Du visar för närvarande Därför blir du glad av kaffe och koffein

Därför blir du glad av kaffe och koffein

Den där koppen morgonkaffe… Trygghet, kärlek, värme och ett måste för så många individer. Visst blir man glad av kaffe och koffein?! Få andra livsmedel har en sådan stark känslomässig koppling som just kaffet. Eller ska vi kalla det beroende? I vilket fall, kaffet är en mycket kraftfull växt som påverkar oss på många sätt, bland annat genom att frisläppa flertalet signalsubstanser. Här är anledningarna till att kaffet gör så att vi mår så bra.

Andra artiklar om kaffe:

Hur påverkar kaffe sömnen?”

Så här allvarligt påverkar kaffe vår respons till stress

Är koffein en drog?

Först och främst behöver vi förstå att kaffe är en drog. Hur gärna vi än vill tänka att så inte är fallet, är kaffe världens mest accepterade drog. Med den potent stimulerande alkaloiden koffein (läs mer om vad en alkaloid är) som finns i så många som runt 60 växter. Det är ju så klart därför vi älskar kaffebönan så mycket. För att den påverkar oss starkt.

Koffein är den mest studerade psykoaktiva substansen (en substans och drog som påverkar vår hjärna, absolut inte nödvändigtvis hälsofarlig men som påverkar vår hjärna på något sätt) i världen. Det är först när vi inte intar koffein regelbundet som vi inser kraften i denna centralstimulerande drog, när den väl intas. En mycket potent växt!  

Varför vill jag understryka att kaffe är en drog? För att det finns allt för mycket stigma kring vad som faktiskt är en drog och vilka som tar doger. Koffein, alkohol och nikotin är lika mycket droger som alla de olagliga varianterna av starka substanser. Om vi själva inser potensen i dem och vårt eget beroende kanske vi också kan ha en aning mer ödmjuk inställning till personer som är beroende av andra substanser. Samt att vi lurar oss själva till vilka som är ”farliga” och inte. Många substanser är inte direkt farliga i sig, utan det är hur vi använder dem och i vilka mängder.

Nej, jag är inte emot kaffe

Jag är verkligen inte emot kaffe. Utan älskar bönan precis som de flesta vuxna. Och har framförallt allra största respekt för denna mycket kraftfulla läkeväxt. Men slås av hur förbaskat svårt det är att kontrollera mitt beroende av substansen. Den kontrollerar mig. Det går liksom inte att leva i samhället så som det idag ser ut utan att vara hög på kaffe. Den mänskliga hjärnan skulle varken hinna eller orka med det. Och vad leder det till i nutidsmänniskan? Adderad stress och sömnlöshet kanske?

Så jag anser att vi absolut bör ifrågasätta vårt dagliga användande av en stark drog. Ett sådant intag kommer alltid påverka kroppen på ett eller annat sätt. 1 av 3 vuxna har till exempel sömnproblem.

Kvinnlig barista häller upp mjölk i capuccino. Hon häller den så att mjölken bildar ett mönster av en blomma. Koppen är röd och mönstrad med blommor. Kvinnan har ringar på sina händer. Kortet är taget så att man enbart ser händerna, koppen och mjölkkannnan. Glad av kaffe och koffein
Anledningen till att vi älskar kaffe så mycket är just för dess kraftfulla effekt på vårt humör och vakenhet. Så vad är då skillnaden mellan denna stimulerande växt och andra droger?

Glad av vårt älskade kaffe och koffein

I vilket fall, nu var det varför vi blir glada av kaffe som denna artikel skulle fokusera på. Anledningarna till att vi vill använda växten dagligen.  

Den där koppen morgonkaffe, eller eftermiddagskaffet, får oss ofta inte bara att piggna till rent fysiskt utan får oss också att må lite bättre. Så låt oss nu gå igenom vad som händer i våra kroppar när vi dricker kaffe och varför drycken får oss att må så bra.

Koffein är stimulerande

Kaffe bidrar med en uppiggande effekt genom att koffeinet dockar in i adenosin-receptorer i hjärnan och hindrar adenosinet från att verka som det normalt gör; lugnande. Adenosin är en neurotransmittor som vanligtvis minskar aktiviteterna i hjärnan och därmed får oss att känna trötthet. Men när koffeinet tar dess plats stimuleras alltså hjärnan till att fortsätta sin aktivitet. Vi blir med andra ord inte lika trötta, känner oss alerta och dessutom mer uppmärksamma.

Och genom att minska tröttheten orkar vi rent generellt också mer; vara mer sociala, jobba och engagera oss mer. Vilket ju känns bra för stunden och gör oss kanske lite gladare.

Adenosinet försvinner dock inte från hjärnan, utan produceras precis som vanligt stigande under dagen för att vi till slut ska bli trötta och somna på kvällen. Så vad händer? Jo, det ligger där och ackumuleras och väntar på att få docka in i receptorerna när koffeinet släppt. När koffeinet väl avtagit får vi istället mycket höga mängder adenosin i receptorerna vilket får oss att krascha och bli väldigt trötta. Därav blir vi beroende av att konstant fylla på med det där koffeinet.

Kaffe förstärker dopamin

Den kanske största anledningen till att vi känner oss gladare efter en kopp kaffe är att koffein ökar dopaminet i hjärnan. När koffeinet dockar in i receptorerna för adenosin och agerar stimulerande förstärks också signaleringen av dopamin i hjärnan.

Dopamin är signalsubstansen som får oss att känna glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation. Inte konstigt att kaffe har blivit en social dryck. Och älskad. Det är också just den signalsubstans som kopplas till beroende.

Två kvinnor sitter och dricker kaffe tillsammans på vad som ser ut som ett kaffe med träbord för utomhusbruk. På bordet ligger en bukett röda rosor och det står två svarat kaffefat. Kvinnorna håller en varsin svart kaffekopp i handen som är uppdruckna. Bilden är tagen så att man inte ser ansiktena på kvinnoran utan framförallt händerna och kaffekopparna. Ena kvinnan har många smycken runt sin handled och ringar på fingrarna. Glada av kaffe
Kaffe har blivit en av våra mest uppskattade sociala drycker. Bland annat genom att kaffe frisläpper dopamin vilket får oss att känna glädje.

Kaffe frisläpper adrenalin

När koffeinet når hjärnan uppfattas aktiveringen som en nödsituation och hypofysen signalerar därmed till binjurarna att frigöra adrenalin. Ett stresshormon och neurotransmittor som gör oss redo att kämpa i en stressfull situation (mot ett rovdjur eller idag en stressad arbetssituation). Vi aktiverar alltså det sympatiska nervsystemet, ”fight or flight”.

Adrenalin får oss ofta att känna oss ”levande” just eftersom vi måste aktivera alla våra sinnen för att kunna springa ifrån det där rovdjuret. Anledningen till att många sysslar med extremsporter, just för att få kickar av adrenalin (bland annat).  

Kaffe frisläpper serotonin

Koppen kaffe kommer även att frisläppa serotonin, som är en så kallas monoamid precis som dopamin och adrenalin. Serotoninet påverkar bland annat vår vakenhet, likväl som lusten till både mat, sex och livet.

Men det är inte enbart kaffet i sig som bidrar till mer serotonin utan faktum är att värme frisläpper denna signalsubstans. Genom att dricka en varm kopp kaffe (eller annan varm dryck såsom te) frisläpps serotonin i våra hjärnor. Vi älskar helt enkelt att dricka varma drycker.

Glad av kaffe och koffein på grund av placebo?!

Intressant nog verkar en del av koffeinets effekt faktiskt vara placebo. Vi får den starka uppiggande effekten just också för att vi förväntar oss den. Vilket blir tydligt med den pigga känslan som kommer ganska omedelbart efter en kopp kaffe, även fast det tar ca 20 minuter för koffeinet att ge effekt i hjärnan. Tankens kraft är oändlig. Tänker vi att kaffe gör oss glada blir vi också ganska glada när vi dricker kaffe.  

Andra djur gillar också koffein

Det finns som sagt runt 60 växter som producerar koffein och människan verkar inte vara det enda djuret som gillar effekten alkaloiden ger. Forskare har sett att blommor som producerar koffein i sin nektar får fler bin på besök. Även bina verkar alltså uppskatta den arbetshöjande substansen.

Kaffe i kaffekanna med kaffefilter och kaffesil ovanpå. Det står tre stycken kaffekannor bredvid varandra och en kakkefanna med varmt vatten. Bredvid kaffekannan står också en kopp i stål.
Doften, smaken, känslan och effekten av kaffe… så älskad av många människor. Men vi är faktiskt inte det enda djuret som uppskattar koffein. Även bin verkar föredra blommor som producerar koffein i sin nektar.

Överdosering av kaffe

Men den där underbara känslan av kaffe är en effekt som lätt kan gå överstyr, så att vi istället inte mår så gott. Att överdosera på koffein ger samma biverkningar som av andra stimulerande droger; nervositet, rastlöshet, irritation, skakningar, kramper och till och med hallucinationer i mycket höga doser (oftast i samband med koffeintabletter).

Sammanfattning

Kaffe med sitt koffeininnehåll frisläpper alltså en härlig sörja av diverse ämnen som får oss att bland annat känna glädje, eufori samt energi; serotonin, dopamin och adrenalin. Tillsammans med dess uppiggande effekter genom att koffeinet förhindrar tröttnadshormoner adenosin är det inte konstigt att vi blir glada och upprymda av kaffet.

Kaffe är en älskad dryck just på grund av alla dessa effekter. En dryck vi som samhälle faktiskt inte längre kan leva utan om vi ska hålla det höga tempo vi har byggt vårt samhälle på. Ett tempo som vi har kunnat bygga just med hjälp av kafferuset. En bitterljuv verklighet.

Men en stor del av kaffets både fysiska och mentalt uppiggande effekt är också placebo. Vi förväntar oss en specifik effekt av kaffet och skapar därmed känslan helt av oss själva. Fiffigt. Tänk att man kan göra så, exempelvis också med hälsa 🙂 Kraften av empowerment exempelvis, vi har så mycket makt i våra egna händer.

Njut av kaffet, men kanske i lite lagoma mängder…?

Referenser

Alasmari, F. (2020). Caffeine induces neurobehavioral effects through modulating neurotransmitters. Saudi Pharmaceutical Journal. 28(4). P 445–451. DOI: 10.1016/j.jsps.2020.02.005

Brown University. (2022). What are the effects of caffeine? Hämtat den 2022-01-24 från: https://www.brown.edu/campus-life/health/services/promotion/content/what-are-effects-caffeine

Drug Science. (2022). Caffeine. Hämtat den 2022-01-20 från: www.drugscience.org.uk/drug-information/caffeine/

Perry, N. & Perry, E. (2018). Your brain on plants – improve the way you think and feel with safe and proven medicinal plants and herbs. New York: The Experiment

Pollan, M. (2021). This is your mind on plant. Dublin: Allen Lane

Volkow, N. D., Wang, G-J., Logan, J., Alexoff, D., Fowler, J. S., Thanos, P. K., Wong, C., Casado, V., Ferre, S. & Tomasi, D. (2015). Caffeine increases striatal dopamine D2/D3 receptor availability in the human brain. Translational Psychiatry. 5. p 549.

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar