Du visar för närvarande Sårläkande växter du kan använda för sår samt andra hudproblem

Sårläkande växter du kan använda för sår samt andra hudproblem

Innan dagens vetenskapliga läkekonst med antibakteriella medel kunde ytliga skador såsom sår lätt bli infekterade. Men inte sjutton satt vi väl bara och glodde på såren och hoppades på det bästa? Nej, så klart inte utan vi använde diverse växter med antibakteriella och sårläkande egenskaper. Många av dessa är dessutom bland annat mjukgörande samt antiinflammatoriska och är därför utmärkta val vid sår likväl som andra hudproblem. Här är några exempel på naturens sårläkande växter.

Naturen bjuder på många växter och blad som kan användas för diverse hudproblem, minska risken för infektioner samt snabbare sårläkning. Jag har sållat ut några vilka är de som ofta används och är lätta att hitta. Alla de växter jag här skriver om har fler användningsområden än enbart utvärtes, men jag kommer i denna artikel fokusera på hur örterna kan användas på huden.

Klorofyll är sårläkande

Klorofyllet som finns i framförallt gröna växter har i sig visat på sårläkande egenskaper. Vid isolering av klorofyll har studier visat på en antibakteriell och antiinflammatiorisk verkan, samt snabbare sårläkning. Vilket får oss att anta att alla gröna blad kan vara hjälpsamma att sätta på sår!

Ofta kommer problemet dock från insidan

Utvärtes vård i all ära men många gånger (oftast?) kommer vår hudproblematik från insidan. Diverse utslag såsom eksem och nässelutslag kan exempelvis härstamma från allergier eller stress. Vi behöver alltså många gånger både stärka vårt inre samt lägga på växter på utsidan för att få en långverkande effekt. Inte enbart plåstra om såret.

Tänk på vilken tvål du använder!

Om vi försöker göra något åt ett återkommande problem såsom eksem eller torr hud är något av det absolut viktigaste för utvärtes vård enligt min mening att använda en mild tvål. Med mild menar jag inte enbart en parfymfri tvål (vilket är att föredra eftersom ”parfym” kan bestå av hundratals olika kemikalier) utan med så få konstiga ingredienser som möjligt. Ja, den tvålen kommer att vara lite dyrare men en absolut nödvändighet om du har känslig hy.

När jag var yngre hade jag alltid torra partier runt näsan, munnen, bröst och armhålor. För att inte tala om händerna, framförallt på vintern. Det spelade ingen roll hur mycket jag smörjde in mig. Men så bytte jag tvål, till milda, parfymfria utan kemikalier och har inte haft torra partier sedan dess. Jag har idag nästan aldrig torra händer ens på vintern! Även fast jag tvättar dem betydligt oftare idag än när jag var yngre. Dessutom tvättar jag inte mitt ansikte med tvålliknande produkter utan med oljebaserade. Och bara några fåtal gånger i veckan. Jag har aldrig haft bättre hy.

Precis som vår kropp kommer må dåligt om vi ger den icke-näringsfylld mat kommer vår hud få problem om vi enbart använder kemikaliefyllda hudvårdsprodukter, inklusive tvål. Det kan vara värt den extra slanten, som istället förhoppningsvis inte behöver läggas på att försöka behandla en problematisk hud senare.

Sårläkande växter

Här listar jag några av de vanligaste och mest effektiva växterna som kan användas för sårläkning eller andra hudproblem:

Groblad (plantago major)

Blad av groblad, plantago major, växer i en klunga tillsammans på gräs. Bladen är stora och gröna med stränger lodrätt.
Groblad växer nästan överallt vi människor finns och är utmärkt vid insektsbett eller för att dra ut stickor.

Om det är ett blad för sårläkning att komma ihåg är det groblad. Men sina sårläkande, antimikrobiella, mjukgörande, sammandragande samt antiinflammatoriska egenskaper är den helt fantastisk på att läka sår samt andra hudproblem.

Grobladen är en så kallad ”kylande” växt vilket innebär att den är bra att använda vid varma tillstånd, såsom inflammationer och svullnader. Men också för insektsbett och stickor. Vid insektsbett, inklusive bisting (bin är mycket snälla djur som behöver spara på sin energi, de stinger enbart om de är hotade med sitt liv och nära sitt bo) är groblad växten att leta efter. Mortla eller tugga upp bladet mellan tänderna till en massa och sätt på, eller gnid. Hjälper snabbt! Och bladet är så pass antiinflammatoriskt att det sällan är några problem med de bakterier som följer med från saliven.

Har du en sticka som är svår att ta ut gör du samma massa och lägger på, låter den sitta några timmar och testa sedan att pilla ut. Sitter stickan långt in kan du behöva byta omslag några gånger.

Dessutom går groblad att hitta precis just där vi människor är, den gror framförallt i gräsmattor och ytor vi människor har rört upp. Härligt samarbete oss arter emellan.

Rölleka (achillea millefolium)

Vita blommor av rölleka med svart bakgrund. Fyra grenar av röllekan syns med klaser av vita blommor med gult i mitten. Stoppar blod och sårläkande
Röllekan är utmärkt på att stoppa blod.

Röllekan är en av de mest kraftfulla växterna för att stoppa blödningar, bland annat genom att underlätta för koagulering. Krossa/mosa bladen och blommorna och sätt direkt på såret för att stoppa blödningen och påbörja läkning.

Men den stillar inte bara blod utan är dessutom antiseptisk, antimikrobiell, sammandragande, modulerar inflammationer samt är sårläkande. En helt fantastiskt växt för sår med andra ord. Eftersom röllekan är sammandragande är den också effektiv mot hemorrojder.  

Den största anledningen till att röllekan (tillsammans med groblad) är den jag anser alla bör känna till, är för att den växter precis överallt. Var i Sverige du än skadar dig är chanserna mycket stora att rölleka finns någonstans i närheten.

Blodrot (potentilla erecta)

Små gula blommor av blodrot, potentilla erecta. Blomman har fyra kronblad och gröna blad. Roten är röd. Stoppar blod
Det är den röda roten som används hos blodrotsväxten.

En annan effektiv växt, eller rot, för att stoppa blod. Roten läggs förslagsvis i alkohol för att dra under några veckor och kan sedan användas direkt på sår för att stoppa blod. Alkoholen färgas alldeles blodröd inom några veckor.

Det finns många små gula blommor men blodroten särskiljer sig med sina 4 kronblad. Den växter också överallt, framförallt på skogsstigar och i trädgårdar. Gräv upp en bit rot och skär i den, roten blir alldeles röd.

Daggkåpa (alchemilla vulgaris)

Droppar på daggkåpa, alchemilla vulgaris. Närbild på tre blad med droppar på sig.
Daggkåpan växer överallt och kan användas bland annat för sina sammandragande egenskaper.

En sårläkande och sammandragande växt som också är antiinflammatorisk vilket gör den utmärkt att använda på inflammerade sår och hudområden (eller invärtes). Används också vid munsår. Även ny forskning har visat på att daggkåpan kan minska tiden för läkningen av sår. Precis som för de andra sammandragande och sårläkande örterna kan daggkåpan vara effektiv vid hemorrojder.

Vallört (symphytum officinales)

klase rosalila blommor av vallört, symphytum officinale, med gröna ludna blad. Bilden är tagen med klasen och bladen i fokus och andra blommor av vallört i oskärpa i bakgrunden. Läker sår
Hela växten på vallörten kan användas; framförallt blad och rötter.

En av de mest sårläkande växterna. Så pass att man faktiskt bör undvika att lägga på vallört för tidigt i sårläkningen. Läggs den på öppna sår kan vallörten läka ihop skinnet men bakterier fastnar i såret. Den bör alltså användas först efter att det skapats en liten sårskorpa.

Vallörten är dessutom mjukgörande och förnyar cellbildning. Har du brutit ett ben någonstans i kroppen är vallörten det självklara valet att smörja runt området för snabbare läkning.

Brunört (prunella vulgaris)

Närbild på en brunört, prunella vulgaris, med många andra blommor av brunört i bakgrunden. Blommorna är lila och liknar en orkidee, gröna blad och växer i gräs. För sårläkaning och hudproblem
Brunörten växter i princip varendaste gräsmatta.

På engelska heter brunörten ”heal-all” (bland annat, men också self-heal) vilket antyder dess fantastiska läkande krafter. Växten är blodstillande, sammandragande, mjukgörande, sårläkande, antiinflammatorisk och antiviral. Ytterst verksamma egenskaper för att läka sår och andra hudproblem. Jag är nästan helt säker på att det växer brunört i en gräsmatta nära dig.

Johannesört (hypericum perforatum)

Många gula blommor av äkta johannesört, Hypericum perforatum. På blomklasen sitter både utslagan blommor och knoppar. Johannesörten är bland annat sårläkande och effektiv mot depressioner
Johannesörten lilndrar brännskador och nervskador.

Johannesört är utmärkt att använda på brännsår. Dock bör vissa personer inte vara i solen efter att man smörjt in sig med Johannesört eftersom de med känslig hy kan få lättare brännskador på huden. Men efter brännsår från solen, eller av andra anledningar, är Johannesört alltså utmärkt.

Örten är mycket användbar på nervskador, då oljan eller salva av johannesört kan smörjas på huden där nervskadan finns. Växten är dessutom sammandragande, antiviral och antiinflammatorisk.

En växt som visat sig användbar vid munsår och herpes. Dels kan den användas förebyggande för att drabbas av färre utbrott av herpes men den kan också förkorta utbrottet om den smörjs på vid första tecken.

Tack vare sina sårläkande egenskaper är Johannesört också effektiv på att minska ärrbildning. Den har traditionellt också bland annat används för blåmärken, stukningar, svullnader och ekkomys (blodläkage från blodkärl under intakt hud).

Ringblomma (calendula officinalis)

Oranga ringblommor står i solen med gröna blad och skälkar. Många ringblommor blommar samt att det finns knoppar, sårläkande växter
Ringblommorna kommer i olika varianter, bland annat både oranga och gula färger.

Ringblomman växer inte vilt men är otroligt lätt att odla i både kruka och rabatt. Den självsår sig dessutom enkelt till nästa år (men är dock enbart en ett-årig växt). En av de mest använda växterna för diverse hudproblem. Tillräckligt mild för att använda regelbundet och ofta, men stark nog att läka hudproblem.  

Det är de vackra blommorna som används vilka är sårläkande, lindrar inflammation, är milt antimikrobiell och kan skydda huden från strålningsskador. Genom att göra en olja och eventuellt en salva på ringblomma kan den användas på i princip alla typer av hudproblem; röda eller torra partier, utslag, sår, solbränna, eksem, ärr, mjäll, insektsbett och blöjutslag. När jag gör diverse hudvårdsprodukter för bebisar är det just olja på ringblomma jag använder.

Men ringblomman är också fantastisk för att stärka huden, tillföra fukt och öka elasticiteten. Så använd den inte enbart när du väl har problem med huden, utan regelbundet för att stärka hudens barriär. Jag använder ringblommsolja i princip alla mina hudvårdsprodukter.

 

Hur du kan använda dessa växter utvärtes

Det finns många sätt att använda bladen på. Det mest effektiva direkt vid sårbildning är att använda färska blad, tugga upp eller mortla dem till en massa som sedan sätts på såret. Sätt fast massan med plåster eller helst plåstertejp och byt ca var 2–3 timma. Att tugga massan är en gammal tradition och brukar sällan innebära några problem med bakterierna som kommer med saliven.  Men det går som sagt lika bra att mortla.

För att tillgå växterna året runt kan vi torka och/eller frysa in dem.

Olja

Det lättaste sättet att använda dessa växter under vinterhalvåret då vi inte kan springa ut och hitta groblad växandes i gräsmattan är att göra oljor. Växten läggs då i olja som får sitta i några veckor för att dra ut alla verksamma ämnen.

Salva

Oljorna kan sedan användas som de är eller göras till hudvårdsprodukter, exempelvis salva med bivax. En bra liten burk att ha med sig vid resor och ståendes hemma.

Själv gör jag olje-infusioner på diverse sårläkande växter, alla individuellt. Sedan blandar jag dem tillsammans med bivax och oftast lavendel eterisk olja (som också är antimikrobiell och sårläkande). Den salvan använder vi i familjen sedan på allt; ärr, torra hudpartier, för sårläkning (dock ej direkt på öppna sår), munsår och så vidare. Jag åker aldrig på semester utan att packa ner denna salva.

”Sits-bath”

Många av växterna jag här nämnt är sammandragande och därmed hjälpsamma vid hemorrojder. Testa att göra ett ”sits bath” med växterna. Gör en stark infusion med örterna, alltså använd mycket växter och låt de dra i flera timmar. Lägg sedan dessa i någon form av balja, eller speciella varianter som man kan köpas för att sätta på toalettstolen, där du sitter under ca 20 min minst två gånger dagligen. Mycket effektivt!

Dessa växter är vanliga i vår svenska natur (förutom vallörten som är mer sällsynt, dock är den vanlig odlad i trädgårdar. Samt ringblomman som odlas mycket enkelt i vår tempererade region).

Gå örtkurs – personligen eller online

Vill du lära dig hur du gör dina egna örtprodukter såsom oljor och salva? Kom på kurs i Mölnlycke (bara 10 min från Göteborg)! Jag håller flertalet örtkurser, bland annat en där du praktiskt får göra egna produkter och sedan ta med dem hem.

Samt en 2-timmarskurs kring örtkunskap, hur örter fungerar och hur du kan använda dem i varadgen.

Vill du lära dig mer om specifika vilda växter kan du istället komma på örtvandring. Vi träffas och pratar om örtkunskap samt går på en vandring för att identifiera diverse vanliga växter och hur de kan användas.

Dessutom erbjuder jag onlinekurser inom örtkunskap där du kan studera i din egna takt.

Läs mer på www.way-of-life.se och för att boka din plats.

Följ mig på sociala medier för mer om örter & hälsa!

© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar