Du visar för närvarande Är ingefära så bra och nyttig som den utlovats vara?

Är ingefära så bra och nyttig som den utlovats vara?

Ingefära (Zingiber officinale) har fått mängder av uppmärksamhet de senaste åren. Alla verkar dricka ingefärsshot för att motstå förkylningar och roten lovordas för allt från att motverka cancer till att lugna illamående. En av anledningarna till varför just ingefäran blivit så populär är tack vare dess tilltalande smak och därmed stora användningsområde. Men är ingefäran så bra och hälsosam som den utlovas vara?

Ska verkligen alla individer använda samma ört?

Som örtkännare blir jag alltid nervös när en ört hyllas för allt och alla. För riktigt så fungerar inte växtvärlden. Precis som att ingen av oss individer är likadana kan det ju omöjligt vara så att en växt då passar varendaste en av oss. Framförallt när det gäller en läkeväxt som används regelbundet under en längre period, såsom ingefärsshotsen-hela-vinter har gjorts de senaste åren hos den svenska befolkningen. Örtvärlden är komplex och vi behöver se till helheten av dig som person, örten i sig och anledningen till varför du vill använda den.

”Om du inte förstår hur en ört agerar och dess egenskaper kan kombinationen mellan dig, örten och anledning till användning bli fel. Och tyvärr är det då oftast just örten som får skulden; ”Den funkar inte””

Om du inte förstår hur en ört agerar och dess egenskaper kan kombinationen mellan dig, örten och anledning till användning bli fel (framförallt när den intas regelbundet). Och tyvärr är det då oftast just örten som får skulden; ”Den funkar inte, jag kände ingenting av ört x” eller att effekten helt enkelt blir motsatt än det du tänkt dig.

Ingefäran är inget undantag här, utan snarare tvärtom. Låt oss titta på ingefärans egenskaper, dess så kallade energetics.  

Ingefära och energetics/egenskaper

Ingefäran är värmande och dessutom torr (läs mer om så kallad ”energetics”) och lämpar sig därför bäst för tillstånd som är kalla, stagnerade och med där det finns för mycket vätska. Tänk dig ett stagnerat lymfsystem som ansamlar vätska exempelvis. Eller för personer som rent allmänt ofta är kalla och behöver växter som stimulerar. Ingefäran sätter alltså igång processer i kroppen, såsom blodcirkulationen.

Men om du redan är överstimulerad, hetlevrad och varm blir det inte mycket balans levererat med ingefäran dagligen. Utan snarare tvärtom med en så pass värmande och stimulerande ört som ingefäran. Vilket du kanske inte märker av om du lägger ingefära i maten emellanåt, men absolut kan göra om du använder ingefäran regelbundet exempelvis hela vintern.

Och du kanske inte förstår att det är just de värmande örterna du använder i stora mängder som bidrar till att du känner dig överstimulerad; ingefära, gurkmeja och chili exempelvis. Självklart kan alla äta dessa örter då och då! Men om du äter dem kontinuerligt under en längre period kan du absolut märka av det. Stämmer dessa karaktärsdrag in på dig bör du istället lägga mer fokus på så kallade kylande växter, som lugnar och stillar.  

Jag personligen som är väldig varm tänker på att inte använda allt för mycket värmande örter regelbundet, och balanserar upp dem med mer kylande växter – jag vet, det är här örtkunskapen kan börja verka komplicerat. Men den är inte det om vi förstår detta system, alltså så kallad energetics. Det är ett mycket logisk system som bygger på att vi alltid strävar efter att balansera oss själva och tillståndet med hjälp av örterna. Genom det blir örtkunskapen så mycket enklare och mer begriplig.

Om du tycker det låter spännande hur du kombinerar ihop örter med dig som individ för att få rätt effekt av läkeväxter är det just det vi djupdyker ner i onlinekursen ”HUR DU VÄLJER ÖRTER FÖR DIG SOM INDIVID – ENERGETICS”. Fram till 20 december 2023 får du den och alla andra onlinekurser inom örtkunskap för 25% rabatt!

Färsk hel rot av ingefära i kvinnas hand. Hon håller roten över ett bord med en vit duk där det står flaskor med tinkturer med örter, samt en burk med torkade fläderbär.
Ingefära är en ytterst potent läkeväxt, som kan användas för att stärka hälsan, förebygga sjukdomar samt lindra besvär. Men om du redan är en hetlevrad, varm, stimulerad person kanske värmande växter som ingefära inte är de örter att lägga mest fokus på för att få balans i livet.

Ingefärans egenskaper

Okej, då har vi lite kortfattat gått igenom den kanske viktigaste anledningen till varför inte alla bör använda ingefära varje dag denna vintern. Men innebär det att ingefära inte är en potent läkeväxt? Nej, tvärtom! Just för att den är så kraftfull blir det extra viktigt att tänka på dessa faktorer.

Det är sannerligen en växt med många fina hälsofördelar! Här är några:

Antiinflammatorisk

Svettdrivande

Slemlösande

Lugnande för matsmältningssystemet

Smärtstillande

Antimikrobiell

Stimulerande

Antispasmodisk

” Ett av de mest använda sätten av ingefäran traditionellt är för urinvägsinfektioner”

Några av de symtom och tillstånd vi kan ha god nytta av ingefära vid:

Artros

Migrän

Förkylningar & influensa

Menskramper

Öroninfektioner

Hjärt- och kärlhälsan

Låggradiga kroniska Inflammationer

Matsmältningen

Med tanke på ingefärans långa historia som livsmedel och mängderna den konsumeras runt om i världen varje dag anses ingefäran vara en mycket säker ört rent generellt. Vissa uppskattningar visar på att ingefäran verkar vara det mest använda växtbaserade läkemedlet i många länder. Ett av de mest använda sätten traditionellt är för urinvägsinfektioner.

En rot vi alltså kan nyttja för att stärka hälsan, förebygga sjukdomar samt för att lindra besvär.

Ingefära för matsmältningssystemet

Traditionellt är ingefäran kanske främst känd och använd för sina fantastiska effekter på matsmältningssystemet. Dels för illamående och är ofta den gravida kvinnor tar till (bör då dock inte intas i stora mängder), samt för personer med åksjuka.

Men roten lugnar också rent allmänt och hjälper mag- och tarmkanalen. Den hjälper framförallt till när det känns som att matsmältningssystemet inte fungerar så effektivt som det bör, när det känns som att det ”sitter fast” – gaser, förstoppning, uppblåsthet. Likväl hjälper ingefäran vid halsbränna. Ät då ingefäran, drick te på roten eller använd som tinktur.

Ingefära vid förkylning & infektioner

Ingefäran är absolut en ört att ha hemma under vinterhalvåret när infektionerna hägrar. Ont i halsen? Drick och gurgla med te på ingefära.

”Det är framförallt när ingefäran är färsk som den har mest potenta antivirala effekter”

Men! Det är framförallt när den är färsk som den har mest potenta antivirala effekter. Använd alltså den färska roten framför den torkade vid infektioner. Ingefäran agerar då mot virus genom att den förhindrar att de kan sätta sig på cellen, likväl som att roten stimulerar aktiviteten hos makrofager (en del av immunförsvaret).

Och framförallt lyser ingefäran som sagt vid kalla symtom – känner du dig sjuk och frusen, ta en kopp te på ingefära. Eller när det känns som stagnation och rörelse behövs, ingefäran sätter igång blodcirkulationen och processer i kroppen. Om du med andra ord har snor och slem som sitter fast kan ingefära vara örten att ta hjälp av.

Antiinflammatoriska effekter hos ingefäran

En översiktsartikel från 2022 som sammanställt forskningen om ingefärans effekter som antiinflammatorisk växt visar på att ingefäran är effektiv mot flertalet inflammatoriska sjukdomar, såsom ledgångsreumatism, psoriasis och SLE lupus. Fler studier behövs för att fastslå ingefärans effekter för andra inflammatoriska sjukdomar, men roten skulle kunna antas hjälpa även för dessa.

Ingefära och cancer

Samma översiktsartikel visar också på att ingefära kan motverka cancer samt vara hjälpsam vid tidiga stadier av cancer. Likväl som att den kan minska symtomen som kan uppstå vid cellgiftsbehandling.

När ska du inte använda ingefära?

Ingefära bör inte användas i stora mängder för personer som använder blodförtunnande läkemedel.

Roten bör heller inte tas i allt för stora doser under graviditet. Enligt kinesisk medicin bör mängden inte överskrida 2 gram per av torkad ingefära för gravida kvinnor.

Och som sagt, är du redan en varm person är det inte fler värmande örter du främst ska lägga fokus på. Utan istället mer kylande örter för att balansera dig själv. Med det sagt, så klart kan även du då och då äta ingefära! Eller till och med behöva det om du upplever ett kallt tillstånd, såsom att du känner dig frusen och snoret sitter fast under en förkylning.

Rot av ingefära ligger på ett träbord. Bredvid roten ligger några gröna blad. Ingefärsroten är färsk och hel med skalet på.
Ingefäran kan användas både färsk och torkad och gör så i stora mängder runt om i världen. Den anses vara det mest använda växtbaserade läkemedlet i vissa länder.

Så, är ingefäran så bra som den utlovas att vara?

Ingefäran är en mycket potent läkeväxt med många användningsområden. Som är välförtjänt av all den uppmärksamhet och lovord den fått. Men, inte för alla individer vid alla tillfällen.

Är du en naturligt varm person där de flesta processer i kroppen går snabbt, eller om du har ett varmt tillstånd i kroppen såsom en feber kan ingefäran vara allt för värmande och stimulerande. Och därmed faktiskt vara helt fel växt att använda.

Det finns en myriad av växter att använda som kanske passar dig som varm person bättre, beroende på vilken effekt det är du vill åstadkomma.

Vill du lära dig om vilka andra växter du kan använda istället för ingefäran vid dessa tillfällen? Kolla in onlinekursen ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics” där du lär dig om det förenklande system som gör att du lättare kan välja rätt örter – så att du får önskvärd effekt, eller effekt överhuvudtaget. Fram till 20 december 2023 får du 25% på samtliga onlinekurser inom örtkunskap!

Workshop ”Håll dig frisk i vinter – motverka och lindra infektioner med örter

– online och personligen i Göteborg

Trött på vabruari eller återkommande virusinfektioner under framförallt vintern? Den där irriterande torrhostan som gör att flera nätters sömn får lida. Eller bihålorna som täpper till just när huvudet läggs på kudden.

Infektioner i form av exempelvis förkylning, feber och influensa drabbar oss alla. Men! Många av dessa kan motverkas med hjälp av läkeväxter, eller lindra om sjukdomen ändock bryter ut.

Följ med på workshop antingen online (lanseras under vintern 2023/2024 – men du kan redan nu kolla in kursen!) eller i min lokal i Mölnlycke (under vintern 2023/2024).

Workshoppen online med inspelade videos och skrivet material gör du i din egna takt.

Referenser

Ballester, P,. Cerdá, B., Arcusa, R., Marhuenda, J., Yamedjeu, K. & Zafrilla P. Effect of Ginger on Inflammatory Diseases. Molecules. 2022; 27(21):7223. https://doi.org/10.3390/molecules27217223

Buhner, S. (2021). Herbal antivirals – natural remedies for emerging & resistant viral infections. North Adams: Storey Publishing

De la Foret, R. (2023). Ginger monograph. www.herbmentor.com.

Hoffman, D. (2003). Medical Herbalism – the science and practice of herbal medicine. Vermont: Healing Arts Press.

Moghaddasi, M.S. & Kashani, H.H. (2012). Ginger (Zingiber officinale): A review. Journal of Medicinal Plants Research. 6(26), pp. 4255-4258.  

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Elisabeth

    Hej
    Mycket bra information, tack så mycket.
    Har en undran dock ang detta med varma personer och inte äta alltför ofta. Om man äter ingefära för inflammationer, matsmältning och leder, hur ska man tänka då? Då äter man det ju oftast dagligen men det är alltså inte bra?

    1. Hej! Nej, jag skulle säga att om du anser dig själv vara en varm person skulle jag välja andra antiinflammatoriska växter istället för att äta ingefära varje dag. Den kan helt enkelt bli lite för stimulerande och öka på din egna hetta lite för mycket. Ät generellt en kost med mycket grönt och växter för att få den bästa antiinflammatoriska effekten! Du kan också läsa artikeln ”Antiinflammatorisk effekt hos växter och hur de fungerar”: https://blogg.way-of-life.se/herbalism/antiinflammatorisk-effekt-hos-vaxter-och-hur-de-fungerar/

Lämna ett svar