Du visar för närvarande Mineraler och kost som avgör hur bra din sömn blir

Mineraler och kost som avgör hur bra din sömn blir

Känner du dig ofta trött när du vaknar efter att du sovit en hel natt? Det kan bero på vad du äter och vilka mineraler du inte får i dig i tillräckliga mängder. Forskning visar att vissa näringsämnen kan spela en betydande roll när det gäller att förbättra sömnen och hjälpa till att känna dig utvilad på morgonen. Här listas några mineraler som är viktiga för en god natts sömn och vart du hittar dem.

Författare: Carl Broman för zlappa.com

Få 20% rabatt på Zlappa med koden wayoflife

Magnesium – positiva effekter på sömn kvalitén

Magnesium är ett viktigt mineral för många funktioner i kroppen, inklusive muskel och nervfunktion, proteinproduktion och benhälsa. Det finns också studier som visar att magnesium kan ha en positiv effekt på sömnkvaliteten.

Först och främst är magnesium viktigt för att reglera våra kroppars stressrespons. Eftersom magnesium medverkar i produktionen av hormonet kortisol, som frisätts när vi utsätts för stress. Brist på magnesium kan göra det svårt för kroppen att hantera stress vilket går ut över vår vardag och sömn.

Magnesium är också viktigt för att reglera kroppens melatoninproduktion. Melatonin är ett hormon som produceras av tallkottkörteln i hjärnan och som hjälper till att reglera sömn-vakenhetscykeln. Studier har visat att magnesium kan hjälpa till att öka melatoninproduktionen, vilket kan leda till en bättre sömnkvalitet.

Utöver detta kan magnesium också bidra till att minska muskelspänningar och oro, vilket kan hjälpa till att lindra sömnstörningar. En studie har också visat att personer som tog en magnesiumtillskott upplevde förbättrad sömnkvalitet och minskad tid att somna.

Så hur kan du få i dig tillräckligt med magnesium för att dra nytta av dess sömnförbättrande egenskaper? Magnesium finns naturligt i många livsmedel, inklusive gröna bladgrönsaker, nötter och fullkornsprodukter. Det finns också magnesiumtillskott för att säkerställa tillräckliga mängder av det viktiga mineralet.

Livsmedel med höga nivåer magnesium på bord. Skålar med gryn, bönor, linser och ärtor. Runt skålarna ligger nötter, aprikoser, mörk choklad, avokado, broccoli, banan och svarta vinbär. Mineraler för sömn
Magnesium finns i många livsmedel, framförallt från växtriket, men svensken äter generellt låga mängder växter och kan därmed få i sig allt för lite magnesium.

Vitamin D reglerar sömn- och vakenhetscykeln

Solskensvitaminet, Vitamin D, är nödvändig för att upprätthålla hälsan i många delar av kroppen, som skelett, muskler och immunsystem. Brist på Vitamin D kan, förutom försämra immunförsvaret, även ge dig problem med dina energinivåer.

Först och främst är vitamin D viktigt för att reglera nivåerna av kalcium och fosfat i kroppen, vilket är avgörande för att upprätthålla hälsosamma ben och tänder. Men vitamin D har också visat sig ha en inverkan på hjärnan och nervsystemet, där det finns vissa indikationer på att det kan hjälpa till att reglera sömn- och vakenhetscykeln.

En studie som publicerades i Journal of Sleep Research fann att personer med låga nivåer av vitamin D i kroppen hade en ökad risk för sömnstörningar och dålig sömnkvalitet. Forskarna bakom studien spekulerar i att detta kan bero på att vitamin D påverkar produktionen av melatonin. Utöver detta kan vitamin D också ha en inverkan på humöret och mental hälsa, vilket kan ha en indirekt effekt på sömnkvaliteten. Forskning har visat att personer med låga nivåer av vitamin D i kroppen kan ha en ökad risk för depression och ångest, vilket i sin tur kan påverka sömnen.

Så hur kan du öka ditt intag av vitamin D för att dra nytta av dess sömnförbättrande egenskaper? Vitamin D finns naturligt i vissa livsmedel, inklusive fet fisk, äggula och lever. Det är dock svårt att få tillräckligt med vitamin D genom kosten ensam och de flesta människor får det mesta av sitt vitamin D genom solens strålar.

Kvinna står i solljuset under solnedgång eller soluppgång. Närbild på kvinnan i profil som står med en armen upp och andra bakåt med solen i bakgrunden
Det mesta D-vitaminet får vi genom solen, det är alltså viktigt att vara ute tillräckligt i solen under sommarhalvåret.

Kalcium – medverkar i produktionen av melatonin

Även kalcium medverkar i många viktiga processer för kroppen, inklusive benhälsa, muskel och nervfunktion samt blodkoagulation. Utöver detta kan kalciumbrist ha en negativ inverkan på sömnen.

Kalcium är likt magnesium viktigt för att reglera produktionen av hormonet melatonin. Melatonin är ett hormon som produceras av tallkottkörteln i hjärnan och som hjälper till att reglera sömn-vakenhet cykeln. Studier har visat att kalcium kan hjälpa till att öka melatoninproduktionen som i sin tur kan leda till en bättre sömnkvalitet.

Dessutom är kalcium viktigt för att reglera muskelspänningar och avslappning, vilket kan bidra till att minska oro och stress, som är stora anledningar till sömnstörningar. Brist på kalcium kan också leda till muskelkramp och obehag, faktorer som kan påverka sömnkvaliteten negativt.

Utöver detta kan kalcium också bidra till att reglera produktionen av signalsubstanser som är viktiga för att reglera humör och sömn, inklusive serotonin och GABA. En studie har också visat att personer som tog kalciumtillskott upplevde förbättrad sömnkvalitet och minskad tid att somna.

Så hur kan du få i dig tillräckligt med kalcium för att dra nytta av dess sömnförbättrande egenskaper? Kalcium finns naturligt i många livsmedel, inklusive mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker, tofu och mandlar.

Det finns också kalciumtillskott för att säkerställa att du får tillräckligt av mineralet, som främst bör tas vid konstaterad brist på kalcium eller vid en kost med låga nivåer av kalciumrika livsmedel. För höga mängder av mineralet utan konstaterad brist kan istället ge negativa bieffekter, testa helst dina nivåer innan (på exempelvis vårdcentralen).

Mejeriprodukter samt andra livsmedel med kalcium på bord. Skålar med ost, nötter, fet fisk och gröna bladgrönsaker. En hårdost samt två kannor med mjölk står bakom skålarna. Mineraler kalcium för sömn
Kalcium finns i många livsmedel om äter vi en blandad kost med exempelvis mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker och nötter.

Sammanfattning mineraler för sömn

Magnesium, vitamin D och kalcium är tre näringsämnen som kan ha positiva effekter på sömnkvaliteten. Magnesium är viktigt för att reglera kroppens stressrespons och melatoninproduktion, vilket kan leda till en bättre sömnkvalitet. Vitamin D kan hjälpa till att reglera sömn- och vakenhetscykeln och kan också påverka vår mental hälsa. Och kalcium, liksom magnesium, är viktigt för produktionen av melatonin. Samtliga tre näringsämnen finns i många livsmedel och kan dessutom intas genom tillskott. För att uppnå en god natts sömn är det viktigt att få i sig tillräckligt med näring, inklusive dessa tre näringsämnen.

Få rabatt på kosttillskott hos Zlappa.com!

Zlappa är en hälsokostbutik på nätet med ett noga utvalt sortiment för bättre sömn, mer återhämtning och mindre stress. För att känna er trygga med Zlappa handlar ni alltid med 30 dagar öppet köp, fria returer och fri frakt över 299kr.

Om du är osäker på vad du behöver, kan du alltid göra Sömnkompassen (klicka här för att komma dit) för att få personliga rekommendationer på vilken produkt som passar dina behov.

I samarbete med Zlappa får ni 20% på ert nästa köp hos Zlappa.com. Skriv in rabattkoden wayoflife i varukorgen innan ni checkar ut! Rabattkoden går inte att använda tillsammans med andra erbjudanden eller rabattkoder.

Besök Zlappa, få 20% med rabbatkoden wayoflife

Magnesium+ från Better You

219kr

Kosttillskott Magnesium 90 kapslar www.zlappa.com

Magnesium+ är en kombinationsprodukt från Better You och innehåller tre olika sorters magnesium, formerna bisglycinat, citrat och malat, kombinerat med extrakt från spenat och nypon samt syraneutral vitamin C

Vitamin D3 25µg från Solgar

149kr

Kosttillskott D-vitamin 1000 IU 90 tabletter www.zlappa.com

Vitamin D3 (Cholecalciferol) 1000 IU (25 µg) är en premiumformula som tillför D-vitamin i den form som är enklast för kroppen att använda – D3.

Magnesium Kalcium 2:1 50mg från Terranova

252kr

Kosttillskott magnesium och kalcium 100 vegetabiliska kapslar www.zlappa.com

Magnesium och kalcium är livsnödvändiga mineraler vars balans i kroppen är mycket viktig. I Magnesium Calcium 2:1 Complex 50mg har Terranova skapat sammansättning med detta i åtanke. Kosttillskottet innehåller deras unika vegetabiliska Magnifood® Complex som innehåller riskli, korngräspulver, nässelblad, ingefärsrot, grönt havrefrö, alfalfa och åkerfräken. Detta förstärker upptaget av innehåller.

Besök Zlappa, få 20% med rabbatkoden wayoflife

Referenser

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912284/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32156230/

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/9/1912

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.12084

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar