Just så där en vecka innan mens är det många kvinnor som nästan hejdlöst slänger sig över chokladen. Men varför just choklad? Vad är det i denna växt som gör att vi mår så bra och varför är det just choklad så många kvinnor blir sugna på under sin PMS?
Rent generellt visar forskning på att kvinnor ofta har ett större sug efter sött medan män istället oftare vill ha salt. Och när det gäller sött är det just chokladen som är det kvinnor ofta föredrar, visar forskning från U.S.A., Storbritannien och Kanada.
Det är ju dock inte enbart runt mensen som kvinnor har ett stort sug efter choklad utan är en favorit hos kvinnor hela månaden. Vad för typ av choklad du äter kommer ju så klart visa vilken typ av kick det är du söker; sockerkicken (ljus mjölkchoklad) eller själva chokladens effekter (mörk choklad).
Läs också:
- ”Kakao & Choklad – medicinalväxten som kan bekämpa inflammation och fetma” för mer info om kakaons alla häftiga egenskaper.
Det finns även två andra artiklar om PMS:
Varför det är just choklad många kvinnor suktar efter vid PMS
Anledningarna till varför kvinnor blir extra sugna på just choklad under PMS-tiden beror antagligen främst på att chokladen innehåller flertalet näringsämnen kroppen behöver, kombinationen socker och fett samt att kakaon innehåller och bidrar till att hjärnan frisläpper ämnen som gör att vi känner oss piggare och gladare. Men även känslan av att ge sig själv något lite extra, alltså placebon (artikeln ”Placebo och kraften av vad du kan intala dig själv för att skapa hälsa” förklarar varför placebo inte är en negativ effekt), ger en extra boost i humöret.
Varför blir vi mer sugna på mat och sött vid PMS?
Varför kvinnor blir mer sugna på mat generellt och ofta sött runt PMS verkar främst beror på förändringarna i hormonerna. Ca en vecka innan mensen är både mängderna av östrogen och progesteron högt, dock med större mängder progesteron. Men de börjar nu båda att dala och gå ner för att vara på låga nivåer vid mensens start. Det är när östrogenet är högt som vi vanligtvis mår som bäst, alltså efter mensen och vid ägglossningen. Då är istället progesteronet väldigt lågt. Runt PMS har vi alltså som lägst nivåer av båda hormonerna.
”Kakao innehåller magnesium, vilket är en mineral som kan få oss att känna mer lugn och ro. Magnesium behövs dessutom för att aktivera ämnet 5HTP som är förstadiet till serotonin”
Men dessa premenstruella matsug har ändå också setts hos kvinnor som tar extra progesteron. Så hormonerna är inte den enda förklaringen, i alla fall inte progesteronet. Det är som vanligt när det gäller den menstruerande kroppen: komplext.
Vissa forskare tror (ja, för det har faktiskt forskats en hel del på kvinnors cravings runt mensen) att det till viss del också är ett inlärt beteende. Men vi kan ju knappast säga att andra besvär runt PMS såsom humör samt smärta är ett inlärt beteende, utan högst fysisk. Så varför skulle inte matsuget också vara det? Som vanligt är det många faktorer tillsammans som bidrar till att kvinnor känner ett större sug efter mat under vissa delar av menscykeln.
Vad är det då med choklad som är så gott? – kombinationen socker och fett
Choklad har den där perfekta blandningen av högt fettinnehåll och socker (inte kakaon då som ju inte innehåller något socker). En kombination som sätter igång många signalsubstanser i hjärnan vilka gör att vi vill fortsätta äta av just den kombinationen. En mix som är fördelaktig för att spara energi till knaprare tider.
Näringsämnen i kakao
Kakao innehåller många näringsämnen som gör att kroppen rent allmänt mår bättre, såsom antioxidanter, vitamin B6, fettsyrorna omega 3 och 6, magnesium, kalcium och järn. Det har till exempel gjorts studier som visat på att högre mängder kalcium kan leda till färre besvär med PMS efter några menscykler. Likväl har magnesium sett ge den effekten.
Kakao innehåller ganska stora mängder magnesium, vilket är en mineral som kan få oss att känna mer lugn och ro. Magnesium behövs dessutom för att aktivera ämnet 5HTP som är förstadiet till serotonin. En signalsubstans som i sin tur gör att vi mår bra och känner oss nöjda.
Kakao innehåller tryptofan och serotonin
Men kakaons påverkan på serotoninet slutar inte där. Kakaon innehåller också aminosyran tryptofan som är förstadie till serotonin (det börjar med tryptofan, som bildar 5HTP som sedan antingen blir till serotonin eller melatonin)). Samtidigt som kakaon i sig innehåller serotonin.
Vi får alltså en ganska stor boost av serotonin när vi äter kakao, ju mörkare choklad desto mer så klart. En mycket önskvärd effekt vid den ofta dystra PMSen.
Choklad är uppåtshack och gör oss mycket pigga
Choklad innehåller flera ämnen som bidrar till att vi känner oss piggare när vi intar tillräckliga mängder av dem. Och självklart då framförallt mörk choklad. Framförallt innehåller kakao tebromin vilket är en alkaloid liknande koffein, alltså en centralstimulerande substans. Teobrominet är dock svagare än koffeinet.
”Kakaobönan innehåller teobromin, anandamid och fenetylamin – tre ämnen som agerar stimulerande på det centrala nervsystemet samt gör oss glada”
Kakaobönan innehåller dessutom ämnena anandamid och fenetylamin som leder till glädje, njutning och till och med eufori. Dessutom bidrar de till mängder av energi. Fenetylaminer agerar stimulerande liknande amfetamin om intaget är stort, en annan centralstimulerande substans med andra ord. Tillsammans med kakaons teobromin kan vi alltså få extrema mängder energi vid ett stort intag av mörk choklad.
Även vid lägre mängder får vi dessa effekter, men kanske inte tillräckligt för att känna oss ”höga” utan bara så där lagom som gör att det är just choklad vi sträcker oss efter när vi är trötta och känner oss låga.
Sug efter choklad vid PMS är delvis en kulturell sak
Att så många kvinnor äter just choklad runt PMS har till och med lett till att det studerats en hel del på fenomenet. Men det finns också forskning kring kulturella jämförelser av hur sugna kvinnor är på choklad vid PMS. Och det visar sig att det just finns skillnader i olika kulturer, vad kvinnor är sugna på samt hur ofta det är just choklad. Amerikanska kvinnor är till exempel mycket mer benägna att var sugna på choklad vid PMS än spanska kvinnor. Vilka livsmedel vi har större begär av beror kanske inte helt otippat alltså på vad vi är uppväxta med.
Om du äter choklad…
Om du är en av de kvinnorna som gärna äter choklad, vänj dig då vid riktigt mörk choklad om du inte redan har gjort det. Helst minst 85%. Det finns så många hälsofördelar med att inta läkeväxten kakao, inte de andra delarna av chokladen (sockret, mjölken och tillsatserna). Det är kakaon som är medicinen.
Rabattkod på ceremoniell kakao hos Luna Cacao!
För att få den mest potenta effekten av kakaobönan behöver du köpa en kakao av bra kvalitet, så kallad ceremoniell kakao som blivit varsamt behandlad i alla led. Dessutom ska kakaon inte värmas upp allt för mycket, utan även hanteras varsamt av dig.
Vill du köpa kakao av bästa kvalitet? Testa den kakao som jag använder under mina kakaoceremonier från Luna Cacao! Läs även på deras webbsida hur du tillreder en kopp ceremoniell kakaodryck.
Med koden wayoflifekakao10 får du 10% på Luna Cacaos ceremoniella kakao.
Kom på kakaoceremoni i Göteborg
Följ med mig och Annika från SensiVeda på kakaoceremoni i Mölnlycke (10 min bil- eller bussreda från Göteborg) för att verkligen förstå och känna på kakaons kraft. Om du inte tidigare tagit stora doser ceremoniell kakao är detta en upplevelse! Svårt att tro att det så många av oss äter ofta faktiskt kan ha en sådan kraftfull effekt.
Vi håller kakaoceremonierna med diverse olika teman; breathwork, med rörelse & musik samt att connecta mer med sig själv och andra (dock är det alltid en mer individuell övning och upplevelse). Självklart blandar jag också ner andra spännande örter i kakaon som bidrar till än mer härliga effekter. Dessutom pratar jag om hur dessa örter samt kakaon påverkar kroppen. Läs mer om kakaoceremonier på min webbsida: www.way-of-life.se
Referenser
Karttunen, K. (2021). Kakao och choklad- medicinalväxten som kan bekämpa inflammation och fetma. Hämtat den 2022-10-13 från: https://blogg.way-of-life.se/kost/kakao-choklad-medicinalvaxten-som-kan-bekampa-inflammation-och-fetma/
Nurazizah, E., Tih, F. & Suwindere, W. (2015). Black Chocolate Consumption Reduces SubjectiveSymptoms in 18-22 Years Old Females with Premenstrual Syndrome. Journal of Medicine and Health. 1(1).
Zellner, Debra A, Ana Garriga-Trillo, Soraya Centeno, and Elizabeth Wadsworth. (2004). Chocolate Craving and the Menstrual Cycle. Appetite 42(1). p 119-21.
© 2023 Way of Life Hälso- & Örtblogg