Så många fantastiska örter kvinnor kan använda vid klimakteriet då kroppen går igenom stora förändringar. Några örter är specifika för den hormonella hälsan medan andra tas för de konkreta bekymmer som många känner. Såsom vallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter och så vidare. I denna artikel går vi igenom några av de växter som kan användas för att hjälpa övergångsperiod att bli lite smidigare och för att behålla hälsan i bra skick. Alla de örter jag här nämner går så klart att få tag på i Sverige, även om ni kanske inte har hört talats om dem förut.
Läs också följande artiklar om klimakteriet:
– ”Kost och hälsa under klimakteriet”
– ”Fysisk aktivitet före, under och efter klimakteriet”
– ”Vad du kan göra för att minska vallningar under klimakteriet”
Egentligen är det ju en livslång process, att ta hand om hälsan innan klimakteriet så att övergången inte blir allt för jobbig. Samt fortsätta det hälsosamma tänket efteråt, in i förändringarna som sker med kroppen efter övergången. Det är ju en övergång till något nytt.
Hormonterapi är en av de vanligaste formerna av åtgärder för klimakteriebekymmer, och en av de mest effektiva. Men, de har setts öka risken för bröstcancer, kranskärlsjukdom (ischemisk hjärtsjukdom) samt blodproppar i lungorna. Så vi behöver absolut finna alternativ. Alternativ som bygger upp kroppen och hälsan, snarare än att hjälpa mot ett symtom men med starka biverkningar. Med växter kan vi stärka vår hälsa och arbeta förebyggande, snarare än att vänta och enbart jobba behandlande i ett skede när bekymren redan är långt gångna.
Informationen jag här ger än för utbildningssyfte. Det är för att få kvinnor att förstå att det finns hjälp på fler sätt än många kanske vanligtvis får höra. Om du blir intresserad av att inta örter rekommenderar jag dig att be om hjälp från en herbalist/örtkännare. Underskatta inte kraften i växterna. Många är ”milda” men ändå potenta. Du behöver få rätt blandning specifikt för dig.
Färre klimakteriebekymmer hos asiatiska kvinnor
Flertalet studier har visat på att asiatiska kvinnor har färre besvär under klimakteriet än andra regioner, färre antal bröstcancerfall, endometriecancer (cancer som utgår från livmoderslemhinnan) samt starkare skeletthälsa. Varför? Jo, det antas vara för att de regelbundet intar växter i sin kost som innehåller fytoöstrogener. Vilket är ämnen i växter som påminner om vårt kroppsegna östrogen. Hittills har över 300 växter hittats med dessa ämnen i sig. Som kanske några har hört är bland annat soja en av dessa fytoöstrogena växter och ett av de växtbaserade livsmedel asiatiska kvinnor regelbundet äter.
I exempelvis Kina utgår man dessutom från den kinesiska medicinen för att främja hälsa, arbeta förebyggande samt behandlande. Och där ingår alltid läkeväxter.
Forskning kring örter vid klimakteriet
Det finns forskning kring klimakteriet och örter. Men som för alla så kallad alternativa/komplementära (ursprungliga) vägar krävs det fler studier för att säkerställa resultat. Det finns många tvetydliga resultat kring alla växter gällande effekt. Studier med samma växt kan skilja sig väsentligt beroende på i vilken form man intagit växten; kapslar, redan befintliga växtbaserat läkemedel, tinkturer, teer och så vidare. Därför ses väldigt lovande resultat i vissa studier och ingen eller låg effekt i andra. Det behövs absolut fler studier kring detta ämne.
Problemet är också att man i de flesta studier just studerar den hormonella effekten, framförallt på östrogenet. Det är kanske inte alltid främst hormonellt många växter agerar utan till exempel på hälsan, nervsystemet och så vidare. Vilket inte kommer ge utslag i studier där man kollar på hormonella markörer, som många gör. Mot sömnbesvär kan man till exempel använda örter som rent allmänt i studier visat sig positiva för sömnen, såsom passionsblomma.
Hursomhelst, det finns lovande forskning och vi har framförallt använt oss av dessa växter under hela vår existens. Den gamla kunskapen är icke att förglömma. Inga av växterna har samma bieffekter som hormonella läkemedel har. Det har iallafall forskningen kunnat säkerställa. Anyhow, it´s not only hockuspockus here folks.
Hälsosamma livsvanor
Först och främst bör man (kvinna….) se till att rent allmänt skapa hälsosamma vanor. Inga örter kommer att göra underverk om man inte heller tar någorlunda hand om sig själv. Alltså, äter bra, rör på sig, inte medvetet regelbundet skär ner på sömnen, ta bort så många stressfaktorer som möjligt och så vidare. Läs mer i artikeln ”Kost och hälsa under klimakteriet” för vidare diskussion om just det. Rätt näring påverkar inte bara hur du mår under övergången utan också när det sker. Kvinnor som lever ohälsosamt och röker kan hamna i klimakteriet tidigare.
Jag kommer därmed i denna artikel inte ta upp kosten, men understryker igen vikten av att ha en hälsosam kosthållning. Det underlättar övergången mycket, och omvänt försvåras och fördjupas åkommorna om man rent allmänt har övervägande ohälsosamma vanor.
Det kanske viktigaste att understryka är att grönsaker är växter. Örter är växter. Egentligen är det ingen skillnad. En bra kosthållning innebär att få i sig minst 1/2 kg frukt och grönt per dag. Så örter precis som grönsaker erbjuder näringstät mat med många andra hälsofördelar likväl.
Örter beroende på bekymmer
Det finns så många örter som kan användas beroende på symtom. Det behöver som sagt inte vara specifikt hormonpåverkande örter bara för att det är en hormonell period. Utan exempelvis lugnande örter vid humörsvängningar, såsom kamomill, citronmeliss eller humle och passionsblomma för starkare effekt. De två sistnämna hjälper även till med sömnen vilken många har problem med under klimakteriet.
Äkta Johannesört har visat sig hjälpsam vid mild till medelsvår depression samt oro och ångest hos kvinnor i klimakteriet, precis som hos andra grupper med samma bekymmer. Johannesörten har dessutom visat på positiva resultat för vaginal torrhet, sexlust och urinvägsproblem vid klimakteriet.
Oftast görs en blandning med olika växter beroende på vad du som kvinna upplever. Till exempel en eller flera växter för humöret, någon för vallningarna och en annan för sömnen. De kan vara växter som alla åldergrupper eller kön kan använda för till exempel sömnproblem. Men så finns det också växter som specifikt är bra för kvinnohälsan och kvinnobekymmer.
Örter vid klimakteriet
Låt oss gå igenom några växter och dess effekter vid klimakteriet.
Dong Quai (angelica sinensis)
Dong quai kallas även kinakvanne på svenska. Det är en kinesisk ört som också är enkelt att få tag på i Sverige. Den har under tusentals år använts för diverse kvinnobesvär. En näringsrik ört med mineraler och antioxidanter. Som har en stärkande effekt på levern, vilket ju så klart är ett centralt organ eftersom det bland annat är där östrogenet bryts ner.
Munkpeppar (vitex agnus castus)
Munkpeppar är effektiv för just vallningar och svettningar under natten. En ört som även används för att normalisera hormonbalanser. Den är mild i smaken, lätt att dricka te på och säker att använda.
Hjärtstilla (leonurus cardiaca)
Hjärtstilla används för vallningar, vätskenansamling och humörsvängningar. En ört med många strängar på sin lyra. Bland annat är den lugnande för nervsystemet, bitter (bra för levern och matsmältningen), immunomodulerande, vätskeutdrivande och bra för det kardiovaskulära systemet (därav namnet).
Eftersom många kvinnor går upp i vikt och samtidigt kanske inte rör sig tillräckligt kan man få problem med hjärt- och kärlsjukdomar. Hjärtstilla kan minska hjärtklappningar och mild hypertoni, alltså högt blodtryck. Som med nästintill alla växter är den balanserande, så du kommer inte att få problem med hjärtat om du tar den utan att ha problem med hjärtklappningar eller högt blodtryck.
Har också alltid använts vid menskramper, framförallt vid försenad menstruation. Tack vare sina lugnande effekter är den bra för både oro, ångest och sömnproblem. En ört som med andra ord kan hjälpa till med många bekymmer vid klimakteriet.
Läkesilverax / Black cohosh (cimifuga eller actaea racemose)
Black cohosh är den mest undersökta örten för klimakteriet. En växt från Nordamerika som visat sig vara hjälpsam mot vallningar, nattsvettningar, humörsvängningar och sömnproblem. Även denna innehåller fytoöstrogener. Black cohosh tillsammans med äkta Johannesört har visat sig extra effektiva på humöret. Både för att minska nedstämdhet och humörsvängningarna. Den tyska statliga instansen ”The German Commission E”, som ger vetenskapliga råd kring växtbaserade medel, rekommenderar att använda den i högst 6 månader eftersom det finns få långtidsstudier.
Ginseng (panax quinquefolium och panax ginseng)
Det finns ett antal sorter av ginseng, flera örter refereras till som ett visst områdets ginseng. Men den amerikanska och asiatiska är de ”äkta” ginsengen. Dessa innehar en aningen olika egenskaper men båda har bland annat en energigivande effekt. Samtidigt som växterna också rent allmänt är stärkande för hälsan, har många näringsämnen, en balanserande effekt på HPA-axeln samt är balanserande för immunförsvaret. Ginsengen är en så kallad adatogen.
Om du lider av låg energi tycker jag först och främst att du ska röra på dig regelbundet och se över din kost, eller andra levnadsvanor som kan bidra till bristen på energi. Men om dessa redan är tillräckligt bra och du ändå inte får upp energinivån, vilket många verkar lida av vid klimakteriet, kan ginseng vara till hjälp.
Är du däremot redan en aktiv person, med relativt mycket hetta (blir lätt varm, gör saker snabbt, svettas lätt och så vidare) kan ginseng bli lite för överstimulerande. Med tanke på att många kvinnor blir extra varma och har vallningar under denna period skulle jag rekommendera att använda den amerikanske ginsengen (panax quinquefolium) som är mindre ”varm” och mer ”kylande” för systemet. Den bidrar inte lika mycket till extra hetta som den asiatiska. Men den asiatiska är istället än mer effektiv på att ge energi.
I studier har setts att roten även är effektiv mot nedstämdhet vid klimakteriet. Även om växten ger energi har den också visat sig vara effektiv för sömnproblem i övergångsåldern. Ett bevis på växternas fantastiska balanserande effekter på vår kropp.
Andra hjälpsamma hälsostärkande örter vid klimakteriet
Brännässla (urtica dioica)
Brännässlor är bra för typ allt 🙂 En fantastisk ört som bjuder på så mycket näring, vilket alla behöver men kanske framförallt i övergångar i livet. Just när kroppen går igenom en sådan drastisk ändring som när hormoner förändras behövs det lite extra av många näringsämnen för att återfinna balansen. Det blir väldigt tydligt under dessa perioder om man inte får i sig alla de näringsämnen kroppen behöver såsom vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror.
Nässlan är en utmärkt växt för att tillgodose dessa behov. Och tack vare all sin näring samt andra positiva effekter stärker nässlan allmänt hälsan och rekommenderas att intas regelbundet under en lång period. Vid tillräckligt intag av näringsämnen kommer så klart energinivån också att vara bättre.
Den innehåller bland annat kalcium vilket är av yttersta vikt efter klimakteriet då benhälsan försämras hos kvinnor. Men också järn vilket kan behövas extra av då tunga menstruationer innan övergången är vanligt. Brännässlan kan sänka blodglukosvärden hos de kvinnor som går upp mycket i vikt och eventuellt får besvär med förhöjda glukosvärden.
Växten är även antiinflammatorisk vilket kan vara positivt då inflammationsmarkörer ofta ökar när vi går upp i vikt. Vilket ju många gör runt klimakteriet. Men det viktigaste för att minska inflammation är dock att hålla koll på vikten och att ha en bra kosthållning.
Leverstärkande örter
Eftersom levern är ett sådant centralt organ för nedbrytningen av östrogen kan många eventuellt finna nytta av örter om stärker den. Östrogenet bildas framförallt i äggstockarnas follikelceller och bryts sedan ner i levern och tarmen. Under övergångsåldern tar folliklarna slut i äggstockarna och därmed upphör den mesta produktionen av könshormonerna. Men innan detta sker är det rubbningar som istället gör att man kan få extra mycket östrogen vid för-klimakteriet. Med bland annat tunga menstruationer och irritation som följd.
Minska på mängden koffein och alkohol. Och ät bittra växter såsom rucola, endivesallad, broccoli, brysselkål och maskrosblad. Eller använd dem i teer. Dessa bittra växter har en positiv effekt på levern och resterande delar av matsmältningssystemet. Oavsett ålder och kön.
Maskros (taraxacum officinale)
Maskrosen är en bitter ört samt fantastisk på alla sätt och vis och kanske främst för lever. Använd både rötterna och bladen, färska som torkade. Innehåller dessutom otroligt många näringsämnen.
Vallningar
Den allra vanligaste åkomman vid klimakteriet är vallningar, svettningar som kommer och går i skov, inklusive nattsvettningar. Som jag skrev i artikeln ”Kost och hälsa under klimakteriet” verkar det som att dessa bekymmer också blir värre i kulturer och på ställen där klimakteriet ses som ett ”problem”. Det verkar alltså bli färre negativa symtom och upplevelser om man helt enkelt neutraliserar hur vi ser på klimakteriet och avdramatiserar denna period. Jag säger inte detta till individer utan till hela samhället. Hela samhället behöver inta en acceptans om att kvinnor behöver en förändrad verkligenhet när vi går igenom denna övergång i livet.
Det första att ha i åtanke, och kanske det allra viktigaste, är att inte äta allt för många livsmedel och örter som är ”varma”, stimulerande och som kommer att få dig att svettas mer. Som till exempel heta kryddor, chili, ingefära och till och med stora mängder vitlök kan vara varmt för vissa personer. Dessa kommer enbart att driva på vallningarna och inte balansera tillståndet. Istället rekommenderas att äta mer ”kylande” mat och örter. Såsom råa grönsaker, gurka är ju ett väldigt tydligt exempel på en ”kylande” växt, citronmeliss och så vidare.
Men det finns det också växter som specifikt används för vallningar. Några av dessa nämnde jag ovan.
Salvia (salvia officinalis)
Den vanliga kullinära växten salvia har fytoöstrogena effekter. Saliva binder till GABA-receptorer i hjärnan och hjälper därtill med att minska vallningar och svettning. Förutom dessa effekter agerar den positivt för minnet och är antiinflammatorisk. Bland mycket annat.
Slutligen och sammanfattningsvis
Så många fantastiska örter som kan användas vid klimakteriet. Tillsammans med en allmänt hälsosam livsstil kan de verkligen hjälpa denna period att gå lite smidigare och med färre bekymmer. Många av växterna är inte specifika för klimakteriet utan snarare för de bekymmer som kan uppkomma. Det kan till exempel vara en lugnande ört som också kan användas av en annan åldersgrupp med samma symtom. Det är med andra ord viktigt att kombinera rätt växter för de symtom som just du känner. Snarare än att de är växter som allmänt funkar vid klimakteriet.
Återigen vill jag råda dig till att prata med någon som är kunnig inom läkeväxter om du är intresserad av att använda dig av dem. Vid användning av läkeväxter är det viktigt att se till dig som individ för att para samman dig med en eller flera passande växter. Det är inte klimakteriet vi ska ”bota” utan Dig som person vi ska stärka hälsa hos så att du kan passera övergången med så få bekymmer som möjligt. Oftast får man bäst effekt av att kombinera flera växter, varpå den mixen behöver vara individuellt anpassade för dig. Alla individer är olika likväl som växter.
Min stora förebild (och som jag har utbildat mig hos) samt drottningen av herbalism i U.S.A., Rosemary Gladstar, har skrivit en fantastik bok som heter ”Herbal healing for women – simple home remedies for women of all ages”. Som jag varmt kan rekommendera om du är intresserad av att lära dig mer om växter och kvinnokroppen.
Kom på kurs i örtkunskap
Vill du lära dig mer om örtkunskap samt lära dig att göra dina egna örtprodukter? Kom på örtkurs i Mölnlycke, 10 min bil- eller bussresa utanför Göteborg! Eller kolla in min onlinekurs ”Hur du väljer örter för dig som individ – energetics”
Jag håller flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat örtvandringar under vår-höst. Samt kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Under kursen ”Gör dina egna örprodukter” gör vi flertalet produkter som du sedan får ta med dig hem.
Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.
Referenser
Daniele, C., Coon, J. T., Pittler, M. H. & Ernst, E. (2005). Vitex Agnnus Castus – A Systematic Review of Adverse Events. Drug Safety 28.4. pp 319-32.
Dennehy, C. E. (2006). The Use of Herbs and Dietary Supplements in Gynecology: An Evidence-Based Review. Journal of Midwifery & Women’s Health 51.6. pp 402-09.
Forêt, R. D. L. (2020). Motherwort – leonurus cardiaca. Hämtat den 2021-01-19 från www.herbmentor.com.
Forêt, R. D. L. (2020). Nettle – urtica dioica. Hämtat den 2021-01-19 från www.herbmentor.com.
Gladstar, R. (1993). Herbal healing for women – simple home remedies for women of all ages. New York: Atria.
Kargozar, R. Azizi, H. & Salari, R. (2017). A review of effective herbal medicines in controlling menopausal symptoms. Electronic Physician. November 2017. 9(11). pp 5826-5833, DOI: http://dx.doi.org/10.19082/5826
Sand, O., Sjaasta, O. V., Haug, E. & Bjålie, J. B. (2007). Människokroppen – fysiologi och anatomi. Sockholm:; Liber.
WebMD. (2020). 11 supplements for menopaus. Hämtat den 2021-01-19 från https://www.webmd.com/menopause/ss/slideshow-menopause
Pingback: Örter som kan lindra din PMS | Karolines Way Of Life HälsoBlogg
Pingback: Kost och hälsa under klimakteriet | Karolines Way Of Life HälsoBlogg
Pingback: Äkta Johannesört effektiv vid depressioner | Karolines Way Of Life HälsoBlogg