Du visar för närvarande Varför svartpeppar är den viktigaste kryddan i ditt kök

Varför svartpeppar är den viktigaste kryddan i ditt kök

Svartpeppar (piper nigrum) är en så vanlig krydda i vårt kök att vi lätt glömmer bort hur medicinal och hälsostärkande den också är. En mycket viktig krydda inte bara för att harmonisera smaker utan också för att öka effekten av andra örter. Vi tar lättare upp näring från vår måltid med hjälp av svartpeppar. Dessutom är den stärkande för matsmältningssystemet och motverkar cancer.  

Svartpeppar är en av de mest sålda örterna och kryddorna på världsmarknaden tack vare sin förmåga som smakförhöjare. De flesta av oss lägger salt och peppar i majoriteten av maten vi lagar. Men kryddans egenskaper sträcker sig så mycket längre än till bara smaken. En växt som används medicinalt i åtminstone 4000 år och fortfarande är en viktig del inom örtmedicinen.

Skillnaden mellan vit- svart- grön och rosépeppar

Först och främst, låt oss se på vad skillnaderna är mellan de olika pepparsorterna såsom svart- och vitpeppar. Svart- och vitpeppar kommer från samma planta och skillnaden är när de blir skördade under året och hur de sedan hanteras. Vitpepparn fås genom att skörda frukten när den är mogen och sedan ta bort fruktköttet från den mogna frukten. Medan för att få svartpeppar plockas de omogna frukterna och torkas till de blir skrynkliga.

Grönpeppar är istället den omogna frukten som sedan konserveras för att behålla den gröna färgen, medan rosépepparn kommer från en helt annat planta. Vietnam är idag världens främsta producent och exportör av svartpeppar.

Svartpepparns egenskaper

Svartpeppar har många fina egenskaper såsom att vara antimikrobiell, antiinflammatorisk, antispasmodisk, lugnande för matsmältningen, lätt smärtstillande, slemlösande och stimulerar immunförsvaret. Dessutom innehåller den stora mängder antioxidanter samt kan skydda våra neroner i hjärnan. Kryddan används även som konserveringsämne likväl som skydd mot insekter.

Kryddan (örten/läkeväxten) anses vara ”stimulerande” och sätter igång processer i kroppen. Den har en spicy effekt och när vi biter i ett pepparkorn känner vi växtens heta kvaliteter. Om vi har processer eller konkreta ting som liksom ”sitter fast” i kroppen, exempelvis snor i lungor eller bihålor, är svartpeppar en bra ört att sträcka sig efter.

Intressant nog innehåller svartpepparn också melatonin och kan alltså få dig att sova bättre på nätterna. Ett tydligt exempel på växters komplexa samt balanserande egenskaper.

Ett av de främsta verksamma ämnena i svartpeppar (vad vi vet idag) är piperine men utöver det finns det så klart en myriad av andra ämnen som bidrar till växtens effekter. Dessutom fungerar de alltid i symbios, och vi kan aldrig isolera bara ett ämne och få samma effekt som när vi använder hela växten.

svartpeppar och vitpeppar i en glasskål. Närbild på hela pepparkorn som är uppdelade i hälften svartpeppar och hälften vitpepper
Svart- och vitpeppar kommer från samma planta men skördas under olika tillfällen och hanteras på skilda sätt eferåt.

Svartpeppar mot och vid förkylningar

Av många anledningar hjälper svartpeppar att både motverka förkylningar samt få oss att snabbare bli friskare när vi väl blivit sjuka. Bland annat har svartpeppar i många vetenskapliga studier setts ha en mycket bra antimikrobiell verkan mot flertalet patogener.

Dessutom är svartpeppar stimulerande och värmande, vilket är perfekt vid en kall feber då vi känner oss frusna och behöver hjälp för att sätta igång processerna i kroppen. Eller vid snor och slem som sitter fast, vi har nog alla upplevt hur väl heta kryddor kan få snoret att rinna. Känner man sig dock redan varm kan svartpepparn bli allt för värmande och stimulerande, så kryddan bäst är vid mer kalla symtom.

Svartpeppar för att stärka matsmältningssystemet

Ett av de verksamma ämnena i svartpeppar är piperine, en alkaloid som stimulerar matsmältningsenzymer i bukspottskörteln. Bukspottskörteln ligger bakom magsäcken och tillverkar enzymer samt bikarbonat vilka behövs för matsmältningen.

Att använda svartpeppar i maten kan alltså hjälpa oss att smälta måltiderna bättre, framförallt om de består av lite tyngre mat såsom mycket fett eller proteiner. Var med andra ord inte försiktig när du använder svartpepparn i maten! Ta i. Framförallt om du har problem med förstoppning eller inte går på toaletten ofta, svartpepparn kan då hjälpa till att stätta igång och stimulera. Men likväl används svartpepparn också vid diarréer.

Svartpeppar som en katalysator till andra örter

Svartpeppar anses vara en så kallad ”katalysator” och ökar effekten av andra örter. Förutom att addera smak till måltider är egenskapen som katalysator en av den främsta anledningen till dess användning inom örtmedicinen. Det mest kända och tydliga exemplet är att svartpeppar ökar effekten av gurkmeja med så mycket som 2000%! Ingen dålig ökning.

Dessutom hjälper svartpepparn att dra ut mer kalcium från gröna grönsaker. Hur svartpepparn hjälper till att öka näringsupptagen är flera. Bland annat har örten setts med sin stimulerande effekt öka storleken på blodkärlen, vilket i sin tur leder till att vi bättre kan transportera näring runt i kroppen eftersom näringen transporteras med blodet. Men även positiva effekter på cellmembranen har setts som gör att näringen lättare transporters över till cellerna.

Svartpeppar mot cancer

Precis som i princip alla andra ätbara örter har svartpeppar visat sig ha anticancerogena effekter mot flertalet cancersorter såsom leukemi, bröst-, tarm-, prostata och livmoderscancer. Som den visat sig göra genom flertalet mekanismer. Och genom många ämnen, vilket visar på vikten att inta hela växter, snarare än enbart enskilda ämnen.

Kryddor på silverskedar som ligger på ett mörkt bord. Svartpeppar, paprikapulver, gurkmeja, chili och hela korn av vitpeppar ligger utspritt mellan skedarna.
Svartpepparn är en så kallad ”katalysator” och ökar effekten av andra örter. Bland annat gurkmejan med 2000%!

Svartpeppar mot diabetes

Att regelbundet äta lite större mängder svartpeppar har också setts kunna motverka och minska problem med diabetes. Genom att minska kolesterol med minskning av LDL samt ökning av HDL och minska blodfetterna i form av triglycerider.

Om vi vill förbättra vår diabetes typ 2, som oftast beror på en ohälsosam livsstil, är örter och växter ett måste. Genom att äta mycket örter, frukter, grönsaker och så vidare kommer vi dessutom att förbättra alla parametrar av vår hälsa.

Te på svartpeppar

Hur ska vi då inta svartpeppar i lite större mängder? Så klart går det att lägga i extra svartpeppar i maten och på så sätt få i sig kryddan kontinuerligt dagligen. Men det går också att göra te på svartpeppar;

Ta ca 1 tesked svartpeppar och lägg i en kopp med kokande vatten. Låt dra i ca 20 min och drick sedan. Lägg med fördel ner en sked med honung, helst när vattnet svalnat till under 40 grader.

Så varför kan svartpeppar vara den viktigaste kryddan i ditt kök?

Svartpepparn spelar alltså en otroligt viktig roll i vår mat, inte bara som den fantastiska smakförstärkare den är, utan för att den ökar effekten av andra kryddor och örter. En av de främsta hälsoeffekterna med svartpepparn är att vi kan ta upp mer näringsämnen från maten vi äter. Krydda på!

Referenser:

Clare, B. (2020). Spice Apothecary – blending and using common spices for everyday health. North Adams: Storey

De La Foret, R. Black pepper mongraph. Hämtat den 2022-11-04 från: www.herbmentor.com

Takooree, Heerasing, Muhammad Z. Aumeeruddy, Kannan R.R. Rengasamy, Katharigatta N. Venugopala, Rajesh Jeewon, Gokhan Zengin, and Mohamad F. Mahomoodally. (2019). A Systematic Review on Black Pepper (Piper Nigrum L.): From Folk Uses to Pharmacological Applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 59(1). pp S210-243.

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar