Du visar för närvarande Därför bör inte alla med låggradig inflammation använda gurkmeja

Därför bör inte alla med låggradig inflammation använda gurkmeja

Gurkmejan har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, frammålad som örter som verkar kunna bota det mesta och lyfta din hälsa till skyarna. Dessutom är roten god vilken gör den lätt att använda och därmed mer populär. Är gurkmejan så fantastisk som media målat upp den? Och bör verkligen alla individer använda gurkmeja?

Ingen växt är bra för alla individer i alla situationer

Tack vare sin popularitet och sitt stora användningsområde har gurkmejan (curcuma longa) blivit en av de mest studerade örterna. Och ja visst är gurkmejan en helt fantastisk växt. Men det är inte den ultimata i alla situationer för alla individer, som den idag verkar målas upp som (tillsammans med ingefäran). Vilka förväntningar att sätta på en liten rot! Ingen växt passar alla människor och alla situationer. Tror vi det är det lätt att bli besvikna, när roten faktiskt visar sig inte fungera så som vi önskat.

När du inte ska använda gurkmeja

Örtkunskap är inte bara kunskapen om vad varje enskild växt gör i våra kroppar. Utan även hur de ska kombineras ihop med dig som individ, samt anledningen till varför du vill använda en ört (exempelvis hälsostärkande, förebyggande eller för ett specifikt tillstånd).

Gurkmejan är en så kallad ”torr” ört, den har alltså en milt uttorkade effekt. Vilket kan vara fantastiskt när vi samlat på oss för mycket vätska eller för personer som ofta lätt gör det i olika delar av kroppen (lymfan, snor etc). Men om du redan har problem med exempelvis torra ögon, torra slemhinnor eller torr mun kan dessa förvärras av att äta stora doser gurkmeja under en längre period. Äter du roten i ”normala” matlagningsmängder kommer du med största sannolikhet inte att uppleva det, men däremot vid större doser som många använder för dess antiinflammatoriska effekter.

”Gurkmejan är en ”torr” ört, den har alltså en milt uttorkade effekt. Om du redan har problem med exempelvis torra ögon, torra slemhinnor eller torr mun kan dessa förvärras av att äta stora doser gurkmeja under en längre period”

Dessutom är gurkmejan ”värmande” vilket innebär att den sätter igång processer i kroppen och lätt kan överstimulera en redan varm och hyper individ. Är du en naturligt ”varm” person (du blir ofta varm, svettas lätt, kanske hett temperament, rör dig snabbt och så vidare) är eventuellt gurkmejan lite för stimulerande och värmande för dig. En sådan person bör istället satsa på mer kylande antiinflammatoriska växter om tanken är att använda växterna regelbundet en längre tid i större mängder.

Vi vill alltid balansera med hjälp av örter, precis så om kroppen naturligt gör med alla våra system för att hålla homeostas (balans/konstant tillstånd).

Färska rötter av gurkmeja i en stor kartong. Närbild på de hela rötterna gurkmeja
Roten av gurkmeja har blivit en stor handelsvara och är en tropisk planta som främst växter i varma länder.

Hur är det med de antiinflammatoriska egenskaperna hos gurkmeja?

Vi missleds också ofta när vi pratar om att växter är ”antiinflammatoriska” och tänker då lätt att de skulle fungera som läkemedel. Ta växten och den kommer att minska inflammationer. Riktigt så fungerar inte växter.

”Gurkmeja kan hjälpa att balansera låggradiga inflammationer bland annat genom sina höga mängder antioxidanter samt att den stimulerar proteinet glutation som agera liknande antioxidanter”

Ja, gurkmeja kan hjälpa att balansera låggradiga inflammationer bland annat genom sina höga mängder antioxidanter samt att den stimulerar proteinet glutation som agera liknande antioxidanter. Men vi kan inte köra på med samma vanor som bidrar till inflammation och samtidigt ta flera ”antiinflammatoriska” växter för att försöka balanserar effekten. Det är ju uppenbarligen inte hållbart. Visst är det bättre än att inte ta örterna alls men först måste vi förstå varför det finns inflammationer och byta de vanor som troligen bidrar till dem (fel kost, övervikt, stillasittande, stress, sömnbrist, alkohol etc).

Vi alla letar efter quick fixes idag men vi vet ju också att det inte är hållbart.

Vill du ha en antiinflammatorisk effekt från växtriket bör du rent allmänt äta en kost med höga mängder växter; grönsaker, frukter, bär, kryddor, örter, örtteer, tinkturer, örtpulver och så vidare. Alla växter är antiinflammatoriska och en kost med stora mängder av dem är inte bara det som kommer att minska oönskade envisa inflammationer men också rent allmänt stärka hälsan, som i sin tur leder till minskade inflammationer.

Lägg inte alla dina ägg i en gurkmejekorg. Det finns så otroligt många växter.

Gurkmejans fantastiska hälsofördelar

Så klart är gurkmejan dock helt fantastisk av en myriad olika anledningar. Roten är mycket hjälpsam vid diverse problem i matsmältningssystemet; som tex gaser, leaky gut, magsår, för att öka mängden gallsyra med mera. Får du ofta ont i magen efter måltider kan det vara en bra idé att regelbundet använda gurkmeja i matlagningen.

Många studier har också visat positiva resultat på hjärt- och kärlhälsan. Bland annat genom att minska blodfetter, förbättra hjärtats pumpförmåga samt minska andra inflammatoriska markörer. Forskning och individer vittnar också om positiva effekter från gurkmejan på artros och annan ledsmärta. En välanvänd ört för just det i Indien. Likväl som att roten setts öka den kognitiva förmågan, framförallt hos personer med Alzheimers.

Gurkmejan kan även hjälpa oss att förebygga cancer, bland annat genom att minska mängderna blodkärl med blodtillförsel som för näring till cancerceller. Roten, samt många andra växter, stryper denna blodtillförsel vilket gör att cancercellerna inte kan växa. Men gurkmejan har även setts användbar vid konstaterad cancer genom ovanstående effekt, samt att på andra sätt undvika att inte cancertumörer ökar i storlek.

”Testa att sätta gurkmeja på ett blödande sår. Den fungerar utmärkt för att stoppa blödning och agera sårläkande”

Testa också att sätta gurkmeja på ett blödande sår! Den fungerar utmärkt för att stoppa blödning och agera sårläkande (den färgar dock huden gul som håller i sig i några dagar men vad gör väl det?). Och gör växten det på utsidan kan vi också förstå att den agerar likadant invärtes.

Men återigen, om du redan har många torra egenskaper i din kropp är gurkmejan kanske inte det bästa alternativet för ovanstående tillstånd i allt för stora mängder under lång tid. Utan då borde du istället hitta andra alternativ. Det finns så oändligt många verksamma medicinala örter! Kliv utanför mediernas trendlistor och in i växternas stora värld.

Örtte med gurkmeja, citron, ingefära och honung. Det står en grå mugg och bredvid den en gul honungsbruk med en honungsslev i. Framförar ligger en skärbräda med färska skuren ingefära, gurkmeja och citron
Gurkmejan är en god ört och därför lätt att använda i mat eller dricka te på. Tänk på att du aktiverar och får ut mycket mer av gurkmejan med hjälp av; svartpeppar, värme och fett.

Hur gurkmejan bör användas

Genom att tillsätta svartpeppar till gurkmeja ökar du upptaget med så mycket som 2000%! Ett absolut måste med andra ord. Men även någon form av fett samt värme ökar upptaget. Varpå att använda gurkmeja i mat där alla dessa tre faktorer finns med är ett av de bästa sätten av att inta gurkmejan på.

“Golden milk” har blivit en populär dryck med just gurkmeja, svartpeppar, fett och värme. Ett bra sätt att aktivera gurkmejan på. Och väldigt gott (sök på nätet för diverse recept).

Det finns många kraftfulla läkeväxter

Så varför vill jag skriva om gurkmejans lite mindre positiva effekter när det är en sådan fantastisk växt som kan hjälpa så många med så mycket? För att vi alltid bör vara kritiska mot de ensidiga hyllande som media/många så lätt fastnar i när de plockar upp trendiga livsmedel. Utan att ha en djupare förståelse för hur örter fungerar samt hur dessa växter traditionellt används. Ingefära är ytterligare en sådan växt.

Och beroende på anledningen till varför du vill använda gurkmeja samt hur du är som person, kanske det faktiskt finns en bättre lämpad växt för just det du vill åstadkomma.

Onlinekurs i hur du väljer örter specifikt för dig

Att balansera diverse tillstånd på detta sätt, genom att se på karaktärsdragen hos dig som individ (exempelvis om du är en naturligt torr person eller någon som ofta samlar på sig vätska) samt tillstånden (i detta fallet inflammation) är vad som inom örtkunskapen kallas “energetics”. Vi vill alltid försöka att skapa balans och om vi har för mycket av något (till exempel att vi är torra) behöver vi balansera det med det motsatta (mer fukt).

Just det här går jag igenom i min örtkurs online ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics”. Efter kursens avslut kommer du ha en stor verktygslåda i att välja rätt örter för rätt jobb och specifikt för dig. Det kan låta lite komplicerat vid första anblicken men är inte det när vi väl bryter ner systemet i bitar och förstår logiken bakom det.

I kursen går jag bland annat igenom just gurkmeja och ingefära som tydliga exempel och förklarar vidare varför de inte passar alla, när de bör användas och främst av vilka individer. Jag ger också exempelvis på hur olika individer med depression behöver olika örter för att må bättre, beroende på hur vad personerna har för karaktärsdrag. För mer information, klicka här för att komma till kursen.

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar