Vanliga kryddor vi har i köket stärker inte bara smaken i vår mat, utan även vår hälsa. Timjan, rosmarin, kanel, chili och oregano till exempel. De flesta kulinariska örter har vissa likheter, som till exempel att hjälpa matsmältningen och vara antiinflammatoriska. Här är några av de vanligaste kryddorna och dess positiva hälsoeffekter. Så gör som indierna, snåla inte med kryddorna i maten!
Våra vanliga kulinariska kryddor i köket är precis lika medicinala och hälsostärkande som vilka andra läkeväxter som helst. Det finns ingen skillnad mellan hur effektiv echinacea (röd solhatt) är som medicinalplanta och timjan. Fast på olika sätt. Samtliga kryddor vi använder i maten har kraftfulla hälsostärkande effekter. Därav bör vi använda så mycket av dem som möjligt i vår kost!
Låt maten vara din medicin och medicinen din mat
Det bästa sättet att få i sig örter är just genom maten; daglig och kontinuerlig användning, vilket stärker kroppens alla system, precis som grönsaker gör.
När vi nedan läser om alla viktiga hälsoeffekter dessa kryddor har inser vi vikten av att inkludera många växter i vår kosthållning. Grönsaker, frukter, alger, kryddor, örter, läkeväxter. Kärt barn har många namn men egentligen är de alla det samma; växter. Och en av de viktigaste beståndsdelarna i en hälsosam kosthållning.
Så vilka växter pratar vi exempelvis om? Jo, kanel, kardemumma, timjan, salvia, oregano, rosmarin, nejlika, ingefära, gurkmeja, svartpeppar, saffran, cayenne, chili och så vidare. Det finns inte en ätbar växt som inte har en hälsostärkande effekt.
Aromatiska örter och kryddor
De kulinariska örterna använder vi just för dess aromatiska kvalitéer. Som de får genom sina eteriska oljor vilka inte enbart har effekt på våra kroppar efter att vi konsumerat dem, utan även på vårt sinne just från de starka dofterna. Som exempelvis lavendel vilken har en lugnande effekt genom sina eteriska oljor och rosmarin som istället omvänt ät uppiggande och stimulerande.
”De flesta aromatiska örter har gemsamt att de främjar matsmältningen och lugnar ner”
Dessa eteriska oljor samt örternas alla andra egenskaper påverkar sedan våra kroppar på en myriad olika sätt. Bland annat är många aromatiska kryddor bra för matsmältningssystemet, och framförallt för att lugna ner. Kramper, smärtor och så vidare. Har man regelbundna problem med matsmältningen är det därför en bra idé att inkorporera många kryddor i kosten. Samt dricka te på just dessa doftrika örter.
Exempel på 10 medicinala kryddor
Här är 10 av de vanligaste kökskryddorna som alla innehåller viktiga ämnen för att behålla en stark hälsa. Alla kryddor i din hylla har någon typ av positiv hälsoeffekt. Förutom att de alla innehåller massvis av näringsämnen såsom mineraler och vitaminer listar jag här andra fina egenskaper kryddorna besitter. Vad jag här nämner är bara några av alla effekter dessa kryddor har.
1. Timjan
Timjan är starkt antimikrobiell och har traditionellt använts vid infektioner. Ofta använd som munskölj vid inflammerat tandkött eller halsont. Men också utvärtes för diverse svampinfektioner.
En mycket effektiv slemlösande växt. Att dricka te på timjan när det sitter slem fast i lungorna kan hjälpa att frigöra slemmet så att det kan hostas upp. Därmed kommer man att hosta mer, eftersom slemmet faktiskt kommer ut. Också tack vare att timjan är antiseptiskt och antimikrobiellt är örten ett bra val vid förkylning.
Timjanbladen kan lugna ner en orolig mage, minska gasbildning, uppblåsthet och kramper. Därav kan timjan vara hjälpsam för personer med IBS. Precis som samtliga dessa kryddor behöver man dock då ta den i lite större mängder, mer än det man vanligtvis strör i mat. Öka på ordentligt med timjan i maten eller gör exempelvis ett te med 1 matsked torkade blad per 2,5 dl hett vatten och låta det dra 20–30 minuter helst. Blir det för starkt kan teet blandas ut med andra välsmakade växter eller med honung.
2. Rosmarin
Rosmarin är välstuderad för sin egenskap att stärka den kognitiva förmågan. En kombination av rosmarin, gotu kola och gingko har visat sig mycket effektiv för att motverka Alzheimers. En av anledningarna tros vara dessa höga nivåer av antioxidanter.
”En kombination av rosmarin, gotu kola och gingko har visat sig mycket effektiv för att motverka Alzheimers”
Men förutom den fantastiska egenskapen är rosmarinen också antispasmodisk (och därmed bra att använda vid torrhosta för att dämpa), antibakteriell, smärtstillande samt bra för matsmältningen. Att sätta rosmarin i hårbotten kan hjälpa till att stimulera hårväxt. En beprövad växt för detta ändamål.
3. Salvia
En växt som längre används för dess positiva effekter på matsmältningen för att till exempel minska gasbildning och uppsvullnad samt dämpa kramper i mag- och tarmkanalen. Salvia är framförallt effektiv för de som har svårt att bryta ner fett. Ta en kopp te av salvia innan eller efter maten.
Salvian, precis som rosmarin, har studerats för sina effekter på den kognitiva förmågan där man sett att bladet kan stärka minnet, bland annat hos individer med Alzheimers. Och även denna växt är bra för håret.
Den balansera dessutom kolesterolnivåer, är antiinflammatorisk, antispasmodisk (effektiv för att dämpar rethosta), antiseptisk och urindrivande. Mycket bra att använda vid halsont. Salvian är även effektiv mot diverse svampar, alltså oönskade sådana. Används vid klimakteriet för att minska besvären med vallningar och nattsvettningar.
4. Oregano
Oregano har en stark antimikrobiell verkan och är effektiv mot diverse bakterier och svampar, både in- och utvärtes. Kryddan är dessutom antiinflammatorisk och milt smärtstillande. Oregano innehåller ämnet thymol som bland annat används som konservetingsämne både i mat och hudprodukter, men även som munskölj.
Precis som alla de andra kryddorna i denna artikel är oregano bra för matsmältningssystemet men också för urinvägarna och är därför en bra växt att inkludera i te vid urinvägsinfektion. Traditionellt har den använts för att sätta igång utebliven mens. Men det säga även att oregano kan minska depressioner och nervositet.
5. Kanel
Kanelen balanserar blodsockernivåerna, en utmärkt krydda att ha både till frukost och mellanmål med andra ord. Och framförallt för individer med diabetes, där kanel borde vara en daglig kostvana. Rent generellt är kanel effektiv vid diverse matsmältningsproblem som till exempel magknip, gaser eller låg aktivitet i hela förloppet.
Den är dessutom antiinflammatorisk, antispasmodisk, antimikrobiell och kan dämpa illamående. Kanelen har också visat sig effektiv för att minska menstruella kramper. Helst ska barken då intas flera dagar innan mensen är förväntad, då ett te på kanel är ett bra och smakrikt sätt. Antingen bara vatten och kanel som kokas under minst 20 min, eller tillsammans med andra klassiska chai-kryddor. Söta eventuellt med honung.
6. Svartpeppar
Svartpeppar är fantastiskt viktig som en del av varje maträtt då den ökar effekten av andra växter. Gurkmeja till exempel med så mycket som 2000%! Även svartpepparn är antispasmodisk, antibakteriell likväl som slemlösande. Så, blanda svartpeppar tillsammans med exempelvis timjan i te för hosta där slemmet sitter fast.
Svartpeppar är rent allmänt stimulerande och sätter igång processer i kroppen, tex blodcirkulationen, matsmältningssystemet och hjälper till att få loss slem i lungorna och bihålorna. Den är dessutom antimikrobiell, balanserar immunförsvaret och kan motverka cancer.
7. Chili och Cayennepeppar
Några tuggor av mat med chili i och vi börjar ganska omedelbart bli varma, till och med kanske svettas och få röda kinder. En ganska imponerande snabb effekt som heta kryddor bidrar till. Chili (cayenne är en typ av chili) ökar alltså blodcirkulationen, vilket kan vara mycket värdefullt för personer som ofta är kalla exempelvis. Men sätter också igång matsmältningen och får snoret att flöda (vilket ibland inte är önskvärt, men om det är tjockt och sitter fast istället mycket hjälpsamt). Alla typer av chili är perfekt för de som behöver ”sätta igång” processer i kroppen.
”Många tror att chili kan förvärra magsår eller ”bränna” mage och tarm. Men det är faktiskt precis tvärtom. De har istället sätts främja hälsan av slemhinnan i magen, samtidigt som chilin också kan hämma smärtsignalen vilket kan lindra i samband med sår”
Många tror att chili kan förvärra magsår eller ”bränna” mage och tarm. Men det är faktiskt precis tvärtom. De har istället sätts främja hälsan av slemhinnan i magen, samtidigt som chilin också kan hämma smärtsignalen vilket kan lindra i samband med sår. Dock ska man alltid lyssna på den individuella känslan och upplevelsen av hur en växt påverkar. Känns det inte bra för dig, använd den inte.
Chilin är även antiinflammatorisk vilket tillsammans med bland annat sina antioxidanter har visat sig påverka hjärt- och kärlsystemen positivt.
8. Vitlök
Att regelbundet äta vitlök kan hjälpa oss att inte bli sjuka lika ofta. Bland annat tack vare sina antibakteriella, antivirala och antimikrobiella egenskaper. Vitlöken stärker och aktiverar också immunförsvaret, bland annat genom att aktivera ”naturliga mördarceller” (NK-celler) samt reducera inflammatoriska cytokiner.
Regelbunden användning kan också minska blodtryck och kolesterol. Vitlöken innehåller stora mängder antioxidanter, vilket är en del av dess positiva effekt på hjärt- och kärlsystemet. Vilken tur att de flesta inte bryr sig om vitlöksandedräkten längre!(?)
9. Ingefära
Ingefäran har de senaste åren fått stå i rampljuset för både medicinala och hälsostärkande effekter. Främst verkar den ha använts vid luftvägsinfektioner och är också effektiv för att värma en kallsvettig feber, lena en ond hals med sina antimikrobiella egenskaper och för att få snoret och slemmet i halsen att rinna. Ja, det behövs ju när snoret är allt för tjockt för att komma ut. Ingefäran är alltså en växt som sätter igång processer i kroppen och agerar stimulerande.
Precis som resterande kryddor ovan är även ingefäran antiinflammatorisk och bra för matsmältningen. Roten är också känd för att minska huvudvärk, inflammatorisk smärta såsom artros och reumatism, likväl som illamående – ett knep många gravida tar till.
Det har även gjorts forskning kring ingefärans positiva effekter för hjärt- och kärlsystemet, där roten bland annat visat sig minska blodsockernivåer samt minska inflammationer (kom dock ihåg att låggradiga inflammationer främst orsakas av ohälsosamma livsvanor, så för att minska på inflammationer är det just där man främst behöver förändra). Ingefäran har också setts balansera kolesterolvärdena, men återigen – höga värden beror ofta på ett ohälsosamt liv (stillasittande och dåliga matvanor).
10. Persilja
Persiljan som i det svenska köket ofta enbart används som dekoration eller för att strö lite lätt över maten. Från de där pytte krukorna i matbutiken. Medan i många andra länder används persiljan som salladsblad. Ja, det är helt vansinnigt gott att göra en sallad med finhackad persilja som enda gröna bladet. Och inte enbart en tabbouleh utan vilken sallad som helst. Dessutom är persiljan känd för att friska upp andedräkten. Och, så klart, bra för hela matsmältningssystemet; gaser, kramper, förstoppning etc.
Den innehåller mängder av näringsämnen såsom vitamin A, C och K. Dess höga halter vitamin K är en av anledningarna till de positiva effekterna på hjärt- och kärlsystemet. Men även bland annat tack vare sina höga mängder antioxidanter samt antiinflammatoriska egenskaper.
Mest använd är antagligen persiljan för dess stärkande effekt på njurarna och urinvägar. Vid problem med dessa områden är persiljan en fantastisk växt att ta till; njursten, urinvägsinfektioner och så vidare.
Funkar då båda persiljesorterna likadant? Den krulliga varianten och den platta. Ju starkare persiljan är i smak, desto mer verksamma medicinala effekter har den. Köp båda varianterna och gör ett smaktest 😉 Men oavsett är det lättast att få tag på den platta varianter i större mängder. De sälj i stora påsar i många matbutiker idag, och framförallt i butiker med mat från mellanöstern.
Krydda på! Genom att göra det, nästan varje dag i matlagningen kan man verkligen få en effekt!
Vill du ytterligare lära dig om vilka av dessa och andra växter som passar Dig som individ allra bäst? Och när du bör ta vilken växt. Alltså vid vilka tillfällen i livet då vissa växter passar bättre än andra, och vilka du som person bör undvika. Kom på kurs inom örtkunskap i Göteborg och Mölnlycke! Läs mer på www.way-of-life.se och för att boka din plats.
Referenser
Masé, G. (2013). The wild medicine solution – healing with aromatics, bitters and tonic plants. Toronto: Healing Arts Press
www.herbmentor.com – en amerikansk prenumerationssida med ofantligt mycket information. Om man är intresserad av att lära sig mer om örtkunskap och örter är detta en av de absolut bästa. www.learningherbs.com är deras gratisversion, dock med mycket mindre information.
© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg