Du visar för närvarande Varför du ska plocka och använda nässelfrön för stark hälsa

Varför du ska plocka och använda nässelfrön för stark hälsa

Under sensommaren och fram på hösten blommar nässlorna för fullt med stora klasar nässelfrön hängandes från grenarna. Frön som traditionellt har använts som mat för dess höga näringsinnehåll och stärkande effekter. Låt oss gå igenom varför nässelfrön bör vara en del i din kost för att stärka hälsan naturligt.

Läs också artikeln ”Brännässla är mer näringsfylld än något grönt salladsblad i matbutiken

Brännässlan är sannerligen en av de mest näringsrika vilda växterna du kan äta. Men under senare delar av sommaren när nässlan går i blom vill du inte längre plocka bladen eftersom de då kan innehålla för stora mängder kalciumkarbonatkristaller. Ämnen som kan vara allt för kraftfulla för njurarna, något som alltså är extra viktigt att tänka på om du redan har problem med njurarna.

Istället är det då dags att plocka de gröna fröna som hänger ner i klasar från stammen, mellan bladen. Som också de är fulla med näring!

Höga mängder näringsämnen i nässelfrön

Precis som bladen hos nässlan är fröna sprängfyllda med näring, med bland annat vitaminerna A, B, C, E & K, mineralerna järn, kisel, kalcium, magnesium, mangan, fosfor & kalium, betakaroten (provitamin A och antioxidant), karotenoider (antioxidanter bl.a.), folsyra och essentiella fettsyror.

”Nässelfröna har setts erbjuda antimikrobiella och antioxidanta egenskaper. Som i sin tur bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer”

Rent allmänt innehåller frön mer fettsyror än vad blommor och blad gör, och nässlornas frön likaså. Framförallt innehåller nässelfröna höga nivåer linolsyra, en omättad fettsyra som också kallas omega 6. Vilket är en av två essentiella fettsyror; omega 3 & 6. Fettsyror som vi alltså behöver för att fungera optimalt men som kroppen själv inte kan producera. Och som därmed måste fås genom maten vi äter. Linolsyra bidra bland annat till att behålla normala kolesterolnivåer i blodet.

När fröna har analyserats har de även setts erbjuda antimikrobiella och antioxidanta egenskaper. Vilket innebär att de skyddar cellmembranen mot skador orsakade av syreradikaler. Som i sin tur bland annat motverkar hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer.

Nässelfrön plockas från sensommaren fram till hösten, när fröna fortfarande är gröna. Nässlans blad kan plockas av de nässlorna som fortfarande inte gått i blom och därmed har frön.

Nässelfrön kan öka din energi & hjälpa utbrändhet

Tack vare nässelfrönas höga nivåer näringsämnen användes fröna förr till gamla och trötta hästar. Små frön med enormt mycket näringsämnen kommer såklart att naturligt och hållbart öka din energi, och hästars. Precis som många känner att nässelbladen också gör.

”Nässelfrön kan vara hjälpsamma vid utbrändhet och utmattning, för att de på ett skonsamt sätt stärker systemen och ökar energin”

Därav kan nässelfrön vara hjälpsamma vid utbrändhet och utmattning, för att på ett skonsamt sätt stärka systemen och öka energin.

Nässelfrön stärker urinvägar och njurar

Ett av de främsta användningsområdena för nässelfrön, där just fröna är den mest potenta delen av växten, är för att stärka urinvägar och njurar. Vare sig det är ett akut tillstånd eller återkommande problem, såsom upprepade urinvägsinfektioner.

 

Nässelfrön kan skydda lungorna och vara hjälpsamma vid astma

I en studie på möss från 2017 användes nässelfrön för att se om de har en skyddande effekt på astma. Mössen var inducerade med ämnen vilka framkallade lungbesvär i likhet med astma. Och gavs därefter extrakt av nässelfrön genom sondmatning under 8 påföljande dagar. Resultatet visade att nässelfröna signifikant minskade flertalet reaktioner och inflammationer i lungorna. Mer än hos de möss som istället fått det luftrörsvidgande ämnet teofyllin.

Resultatet från studien visade alltså att nässefrön har en skyddande effekt på möss med framkallad astma.

Hemskt att göra studier på djur där de i slutändan avlivas, för att se om naturliga ämnen kan användas och vara fördelaktiga för människan. Mänskligheten i ett nötskal dessvärre.

Vi kan dock hoppas att denna typ av effekt också kan hjälpa människor med astma och andra lungbesvär.

Hon- och hanplantor

När du bestämmer dig för att plocka fröna från nässlan vill du använda frön från honplantor. Om du har en hon- och en hanplanta bredvid varandra kommer du att förstå varför. Hanplantorna är mycket ynka i sitt fröbestånd, medan honplantan har stora klasar (i olika mängd så klart) hängandes ner mot stammen. Hanplantornas små frön står ibland rakt ut eller till och med uppåt. Medan honplantans klasar alltså hänger ner.

I början, mitten på sommaren/sensommaren när fröna först kommer, kan det vara svårt att se skillnad mellan hon- och hanplantorna. Men ju längre in vi kommer på sensommaren och hösten desto tydligare blir skillnaden.

”Hanplantorna är mycket ynka i sitt fröbestånd, medan honplantan har stora klasar (i olika mängd så klart) hängandes ner mot stammen”

Allt som oftast står de i klungor tillsammans, honplantorna för sig och hanplantorna för sig. De kan stå sida vid sida klungorna, men ändock samlade i honor och hanar. Har du otur hittar du bara ett bestånd med hanplantor. Fortsätt leta, det finns gott om nässlor i vårt land!

Nässlor i blom med honplantor och hanplantor precis bredvid varandra. Hanplantan till vänster och honplantan till höger

Här står hon- och hanplantorna precis bredvid varandra i klungor. Honplantorna till höger och hanplantorna till vänster. Honplantorna har stora klasar med gröna frön som hänger ner. Medan hanplantorna har ljusare klasar med ytterst få frön som står rakt ut.

Brännässla i blom, två stammar med nässelfrön ligger sida vid sida på altan. Hanplanta till vänster och honplanta till höger, som har mycket er nässelfrön som hänger i klasar ner. Närbild

Hanplanta till vänster, med få frön och som står rakt ut. Honplantan av nässlan till höger har istället många gröna frön som hänger ner i klasar.

Använd både färska och torkade nässelfrön

Du kan använda både färska och torkade nässelfrön, det går alltså utmärkt att äta dem direkt från plantan. Plocka fröna när de är gröna, från honplantor. Och se till att torka inför vinter och spara i glasburk.

Personligen klipper jag av stammen från växten och tar därefter av bladen direkt. Jag lägger sedan stammen med fröna i en papperspåse där de får torka några dagar. När fröna är torkade skakar jag påsen då vissa frön släpper. Resten av fröna drar jag loss (en underbart terapeutisk aktivitet).

Dosering av nässelfrön – hur mycket du kan använda

Nässelfröna är ytterst koncentrerade med näringsämnen, så du behöver inga större mängder för att få effekt av dem. Allt från 1–3 testskedar till 1–2 matskedar, per dag. Börja alltid smått och öka succesivt.

Hur du kan använda nässelfrön

Nässelfröna är riktigt goda, med en enkel och mild smak. Så de kan därmed användas till det mesta! I mat, bakverk, bröd, müsli, müslibars, gröt, sallader och så vidare.

Dessutom går det att göra tinktur på de torkade nässelfröna och använda bland annat för att stärka njurar och urinvägar.

Vill du lära dig mer om vilka vilda ätliga växter du kan plocka?

Gå en örtkurs för att lära dig mer om läkeväxter! Antingen personligen i Mölnlycke, precis utanför Göteborg, eller på distans online.

Följ exempelvis med på örtvandring för att lära dig mer om vilka vilda ätbara växter du kan använda för att stärka hälsan och lindra besvär. Antingen på plats i Mölnlycke, bara 10 min utanför Göteborg, eller online! Hålls från maj till september (online året runt).

Jag erbjuder dessutom flertalet kurser inom örtkunskap hela året om. Både personligen och online.

Missa heller inte att följa mig på sociala medier för att få upp örttips i flödet varje vecka!

Karoline Karttunen från Karolines way of life visar hur kirskål ser ut under örtvandring. Hon håller fram det gröna bladet med kirskål framför kameran och ler finuerligt

Följ med när jag visar vilka vilda växter du kan använda för att stärka din hälsa och lindra besvär. Mycket uppskattade örtvandringar som hålls från maj-sep. Resterande delar av året hålls örtkurserna inomhus samt online.

Referenser

Bhusal,K.K., Magar,S.K., Thapa,R., Lamsal, A., Bhandari,S., Maharjan,R., Shrestha,S. & Shrestha, J.. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon. 8(6). doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e09717

De la Foret, R. Stinging nettle. Hämtat den 2024-08-28 från: www.herbmentor.com

Irani, M. et al. (2009). Effect of Nettle Seed on Immune Response in a Murine Model of Allergic Asthma. Revue française d’allergologie (2009) 60.5 (2020). Pp 417–422.

Kress, H. (2106). Veckand växt: nässla). Hämtat den 2024-08-28 från: https://www.henriettes-herb.com/blog/vo-nassla.html

© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar