Du visar för närvarande 5 hälsostärkande örter du kan använda i din kost

5 hälsostärkande örter du kan använda i din kost

För att må fysiskt och mentalt bra behöver vi äta tillräckligt med växter i kosten. Men varför begränsa oss till de grönsaker och frukter vi köper i butik när det finns mängder av hälsostärkande örter att plocka i naturen, odla likväl som att köpa? Här är en lista på 5 vanliga och hälsostärkande örter som kan bidra till att du mår bättre.

Det finns nästan en oändlig mängd växter du kan använda i kosten, och som kommer ha en stärkande effekt på hälsan. Ju mer du kombinerar dessa växter, desto större effekt får du. 1+1=3 stämmer verkligen i växternas värld och dess påverkan på det mentala och fysiska välmåendet.

Redan nu använder de flesta av oss många örter i maten; de vanliga kulinariska kökskryddorna, bär och grönsaker som de främsta exemplen. Samtliga dessa ingår också inom örtkunskapen, de är alla växter som kan användas både hälsostärkande samt för specifika besvär.

Varför vi behöver äta växter i kosten

Varför vi bör inkludera växter i kosten är helt enkelt för att vi är gjorda för att äta stora mängder växter, naturen har skapat oss till att göra just det (Läs artikeln ”Stenålderskosten bestod till 80% av växter, inte främst kött” med nya fynd som visar på att människan faktiskt ätit mer växter tidigare i historien än vad forskare tidigare trott).

Ja, vi har också ätit kött så klart men ändock har majoriteten av vår kost bestått av växter under de största delarna av människans existens. Så vad gör det med våra mänskliga kroppar när vi inte äter det som naturen ämnat oss att äta? Hur skulle ett lejon må av att inte äta kött utan istället bara gryn? Inte särskilt bra eller hur.

Växter är fyllda av näringsämnen som är livsviktiga för våra kroppsfunktioner. Likväl som att de har stora mängder kostfibrer vilka är helt livsavgörande för att få en rik och stabil mikrobiota av goda bakterier i tarmen. Kostfibrer finns inte i kött, och dessa fibrer är maten till tarmbakterierna – utan dem kan bakterierna inte frodas.

Dessutom innehåller växter många andra verksamma ämnen som påverkar oss på diverse sätt, just de sätten örtkunskapen intresserar sig så för. Till exempel att de kan lugna ett överaktivt nervsystem, göra det lättare för oss att hantera stress, bitterämnen för matsmältningen, hjälpa oss att sova bättre, minska på låggradiga kroniska inflammationer samt motverka cancer.

Kommer du på flera viktiga anledningar? Lämna en kommentar!

5 hälsostärkande örter du kan använda i din kost

Här har jag listat 5 läkeväxter/örter, utöver de vanliga kökskryddorna som du antagligen redan använder (och fortsätt använda många av dem!), som kan stärka din hälsa genom att användas i maten. Behöver du tips på hur örter rent allmänt kan användas i kosten? Kolla in mitt recepthäfte med läkeväxter.

1. Brännässla (Urtica dioica)

Den främsta, absolut främsta och den växten som alltid kommer i toppen på en sådan här lista, är så klar brännässlan. Få andra växter innehåller så mycket näring som nässlan gör. Till exempel vittnar dess mörkgröna blad om hur mycket hälsostärkande klorofyll bladen innehåller.

Nässlan är fylld med näringsämnen såsom mineralerna järn, kalcium, kalium, magnesium, fosfor, natrium, zink och kisel. Vitaminerna är främst B-gruppen, C, E och K. De innehåller också imponerande nog alla essentiella aminosyror (vilket få växter gör), kostfibrer, flavonoider och andra antioxidanter, proteiner (ca 5–6% i färska blad och 23–24% i torkade blad), betakaroten (antioxidant och förstadie till A-vitamin), klorofyll likväl som serotonin.

Använd nässlorna i maten, i bröd, i smoothies och till och med i kakor! Det fina med nässlorna är att de går att lägga ner i nästintill all matlagning. Goda att steka eller byta ut överallt du annars skulle använda spenat exempelvis. Som te har nässlorna en kraftfull smak men i matlagning anser jag att så inte är fallet. Inte ens i kakor. Använd färska, ångkokade, stekta eller som pulver.

Läs mer om brännässlan i artikeln: ”Brännässla är mer näringsfylld än något grönt salladsblad i matbutiken

spröda gröna nässlor på våren, hälsosamma örter
Brännässlan bör plockas innan de blommar för att ätas (blomning sker under senare delar av sommaren).

2. Svampar – samtliga ätbara

Jag vet, svampar är inte växter men vi inkluderar dem ändock i örtkunskapen för att de precis som växter är livsformer från naturen som vi konsumerar och som på ett eller annat sätt påverkar oss. Och svampar påverkar och stärker vår hälsa som få andra livsmedel!

I svampar finns bland annat kostfibrer vid namn betaglukaner vilka är några av de viktigaste ämnena du kan äta för att stärka immunförsvaret. Svampar har dessa i olika mängder varav några av de som har stora mängder är; turkey tail/sidenticka, reishi/lackticka, kantareller, soppar (inkl. karljohan) och shiitake.

Dessa betaglukaner tillsammans med andra verksamma ämnen i svampar gör också att de är några av de viktigaste livsmedlen för att motverka och förebygga cancer. Dessutom kan svampar hjälpa att båda stärka hjärt- och kärlhälsan, öka energin samt stärka den kognitiva förmågan.

Använd med andra ord ofta svamp i matlagningen! Om du inte gillar konsistensen går det också bra att använda pulver av svamp i maten.

Det finns många artiklar om svampar här på bloggen:

Öka minnet och minska depression med svampen lion’s mane – igelkottstaggsvamp

Medicinala svampar kan vara de viktigaste livsmedlen för din hälsa

Vanliga svenska svampar i skogen är både medicinala och hälsostärkande

Stärk din mentala förmåga med nootropiska örter och svampar

Vanliga och medicinala svampar som viktig källa till D-vitamin

Färska svampar från skogen i korg. Kantareller, soppar i korg med mossa och grönt.
Alla ätbara svampar är stärkande för hälsan, var och en med sina hälsofördelar med gemensamt att de samtliga stärker både det mentala och fysiska välmåendet.

3. Maca (Lepidium meyenii)

Maca växer inte i Sverige utan kommer från bergen i Anderna i Peru och Bolivia. Och har där varit en viktig föda under tusentals år. De senaste åren har dock intresset för denna näringsfyllda rot blivit ytterst stor också i västvärlden. Därför är pulvret av maca idag lätt att hitta i butiker och online.

Studier på befolkningar i de Peruanska Anderna visar på att de individer som har konsumerat maca regelbundet från barndomen har lägre blodtryck, starkare skelett, lägre BMI och en rent allmänt bättre hälsostatus än de personer som inte ätit maca regelbundet.

Precis som många andra rötter innehåller maca många näringsämnen såsom kalcium, järn, magnesium, kalium, B-vitaminer, 10–14% protein och höga mängder kostfibrer. Rötterna är ju de som ska bära upp och ge liv till hela plantan, klart att de måste vara fullproppad med allt det viktiga!

Maca anses antagligen vara en så kallad adaptogen. Varför jag skriver ”antagligen” är för att det är få växter som har tillräckligt med vetenskap bakom sig vilket faktiskt är ett krav för att få hamna i denna kategori. Gruppen och begreppet adaptogener är relativt nyligen myntat och att det finns tillräckligt med vetenskapliga studier och analyser på växten är ett måste för att få komma med i denna exklusiva grupp. Och maca anses nu alltså antagligen vara en adaptogen. En mycket viktig grupp för att stärka hälsan och motverka stress!

Maca har en ganska mild, lite söt smak och är därför lätt att blanda ner i allt möjligt; gröt, smoothies, bröd, pannkakor, kakor och så vidare. Själv har jag maca i min havregrynsgröt varje morgon.

4. Nypon (Rosa spp.)

Nypon kanske inte är en växt du kommer att laga mat med, men däremot är den fantastiskt i bröd, bakverk, gröt, smoothies, örtteer och så vidare. Det finns många sätt att få in växten i din kost med andra ord.

Ja, nypon innehåller stora mängder c-vitamin men också många andra näringsämnen samt fytokemikalier (eller fytonäringsämnen). Såsom höga nivåer antioxidanter vilket är en av dess stärkande effekter på hjärt- och kärlhälsan. De är också antiinflammatoriska vilket gör att de ofta används av personer med ledvärk.

Du kan använda vilka nypon som helst, färska eller torkade. Så länge busken inte blivit besprutad med kemikalier.

Köp hela eller torkade nypon (samt andra örter såsom maca) från Ekoplanet.

Läs mer om nypon i artikeln ”Ros och nypon för att minska depression och stärka matsmältningen

Färska röda nypon på skärbräda tillsammans med gröna blad av rölleka i bakgrunden, samt groblad. Det ligger två äpplen vid sidan av. Hälsostärkande örter
Du kan använda vilka nypon som helst, så länge de inte har blivit besprutade. Använd dem färska eller torkade.

5. Maskros (Taraxacum officinale)

Maskrosen finns i vartenda naturens rum, till och med där vi försökt att ”ta bort” naturen genom att asfalterat, grusa och så vidare. Dess kraft är minst sagt imponerande och lika starkt påverkar maskrosen vår hälsa. Tillsammans med att den finns överallt och att den är proppfull av näring gör det maskrosen till en av de allra bästa mat-örterna!

Maskrosen blad, blommor och rötter innehåller stora mängder näring; kalcium, järn, kalium, vitaminer A, K och C, kostfibrer (bl.a. inulin i rötterna), klorofyll (bladen), antioxidanter och protein – bland så mycket mer.

Men en av de viktigaste aspekterna med maskrosen är dess bitterämnen vilka hjälper till att effektivisera hela matsmältningssystemet (ett nästintill måste om du behöver stärka din mag- och tarmkanal). Ämnen som också stärker levern. Många tror att maskrosen är giftig på grund av dessa bitterämnen men det är alltså precis tvärtom. Tack vare bland annat dess urindrivande egenskaper stärker maskrosen även njurarna.

Du kan alltså använda bladen, blommorna och rötterna. Finhacka maskrosbladen och använd i sallader, strö över grytan, stek dem, gör maskrosmarmelad eller vin av maskrosblommorna eller gör örtte på rötterna. Som exempel.

Läs mer om maskrosen i artikeln ”Maskros – det värsta ogräset är vår bästa mat!

Närbild på gula utslagna maskrosor. Bakgrunden är suddig och i skärpa är några få gula maskrosor med gröna blad under i gräs, Hälsostärkande örter
Maskrosens blommar är några av de första sprudlande blommorna att titta upp under våren. Vilken gul fröjd för ögonen! Och likväl för hälsan. Testa att göra maskrosmarmelad på kronbladen, eller varför inte maskrosvin – min personliga favorit.

Recepthäfte med läkeväxter

Vill du få inspiration till att få in mer hälsostärkande örter/läkeväxter i din vardag och kost? Kolla då in det nya recepthäftet jag nu släppt! Med 15 smakrika, enkla och stärkande recept – måltider, nyttiga sötsaker och drycker. Alla med diverse örter (och svampar) som stärker din hälsa och gör det enkelt att få in mer växter i kosten.

Endast 245 kr.

Örtvandringar från maj-sep precis utanför Göteborg

Nu sätter örtvandringarna igång för 2024 i Mölnlycke, precis utanför Göteborg. Följ med och lär dig identifiera vilda ätbara växter och vad du kan göra med dem. De klart mest uppskattade örtkurserna under året för många!

Första växtvandringen är onsdagen 8 maj 2024. Läs mer nedan och satta datum.

Referenser

Herbmentor. (2024). Prenumerationswebbsida.

Hobbs, C. (2020). Medicinal mushrooms – the essential guide. Storey Publishing: North Adams.

Noel Groves, M. (2016). Body into balance. Storey Publishing: North Adams.

Winston, D. & Maimes, S. (2019). Adaptogens – herbs for strength, stamina and stress relief. Healing arts press: Vermont.

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar