Rosen symboliserar kärleken och är det kanske främsta sättet vi kan visa vår uppskattning (i form av blommor). Men likväl är rosen en medicinalväxt som fram till 1930-talet var en medicin doktorer använde för både invärtes och utvärtes behandling. Bland annat för att lyfta humören, minska inflammationer och svamp samt hjälpa matsmältningen. Så här kan du använda ros och nypon för att stärka dina kroppsliga system.
Rosen (rosa spp; canina, rugosa, multiflora etc) är en underskattad läkeväxt som mestadels får ljus för sin doft och vackra utseende. Men som har en myriad av egenskaper just som medicinalväxt. En växt som följt med människan under historien och varit en viktig symbol; för kärleken, nöje, välstånd och har använts vid begravningar likväl som för att fira livet.
”Det går åt ca 19 kg rosor för att göra en 5 ml flaska eterisk olja”
Den eteriska oljan av ros är en av de dyraste i världen eftersom det behövs ungefär 252 000 rosenblad (ca 8000 rosknoppar) för att producera en normalstor flaska eterisk olja på 5 ml, vilket är ca 19 kg rosor! En ytterst exklusiv olja med andra ord.
Som tur är kan vi använda rosen på många andra sätt förutom den eteriska oljan; rosbladen, nyponen, tinktur, rosvatten eller hydrosol och så vidare.
Ros & nypon som läkeväxt
Rosen är antidepressiv, sammandragande, är antiinflammatorisk, innehåller antioxidanter, agerar som afrodisiaka, är antiseptisk, antispasmodisk, agerar mot svamp och är lugnande. Analyser visar på att rosen har bred antibakteriell verkan mot många typer av bakterier och har traditionellt använts just så.
Dessutom stöttar rosen och nyponen matsmältningen, hjärt- och kärlsystemet, fertiliteten och det respiratoriska systemet. Exempelvis kan en sirap av nypon kan användas vid hosta. Vetenskapliga studier har visat att extrakt på ros minskar amyloid B vilket är en av orsakerna till Alzheimers sjukdom.
Men kanske viktigast är rosens lugnande egenskaper, samtidigt som den lyfter vårt humör. Vilken växt för våra stressade tider!
Näringsinnehåll i ros & nypon
Rosen och dess nypon är dessutom fylld av näring; fytokemikalier såsom flavonioider och antioxidanter, fruktsocker (inklusive fruktos, glukos, maltos), flertalet aminosyror, eteriska oljor (inklusive citronellol, geraniol, eugenol, nerol och fenyletanol) och så vidare.
Dessutom innehåller rosen och nyponen vitamin A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B9 (nikotinsyrasyra), B6 (pyridoxin), B7 (även känd som niacin eller vitamin H), B9 (folsyra) C, D, E och K. Mineraler som kalium, kalcium, magnesium, järn, zink, natrium, koppar, jod och krom.
Du kommer långt genom att enbart använda rosen för att stärka hälsan med andra ord.
Ros mot depression, ångest och nedstämdhet
En av våra kanske främsta läkeväxter mot nedstämdhet och ångest är just rosen. En idag underskattad växt för att motverka depression men just så har den traditionellt används och används än idag. Rosen är den växt som används när vårt hjärta värker, oavsett anledning. Det anses bland annat vara flavonoiderna i rosen om står för en del av antidepressiva effekterna (men är ju alltid en komplex samverkan mellan växtens alla delar).
”Rosenoxid i rosen finns i den eteriska oljan och binder till receptorer som reglerar serotoninet. Ett ämne som dessutom har antiinflammatoriska egenskaper”
Ett viktigt ämne för dess antidepressiva aktiviteter, som anses modulera och påverka serotoninet, är rosenoxid. En så kallad monoterpen och doft som finns i den eteriska oljan av ros och geranium (doftpelagon) bland andra och som har setts binda till receptorer i det serotogena systemet. Ett ämne som dessutom har antiinflammatoriska egenskaper.
En av rosens effekter på minskad ångest och depression är dess lugnade effekter. I en studie från 2009 sågs att lokal applicering av rosenolja signifikant minskade blodets syremättnad, andningshastighet och systoliskt blodtryck hos fyrtio friska försökspersoner.
Och inte nog med dess effekt visar också nutida studier på att användningen av ros och nypon för depression inte har några negativa biverkningar. Utan tvärtom stärks kroppens system. Studier har också visat på att rosenolja ökar frisläppningen av dopamin och noradrenalin.
För att få denna effekt kan vi använda rosen i teer, mat, tinkturer eller som eterisk olja. Det kan räcka många gånger att faktiskt dofta på rosen regelbundet för att få en upplyftande effekt. Vårt luktcentrum är stort och effektivt för att påverka många delar av vår hjärna och kropp. Delar av dessa eteriska oljor såsom eugenol och geraniol har dessutom antiepileptiska effekter.
Ros för hjärt- och kärlsystemet
Men rosen hjälper oss inte enbart med den känslomässiga delen av vårt hjärtcentra, utan även det fysiska hjärt- och kärlsystemet. Bland annat tack vare dess höga nivåer antioxidanter. Och denna effekt ses med både rosen och nyponen. Nyponen har i studier setts förbättra blodtrycket och kolesterolen och därmed minska riskerna för kardiovaskulära sjukdomar, vid dagligen användning och i större doser (ca 40 gram per dag).
Ros för matsmältningssystemet
Rosen stöttar många system i våra kroppar och däribland matsmältningssystemet. Bland annat genom att den innehåller flertalet enzymer som hjälpa till med matsmältningsprocessen. Men kan också minska illamående samt förbättra skadade tarmväggar.
”Ett örtte på ros efter maten kan underlätta matsmältningen och vid längre tids användning stötta tarmarna”
Bladens sammandragande effekt beror delvis på tanniner, vilka är en stor del av växters medicinala effekt. Bland annat vid diarréer, vilket visar på att rosen kan hjälpa från flera håll vid besvär i matsmältningen. Ett örtte på ros efter maten kan alltså underlätta matsmältningen och vid längre tids användning stötta tarmarna.
Ros för fertilitet och som afrodisiakum
Flertalet studier har visat på en ökad sexuell funktion och lust med hjälp av ros. Framförallt har studier gjort på kvinnor och män som lidit av depression som fått en ökad sexuell lust, tillfredsställelse samt minskad smärta med hjälp av att inandas rosenolja. Effekten har setts vara större hos män än hos kvinnor. Rosen kan alltså rent direkt eventuellt hjälpa den sexuella lusten men också genom att få oss att må lite bättre, vilket förhoppningsvis i sig leder till mer lust.
Utöver det påverkar rosen vår fertilitet och traditionellt har ros kombinerats tillsammans med andra örter för att stötta fertiliteten och det reproduktiva systemet. Däribland oregelbundna eller tunga menstruationer, men även kramper och andra problem med livmodern. En blandning mellan ros och hjärtstilla anses till exempel effektivt för att minska tunga menstruationer.
Ros som hudvård
Rosen är sammandragande vilket gör att exempelvis rosenvatten är hjälpsamt som ansiktsvatten för att strama till och dra samman porer. Eftersom rosen också är både antiinflammatorisk och antiseptisk kan den lindra inflammationer på huden och lugna torr samt kliande hud.
Vresrosen – invasiv vildros
Vresrosen (rosa rugosa) är en relativt ny art i Sverige och förvildades här omkring 1918. Och har dessvärre konkurrerat ut många svenska inhemska ängsväxter. Vi vill alltså inte odla denna ack så väldoftande och fina rosväxt. Dock är vresrosen ätbar samt medicinal och är en av de rosor vi kan använda både bladen och nyponen från.
Nypon för C-vitamin och matsmältningen
Förutom rosens väldoftande blad kan vi också använda nyponen som kommer på sensommaren efter att bladen vissnat. Nyponen är fulla med näringsämnen och inte enbart C-vitamin som de får mest uppmärksamhet för. Utan också vitamin A, mineralerna kalcium och järn samt fytokemikalierna bioflavonider och polyfenoler, vilka bland annat agerar som antioxidanter.
”Nyponen är fulla av näringsämnen, bland annat med en bra sammansättning av essentiella fettsyror och kostfibrer såsom pektiner”
Dessutom har nyponen en bra sammansättning av essentiella fettsyror och kostfibrer såsom pektiner. Pektinerna agerar också milt laxerande och nyponen är därför hjälpsamma vid förstoppning men används likväl även för diarréer eftersom de agerar balanserande så som de flesta växer just gör. Även nyponen, precis som rosenbladen, har alltså traditionellt används just för diverse matsmältningsproblem. Exempelvis vid får låga nivåer av magsyra, gallstenar och njurproblem.
Du kan använda alla typer av ros & nypon
Så vilka rosor kan vi använda? Du kan använda alla typer av rosor, förutom om de blivit besprutade med diverse bekämpningsmedel. Det är alltså inte att rekommenderar att använda en ros inköpt på en vanlig matvarubutik.
Det samma gäller nyponen; de är alla ätbara så testa dig fram till dina favoriter. De både ser och smakar olika beroende på typ.
Kurser i örtkunskap
Vill du lära dig mer om läkeväxter och hur du kan använda dem för att stärka hälsan samt din egenmakt? Ta en kurs i örtkunskap för att lära dig mer om örternas värld. Jag erbjuder flera örtkurser i Mölnlycke samt onlinekurs (mer kommer under 2023).
– Örtkunskap & att använda örter i vardagen
– Kakaoceremoni med breathwork (och extra örter)
– Onlinekursen ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics”
Referenser
De la Foret. (2022). Rose monograph. Hämtat den 2023-06-21 från: www.herbmentor.com
DoTERRA essential oils USA. (2014). Hämtat den 2023-06-21 från: https://www.facebook.com/doterra/photos/trivia-thursdayapproximately-how-many-rose-blossoms-does-it-take-to-distill-a-5m/10152173993054314/?paipv=0&eav=Afb8RaefvRPd7kqURRuRUbCYRN2mXuFvVJyqIzZLgGcr6I6dVkvYspGHhDZjqhHzWAI&_rdr
Grieve, M. (1971). A modern herbal. New York: Dover
Kumari, S. & Choudhury, A. G. (2021). Medicinal Uses of Rose. Vigyan Varta 2(3): 49-51
Mohebitabar, S., Shirazi, M. Bioos, S. Rahimi, R., Malekshahi, F. & Nejatbakhsh, F.. (2017). Therapeutic efficacy of rose oil: A comprehensive review of clinical evidence. Avicenna J Phytomed. May-Jun; 7(3). Pp 206–213
Nanda, S. (2015) Medicinal Efficacy of Rose Plant: A Mini Review. PharmaTutor. 3(10). Pp 23-26
Naturskyddsföreningen. (2023). Instagraminlägg hämtat den 2023-06-21
Sundgren, L. (2017). Vildvuxet – mat och huskurer från naturen. Stockholm: Bonnier Fakta
Wcleubianne, M. N. M, Francisco Das Chagas Pereira de Andrade, Livia Alves Filgueiras, Anderson Nogueira Mendes, Amanda Fonseca Costa Assunção, Nicolas Davidson Sérvulo Rodrigues, Rosemarie Brandim Marques, Antônio Luiz Martins Maia Filho, Damião Pergentino de Sousa & Luciano Da Silva Lopes. (2021). Antidepressant activity of rose oxide essential oil: possible involvement of serotonergic transmission. Heliyon. Apr; 7(4). doi: 10.1016/j.heliyon.2021.e06620
© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg