Du visar för närvarande <strong>Örter att undvika under graviditet</strong>

Örter att undvika under graviditet

Under graviditet bör en del örter/läkeväxter undvikas, likväl som att det finns många växter som kan stötta och hjälpa under skapelsen av ett nytt liv. En gravid kvinna behöver absolut inte vara rädd för alla typer av växter – grönsaker, bär och frukter ingår också i den kategorin och är av allra högsta vikt för hälsan. Likväl exempelvis våra vanliga kulinariska kryddor. Det finns dock vissa örter som du bör undvika under graviditet, låt oss gå igenom vilka.

Växter, inklusive örter, kryddor, bär och grönsaker innehåller många av de näringsämnen kroppen behöver när ett (eller flera) nytt liv skapas. Under människans hela existens har växter varit en självklar del av födan likväl som nödvändig. Dessvärre har mycket av kunskapen om örter, däribland vilka örter som inte bör användas, försvunnit på vägen och därför avråds gravida kvinnor från att avstå de flesta läkeväxter för att vara på den säkra sidan.

Vilket är beklagligt eftersom vi då också missar de växter som kan stötta under en graviditet. Vi skulle till exempel aldrig avråda en gravid kvinna från att äta bär och grönsaker, vilka också är växter (samt även en del av örtkunskapen). Med det sagt finns det många läkeväxter/örter/växter som vi antingen inte helt klart vet vad de gör eller som har egenskaper vi vill undvika under graviditet, så som att öka blodtillförseln till bäckenområdet.

Gravid kvinna står i dörröppning med händerna utåt sidorna. Hon ler och tittar snett neråt. Kvinnan har på sig en vit topp som slutar vid bysten och magen är bar.
Näring är av yttersta vikt under graviditet och det finns många örter som kan bidra med dessa ämnen. Däremot finns det också flertalet läkeväxter som gravida kvinnor bör undvika.

Vanligare med örter under graviditet i andra länder

I Sverige verkar det vara relativt ovanligt att använda örter under graviditet medan det är så många som upp till 82% i andra länder som äter och dricker diverse läkeväxter under sin graviditet, enligt en vetenskaplig artikel från 2015.

Använd kryddor och örter i ”lagom” mängd

Använd kryddor och örter i vanliga ”matlagningsmängder” när du är gravid, inte i större mängder än så. Som gravid bör du inte äta överdrivet av något livsmedel, vilket dessvärre ofta sker på grund av nästintill okontrollerat sug efter specifika födoämnen.

Våra kulinariska kökskryddor är okej i vanliga matlagningsdoser men bör inte överdrivas. Det gäller alla kryddor men vissa mer specifikt, exempelvis:

Kanel

– Muskotnöt

– Kummin

Chili

– Oregano

Ovan kryddor går alltså bra att äta i vanliga doser men inte överdriven konsumtion. De örter/läkeväxter som används under graviditet bör inte vara medicinala växter utan istället växter som stärker hälsan och som därmed har en skonsam effekt på en gravid kropp. Växter såsom nässlor, pepparmynta, ingefära och hallonblad. Allt i lagom mängder, ingenting i överdrift.


Undvik kosttillskott – använd hela växten

Undvik kosttillskott under graviditet och använd istället örter och kryddor i sina naturliga former. Det är bäst att undvika att äta örter och ämnen i allt för koncentrerade doser, framförallt om det gäller enstaka näringsämnen som vi då kan få i allt för höga mängder (läs artikeln ”Lista på biverkningar av höga mängder näringsämnen genom kosttillskott”).

När vi äter örter och kryddor i dess ursprungliga form minskar riskerna för att vi får allt för mycket av enskilda ämnen, samt att vi får ta del av synergin av alla ämnen i växten.  

Undvik örter under graviditet som stimulerar menscykeln

Det finns flertalet örter som kvinnor använder för att stimulera och påverka menscykeln, vilket är örter vi vill undvika under graviditet. Denna typen av örter ökar bland annat blodet till bäckenbotten. Exempel är kvanne, rölleka och hjärtstilla.

Gravid kvinna håller en korg med grönsaker i en handen. Bilden är tagen utan att kvinnans huvud syns. I andra handen håller hon ett rött äpple. I korgen syns sparris, zucchini och aubergine. Örter och växter att äta och att undvika under graviditet
Kvinnor som bär på liv bör äta en kost med mycket frukt och grönt, och använda hälsostärkande örter i vanliga matlagningsdoser.

Örter att undvika vid graviditet

Här är några örter/läkeväxter som bör undvikas under graviditet:

Passionsblomma det finns viss oro för att använda denna växt under graviditet.

Hjärtstilla ska undvikas under hela graviditeten.

Mattram – kan öka blodflödet till bäckenområdet vilket bör undvikas. Likväl undvikas under amning.

Aloe vera – undvik likväl under amning.

-Kvanne – undvik likväl som under amning.

Enbär – rekommenderas inte under graviditet.

Gråbo – kan stimulera sammandragningar.

Rölleka – kan öka blodflödet till bäckenområdet vilket bör undvikas.

Lakritsrotrekommenderas inte under graviditet.

Humle – används med försiktighet under graviditet.

Kaffebönanpå grund av koffeinet vilket bör minimeras under graviditet.

Olagligt för barnmorskor i Sverige att rekommendera örter

I Sverige är det olagligt för en barnmorska att rekommendera örter till gravida kvinnor (det gäller alla befattningar inom sjukvården). Vilket också leder till att få barnmorskor har gedigen kunskap om örter, det kan därför vara svårt att diskutera dessa växter med din barnmorska. Förutom möjligen om vilka örter som bör undvikas, om hen har den typen av kunskap.

Referenser

Gladstar, R. (1993). Herbal Healing for woman. New York: Atria

Herbmentor. (2023). www.herbmentor.com

Hoffman, D. (2003). Medicinal herbalism. Vermont: Healing Arts Press

John, L.J., Shantakumari, N. (2015). Herbal Medicines Use During Pregnancy: A Review from the Middle East. Oman Medical Journal. 30(4). Pp 229-36. doi: 10.5001/omj.2015.48. PMID: 26366255; PMCID: PMC4561638.

Livsmedelsverket. (2023). Gravid – Mat att undvika. Hämtat den 2023-10-02 från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar