Du visar för närvarande Recept på örtte som lindrar magbesvär och gaser

Recept på örtte som lindrar magbesvär och gaser

Vem får inte uppblåst mage, gaser som sitter fast och magknip emellanåt? Vissa mer än andra, framförallt vid bekymmer som IBS. Lyckligtvis finns det många örter som kan hjälpa dessa akuta eller kroniska besvär. Örter som vi lätt kan få tag på, till och med i de flesta matbutiker. Här är ett recept på ett örtte som både är gott och effektivt för att underlätta problem med matsmältningssystemet såsom tarm- och magknip.  

Det finns många fantastiska örter som kan hjälpa oss när matsmältningssystemet inte riktigt funkar som det ska. Eller när vi till exempel ger systemet mat som är svår att processa.

Här ger jag ett recept på mitt favorit-örtte för mage och tarm, som jag dricker och bjuder på efter maten eller när någon klagar på magsmärtor. Ett te som inte bara är effektivt för att lugna magen och hjälpa gaser på traven, utan också är väldigt gott. Om man gillar fänkål som ju påminner om lakrits i smaken vill säga (uteslut fänkålen om du har svårt för den smaken). Självklart kan du utesluta någon av örterna om du så önskar.

Hur du gör ett medicinalt te

Det är stor skillnad mellan att dunka en tepåse i en kopp vatten några minuter, och att göra ett medicinalt verkande te. När vi gör ett medicinalt te vill vi ha större mängder örter i och låta det dra längre än ett te vi mest dricker för smakens skull.

Så klart varierar mängden från ört till ört men generellt brukar man säga att vi bör använda minst 1 matsked torkad ört (eller blandning) per kopp vatten (2,5 dl). Det ska sedan stå och dra i minst 20 minuter, helst flera timmar.

Om du vet att du vill dricka teet efter middagen exempelvis bör du förbereda teet redan innan du äter. Eller till och med på morgonen. Bäst är då att använda en termos där örterna får ligga i det varma vattnet och extrahera alla verksamma ämnen under flera timmar. Då får vi ett verksamt medicinalt te.

Handgjord keramikkopp med örtte till toppen. Muggen är till hälften grön/blå och övre hälften brun. Den har ett handtag. Keramikkoppen står på ett träbord med mörka frön eller kryddor bredvid, det kan vara nejlika eller stjärnanis. Recept på örtte för mahknip och gaser
Att dricka ett välsmakande örtte ur en vacker keramikkopp är helande på många sätt. För att få teet medicinalt behöver vi använda större mängder örter än vi gör i ett te vi dricker främst för smakens skull.

Örter för att minska magknip och gasbildning

Som ni ser nedan är samtliga örter i teet vanliga kryddor och örter vi använder i våra kök. Enkla att få tag på, smakrika och har en positiv effekt på matsmältningssystemet. Det finns alltså en stor mening med att använda mycket kryddor i matlagningen, varje dag.

Samtliga örter är så kallade ”aromatiska” växter. De innehåller många eteriska oljor och därför har de stark doft och smak. Aromatiska örter anses just ha en lugnande effekt på matsmältningssystemet. Så om du vid tillfälle är någonstans och osäker på vad som skulle kunna hjälpa en besvärlig mage eller tarm, dofta runt i kökskryddorna och gör te på de kryddorna du hittar med stark doft.  

Här är de 5 örter jag använder i detta recept för att underlätta matsmältningen:

Fänkålsfrön

Fänkålsfrön är en fantastisk ört för att bland annat minska magknip och för att underlätta gasbildning. Perfekt när det bubblar i magen och gaserna känns som om de sitter fast. Fröna hjälper de flesta bekymmer vi känner i matsmältningssystemet och kan underlätta regelbunda besvär hos personer med IBS.

Fänkålsfröna har antispasmodiska egenskaper och är därför bra vid kramper i magen och tarmen. De har dessutom visat sig effektiva vid matförgiftning. Fröna är även milt laxerande och således effektiva vid förstoppning. Gillar man lakritsliknande smaker är fänkålsfröna också fantastiskt goda att göra te på, samt använda i matlagning.

Har du återkommande problem med matsmältningssystemet, såsom gaser, IBS och kramper är fänkålsfröna mycket fina att regelbundet använda både i matlagning, såsom grytor och soppor samt i teer. Krossa dem gärna en aning innan användning för att underlätta upptaget.

Korianderfrön

Korianderfrön är välanvända för sina lugnande effekter på magen, mot diarréer, gasbildning och rent allmänt dålig matsmältning. Men också för att balansera blodsockernivåer, ta ner högt blodtryck och balansera kolesterolnivåer. De har alltså många effekter på matsmältningen och resterande organ som får arbeta med det vi stoppar i våra kroppar.

Dessutom är korianderfröna smakrika och en hälsosam krydda att regelbundet använda i matlagningen.  Både för smaken och för dess hälsoeffekter. Får du ofta ont i magen skulle jag rekommendera att ofta använda både koriander och fänkålsfrön i din kost. I allt från grytor till brödbak.

Närbild på korianderfrön i vit skål. Den vita skålen ät full med korianderfrön och det ligger frön runt hela skålen. ört för magknip och gaser
Korianderfrön är goda att använda både i matlagning och teer.

Nejlika

Nejlika är en beprövad krydda för sina positiva och lugnande effekter på matsmältningssystemet. Den är dessutom smärtstillande vilket blir mycket tydligt om vi tuggar på en hel nejlika. Väldigt  effektiv vid tandvärk! Testa att tugga på en nejlika vid värkt i tänder eller tandkött. Otroligt potent med sina smärtstillande och bedövande effekter. Väl värt att testa för att förstå hur snabbt växter kan verka.

En av de aktiva ingredienserna i nejlika är ämnet eugenol som har studerats för sina positiva effekter mot tarmcancer men också inflammationer i lederna. Det är just detta ämne som tros vara det som ger nejlikan den smärtstillande verkan, likväl som antibakteriell.

Det går att dricka te på nejlika vid magbesvär såsom magknip, gaser eller problem med matsmältningen. Eller tugga på några hela korn, vilket inte är för den kinkige eftersom nejlikan är mycket stark i smaken.


Pepparmynta

Pepparmyntan är en känd och effektiv ört för magbesvär som kan lindra allt från magknip till diarréer. Har du på något sätt problem med matsmältningssystemet är pepparmynta en av örterna att först testa. Magknip, gaser, kolik, diarréer eller efter maten för att underlätta matsmältningen exempelvis. Dessutom är det en växt som faller många i smaken och kan användas tillsammans med mindre smakrika örter för att göra ett godare te.

Pepparmyntan fungerar mycket bra för alla temporära besvär i matsmältningssystemen. Men örten har också i studier visat sig effektiv för mer regelbundna bekymmer såsom IBS.  

Ingefära

Ingefäran är en värmande ört som sätter igång processer i kroppen, och kan hjälpa många typer av matsmältningsproblem. Och är därför utmärkt när det känns som att matsmältningssystemet är ”fast”, till exempel i form av gaser, förstoppning och rent allmänt långsam matsmältning. Te på ingefära är ett bra sätt för att få de igångsättande effekterna.

Ingefäran är dessutom välkänd för sina effekter mot illamående. Samt som milt smärtstillande för vissa typer av smärtor, till exempel mot kramper som uppstår på grund av diarréer (eller vid mens). Eftersom ingefäran är antiinflammatorisk kan den eventuellt underlätta inflammatoriska besvär, såsom IBS, vid regelbunden användning.  

Rot av ingefära ligger på ett träbord. Bredvid roten ligger några gröna blad. Ingefärsroten är färsk och hel med skalet på.
Ingefära är bra för hela matsmältningssystemet och sätter igång processer i kroppen med sina värmande egenskaper.

Recept på örtte för att minska magknip och gaser:

Till 1 liter vatten:

1 msk             Fänkålsfrön

½ msk            Korianderfrön

2 msk              Pepparmynta

½ msk             Ingefära

Ett par hela nejlikor (testa dig fram smakmässigt, de kan ha ganska stark smak)

Mortla gärna nejlikan, fänkåls- och korianderfröna för att krossa de hårda skalen och därmed få ut mer av fröna. Det är inte nödvändigt men ger bättre effekt. Lägg örterna i en tekanna eller termos och häll på varmt vatten. Låt sitta minst 20 minuter upp till en hel dag (det kan därför vara att föredra en termos som håller värmen). Drick och njut!

Ett sannerligen gott te om man gillar lakritssmaker (eftersom fänkålsfröna ger mycket smak). Med andra ord enkelt att dricka regelbundet efter måltider. Framförallt om du har tarmbesvär såsom IBS. Ett bra tips är att blanda till en stor sats örter som du lägger i en glasburk och kan använda vid behov.

Du kan också leka runt med mängderna av vardera ört för att se om du hittar en blandning som passar dig som individ ännu bättre. Vi är alla olika.

Kom på kurser i örtkunskap

Vill du lära dig mer om örtkunskap håller jag flertalet kurser i Mölnlycke. Bland annat örtvandringar från vår-höst. Även en kurs om örtkunskap och hur dessa växter enkelt kan användas i vardagen. Där ger jag många tips på vilka olika produkter man kan använda, hur samt när vilka passar bäst.

Vill du lära dig mer ingående hur du gör dina egna örtprodukter håller jag en kurs i Mölnlycke där vi pratar örtkunskap och gör flera produkter som du får ta med dig hem. Denna kurs är alltså mest praktiskt där du själv får vara med och göra produkterna.

Kolla också in min onlinekurs ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics.

Besök min websida för mer information 🙂

Referenser

Brown, K. (2016). Herbal roots magazine – fennel.

Mase, G. (2013). The wild medicine solution – healing with aromatics, bitter and tonic plants. Vermont: Healing Art Press

www.herbmentor.com – en amerikans betalwebbsida med oändliga mängder information om örter i form av artiklar, videon, intervjuer, podd cast och så vidare. En av de ledande sidorna i USA. Väl värt pengarna! De har även en gratis förenklad webbsida: www.learningherbs.com

© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar