Vitlök, allium sativum, är inte bara en av vår mest älskade smaksättare i maten utan också en ytterst viktig växt för att stärka vår hälsa, förebygga allvarliga sjukdomar och lindra redan existerande besvär. Allt från att balansera immunförsvaret till att behandla SIBO (small intenstinal bacterial overgrowth) och kanske viktigast; bekämpa cancer.
Den smakrika vitlöken har en myriad av viktiga funktioner i våra kroppar såsom att agera antimikrobiell, skydda det kardiovaskulära systemet, motverka cancer och vara starkt antiinflammatorisk. Minst sagt viktiga aspekter i dagens samhälle. Dessutom kan vitlöken hjälpa till att sänka högt blodtryck och kolesterol samt positivt påverka diabetes typ 2 (det metabola syndromet). Vitlöken har dessutom goda effekter mot diverse parasiter såsom maskar.
Och när vi tar ett bett av den råa vitlöken blir det ganska snabbt klart att vitlöken är ”varm” och stimulerande. Den ökar blodcirkulationen och används därför främst när vi behöver sätta igång system och stagnerade kalla tillstånd.
Vitlök vid förkylningar och influensa
Det bästa sättet vitlöken kan hjälpa till mot förkylningar och influensa är att använda den förebyggande. Ät alltså vitlök regelbundet i kosten för att motverka att överhuvudtaget blir sjuk (tillsammans med andra bra kostvanor så klart). Släng i ett par extra klyftor i maten och använd även vitlökspulver. Vitlöken är starkt antimikrobiellt varpå den kan förhindra och linda både förkylningar från bakterier och influensa från virus.
”Rå vitlök kan hjälpa mot en ond hals, testa att lägga rå vitlök i honung som du sedan låter sitta ett tag”
När vi väl blir sjuka är vitlöken given i lindringen av en förkylning eller influensa. Ett exempel är vid feber genom vitlökens effekt att sätta igång processer i kroppen och därmed hjälpa oss att svettas, vilket kan agera febernedsättande. Allra mest effektiv är vitlöken vid en ”kall” feber (innan febers riktigt brutit ut och kroppen känns kall), då den sätter igång blodcirkulationen och värmer upp. Ta den för dig eller exempelvis med ingefära vid dessa kalla tillstånd.
Rå kan vitlök hjälpa mot en ond hals, testa att lägga rå vitlök i honung som du sedan låter sitta ett tag, sätt den ovanpå ett varmt element eller öppen spis (inte över 40 grader helst dock eftersom gynnsamma ämnen i honungen då förstörs) för att värma upp lösningen en aning. Det är dock inte nödvändigt. Oavsett värme eller inte, låt sitta allt från ett par timmar till några veckor. Ett sätt att få barn att äta rå vitlök?
För att stärka immunförsvaret
Vitlöken har blivit vida studerad de senaste åren för dess stärkande effekter på immunförsvaret. Bland annat stimulerar och aktiverar vitlöken flertalet celltyper i immunsystemet; makrofager, NK-celler (natural killer cells), lymfocyter, dendritiska celler och eosinofila granulocyter (eosinofiler). Många av de delar av immunförsvaret som bygger upp vårt försvar.
Men en av huvudeffekterna är genom modulering av cytokiner. Cytokiner är små proteiner bland annat i vårt immunförsvar som skickar signaler till diverse celler att agera mot inkräktande mikrober. Och vitlöken har en gynnsam effekt på dessa.
Det är alltså som sagt att rekommendera att regelbundet inta vitlök i kosten, framförallt under vinterhalvåret. Likväl som att använda vitlöken under hela sjukdomsförlopp.
Motverka och behandla cancer med vitlök
Vitlöken har setts både kunna motverka cancer och användas vid redan befintliga fall. Framförallt verkar det vara vitlökens immunstärkande egenskaper som bidrar till dessa effekter. Men också tack vare att den är antiinflammatoriskt, samt ämnen såsom allicin i som agerar anticancerogent (det är ju synergin av alla effekter tillsammans som bidrar till alla växters effekter).
Bland annat har studier gjorts där man sett att de medverkande männen i studien som åt mest vitlök samt andra lökar också hade den lägsta förekomsten av prostatacancer. Liknande resultat har fåtts i studier med kvinnor och förekomsten av tarmcancer.
”En ny metaanalys från 2022 skriver att egenskaperna i vitlök utövar tumörförebyggande och terapeutiska effekter som kan representerar ett nytt alternativ till antitumörbehandling”
En ny översiktsartikel och metaanalys från 2022 skriver att flertalet ämnen i vitlöken, såsom bland annat allicin, påverkar tumörer genom apoptos (celldöd), cellcykelstopp och hämning av spridning i tumörceller. De skriver vidare att dessa faktorer utövar tumörförebyggande och terapeutiska effekter som kan representerar ett nytt alternativ till antitumörbehandling.
Vitlök mot SIBO (small intenstinal bacterial overgrowth)
Tack vare sina antimikrobiella egenskaper används vitlök tillsammans med andra örter som ett alternativ till antibiotika för att bli av med överdrivna mängder bakterier i tunntarmen, så kallad SIBO – small intenstinal bacterial overgrowth. Vi har bakterier i alla delar av tarmen, men i tunntarmen ska det enbart finnas ett fåtal. Av diverse själ kan ibland dessa dock föröka sig och orsaka stora besvär i form av diarréer, förstoppning, gaser, försämring av näringsupptag och så vidare.
Vanligtvis behandlas SIBO med antibiotika genom den konventionella läkevården. Medan ett mer holistiskt synsätt är en restriktiv kosten under en kortare period samt använda diverse läkeväxter för att återfå en normal bakterieflora i tunntarmen. Och vitlöken är en av de antimikrobiella växter som då oftast används.
Hur du använder vitlök mest effektivt
För att få bäst och starkas effekt av vitlöken bör den ätas rå (dock inte att rekommendera vid IBS eftersom rå vitlök kan orsaka mycket gaser och kramper, men det vet ju redan du med IBS-mage).
”Mest effekt får vi av vitlöken när den finhackas och sedan ligger öppet ca 10–15 minuter innan vi använder den. Syret i luften aktiverar då ämnet allicin som är ett av vitlökens mest potenta ämnen”
Mest effekt får vi av vitlöken när den finhackas och sedan ligger öppet ca 10–15 minuter innan vi använder den. Syret i luften aktiverar då enzymet allinase i vitlöken som i sin tur omvandlar alliin till allicin, vilket är ett ämnen som bidrar till flera av vitlökens hälsosamma egenskaper (som ni läst i ovan stycken). Så oavsett om du ska använda vitlöken rå eller i mat rekommenderas att hacka eller krossa den 10–15 min innan användning.
Om du lätt blir gasig av vitlök, testa att använda vitlökspulver. För vissa fungerar det, för andra inte. Och kom ihåg att köpa ekologisk vitlök (varför? Läs artikeln ”Är ekologisk mat nyttigare än och mer hälsosam”), den är varken speciellt mycket dyrare eller svår att få tag på. Ska vi använda vår mat som medicin och hälsostärkande är det ju dumt att spreja den med hälsofarliga kemikalier innan.
Kom på kurs i örtkunskap
Vill du lära dig mer om örtkunskap? Om vilka örter du bör välja specifikt för dig som individ? Kom på örtkurs i Göteborg! Eller kolla in mina örtkurser online.
I Mölnlycke håller jag flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur du kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för just dig. Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.
Referenser
Arreola, Rodrigo, Saray Quintero-Fabián, Rocío Ivette López-Roa, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez, Juan Pablo Reyes-Grajeda, Lucrecia Carrera-Quintanar, and Daniel Ortuño-Sahagún. (2015). Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds. Journal of Immunology Research. 2015. pp 401630-13.
De la Foret, R. (2022). Garlic monograph. Hämtat den 2022-09-20 från:www.herbmentor.com
Londhe V.P., Gavasane A.T., Nipate S.S., Bandawane D.D. & Chaudhari, P.D. (2011). Role of garlic (allium sativum) in various diseases: an overview. Journal of Pharmaceutical Research And Opinion. 1(4). Pp 129 – 134.
Wang, Yangyang, Ping Huang, Yufei Wu, Duanrui Liu, Mingyu Ji, Huanjie Li, and Yunshan Wang. (2022). Association and Mechanism of Garlic Consumption with Gastrointestinal Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Oncology Letters. 23(4). pp 1.
© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg