Ringblomssalva har blivit en vanligt förekommande salva att stryka på sår, bränd hud eller torra läppar. Men ringblommans användningsområden sträcker sig så mycket längre än enbart hudproblem. Ringblomma är inte bara vacker att se på och enkel att odla utan är också mycket läkande utvärtes likväl som invärtes, mot inflammationer, oregelbunden mens och för att stimulera lymfsystemet bland annat.
Vem blir inte glad av ringblommans lysande vackra blommor som blommar en stor del av säsongen och som blommar mer ju mer vi plockar från planta?! Det är framförallt de vackra blombladen och knopparna på ringblomman som används. Där det finns gula, orange och lite rödlätta varianter. Så länge det är calendula officinalis är det den medicinala ringblomman.
Ringblommans egenskaper
Ringblomman helande egenskaper sträcker sig så mycket längre än till enbart dess imponerade effekter på hudproblem. Växten är sammandragande, sårläkande, modulerar både inflammationer och immunförsvaret, antimikrobiell, antispasmodisk, skyddar levern, mjukgörande, stimulerar lymfsystemet, agerar mot svamp och kan stimulera blodflödet till bäckenområdet och livmodern. Växten har även visat sig kunna motverka cancer och minska höga kolesterolnivåer. Vilket växt!
Ringblomman är rik på många farmaceutiskt aktiva komponenter såsom karotenoider (växters färgämne och bland annat prostadie till vitamin A), flavonoider (antioxidanter), glykosider (används bland annat sötningsmedel men också som läkemedel beroende på molekylbindningar), steroider (hormon), flyktiga olja (eteriska oljor) och aminosyror (proteiner).
En del av ringblommans helande effekter verkar bero på dess terpeninnehåll. En vanligt förekommande komponent i många växter, och återfinns i stora mängder i eteriska oljor. Terpener är en stor grupp av flertalet olika ämnen som ofta har en tydlig doft och har olika läkande effekter på oss människor. Exempelvis har terpenern linalool i lavendel en lugnande effekt.
Ringblomma utvärtes för hudproblem
Ringblomman är en av de mest använda växterna för diverse hudproblem. Tillräckligt mild för att använda regelbundet och ofta, men stark nog att läka hudproblem. Det är de vackra blommorna som används vilka är sårläkande, lindrar inflammation, är milt antimikrobiell och kan skydda huden från strålningsskador.
Genom att göra en olja och eventuellt en salva på ringblomma kan den användas på i princip alla typer av hudproblem; röda eller torra partier, utslag, sår, solbränna, eksem, acne, ärr, mjäll och insektsbett. När jag gör diverse hudvårdsprodukter för bebisar är det just olja på ringblomma jag använder. Likväl som att jag använder ringblomsolja i princip alla mina hudvårdsprodukter.
Blomman är fantastisk för att lindra alla typer av inflammationer på huden. Utmärkt att använda vid brännskador eller på blöjeksem för bebisar. Eller som salva på hemorrojder, samt örtblandning för ”sith-baths”. Men ringblomman är också fantastisk för att stärka huden, tillföra fukt och öka elasticiteten. Så använd den inte enbart när du väl har problem med huden, utan regelbundet för att stärka hudens barriär.
Ringblomma invärtes
Precis som ringblomman påverkar huden agerar den också invärtes, såsom att lindra inflammationer. Har du problem med en inflammerad mag- och tarmkanal (ofta tarmarna) kan ett regelbundet örtte på ringblomman hjälpa.
För lymfsystemet
En vanlig anledning att använda ringblomman invärtes är för att stimulera lymfsystemet. Växten ökar både cirkulationen av blod och lymfvätskan och hjälper därmed till att eliminera toxiner från kroppen. Jag har bland annat skrivit en artikel där jag tipsar om olika växter efter en nygjord tatuering, där örter som just hjälper lymfsystemet att lättare rena bort toxiner kan vara en bra strategi veckan efter tatueringen är gjord. Framförallt om tatueringen är gjord med färger.
Ansamlar du lätt och ofta vätska kan det till exempel vara lymfsystemet som behöver få lite extra hjälp, varpå ringblomman är en växt att använda.
För att stimulera mens och för kvinnohälsa
Ringblomman har förmågan att stimulera blodflödet till bäckenområdet och livmodern, vilket kan hjälpa till att få igång menstruation (när det är dags vill säga). En önskvärd effekt för personer med oregelbunden mens.
Förutom att hjälpa till att reglera en oregelbunden mens kan blomman också underlätta vid smärtsam menstruation. Blomman har dessutom i studier visat sig kunna hjälpa kvinnor i klimakteriet. För att få dessa effekter kan man göra ett starkt te, så kallad infusion, på ringblomma eller använda en tinktur.
Vid vaginal svamp kan en infusion på ringblomma sprutas upp i snippan. Eller användas i ”snippsauna” som nu börjar bli trendigt. Där ånga från förslagsvis ett örtte ångas upp i snippan över en pall eller speciell stol för just snippsauna.
Använda ringblomma
Ringblomman är en blomma med behaglig smak som det är lätt att göra ett örtte på. Dessutom anses den mycket säker, den enda indikationen är personer som är allergisk mot Asteraceae familjen. Studier har gjorts med mycket höga mängder ringblomma som visar sig icke-toxiskt även i dessa stora doser.
Använd växten i örtte (infusion), tinktur, olja, salva och så vidare.
Vilken fantastisk växt, eller hur?!
Kom på kurs i örtkunskap
Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Men också kursen ”Gör dina egna örprodukter” där vi gör flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem. Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.
Referenser
Ashwlayan, V.D., Kumar, A., Verma, M., Garg, V.K. & Gupta, SK. (2018). Therapeutic Potential of Calendula officinalis. Pharmacy & Pharmacology International Journal. 6(2). Pp. 149-155.
De La Foret, R. (2021). Calendula monograph. www.herbmentor.com
Gladstar, H. (2008). Herbal Recipes for Vibrant Health. Storey.
Hoffman, D. (2003). Medicinal Herbalism – the science and practice of natural medicine. Vermont: Healing Arts Press