Du visar för närvarande Hur örter kan leda till mer fysisk aktivitet

Hur örter kan leda till mer fysisk aktivitet

Örter har många hälsofrämjande egenskaper som kan leda till en starkare kropp på flera plan. Låt oss gå igenom hur dessa växter på olika sätt kan bidra till att vi får både mer lust till att röra oss och rent praktiskt hur örter kan leda till mer fysisk aktivitet.

Stimulerande örter som ökar energin

Det finns flertalet växter som rent bokstavligen kan hjälpa oss att öka energin och därmed orken att röra på oss. Kaffe samt andra växter med koffein är tydliga exempel. Dessa överkonsumeras dock av de flesta idag och därmed följer negativa effekter. Den genomsnittliga svensken behöver inte mer koffein.

Det finns istället många andra växter som agerar på andra stimulerande sätt, och kanske lite mer försiktigt samt mer hälsosamt än den extremt potenta drogen koffein.

Ginseng är ett exempel på en växt som kan hjälpa personer med låg energi att återfå kraft och vitalitet. För vissa individer kan ginsengen dock bli för stimulerande varpå en lite mindre stimulerande växt såsom rosenrot eller ryskrot (också kallad siberisk ginseng) kan vara att föredra. Båda dessa är vanligt använda av atleter för att öka uthållighet, mitokondriernas aktivitet (delen i cellen där energi skapas) och underlätta återhämtning efter träning.

”Adaptogenerna ginseng, rosenrot och ryskrot kan bidra till ökad uthållighet, mitokondriernas aktivitet (delen i cellen där energi skapas) och underlätta återhämtning efter träning”

Gemensamt för samtliga av dessa växter är att de är så kallade adaptogener (de är dessutom alla tre rötter). Vilket är växter som positivt påverkar vår HPA-axel (stressaxeln) samt rent allmänt stärker hälsan genom flertalet system. Växter som vi dessutom behöver använda regelbundet under lite längre tid, de ger alltså inte samma direkta effekt som koffeinet. Och bidrar då också till andra hälsostärkande effekter.

Det finns många kraftfulla växter som kan hjälpa oss att få en mer effektiva träning, genom flertalet olika effekter utöver att bara öka energin. Läs exempelvis artikeln ”4 lovande örter som kan öka din träningsprestation”.

Örter stärker hälsan, vilket behövs för fysisk aktivitet

Ätbara växter i alla dess former, vare sig vi kallar dem grönsaker, frukter, baljväxter eller örter är vitala för att skapa hälsa. Utan dessa livsmedel får vi inte alla de ämnen kroppen behöver för att hålla sig så stark som möjligt. Och så klart behöver vi starka kroppar för att behålla hälsan och finna både den fysiska likväl som mentala orken till aktiviteter såsom träning. Äter vi skit mår vi skit. Och orkar väldigt lite.

Äter vi inte tillräckligt med näringsämnen kommer kroppen prioritera dem till de nödvändiga funktionerna och sedan säga till oss att sätta oss ner för att spara på energin. Genom att äta de mest näringsfyllda växterna vi kan, örter, stärker vi vår vitalitet och kan därför använda våra kroppar optimalt. Mycket bättre ”kosttillskott” än köpta kemikalier i piller.

Det finns många örter vi dagligen kan använda för att stärka vår hälsa: brännässlor, maskros, havre, diverse bär (yes, de ingår också i örtkunskapen), kirskål, spirulina, svampar (inte växter men ack så hälsostärkande), moringa, gurkmeja, kulinariska kryddor och så vidare.

Mörklila skogsvioler i skogen vid roten av ett träd. Närbild på blommorna med trädets rot i bakgrunden
Den söta violen finns i många varianter och är en växt vi kan använda för att stärka vår hälsa och därmed orka med fysisk aktivitet. När vi är ute i skog och mark för att plocka de små blommorna och bladen får vi dessutom rörelse.

Örterna ger näring och protein till musklerna

Om våra muskler inte får tillräckligt med näring och byggstenar för att bli starkare kommer vi inte heller finna energin till att fortsätta träna och därmed inte den mentala orken. Genom att äta stora mängder vegetabilier och däribland örter ger du kroppen mängder med näring. För att få ett fullvärdigt vegetabiliskt protein kan du exempelvis äta spirulina, brännässlor, hampafrön, bovete och quinoa. På så sätt säkrar du att kroppen får tillräckligt med protein, vilket absolut kan göras med en vegansk eller vegetarisk kosthållning.  

”Gurkmeja är känd för sina antiinflammatoriska effekter som främjar bland annat hälsosamma leder samt kan lindra smärta i musklerna efter träning”

Blanda till exempel en liten flaska (ex 20–33 cl) apelsinjuice med några teskedar upp till 1 matskedar spirulina och skaka. Drick sedan denna som proteindrink efter träningen. 1 matsked ger ca 6,5 gram protein (spirulina består av 65–70% protein). Börja med låga doser om du inte vanligtvis äter algen, och jobba dig uppåt till en dos som känns bra. Många kan bli lösa i magen innan kroppen vänjer sig med spirulina, en positiv effekt om du vanligtvis är trög i magen.

Dessutom hjälper c-vitaminet i apelsinjuicen upptaget av järnet i spirulinan, samt att du fyller på med en liten mängd kolhydrater då du använt dessa förråd (om du fått upp flåset).

Örter kan hjälpa till att minska smärta i samband med fysisk aktivitet samt påskynda återhämtning

Växter innehåller ämnen som bidrar till diverse effekter vilka kan minska smärta i samband med fysisk aktivitet, såsom led- och muskelvärk efter träningen. De gör växterna bland annat genom sina antiinflammatoriska egenskaper.  Gurkmeja är ett exempel, känd för sina antiinflammatoriska effekter som främjar bland annat hälsosamma leder samt tillsammans med sina antioxidativa effekter kan lindra smärta i musklerna efter träning (vi vill dock inte helt avstanna den oxitativa effekten i musklerna efter träning, den behövs av flera anledningar).   

Andra bra örter att inta före och efter träningen:

  • Maca – full med näringsämnen och hjälper oss att återfå energin efter träningen. Ökar uthålligheten samt bidrar till mer energi.
  • Rysk rot/Sibirisk ginsengunderlättar återhämtningen efter träning och stärker bland annat immunförsvaret vilket kan gå ner efter ett hårt träningspass, och vi kan därför lättare dra på oss infektioner direkt efter ett hårt pass. Men genom att använda örter såsom ryskrot regelbundet stärker vi immunförsvaret och minskar riskerna för infektioner. Det krävs dock regelbunden användning.
  • Spirulina innehåller 65–70% proteiner, dessutom är det världens mest näringstäta livsmedel med bl.a. höga nivåer järn som behövs extra av vid träning (framförallt för kvinnor). Påverkar dessutom hemoglobinet i blodet som bidrar till bättre uthållighet, samt bättre upptag av järn. Stärker immunförsvaret.

Nootropiska örter – som stärker den kognitiva förmågan och därmed energi samt motivation

Det finns en grupp örter och svampar som kallas nootropiska örter (och svampar) vilka stärker vår kognitiva förmåga och därmed bidrar till ökad mental energi samt motivation. Vilket vi absolut behöver för att vilja och förmå att röra på våra kroppar regelbundet. Läs mer i artikeln ”Stärk din mentala förmåga med nootropiska örter och svampar”.

”Nootropiska växter ökar blodtillförseln till hjärnan, minnet, vakenhet samt minskar depressioner och ångest”

Dessa växter ökar till exempel blodtillförseln till hjärnan, minnet, vakenhet samt minskar depressioner och ångest. Växter och svampar såsom rosmarin, gotu kola, bacopa, pepparmynta, lions mane, rosenrot och ginkgo är några exempel.

Genom att ta hand om dig själv ökar motivationen till att också ta hand om sig själv på andra plan

Jag pratar ofta om egenmakt, eller empowerment, som är en stor byggsten för att skapa hälsa. Alltså att känna att du har makten i dina egna händer att påverka din egen hälsa. Att behålla din hälsa är både din rätt och ditt ansvar, ingen annans. Ett stort ansvar men också en väldigt kraftfull makt. Som när vi känner och agerar på skapar otrolig motivation. Vi måste finna egenmakten för att hitta motivationen att ta hand om oss själva på alla plan i livet.

Och att använda örter för att skapa hälsa, förebygga hälsobekymmer samt läka redan existerande besvär skapar enormt mycket egenmakt. Genom att vi kanske själva odlar eller plockar dem, eller som ritual tar växter varje morgon, eller regelbundet gör örtter, örtbad, dofter etx. Som i sin tur skapar känslan av att mer är möjligt, exempelvis ta hand om kroppen genom fysisk aktivitet. Att regelbundet göra det handlar främst om tron på sig själv, att man klarar att göra det. Snarare än disciplin.

Du behöver utföra flera saker i vardagen som du vet stärker din hälsa för att hjälpa dig själv att orka framåt. Små saker, som att göra örtte som du vet stärker hälsan, promenera, sova tillräckligt och så vidare. Med det ger du hjärnan en uppgift och talar du om för den att du gör saker för att stärka hälsan vilket är en betydande del av att skapa hälsa, viljekraften. Allt handlar om vår inställning. Är du inställd på att skapa hälsa? Eller att läka? Att identifiera dig med din sjukdom? Eller att förneka och inte ta tag i det du vet att du borde – din hälsa? Makten och ansvaret ligger hos dig.

Man håller korg med stora blåa blåbär. Bilden är tagen från mannens bröst och man ser armarna som är tatuerade. Mannen står på en stig i skogen med buskar runt. Plocka örter ger fysisk aktivitet
Även bär såsom blåbär ingår i örtkunskapen och är både hälsostärkande samt medicinala. Att plocka dem i skogen kan bidra till många timmars fin rörelse.

Plockar du egna örter, svampar och bär kommer du ut i naturen och rör på dig

Och inte att förglömma så klart är hur bra kroppen mår av att vi är ute i skog och mark för att leta efter vilda växter, bär och svampar. Gå lite extra långt nästa gång du letar efter växter, utforska nya marker. Att ha ett mål med promenaden är precis vad många behöver för att faktiskt ta sig ut.

Ta dig uppför lite jobbiga backar och berg, ta en extra vända i den brantaste backen kanske till och med, gå lite längre än vanligt, sätt mål för hur många steg du ska ha rört dig på din skogspromenad och så vidare.

Men när vi sedan sitter där bland blåbärsrisen – ta din tid. Kanske till och med plocka dem för hand, pilla med fingrarna ner bland blåbären. Istället för att jäkta förbi med en bärplockare för att plocka så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt.

För precis lika mycket som vi behöver fysisk aktivitet behöver vi återhämtning, tid i naturen och en lugn stund utan att tänka på något annat än att finna mat (det hjärnan tycker allra mest om att göra).

Ta dig tiden.

Det är den som skapar hälsa.

Och när du kommer hem äter du bären, tar hand om svampen, torkar växterna. Och stärker din egenmakt. Samtidigt som dessa livsmedel fysiskt bygger din kropp och din hälsa. Att vistas i naturen har dessutom i studier setts öka den kognitiva förmågan såsom minnet. Vilket så klart också vanligtvis leder till mer energi och glädje. Som i sin tur är en förutsättning för regelbunden träning.

Hur kan vi leva ett hälsosamt och aktivt liv utan örter?!

Kom på kurs i örtkunskap

Vill du lära dig mer om örtkunskap? Om vilka örter du bör välja specifikt för dig som individ? Kom på örtkurs i Göteborg! Jag håller flertalet kurser inom örtkunskap, bland annat kursen ”Örtkunskap & att använda örter i vardagen” där vi går igenom örters och individers egenskaper samt hur vi kan kombinera ihop dem för att få rätt ört för varje individ. Läs mer om kurserna på www.way-of-life.se.

© 2024 Way of Life Hälso- & Örtblogg

Karolines Way Of Life HälsoBlogg

Jag heter Karoline och driver denna Hälso- och Örtblogg där jag skriver artiklar kring det mesta som har med hälsa att göra. Det viktigaste jag vill inspirera till är: hälsa är inte att vara perfekt. Jag vill inspirera till ett lagom hälsosamt liv, där kraven sätts utifrån vad du faktiskt kan uppnå i just ditt liv. Och örter (läkeväxter) kan hjälpa oss på den vägen. Min bakgrund är en kandidatexamen inom hälsa och kost. Dessutom är jag örtkännare (herbalist).

Lämna ett svar