Det är nästan enklare att skriva om vad rölleka (Achillea millefolium), också kallad röllika, inte gör än vad den gör. Röllekan är sannerligen en växt med en lång lista på verkningsområden! Med allt från att stoppa blod till att lindra vid feber.
Röllekan är en växt vi med säkerhet vet har använts av människor kanske till och med så länge vi vandrat på denna jord. Pollen från växten har hittats i gravar med neandertalare som levde 65 000 år före Kristus. En växt vi alltså har en lång historia med. Röllekan är listad som en av mest använda växtarterna de senaste 3000 åren, inom både traditionell folkmedicin likväl som dagens konventionella medicin. Inte illa.
Det är idag dessutom en av de mest studera läkeväxterna runtom i världen.
Jag har sett under mina örtvandringar, örtkurser och genom sociala medier att många har en relation till röllekan. Medan många istället inte alls vet om att den är ätbar. Det är dock en växt jag alltid får många kommentar och reaktioner på när jag skriver om den. De som har en relation till röllekan verkar ha en djup sådan.
Så här ser rölleka ut
Rölleka tillhör de korgblommiga växterna, så kallade Asteraceae. En ört som växter i enorma bestånd där den växter. Den tar nästan över mer än maskrosen till och med, men av någon anledning upprör röllekan inte lika starkt som maskrosen.
De gröna karaktäristiska bladen finns i mångas gräsmattor från tidig vår till sen höst. Och under sommaren blommar röllekan länge (från juni till augusti) med vita blommor som sitter i klasar.
Röllekans egenskaper sammanfattat
Med så många användningsområden är det lätt att förstå varför röllekan varit en av människans viktigaste växter under vår existens.
Röllekan innehar nämligen egenskaper såsom att vara antiinflammatorisk, antimikrobiell, antioxidant, kramplösande, smärtstillande, blodstoppande, svettdrivande, urindrivande, sammandragande, agera mot svamp, främja matsmältningen, skydda levern och motverka cancer. Bland annat.
Traditionellt (och än idag) har röllekan exempelvis använts för matsmältningen, mot huvudvärk, för att stärka njurar och urinvägar, tunga menstruationer, magsår men likväl på utsidan för inflammationer eller sår på huden.
Precis som för de flesta växter understryker nutida studier det traditionella sättet röllekan har använts på. En översiktsartikel från 2017 bekräftar exempelvis den traditionellt etnofarmakologiska användningen av rölleka och skriver att växten är ett av de mest lovande växtbaserade läkemedlen för att behandla mikrobiella infektioner.
Rölleka för att stoppa blod
Det är få växter som är så effektiva på att stoppa blod som röllekan är. Och har använts i diverse slagfält just för dess förmåga att relativt snabbt stoppa blödningar. Idag åker vi självklart till akuten vid allvarliga skador men kan få stor hjälp av röllekan vid mindre blödande sår.
Personligen är röllekan det självklara bladet jag hämtar när jag skurit mig eller rent allmänt fått ett sår.
För kvinnohälsan – rölleka vid tunga menstruationer
Just tack vare dess förmåga att stoppa blödningar är röllekan också hjälpsam vid tunga menstruationer. Likväl som att sätta igång stagnerad blod och förbättrar blodets cirkulation. Eftersom röllekan dessutom är milt smärtstillande kan växten hjälpa kvinnor vid menskramper. Röllekan har med andra ord flertalet egenskaper som är fördelaktiga för kvinnohälsan.
Att använda rölleka på huden
Röllekan (blommor och blad) används inte bara på huden för att stoppa sår utan växten är även effektiv för andra typer av hudbesvär, bland annat agerar den sårläkande. Men likväl för att den också är antimikrobiell, antiinflammatorisk och sammandragande. Tugga på eller mosa bladen och sätt det på såret helt enkelt, tillsammans med ett plåster eller plåstertejp.
Dessutom gjordes en studie där behandling med rölleka under 2 månader visade en markant förbättring på rynkor och porer, i jämförelse med placebo. I denna studie användes ett 2% extrakt av rölleka.
Läs mer om vilka örter du kan använda på huden i artikeln ”Sårläkande växter du kan använda för sår samt andra hudproblem”.
Rölleka som antiinflammatorisk ört
De senaste åren anser jag att begreppet antiinflammatorisk har missbrukats en del, i en tid då allt fler har låggradiga kroniska inflammationer (läs mer här om låggradig kronisk inflammation) letar personer i större utsträckning efter livsmedel som agerar antiinflammatoriskt.
Alla växter agerar antiinflammatoriskt, i en större eller mindre skala. Så genom att äta många typer av örter, grönsaker, frukter och annat från växtriket kommer du inte bara få en antiinflammatorisk verkan, utan även alla de andra ämnen som bidrar till att din hälsa stärks. Det är främst inte inom växtriket vi har växter som agerar ”för eller emot” inflammationer – ät en stor variation växter för att motverka inflammationer!
Med det sagt är röllekan en av de örter med stark antiinflammatorisk verkan både invärtes och utvärtes.
Följ mig på sociala medier för mer om örter & hälsa!
Rölleka hjälpsam för inflammerad hud
I en studie utförd 2017 användes ett traditionellt oljeextrakt av röllekan på irriterad hud under 7 dagar, där oljeextraktet visade sig ha uppenbara antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom sågs röllekaoljan återställa hudens pH-balans samt ha en positiv inverkan på hudens återfuktning.
I röllekan finns exempelvis luteolin, apigenin och deras glykosider, koffein- och klorogensyror samt klorofyllderivat, vilka redan är kända som antiinflammatoriska medel och alltså också hjälpsamma utvärtes på huden.
Rölleka för mag- och tarmkanalen
Eftersom rölleka är både bitter och aromatisk (med mycket smak och doft) underlättar växten matsmältningen såsom att minska på gaser och kramper, öka mängden galla vilket bryter ner fett från maten samt rent allmänt hjälper personer med inflammerade tarmar.
Rölleka vid feber och förkylningar
En av röllekans egenskaper är att agera ”kylande”, bland annat genom dess svettdrivande effekter. Därför är röllekan en klassiker vid feber för att öka svettning, vilket i sin tur kylen ner kroppen och därmed kan minska kroppstemperaturen.
Dessutom hjälper röllekan på många andra plan vid diverse infektioner såsom att agera antimikrobiellt och antiinflammatoriskt. Personligen använder jag nästan alltid rölleka i mina förkylningsteer.
Lär dig mer om vilka örter du kan använda vid förkylning & influensa i workshoppen online ”Håll dig frisk i vinter med hjälp av örter”.
Använd både blommor och blad
Du kan använda både blommor och blad av röllekan. I blommorna sitter det allra mest eteriska oljor och dessa anses därför vara extra potenta som medicin. Oftast används en blandning mellan blommor och blad.
Däremot bör du använda vild rölleka och inte de förädlade, ofta färgglada, sorterna. En studie gjord 2023 visade bland annat på att odlad rölleka inte innehåller lika stora mängder antioxidanter som vild rölleka. Men skörda alltid med respekt!
Använd växten färsk, torkad, i teer, finhackade blad i mat, oljeutdrag, som tinktur eller pulver.
När du inte bör använda rölleka
Under graviditet bör röllekan undvikas eftersom den inte kunnat bevisats vara säker (som så många andra växter är det alltså en försiktighetsåtgärd).
Växten bör även undvikas om du tar antikoagulerande läkemedel samt om du är allergisk mot korgblommiga växter.
Lär dig mer om rölleka genom örtvandring – personligen eller online!
Om du är nyfiken på att lära dig mer om rölleka samt andra vilda ätliga växter – följ med på örtvandring personligen precis utanför Göteborg (från maj-sep) eller se den filmade örtvandringen jag har online. Under dessa får du inte bara lära dig vilka vilda växter du kan äta och använda utan också hur – för att stärka hälsan och lindra besvär.
lär dig identifiera vilda ätliga växter
Referenser
Czech, K. et al. (2023). Phytochemical Profiling, Antioxidant and Tyrosinase Regulatory Activities of Extracts from Herb, Leaf and In Vitro Culture of Achillea Millefolium (Yarrow). Molecules. 28(12). Pp 4791.
Herbmentor. Yarrow monograph. Prenumerationssida.
Hoffman, D. (2003). Medicinal Herbalism. Healing Arts Work: Vermont
McIntyre, A. (2019). The complete Herbal Tutor. Aeon: London.
Noel Groves, M. (2016). Body in to balance. Storey: North Adams
Sofi Imtiyaz, A., Gopalakrishnan, B. & Venkatesalu, V. (2017). Pharmacognosy, Phytochemistry and Pharmacological Properties of Achillea Millefolium L.: A Review. Phytotherapy research. 31(8). Pp 1140–1161.
Tadić, V. et al. (2017). The Estimation of the Traditionally Used Yarrow (Achillea Millefolium L. Asteraceae) Oil Extracts with Anti-Inflamatory Potential in Topical Application. Journal of ethnopharmacology. 199 (2017). Pp 138–148.
Hej! tack för ett superintressant inlägg, alltid trevligt att läsa om olika örter:)
Hej! Kul att du gillade inlägget 🙂 Och tack för härlig feedback! Ja, visst är det skoj att dyka ner hos örterna och förstå dem lite bättre 🙂