Är du inte elitidrottare/elitmotinär med tydliga mål kring vad som ska uppnås med träningen kan det vara svårt att få till regelbunden rörelse. Om träningen blir ett tråkigt måste som drar ner både motivation och inspiration kommer det aldrig fungera i längden. Och det viktigaste med fysisk aktivitet är att vi kontinuerligt rör på oss. För att det ska ske måste vi tycka att det är kul med träningen och att vi till och med längtar till nästa pass… Här är 8 tips på hur din träning eventuellt kan bli lite roligare.
1. Du måste inte följa ett träningsschema!
För mig personligen blir träningen så mycket roligare om jag får ”känna läget” på dagsmotivationen och energin. Nej, jag hoppar inte träningen men anpassar den efter hur jag mår för dagen. Jag kör igenom hela kroppen under veckan med styrkemässigt mer fokus på vissa delar av kroppen under varje enskilt pass.
Så om jag en måndag har benpass är allt jag egentligen säger till mig själv att träna benen under en timmas tid. Ibland blir det ett styrketräningspass på gymmet, ibland går jag upp och ner för backar, ibland några gånger upp och ner för en brant backe i skogen och inemellan några styrkeövningar. Vissa dagar blir det stor variation på gymmet med diverse vikter och övningar, andra helt utan vikter och bara med kroppen som verktyg. Ibland blir det mer, ibland mindre. Men det måste inte alltid vara efter ett schema ”3×12 repetitioner” av vissa övningar. ”Å, måste jag göra det passet idag…” blir lätt min tanke. Träning kan vara flexibelt vilket i alla fall för mig gör det så mycket lättare att sticka iväg på det där benpasset.
Är du en person som älskar scheman och tack vare det håller igång; skönt att du hittat ditt sätt! Det är dock absolut inte för alla. Jag kan känna att inom styrketräningen och gymvärlden, dit många vuxna ju går, blir det lätt fokuserat på repetitioner, sets, scheman och så vidare. Gud, så tråkigt tycker jag…. När det finns så många sätt att träna styrka på.
Vissa dagar känns motivationen inte på topp men när man väl börjar kommer oftast energin och motivationen ikapp och i slutändan kan det blir ett riktigt intensivt pass. Även fast det inte kändes så från början. Och ibland blir det inte det, det är okej! Vi måste komma ihåg att det absolut viktigaste är att vi håller igång, att vi rör på oss regelbundet. Snarare än att följa scheman, regler och måsten kring träningen. Den bör kännas härligt, inte som ett jobbigt måste.
2. Hemmaträning är inte alltid jätte roligt eller effektivt…
Är du en av dem som lyckats träna i ditt hem under flera års tid? Grattis! Jag tror du är ett extremt stort undantag. Min gissning är att få personer hittar en långsiktig motivation i att träna i sitt vardagsrum. Och inte titta på dammet i hörnen och istället springa efter dammsugaren, eller titta på de torra växterna som måste vattnas. Nej, hemmet är till för att slappna av i (och städa, och fixa och laga mat och allt det där andra….). Den ska inte skapa ångest för träningen som borde ske inom dess väggar.
Jag anser att träningen gör sig bäst utanför hemmet. Men det behöver inte vara på ett gym 8 km bort. Utan kanske i parken utanför lägenheten, i skogen en bit bort eller till och med på altanen. Ta med dig gummibandet och ställ dig i trädgården eller på gården nedanför. Helt enkelt, ta dig utanför dina egna väggar om det än så länge inte har funkat med hemmaträning. Så fort vi gör det är det lättare att fokusera på träningen (och inte ursäkten till varför vi bara bör köra ett kort pass idag).
3. Öva på balansen
Balansen är inget vi en gång tränar upp och sedan behåller. Det är en evig träning ståendes på alla kroppens lemmar. Ju äldre vi blir desto viktigare blir det att träna balansen, framförallt för kvinnor efter klimakteriet då skelettet börjar urholkas ganska ordentligt. Vilket gör det lätt att få svåra fallskador om balansen är dålig och vi ramlar.
Att öva balansen är faktiskt riktigt roligt, vilket går att göra på en myriad av olika sätt. Antingen balansera på ett ben på diverse olika sätt, eller stå på händer, i sidplanka, jula, på huvudet och så vidare. Titta på yogaställningar för inspiration. Det finns så otroligt många varianter för att både bygga upp balans samt styrka. För att klara av att hålla kroppen i balansövningar måste vi också använda många muskler, och ofta i hela kroppen. Vilket alltså leder till att vi får bra både styrke- samt balansträning.
Och just eftersom det är ganska svårt att balansera blir det också roligt, men långt ifrån omöjligt. Sätt upp mål på vad du ska klara, eller hur många gånger och öva. Man blir lite som ett barn igen, att klara av att jula med raka ben till exempel. Eller balansera på ett ben samtidigt som armarna gör något annat. Det kräver stort fokus och är en mycket rolig utmaning!
Jag tränar personligen majoriteten av min träning nu med just balansövningar för att det är så förbakat skoj. Stå på händerna är storfavoriten (och jag har aldrig varit starkare i överkropp inklusive bål!). Vissa dagar går det riktigt bra medan andra är balansen helt ur spel (väldigt beroende på vilken tid i månaden det är för mig som kvinna).
4. Sätt upp (lagom stora) mål
Det behöver verkligen inte sättas upp stora mål, som att springa lopp eller tävla. Utan exempelvis att jag ska kunna gå upp för den branta backen utan stopp under 30 minuters tid. Eller lära mig att stå på händerna. Eller gå ner i split (!). Eller att kunna gå till punkt x innan sommaren är slut.
Vad det än må vara, något som motiverar och inspirerar men inte känns pressande. Känns det jobbigt med tidspress passar man sig för det och sätter andra typer av mål.
5. Rör på dig så som du och din kropp tycker är roligt
Gör vad sjutton som gör träningen rolig! Dansa vilt i vardagsrummet, lek med barnen, trädgårdsarbete, promenader i skogen, kasta/sparka boll på en gräsmatta, ja vad det nu är som är kul och får dig att fortsätta röra på dig. Sätt upp ett mål på hur många gånger i veckan samt tid du vill få till med rörelse, och gör sedan något för att fylla dem. Vad det nu än är, det måste inte vara i ett schema eller en specifik typ av träning. Så längre du rör på dig.
Det enda måstet vi har för att behålla hälsan är att röra på oss. Den biten går liksom inte att komma ifrån, varpå det blir så otroligt viktigt att finna något som känns kul så att vi fortsätter.
Möjligheterna till rörelse är dock oändliga för att stärka våra muskler samt öka vår lungkapacitet. Alla måste till exempel inte löpträna. Många kommer aldrig att lära sig att tycka om att springa, hitta då något annat! Exempelvis promenera i en uppförsbacke med en bra podd i lurarna. Ta med dig ett par stavar ut i uppförsbacken någon gång i veckan och köp intervaller med att springa, eller gå snabbt uppför. Eller dansa, gå i trappor, jula, simma, yoga, spela paddel, gruppträna etc.
Gemensamt för alla som fortsätter träna är för att de tycker att det är roligt och värt. Att till och med längta till nästa pass av rörelse. Inte varje träningspass så klart, men nöjet måste överväger det jobbiga. Det är självklart att om man tycker att det är skittråkigt att sticka ut på den där springturen kommer det aldrig att hålla.
6. Planera träningen
Jag tycker personligen att träningen blir roligare och defintivt lättare om jag är mentalt beredd på den. Inte spontant en trött måndagskväll. Vet jag om att jag ska träna på onsdag förmiddag är jag inställd på det och gör det bara. Går jag och funderar på om jag kanske eventuellt ska försöka få in en springrunda någon gång och ”känner efter” när, blir det varken av eller roligt. Planera för att få in din träning och för att vara mentalt förberedd. Då finns det inga val för hjärnan att bestämma om den ”känner för det eller inte”.
7. Träna online
När kreativiteten och inspirationen tryter är det toppen att följa och betala för tjänster online som ger oss tips och klasser. Exempelvis yoga, pilates, styrketräning och så vidare. Gratis på exempelvis youtube. Men många betalwebbsidor erbjuder för en billig slant klasser på varierande längd tid som vi kan följa och därmed få instruktioner. Likväl som diverse program man kan köpa av träningsledare av olika slag. Mycket rekommenderat! Jag hade aldrig gjort yoga varje vardagsmorgon om det inte var för dessa onlineklasser.
8. Försök att få till träning i naturen
Naturen gör så mycket för vår hälsa. Jag får aldrig till mina tankebanor så bra som när jag promenerar i skogen. Fasiken vad jag får till det där ute 🙂 Med alla intryck hjärnan får från naturen hålls den lagom stimulerad samtidigt som så mycket annat positivt händer inom oss. Och ju gladare vi blir desto lättare och roligare blir det att träna. Naturen påverkar det ganska omedelbart, som få andra saker.