Du visar för närvarande Antiinflammatorisk effekt hos växter och hur de fungerar

Antiinflammatorisk effekt hos växter och hur de fungerar

Låggradig kronisk inflammation blir allt vanligare, samtidigt som läkemedlen för tillstånden kommer med allvarliga biverkningar. Av den anledningen är det fler och fler som nu vänder sig till antiinflammatorisk effekt av växter. Antiinflammatoriskt i sig är ju inte ett ämne, utan en effekt. Som från växterna kommer av många olika ämnen, och fram för allt från samverkan mellan dessa.

Låggradig kronisk inflammation

Inflammation är livsviktigt, det är en nödvändig del av immunförsvaret och för vår överlevnad. Men med dagens levnadssätt; felaktig kost, övervikt, stress, för lite sömn och så vidare drabbas fler och fler av så kallad låggradig kronisk inflammation. Tillstånd som kan leda till flertalet sjukdomar inkusive övervikt, diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Tecken på inflammation är bland annat lokal rodnad, svullnad, hetta, smärta och minskad funktion.

Hela livsstilen avgör om vi får inflammationer

Som jag alltid betonar när vi pratar om en antiinflammatorisk effekt, det är helheten av din livsstil som bidrar till låggradig konstant inflammation. Så vill du få bukt med den måste du se över hela ditt liv; kosten, fysisk aktivitet, stress, sömn, tobak och så vidare. Inte bara eller framförallt fokusera på vissa antiinflammatoriska örter och livsmedel.

Läkemedel för inflammation

Långvariga inflammationer behandlas ofta idag med så kallade NSAID-läkemedel (”non steroidal anti inflammatory drugs), som också bland annat har smärtstillande och febernedsättande effekter. Vilket är vanliga smärtstillande läkemedel med exempelvis ibuprofen och acetylsalicylsyra.

”Problemet med antiinflammatoriska läkemedel är att risken för bland annat blodpropp samt hjärt- och kärlsjukdomar, hjärtinfarkt och stroke ökar likväl som att de sliter på levern”

Problemet med dessa läkemedel är dock att risken för bland annat blodpropp samt hjärt- och kärlsjukdomar, hjärtinfarkt och stroke ökar likväl som att de sliter på levern. Det är med andra ord inte substanser vi vill ta regelbundet under en länge period. Vi behöver alltså verkligen få alternativ med färre biverkningar.

Och här kommer läkeväxterna in, som dessutom stärker våra system på andra sätt och med ytterst få biverkningar, om några. Växter har dessutom en positiv effekt på tarmfloran vilken i sin tur kan minska låggradiga inflammationer.

Grönsaker, frukter och växter på marknad i lådor bredvid varandra. Det hänge en våg ovanför och lappar vid varje låda
Nästintill alla växter innehåller diverse ämnen som ger en antiinflammatorisk effekt, så ät mycket av alla frukter, bär, grönsaker och läkeväxter.

Varför ska vi använda läkeväxter för inflammationer?

I motsats till läkemedel som oftast enbart har ett aktivt ämne och verkningsområde, påverkar istället läkeväxter på flera plan. De innehåller en myriad av ämnen som samverkar och påverkar våra kroppar på flera sätt. En växt kommer inte bara agera antiinflammatoriskt utan ha många egenskaper (därför är det ju så viktigt att vi väljer rätt ört beroende på vad för andra egenskaper vi och örten har).

Ämnen i växter som bidrar till antiinflammatorisk verkan

De antiinflammatoriska effekterna från växter kommer från många olika ämnen, såsom polyfenoler, flavnoider, terpenoider, alkaloider, antrakinoner, lignaner, polysackarider, saponiner och peptider. Just flavonioder har setts agera väldigt tydligt, i de studier som gjorts hittills. Vilka bland annat agerar som antioxidanter. Rent allmänt har just antioxidanterna en mycket tydlig antiinflammatorisk effekt. Ät med andra ord många typer av bär, frukter, grönsaker och läkeväxter för att få denna verkan.

”Studier visar att mångfalden av antiinflammatoriska molekyler i en växt är överlägsen syntetiska produkter”

Det har också setts i analyser att synergin av diverse ämnen i en planta bidra till en högre antiinflammatorisk effekt än om man isolerar enskilda ämnen. Studier visar dessutom att mångfalden av molekyler i en växt är överlägsen syntetiska produkter. Så klart.

Här är några av alla ämnen som har en antiinflammatorisk effekt i växter

Det här är enbart några av alla ämnen i växter som ger en antiinflammatorisk effekt.

Flavonoider har en antiinflammatorisk kapacitet eftersom de hämmar produktionen av inflammatoriska ämnen genom att modulera arakidonsyravägen, hämma enzymer såsom ATPas, prostaglandin, cyklooxygenas, lipoxygenas, NADH-oxidas, proteinkinas, hydrolaser, peroxidaser, metallopeptidaser, och fosfolipaser. Stor och omfattande verkan med andra ord. Flavonoider hittar vi i många frukter, växter, frön, blommor och trädbarkar. Till exempel gröna bladgrönsaker (glöm inte bort de vilda!), lök, äpplen, körsbär, sojabönor och citrusfrukter.

Det sura bäret berberis (surtorn), innehåller alkaloiden berberin som traditionellt har använts mot reumatism tack vare den antiinflammatoriska egenskapen. Ett ämne som också finns i flera andra växter, till exempel vallört.

Quercetin som vi hittar i höga mängder i bland annan lök, teblad (grönt/svart/vitt – det är samma teblad) och johannesört har setts drastiskt minska vissa faktorer av inflammation.  

Saponiner såsom i lakrits används som en beståndsdel i kortison, som är en del av vårt egna antiinflammatoriska system.

Tanniner, som bland annat ger den där sammandragande känslan hos rött vin och te, agerar antiinflammatoriskt och används medicinalt av många anledningar bland annat genom att de bildar komplex tillsammans med metalljoner (järn, mangan, koppar och andra) och är antioxidanter.

Terpenoider kan påverka flertalet mekanismer som är relevanta för att inflammationer överhuvudtaget uppstår, och hämmar därför utvecklingen av kronisk ledsvullnad avsevärt”

Terpenoider kan påverka flertalet mekanismer som är relevanta för att inflammationer överhuvudtaget uppstår, och hämmar därför utvecklingen av kronisk ledsvullnad avsevärt. Ett ämne som bland annat finns i timjan, citrusfrukter och vanligt te (grönt/svart/vitt).

Buske av rosmarin i blom tagen uppifrån. Rosmarinen har gröna blad och lila blommor. Antiinflammatorisk effekt av växter
Rosmarin är en av alla växter med en antiinflammatorisk verkan, bland så mycket annat.

Exempel på antiinflammatoriska växter

De flesta ätbara växter (alltså de som inte är giftiga för oss) är antiinflammatoriska. Äter du rent allmänt en kost med mycket växter får du en synergisk antiinflammatorisk effekt av alla dessa växter, vilket tillsammans blir en stor effekt.

”Äter du rent allmänt en kost med mycket växter får du en synergisk antiinflammatorisk effekt av alla dessa växter, vilket tillsammans blir en stor effekt”

Jag rekommenderar att också läsa artikeln ”Därför bör inte alla med låggradig inflammation använda gurkmeja” där jag resonerar kring varför alla med låggradig inflammation behöver olika typer av växter. Vi kan inte tänka som den konventionella läkekonsten ”one pill for every ill”. Vi blir uppenbarligen inte hjälpta av det sättet gällande långdragna tillstånd.

Några växter och svampar med hög antiinflammatorisk verkan:

Gurkmeja

Rölleka

Vitlök

– Aloe vera

Moringa

Ingefära

– Surtorn (berberis)

Rosmarin

Kamomill

Lakrits

Hibiskus

Reishi

Ät minst ½ kg grönsaker och frukt per dag och använd läkeväxter i teer, i maten, som kosttillskott och så vidare, så kommer du få en tydlig antiinflammatorisk verkan. Och på alla sätt stärka din hälsa och dina kroppsliga system.

Referenser

dos Reis Nunes, C., Arantes, M.B., de Faria Pereira,, S.M., da Cruz, L. L., de Souza Passos, M.,  de Moraes, L.P., Curcino Vieira, I. J. & de Oliveira, D.B. (2020). Plants as Sources of Anti-Inflammatory Agents. Molecules. 2020 Aug; 25(16): 3726. doi: 10.3390/molecules25163726

Kumar, S., Bajwa, B, Kuldeep, S. & Kalia, A.N. (2013). Anti-Inflammatory Activity of Herbal Plants: A Review S. International journal of advances in pharmacy, biology and chemistry. 2(2). ISSN: 2277 – 4688.

1177. (2021). Läkemedel vid långvarig smärta. Hämtat den 2023-04-06 från: https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/behandling-med-lakemedel/lakemedel-utifran-diagnos/lakemedel-vid-langvarig-smarta/

© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar