Du visar för närvarande Blir hälsosamma personer aldrig sjuka?

Blir hälsosamma personer aldrig sjuka?

Det känns nästan som lite av en hälsotävling i dessa corona tider. Hur sjuk man blir i covid avspeglar ens hälsotillstånd, vilken livsstil man levt och därmed delvis hur lyckad man är som människa…? I alla fall på ett hälsomässigt plan. ”Med ett starkt immunförsvar blir du inte sjuk” hör jag framförallt konspirationsteoretikerna lyfta fram. Som att det bara är ditt eget ansvar för din hälsa som avgör hur sjuk du blir. Vi har alla ett eget ansvar för vår hälsa men alla blir ju sjuka någon gång emellanåt.

Vad är egentligen hälsa?

Frågan är extra aktuell nu under denna galna covid-period. Dels eftersom många antagligen på riktigt behöver erkänna för sig själva att de inte är i bästa hälsotillståndet och kanske till och med är i en riskgrupp på grund av det. Det går inte att blunda för längre.

Men också för att det blir så tydligt att en sund livsstil inte bara gör att man antagligen kommer att gå igenom en covid-omgång relativt smärtfritt (absolut inte nödvändigtvis!) men också så många andra sjukdomar man aldrig faller offer för. Framförallt de som är våra största dödsorsaker: hjärt-och kärlsjukdomar samt cancer.

Men! Det är ju inte bara din livsstil som avgör om du blir sjuk i livet.

Hälsa är inte att vara i perfekt tillstånd

Rent allmänt känns det som att det finns en tanke om att hälsa är att vara i perfekt tillstånd. Är man hälsosam blir man aldrig sjuk, får aldrig ont någonstans, har aldrig några hudutslag, borde aldrig få ont i magen eller få problem med sömnen (för att inte prata om cancer). Händer något av detta är det ett personligt misslyckande. Vilka krav!! Vem sjutton lever upp till det? Vem vill ens vara eller leva så perfekt?! Och gör man det inte ska man få dåligt samvete? Nä, fy vilket liv och vilken missuppfattning om vad hälsa innebär.

Även om vi nog inser att man så klart kan bli sjuk även om man är hälsosam, så porträtteras ofta inte hälsa så i media eller skrift. Vilket så klart påverkar oss mer än vad vi kanske tror. I form av ångest när vi inte lever upp till de hälsokrav som vi borde. Precis som att vi inser att inte alla på instagram lever så jädra perfekt som de vill få oss att tro, så påverkas vi ofta negativt av att se hur bra alla andra har det. Så bra har ju inte jag det… Eller våldsamma filmer, så klart de påverkar oss och våra barn (för att inte prata om porr). I vilket fall, om man framförallt ser perfekta personer med magrutor och inga laster som pratar om hälsa så är det kanske just där uppe vår hjärna lägger kravlistan.  

Hälsa är en komplex samverkan

Hälsa är ett konstant föränderligt tillstånd där vi som människor är en mix av våra gener, vår miljö och vår livsstil. Så mycket av detta vi kan påverka men också så mycket vi inte kan rå för p.g.a. just hur våra gener sammanstöter med vår miljö.

Jag tänker till exempel på personer drabbas av något som min far. Han arbetade med asbest på 70-talet och fick sedan lungsäckscancer på grund av det 30 år senare. Det hade antagligen inte spelat så stor roll om han hade levt extremt hälsosamt. Hans exempel blir ju väldigt tydligt där man ganska lätt kan spåra anledningen. Men alla andra liknande faktorer då som inte är lika lätta att spåra?

Gott liv så länge det vara

Hälsa handlar ju inte om att aldrig blir sjuk eller aldrig få varken mentala eller fysiska åkommor. Det handlar om att när dessa inträffas är kroppen tillräckligt stark för att lösa situationen och förhoppningsvis relativt snabbt. Eller inte, men den är iallafall förhoppningsvis tillräckligt stark för att fixa det och återkomma utan stora men. Det handlar inte heller om att leva tills man blir 100 år, utan snarare att leva ett ganska behagligt liv så länge det nu blir.

Det får ju inte bli en tävling om att ”jag är minsann aldrig sjuk eller har inte varit på vårdcentralen på flera år…” (just den sista tycker jag inte är speciellt imponerande. Det beror nog främst på att man inte känner efter i kroppen, märker av signaler. Det finns nog ingen som inte har någon åkomma på flera år, oavsett hur hälsosam man är).

Även om vi alla nog tänker och inser att nä, så klart kan man bli sjuk även om man är hälsosam, så porträtteras ofta inte hälsa så i media eller skrift. Vilket så klart påverkar oss mer än vad vi kanske tror. I form av ångest när vi inte lever upp till de hälsokrav som vi borde. Precis som att vi inser att inte alla på instagram lever så jädra perfekt som de vill få oss att tro, så påverkas vi ofta negativt av att se hur bra alla andra har det.

Njut av livet

Ta hand om dig själv så gott det går. Blunda inte för hur du behandlar dig själv, DU har ansvaret för din allmänna hälsa. Det kan vi aldrig springa ifrån, förr eller senare kommer det ikapp (ofta runt 40, då vår livsstil till slut gör sig påmind).

Men!! Sätt rimliga förväntningar och krav på din hälsa, på vad du kan göra för att påverka den. Lev livet, ha kul, live on the edge (om man är lagd åt det håller vill säga…:)) och däremellan – ät grönsaker, träna och ta sovmorgon. Idag är det fredag och jag ska i alla fall äta alldeles för mycket choklad och dricka vin. Efter mitt träningspass vill säga. Trevlig fredag!

Bild: hönan Juanita ruggar och tappar sina fjädrar inför vinter, för att sedan få en ny fjäderdräkt. Hon ser jäkligt ruggig ut för tillfället, lägger inga ägg. Men inget fel på henne 🙂 Det är bara årstiden.

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Detta inlägg har 2 kommentarer

Lämna ett svar