Du visar för närvarande Du behöver inte detoxa din kropp

Du behöver inte detoxa din kropp

De senaste åren har ”reningskurer”, eller så kallad detox, explosionsartat ökat. Kurer där man ofta fastar eller/och enbart äter en viss typ av mat. Anledningarna påstås vara för att slaggprodukter ska rensas ut och organ ska få en paus. Många detox-kurer innehåller också kosttillskott med diverse läkeväxter, vitaminer och mineraler. Och ofta är de som förespråkar dieten de som också säljer produkterna man behöver för att genomgå detoxen. Klarar inte kroppen själv av att detoxa längre?

Varför detoxa?

De främsta anledningarna till att man detoxar verkar vara att rensa ut oönskade ämnen ur kroppen, låta organ vila och säkert för många att gå ner i vikt. På så sätt skiljer dig detoxen från andra dieter; det är inte enbart de som vill gå ner i vikt som väljer den utan även normalviktiga, friska individer som mest vill bli av med ”orenheter”.

Detoxkurer påstås också bota och förebygga många sjukdomar. Det är alltså främst inte viktnedgång som är huvudmålet utan att rena sig själv. Förespråkarna betonar att det i första hand är för att må bättre, bli mer hälsosam och motstå sjukdomar. Det påpekas ofta att man behöver låta organen vila, och inte arbeta på överfart som många anser att våra organ gör idag.

Många detox-dieter är mer eller mindre nästan enbart ”clean-eating”-dieter men får rubriker och uppmärksamhet genom att säga att det är en ”detox”. De förespråkar alltså att man under en viss tid bara ska äta ”ren” och näringsrik mat samt ta bort processad mat, koffein, alkohol, socker. Vilket är precis vad alla dieter gör. Det sätts helt enkelt enbart en annan etikett på dieten.

Vad är det för gifter vi vill bli av med?

Det verkar som att folk framförallt vill detoxa sig från kemikalier och metaboliska avfall. Socker borde ju vara ett gift vi försöker detoxa oss ifrån, samtidigt som många av kurerna innehåller framförallt just socker (fruktjuice-detox).

Våra ”reningsorgan”

Låt oss gå igenom de några av organ vi har i kroppen som hjälper till att ”rena” oss och få ut oönskade partiklar. Oavsett hur vi äter.

Levern

Vår lever agerar som reningsverk med diverse mekanismer och enzymer som bryter ner toxiska ämnen. Processerna förändrar molekyler så att oönskade ämnen kan föras ut ur kroppen. Ingenting vi äter går direkt ut i kroppen (förutom alkohol som absorberas redan i magsäcken), utan går först genom portavenen till levern för att sedan transporteras ut i blodet och till celler. Levern är alltså vårt ”kontroll- och reningsverk”.

Njurarna

Njurarna filtrerar blodet och för ut de ämnen som levern gjort vattenlösliga ur kroppen, genom urinen. Här återabsorberas näringsämnen och vatten som kroppen har nytta av, resten följer med ner till urinblåsan.

Tarmarna

Tarmarna återabsorberar resten av ämnen som kroppen behöver, såsom näringsämnen och vatten, och resten förs ut. Att oönskade partiklar skulle fastna i tarmarna finns det inte mycket vetenskap som ställer sig bakom, med det inte sagt att det inte stämmer.

En väl fungerande bakterieflora kommer dessutom producera viktiga näringsämnen samt kortkedjiga fettsyror som är till fördel för oss. Med en fiberrik kost (vilket så klart kan vara problematisk om man har IBS eller liknande tarmsjukdomar) får man en tarmflora som inte bara tar hand om tarmen utan hela kroppen. Bl.a. frisläpper vissa bakterier smörsyra som är den viktigaste födan för tarmcellerna. Varpå vi får starka celler kring vår tarmyta (och kan förhoppningsvis till exempel motverka ”läckande tarm”).

Lymfsystemet

Kapillärerna i kroppen filtrerar konstant vätska som sedan lymfsystemet transporterar tillbaka till cirkulationssystemet. I detta system finns viktiga delar av immunförsvaret som bl.a. hjälper till att filtrera bakterier och virus. Lymfsystemet (med mjälten och brässen inkluderade) ”renar” inte kroppen i sig men är en viktig del av immunförsvaret och rensar ut bakterier och virus kan man säga. Mjälten bryter även ner röda blodkroppar.

Du behöver inte detoxa din kropp enligt vetenskapen

Söker man efter vetenskapliga artiklar inom ämnet finnes nästintill inga som promotar detox, utan det motsatta. Det verkar inte finnas någonting inom vetenskapen som säger att vi kan detoxa kroppen. Rent kemiskt samt fysiologiskt verkar det tveksamt om det ens är möjligt. Mer än vad kroppen redan gör rent naturligt för att överleva.

Celleri, morot och grönsaksjuice för att detoxa kropppen
Att utesluta skräpmat och istället enbart äta näringsrika grönsaker och frukter kommer så klart kännas toppen. Men är det detoxen i sig eller det faktum att som vana inte har en bra kosthållning?

Varför har vi ett sådant behov av att rena oss själva?

Det verkar rent allmänt som att vi inte längre litar på att våra kroppar löser det mesta själva. Vi ska detoxa för att rensa ut gifter, förändra vårt pH genom maten vi äter och de flesta har väl slutat med att spola sina tarmar hoppas jag efter insikten om hur viktig mikrofloran är?

Så klart utsätter vi kroppen för oändligt mycket mer gifter och utmaning nu är för bara 100 år sedan och ja, många av våra sjukdomar idag reflekterar det. Vi har ju idag dock också en enorm kunskap och möjlighet till att stärka vår hälsa. Som att till exempel köpa hälsosam mat från världens alla håll och forska på hur kroppen fungerar och vad som faktiskt är bra för den. Samt alla de behandlingar vi kan få för små till stora beskymmer.

Att vi lever i en tid med allt för mycket gifter omkring oss tror jag ingen motsätter sig. Att dessa detox-kurer, där man under några få dagar inte äter, skulle vara en del av svaret på att behålla hälsan är dock tveksamt.     

Är det rent av farlig med detox?

En vanlig detox-variant är att enbart dricka juicer av frukter och grönsaker under ett visst antal dagar. Självklart kommer man också att gå ner i vikt då det är svårt att komma upp i samma energimängd som med vanlig mat. Vad man dock inte får i sig är fibrer, eftersom det blir restprodukten av jucingen, vilka är livsnödvändiga både för oss och för våra tarmbakterier (det är med andra ord bättre att mixa hela frukterna och grönsakerna i en mixer).

Man får heller knappt i sig proteiner, vilket så klart leder till att man bryter ner muskler. Dieten kommer även att vara fettsnål. Vi har stora fettdepåer så det är ofta inga större problem, men många av fettsyrorna är essentiella och vi behöver alltså kontinuerligt få i oss dem från maten. Alla dessa ämnen är livsnödvändiga.

Att alltså hålla på med dessa dieter i mer än enbart några dagar kan rent av vara en mycket dålig idé. Framförallt om man har undervikt, tränar mycket eller vanligtvis inte äter en balanserad kost och har konstant näringsbrist.

De inte så positiva delarna av en detox-kur

Det säger väl egentligen sig självt att man inte kan hålla på under en längre period utan att riskera att få näringsbrist. Ju högre energiintag man har under en dag desto lättare och större chans är det att komma upp i rekommenderat näringsintag av bland annat vitaminer och mineraler.

Vid en kalorisnål kost är det svårare att få i sig tillräckligt, även om den är genomtänkt. Helt enkelt för att man inte äter så mycket mat. Äts alltså små mängder mat som dessutom är väldigt restriktiv är det stor chans för näringsbrist. Om de kosttillskott som samtidigt används fyller upp dessa brister är tveksamt eftersom maten vi äter också innehåller så mycket mer än mineraler och vitaminer. Många faktorer som vi inte ens har sett eller förstår med forskningen. Vi kan inte bara byta ut livsmedel mot piller med mineraler eller vitaminer.

Visst, det kanske bara är under några dagar men om man redan har en näringsbrist sedan innan känns denna knuffen i samma riktning kanske inte så bra för många individer. Näringsbrist kan man ha även om man får i sig tillräckligt med energi, men alltså inte tillräckligt med näringsämnen. Och det kanske är just de individer som rent allmänt inte har så hälsosamma vanor som anammar dessa kurer. Om man redan lever ett hälsosamt liv tänker jag att man inte känner så stort behov av att ”rena” sig?

Proteinbrist

När vi inte intar tillräckligt med protein i maten kommer muskler att brytas ner och man hamnar i ett nedbrytande (katabolt) tillstånd. Ligger vi dessutom i negativ energibalans, att vi alltså får i oss för lite kalorier för att upprätthålla vår nuvarande vikt, kommer det protein vi får i oss från maten att gå till att täcka energibehovet så mycket som möjligt. Därav används än mindre av matens protein till andra viktiga funktioner i kroppen och mer muskelprotein bryts ner.

Omsättningen av aminosyror tar olika lång tid men vissa har så liten halveringstid som 12 timmar. Vilket innebär att de påverkas av enbart några dagars proteinsvält. Tarmslemhinnans celler har snabb omsättning och kan därför påverkas negativt efter en kort tids proteinbrist, liksom andra slemhinnor samt huden. Har man redan problem med sina tarmar eller huden kanske därför denna restriktiva diet inte är en så bra idé?    

Datagjord bild på den mänsklige kroppen och DNA, Proteinbrist vid detox

Hur mycket protein behöver vi?

Det har varit lite av en protein-hets länge nu, vi behöver inte få i oss extrema mängder protein, inte ens när vi tränar hårt. Men det är ett essentiellt makronäringsämne, kroppen kan alltså inte producera flertalet av dessa aminosyror själv utan vi måste få dem via maten. En varierad kost utan att utesluta något ämne eller överdriva ett annat brukar täcka behovet.  

Proteinets funktioner i kroppen

Protein (kedjor av aminosyror) har många funktioner i kroppen förutom att agera som byggstenar i våra muskler. De är till exempel även enzymer, receptorer, hormoner (tex insulin), transportörer (tex hemoglobin som transporterar syre samt transferrin och laktoferrin som transporterar järn) och delar av vårt immunförsvar (immunglobuliner som är antikroppar).

Det förekommer information om att kväve som frigörs när aminosyror bryts ner i kroppen skulle vara skadligt (ett av de ämnen många vill deteoxa från), med det är ju den naturliga processen av maten vi äter. Levern tar hand om det kväve som frigörs genom nedbrytningen och för sedan vidare dessa molekyler till njurarna som för ut dem med urinen.

Vi människor har alltid ätit relativt stora mängder protein, tänk er när vi jagade och inte hade förvaringsmöjligheter (vad vi däremot inte åt stora mängder av då var frukt i den mängden en juice-diet innebär).

Med andra ord, om man har en energirestriktiv diet, bör man äta mer protein än vanligt eftersom mycket av det kommer gå åt till energibalansen. En diet på enbart juicer kommer med andra ord leda till alldeles för låga nivåer av protein. Vilket så klart inte behöver vara skadligt om man annars äter tillräckligt med proteiner. Men varför orsaka denna stress på kroppen om hela meningen var att ta hand om och rena den…?  

Vad gör jojobantning med kroppen?

Jag tycker att man ska vara mycket försiktig med att använda långa perioder av fasta och reningskurer allt för ofta. Att till exempel enbart dricka och inte äta på ett par veckor kommer med största sannolikhet leda till att man minskar ganska dramatiskt i vikt.

Varje gång kroppen gör det under en lite längre period går den in i svältmode och har sedan en tendens att lägga på sig lite extra efteråt för att kompensera för svälten, så att det finns lite reserver till nästa gång. Därav sker ofta en viktuppgång efter en längre period av jojobanting. Av den anledningen kanske det inte är speciellt hälsosamt att göra dessa kurer under för lång tid eller ofta.

Kvinnor och fasta

Det finns tankar om att det eventuellt inte är så bra för kvinnor att fasta under en längre period, där 16 timmar kan anses som för länge. Vi vet helt säkert att våra hormonella system blir väldig snabbt negativt påverkade av fasta (framförallt tonårstjejer) och kvinnor kanske inte klarar fasta lika bra. Så att inte äta under 12-16 timmar på dygnet verkar vara alldeles lagom för kvinnor.

Positiva effekter av att fasta

Kortare fastor då och då har dock visat sig i forskning vara positivt. Men att minska sitt ”ätfönster” och inte äta på ca 12–16 timmar per dygn verkar vara alldeles tillräckligt. Alltså att man äter tidig middag och lite senare frukost (Time Restricted Feeding – TRF). Fastan behöver inte hålla på i flera dagar.

När ketonkropparna kickar in

Många känner sig ofta extra alerta efter några dagar av fasta. Vilket brukar vara då ketonkropparna kickar in. De bildas då man inte får ett tillräckligt intag av kolhydrater och hjärnan förses då istället med ketonkroppar.

Vissa mår toppen (blir höga) på dessa medan andra mår uselt. Det faktum att många blir höga på dem bidrar nog mycket till denna och många andra lågkolhydratsdieters popularitet. Det är också en av anledningarna till varför anorexia kan greppa tag i vissa.

Läkeväxter som utrensade

Läkeväxter används ofta under dessa fasteperioder, där de ska göra allt från att rensa ut lever och njurar till att stärka hälsan. Mestadels syns leverstärkande örter där många hjälper till exempel levern att arbeta mer effektivt, vilket många av oss absolut kan behöva idag. Man behöver dock inte fasta för att ta del av dessa hälsosamma effekter.

Läkeväxter kan inte likställas med läkemedel

Vi kan dock inte se på läkeväxter som vi ser på allopatisk medicin där ett par piller under några dagar kommer att lösa vissa problem eller påverka oss tillräckligt för att sedan sluta.

Det är en längre process där många växter fungerar precis som vilka grönsaker som helst, de bör användas regelbundet under en längre period för bästa effekt. Förutom vissa medicinalväxter som har en stark potent kraft och används vid specifika tillfällen. De är dock inte dessa växter som brukar användas i detoxsammanhang, eller bör användas utan hjälp av en herbalist.

Men hur ska du, utan eventuell kunskap inom området, kunna vet vilka växter just du behöver? Underskatta inte kraften hos dessa läkeväxter. På många webbsidor säljs burkar eller teer med diverse läkeväxter, utan närmare förklarning. Eftersom många av dem inte enbart har en hälsofrämjande effekt utan eventuellt också behandlande bör man först rådfråga en expert.

Läkeväxter effektiviserar enzymer i levern

Äkta Johannesört, hypericum perforatum, med gula blommor i klasar på grön växt som effektiviserar enzymer i levern
Äkta Johannesört (hypericum perforatum) har oval stam med två kanter, i motsats till den mer vanliga fyrkantiga johannesörten.

Med ovan skrivna i tankarna vill jag samtidigt informera om växter som kan påverka oss positivt, om de används på rätt sätt. Det finns läkeväxter som naturligt hjälper oss att blir lite mer effektiva på att föra ut oönskade partiklar ur kroppen.

Ett intressant exempel på en lever-effektiviserande läkeväxt är äkta Johannesört. Växten effektiviserar enzymer cyt-P450 som sätter på molekyler på fettlösliga molekyler och därmed gör dem vattenlösliga så att vi kan föra ut dem med urinen.

Detta är anledningen till att Johannesört inte rekommenderas att inta med många läkemedel, för att den helt enkelt tar bort effekten av dem. Vilket får mig att tänka att istället för att se faran med denna läkeväxt kan vi dra nytta av denna ”renande” växt. Den diskussionen har jag personligen aldrig sett i svensk media men istället otaliga varningar. Förutom denna effekt har läkeväxten andra hälsofördelar, som att tex verka upplyftande vid milda depressioner (finns mycket forskning som stärker det), framförallt SAD- seasonal affecitve disorder.

Jag personligen lever hellre ett allmänt hälsosamt liv och dricker till exempel te på Johannesört (framförallt under vintern då jag tenderar att bli lika mörk i tankarna som vinterhimlen) än att gå på detox-kur.

Slutligen och sammanfattningsvis

Jag ser det som att det finns en fara i att man kan bli besatt i tanken av att vi är orena och behöver detoxa lite för ofta. Vilket skulle kunna leda till ätstörningar eller en typ av bacillskräck, fast att mat gör en ”oren” (en form av ortorexi). En detox består av ett lägre energiintag än det man normalt får i sig och därmed antagligen en viktnedgång. Känslan av dessa skulle kunna bli lite beroendeframkallande och eventuellt reta upp en ätstörning.

Det finns massvis med toxiner runtomkring oss, det kan ingen förneka. Kemikalier i maten vi äter, kläderna vi bär, det vi använder på våra kroppar och i våra hem, avgaser och så vidare. Men huruvida om personer, ofta utan utbildning inom relevanta områden, med produkter att sälja är de som har både kunskapen om hur dessa gifter påverkar våra kroppar, att kroppen inte klarar av att rensa ut dem samt vilka sjukdomar som kommer att uppkomma, ställer jag mig personligen väldigt tveksam inför. Att en detox, eller flera, skulle vara det som gör att du inte längre har toxiner i din kropp vet ej sjutton.

Mitt råd skulle, som typ alltid, istället vara att äta ekologisk mat, köp kläder second-hand där kemikalier till viss del redan tvättats bort (köper du inte allt för många nya plagg har du råd med ekologisk mat), använd naturligt smink, sluta spruta på dig parfymer som är en stor källa till tusentals kemikalier, måla väggarna med miljövänlig färg, kör elbil eller åk buss. Det finns många andra sätt att minska sin exponering för gifter som känns mycket mer relevanta.

Anser man att organen bör få mindre att processa och ta hand om kan regelbundna längre ätfönster på 12-16 timmar under natten vara ett bra förslag. För kvinnor bör det kanske inte överstiga 12 timmar.

Quick-fix

Jag anser personligen att många detox-kurerna försöker rida på vågen av ”quick-fixes”. De förespråkar precis som alla andra modedieter, att äta ”ren mat” och ta bort skräpmat, alkohol, socker, processad mat och så vidare. Att ta bort dessa typer av livsmedel är alltid bra och fungerar alldeles utmärkt som det enda sättet till att leva mer rent och hälsosamt. Och inte enbart för några dagar utan för att allmänt skapa ett hälsosamt liv.

Lever man ett allmänt hälsosamt levnadsätt finns antagligen inte ett lika stort behov av att renas. Vilket ju så klart borde vara det att eftersträva, att leva ett relativt hälsosamt liv, jämt. Och inte leta efter quick-fixes.

Det känns som att många just använder detox som en quick-fix. Man behandlar sin kropp rent generellt inte så bra, äter inte så hälsosamt, kanske tar berusningsmedel och rör inte på sig som man borde. Detoxen blir som ett svar från det dåliga samvetet om att jag kan rensa ut allt dåligt och börja om på nytt igen. Riktigt så fungerar ju inte kroppen, eller livet… Det är naivt att tro att kroppen kan behehandlas dåligt, ta en detoxkur och att det skulle vara den som göra att kroppen kan rena sig eller reboota.

Du behöver inte detoxa din kropp regelbundet

Ät så mycket ekologisk mat som du har möjlighet till och håll dig borta från kemikalier rent allmänt, i hemmet, maten och kläderna. Så löper du också mindre risk att samla på dig ohälsosamma molekyler i kroppen. Ät ”ren” mat, alltså riktig mat, som inte är processad och innehåller massa tillsatser. Rör på din kropp, sov tillräckligt, minska på din stress och lev ett allmänt någorlunda hälsosamt liv. Som med allt, det finns ingen quickfix, du måste jobba på det hela tiden. Och lita på kroppens egna system. Den kan detta bättre än vad din hjärna tror att den kan lösa det genom vad du läst.

Referenser

Abrahamsson, L., Andersson, A. & Nilsson, G. (2013). Näringslära för högskolan. Stockholm: Liber.

Goop. (2020). Detox. Hämtat den 2020-05-06 från: https://goop.com/wellness/detox/

Meldgaard Kjær, K. (2017). Detoxing feels good: dieting and affect in 22Days Nutrition and goop detoxes. Feminist Media Studies. Volume 19, 2019 – Issue 5. Pages 702-716.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012. Integrating nutrition and physical activity. Copenhagen: Nordic Council of Ministers. 

Sand, O., Sjaastad, O. V., Haug, E. & Bjålie J. G. (2007). Människokroppen – fysiologi och anatomi”. Stockholm: Liber

Tufts university. (2016). Do you really need to detox? Tufts University Health & Nutrition Letter. Jan2016, Vol. 33 Issue 11, p4 2p.Hämtat den 2020-05-01 från:

http://web.a.ebscohost.com.ezproxy.ub.gu.se/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=92ce1dc2-26e8-4771-ba6c-c30e191b7edf%40sessionmgr4006

© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Maria Charlotta Stenholm

    Kunnigt, klokt och sansat. Och säkert inte alls populärt hos alla dem som köpt hela paketet om detox. Det är otäckt egentligen, vad lättmanipulerade vi är. Upprepas och marknadsförs nånting tillräckligt mycket så blir det snart en ”sanning”. Tack för detta kloka du skrivit.

    1. Ja, vi alla blir ju påverkade av det vi hör – får något mycket uppmärksamhet måste det ju stämma. Så många exempel vi kan ta gällande det och det är inte förrän vi får mer kunskap som vi kan vrida, vända och på så sätt ifrågasätta. Kunskap, öppenhet och möjligheten till att få ha olika åsikter är nyckeln till allt 🙂 Tack för din kommentar!

Lämna ett svar