Att välja rätt ört kan kännas som en djungel. Det finns en myriad av läkeväxter, när väljer vi vilken och varför väljer vi just den? Att förstå de system som örtkunskapen bygger på för att just välja rätt ört vid rätt tillfälle kan vara helt avgörande för att få den effekten vi vill ha av en läkeväxt. Så hur väljer vi rätt örter för oss som individ?
I onlinekursen ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics” lär du dig om just det som denna artikel tar upp!
Det går inte att svara på frågan ”är x en bra ört?” med ett enkelt svar. För vem? När? I vilket tillstånd? Det kan vara en fantastisk ört vid ett tillfälle för en individ, och tvärtom helt fel matchning för någon annan med ett annat besvär eller till och med samma tillstånd som den andra personen som örten passade bra för. Vi måste alltid individanpassa örterna vi väljer. Vilket ju kan vara svårt så klart i början av vår örtresa!
Inom örtkunskapen finns det som tur är fiffiga system som gör att det blir lättare för oss att förstå vilka örter vi ska använda när. Örterna delas helt enkelt in i olika grupper beroende på deras egenskaper och därefter väljer vi örter utefter våra egna egenskaper samt karaktären hos det vi vill förändra; hälsan eller ett visst besvär. Låter det komplicerat? Tvärtom, det är ett logiskt system som underlättar mycket.
Skifta fokus från det västerländska ”one pill for every ill”
Först och främst behöver vi ändra vårt synsätt gällande hur vi väljer substanser för att hjälpa oss själva att må bättre. Inom örtkunskapen väljer vi alltid örter beroende på vem du är som person, snarare än tillståndet. Örtkunskapen fungerar alltså tvärtemot det konventionella läkesättet där varje tillstånd har 1 (eller ett par) lösning eller symtomdämpning. Alltså, har du ont i huvudet tar du en huvudvärkstablett för att dämpa symtomen, oftast samma dos oberoende om du är en tunn 18-årig tjej eller om du är en tung 60-årig man.
Så funkar inte örtkunskapen.
Istället ser vi till vem du är. Vem är du som har huvudvärken? Får du ofta ont i huvudet? Vad kan det bero på? Hur känns den? När kommer huvudvärken? Och så vidare. Och därutöver ser vi till vem du rent allmänt är och dina egenskaper. Efter det hittar vi en ört som kan passa för att inte bara minska symtomen utan mer långsiktigt hjälpa dig att återskapa balans i kroppen, så att du förhoppningsvis inte får huvudvärk igen.
Vi väljer dessutom örter som passar dig så att du inte ska få biverkningar av örterna eftersom de andra egenskaperna hos växten kanske inte är passande. Till exempel en mycket lugnande växt för en person som redan är trött och håglös, istället behöver den personen växter som hjälper till att öka energin naturligt. Det bästa är då att välja en ört som kan hjälpa oss med rotproblemet till varför personen får huvudvärk och samtidigt har stimulerande eller uppiggande effekter.
Det kan vara ett pusslande, och ta några försök men det är ju just det som är hela grejen! Att det inte bara finns en lösning för alla utan att det är högst individuellt.
Energetics – örters och individers egenskaper
Det systemet som används inom örtkunskapen för att dela in örter utefter deras egenskaper kallas på engelska för energetics. Det finns ingen riktigt bra svensk översättning, just egenskaper kanske blir det mest passande.
Systemet används när vi väljer örter för en individ samt anledning till varför vi använder en läkeväxt. Vill vi rent allmänt stärka hälsan, lindra eksem, minska inflammationer eller stoppa ett mindre blödande sår exempelvis?
Det pratas främst om 2 grupper inom energetics; varmt vs kallt och torrt vs fuktigt. Vilket jag här förenklat nu kommer att beskriva.
Varm vs Kallt
Att en ört är varm eller värmande innebär att den stimulerar till aktivitet, såsom ökad blodcirkulation (ex chili) eller centralstimulerande (ex. kaffebönan).
Att en ört är kall eller kylande innebär istället att den minskar aktivitet och lugnar ner, såsom lugnade örter för nervsystemet (ex passionsblomma) eller muskelavslappnande (ex. vänderot).
Även människor är naturligt varma eller kalla, eller neutrala. Och vi bör därför kombinera ihop örterna med hur du är som individ. Vi vill alltid hitta balans; är du en varm person bör du främst använda kylande örter och vice versa.
Torrt vs Fuktigt
En torr ört innebär att den bidrar till mindre vätska, såsom vätskeutdrivande (ex. snärjmåra).
Och en fuktig ört innebär istället att den bidrar med vätska eller fukt, såsom mjukgörande (ex. läkemalva).
Återigen vill vi skapa balans; har vi ett torrt tillstånd vill vi använda en fuktgivande ört och vice versa. Logiskt eller hur?
Ett uråldrigt system som används av de flesta läkekonster
Energetics är det uråldriga system som används inom den västerländska örtkunskapen men likväl inom ayurveda samt traditionell kinesisk medicin (TCM) för att ge rätt örter till varje enskild individ. Alla traditioner gör det på aningen olika sätt men med samma utgångspunkt; att skapa balans.
Precis det som naturen och våra kroppar alltid strävar efter, att upprätthålla homeostas och balans. Har vi för mycket eller för lite av något behöver vi växter som hjälper oss att balansera det. Vare sig det gäller exempelvis för mycket vätska i kroppen eller ”för lite” hälsa.
Dosering – ofta tar vi fel dos och får därför ingen effekt
Ytterligare en anledning till att örter inte ger den effekt vi vill kan vara så enkelt som att det är helt fel dosering. Du kanske har använt alldeles för lite, eller för mycket.
Kolla alltid upp om det finns någon övre toxisk mängd för örten du väljer att använda. Oftast gör det inte det, och om det finns en sådan får vi ofta höra om den klart och tydligt! Eller om den har andra kontraindikationer (såsom att den tar bort effekten av läkemedel eller agerar blodförtunnande etc.).
Finns det ingen övre gräns kan du helt enkelt testa dig fram till vilken mängd som passar dig, där du får effekt. Börja alltid med en liten dos och öka tills du får önskvärd effekt. Var försiktig och inte allt för ivrig. Att hitta den rätta mängden kan ibland ta dagar, veckor eller till och med månader! Beroende på vad det är för effekt vi vill åt.
Doseringen som ibland står på förpackningar är alldeles för svag eller för starkt för varje enskild individ. Vi är alla olika och påverkas på varierande sätt av diverse ämnen (alkohol är ett tydligt sådant exempel, eller koffein). Testa dig därför fram till vad som är en dos som passar dig.
Onlinekursen ”Hur du väljer örter för dig som individ”
Låter detta system spännande och du vill lära dig mer? Kolla då in onlinekursen ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics” där du får lära dig om det uråldriga systemet och dess fördelar.
I kursen får du tydliga exempel på alla grupperna, specifika örter och tillstånd inom vardera kategori. Du får också lära dig om hur du kan tänka kring växterna vid specifika tillstånd såsom depression, feber och inflammation och vilka örter vi då bör välja.
I kursen ingår skrivet material, videos, övningar och ett ört-community.
Du gör kursen i din egna takt och det finns ingen tidsbegränsning på materialet.
© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg