stor del av dessa mår-bra-känslor.

Våra egna endocannabinoider

Vi producerar själva flertalet endocannabinoider, alltså kroppsegna cannabinoider, som dockar in i det endocannabinoida systemet. Varpå anandamid och 2-AG är de främsta.

Ananda är sanskrit och betyder ”bliss”, alltså lycka, eufori. Vilket är precis vad denna molekyl bidrar till; att vi känner oss glada och mår bra. Vilket är en molekyl som dessutom också återfinns i kakaobönan.

Och det verkar faktiskt vara just anandamider som bidrar till ”the runners high”, inte endorfiner som vi tidigare trott. Alltså när vi springer eller på annat sätt tränar vår uthållighet under en lång tid kan vi till slut känna oss höga och upplyfta på ett sätt som ju ultimat är kroppens sätt att skydda sig själv, men också att bidra till att vi fortsätter springa efter det där bytet som kommer innebära mat (ja, det är ju det reptilhjärnan tror).

Lär sig av tidigare erfarenheter

Det endocannabinoida systemet verkar vara ett system som också lär sig av situationer vi varit med om tidigare. Vid en stressfull situation kommer endocannabinoiderna öka mer den andra och tredje gången vi utsätts för samma stressor. De lär sig alltså från tidigare erfarenheter och frisläpper då fler av de molekyler som kommer att balansera ut hur vi uppfattar situationen. För att underlätta hanteringen av den.

Endocannabinoidsystemet och minnet

Endocannabinoiderna är med andra ord involverat i vårt minne. I vår hippocampus i hjärnan finns det stora mängder endocannabinoider samt receptorer. De är högt involverade i vårt arbetsminne och att komma ihåg datum, namn och så vidare.

Men är också involverade i minnet vid trauman samt negativa händelser. Och reglerar dessa så att vi kommer ihåg bara tillräckligt med hemska minnen för att vi ska vara funktionella i livet.

Växter som innehåller cannabinoider

Cannabinoider i diverse växter kan hjälpa till att addera till våra egna endocannabinoider eller helt förändra hur systemet agerar, på läkande och helande sätt. När cannabinoiden kommer från en växt kallas de ofta för fytocannabinoid. Och den mest kända plantan att docka in i endocannabinoidsystemet är cannabisplantan.

”Fram till nyligen trodde vi att cannabinoider enbart fanns i cannabisplantan men har nu hittats i många växter, såsom humle och kakao”

Fram till nyligen trodde vi att cannabinoider enbart fanns i cannabisplantan men dessa ämnen har nu hittats i många växter. Exempelvis kakaobönan som innehåller anandamid. Andra växter är echinacea (röd solhatt), svartpeppar, humle, nejlika, ginseng, blåklint, broccoli och morot. Som antingen innehåller cannabinoider eller andra ämnen som binder till cannabinoidreceptorerna.

Humle innehåller till exempel CBD, en av de cannabinoider i cannabisplantan som fått mycket uppmärksamhet. Bland annat för sin förmåga att minska både ångest och smärta samt agera anticancerogent.  

Cannabisplanta bild tagen i närbild ovanifrån på toppen av en cannabisblomma. Växten är grön med lite lila nyanser på bladen. Påverkar det endocannabinoida systemet.
Cannabisplantan innehåller hundratals olika cannabinoider, där THC och CBD är de vanligaste och mest studerade.

Hur cannabis påverkar det endocannabinoida systemet (och oss)

Cannabisplantan är som sagt den växt som påverkar det endocannabinoida systemet allra mest och som dessutom har fått mycket uppmärksamhet för dess medicinala egenskaper de senaste åren. Både inom vetenskapen och personliga anekdoter. Idag används växten lagligt medicinalt i många länder världen runt (inklusive Sverige). En växt som består av flera hundra cannabinoid-liknande molekyler med flera som dockar in i receptorerna för det endocannabinoida systemet.

Substanser som dockar in i receptorerna antingen härmar det endocannabinoida systemet eller rubbar det. Vilket leder till att de naturliga endocannabinoiderna minskar och systemet nedregleras. När THC binder till receptorerna i endocannabinoidsystemet frisläpps dessutom stora mängder dopamin.

Cannabinoiderna från växter och utomstående substanser kan sakta ner signaleringen av vissa vägar i vår hjärna vilket inte innebär att kognitionen eller effekten blir mindre. Utan tvärtom. Exempelvis genom att sakta ner signaleringen av en viss doft eller ett visst ljud kan det istället bidra till att vi uppfattar dem mer intensivt. Vilket exempelvis är just så cannabisplantan fungerar.

”När vi utför lugnande aktiviteter såsom meditation, yoga, sömn och medveten andning lugnas och balanseras det endocannabinoida systemet”

Endocannabinoidsystemet påverkar i sin tur många andra system i kroppen, varpå substanser som sätter sig i dessa receptorer påverkar många kroppsdelar och funktioner. Därav kan substanser som cannabis påverka människor på väldigt olika sätt beroende på genetik, hjärnkemi, tidigare erfarenheter och så vidare. Mycket mer än många andra substanser som ofta enbart påverkar en eller ett fåtal receptorer eller ställen i hjärnan. Som exempelvis koffein i kaffebönan vilken främst har en centralstimulerande effekt.

Hur vi tar hand om det endocannabinoida systemet

För att stärka och ta hand om det så viktiga endocannabinoida systemet behöver vi göra sådan som rent allmänt är bra för alla system:

  • Äta näringsrik mat.
  • Tillsätta näringsrika växter såsom adaptogener som också positivt påverkar vårt stressystem och därmed endocannabinoidsystemet.
  • Att utföra lugnande aktiviteter såsom meditation, yoga, sömn, medveten andning men också träning lugnar och balanserar det endocannabinoida systemet
  • At ha hälsosamma relationer till dig själv, vänner, familj, arbetskollegor och så vidare påverkar endocannabinoidsystemet. Genom att skratta, ha nära relationer, vara intim med människor (fysiskt som mentalt) frisläpps cannabinoiden anandamid – ”the bliss molecule” som gör att vi mår riktigt bra.  

Jag ser personligen väldigt mycket fram emot den framtida forskningen om detta viktiga system i hela vår kropp.

Referenser

Gupta, A. & Coogler, G. Traditional plants that engage the endocannabinoid system and their medicinal properties. Hämtat den 2022-11-02 från: https://www.fundacion-canna.es/en/traditional-plants-engage-endocannabinoid-system-and-their-medicinal-potential

Know, R. (2019). The endocannabiniod system and the revolution of one. Hämtat den 2022-10-20 från: https://www.youtube.com/watch?v=oJbOQ9P2NYQ

Ross, R. (2019). TED-Talk: Demystifying the endocannabinoid system. Hämtat den 2022-10-19 från: https://www.youtube.com/watch?v=8GsmTFytBYI

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar